Ухвала
від 12.10.2017 по справі 916/1503/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання банкрутом

"12" жовтня 2017 р. Справа № 916/1503/17

За заявою ОСОБА_1 акціонерного товариства „Державна продовольчо-зернова корпорація України» (01033, м. Київ, вул. Саксганського,1, код ЄДРПОУ 37243279)

про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691)

Суддя Найфлейш В.Д.

Представники сторін:

Від заявника - ОСОБА_2 (довіреність);

Розпорядник майна: не з'явився.

Суть спору: Ухвалою господарського суду Одеської області від 27.07.2017 року, окрім іншого порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника, визнано грошові вимоги ОСОБА_1 акціонерного товариства „Державна продовольчо-зернова корпорація України» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691) у розмірі 23 767 036,70 грн., розпорядником майна боржника, призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3.

28.07.2017 року на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України опубліковано повідомлення № 44899 про порушення провадження у справі про банкрутство

Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» встановлено тридцятиденний граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів з дня опублікування оголошення.

08.09.2017 року розпорядником майна боржника арбітражним керуючим ОСОБА_3 до господарського суду Одеської області надано на затвердження реєстр вимог кредиторів, згідно з якого внесено ініціюючого кредитора визнаного господарським судом, у боржника відсутні забезпечені кредитори, кредитори з вимогами щодо виплати заробітної плати, аліментів, а також за вимогами щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян, сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування.

Ухвалою попереднього засідання від 12.09.2017р. затверджено реєстр вимог кредиторів в наступних розмірах вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691) з вказівкою черговості їх задоволення: I черга: - Публічне акціонерне товариство „Державна продовольчо-зернова корпорація України»- 16 000 грн. - судовий збір; IV черга: - Публічне акціонерне товариство „Державна продовольчо-зернова корпорація України» - 20 633 631,26 грн. - основний борг; VI черга: - Публічне акціонерне товариство „Державна продовольчо-зернова корпорація України» 3 133 405,44 - штрафні (фінансові) санкції.

02.10.2017р. до канцелярії господарського суду Одеської області від кредитора ОСОБА_1 акціонерного товариства „Державна продовольчо-зернова корпорація України» надійшло клопотання про визнання боржника банкрутом та перехід до ліквідаційної процедури з відповідною пропозицією комітету кредиторів, затвердженою протоколом засідання комітету кредиторів від 02.10.2017р.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши представників сторін, суд встановив:

З метою надання інформації про фінансово-майновий стан боржника та його діяльність, на адреси боржника та керівника боржника ОСОБА_4 розпорядником майна ОСОБА_5 направлено звернення щодо надання керівником боржника копій відповідних документів за період що передував трьом рокам до початку провадження по справі про банкрутство, належним чином засвідчені копії установчих документів боржника, тощо. Однак, направлена поштова кореспонденція повернулась з відміткою про відсутність адресата за зазначеною адресою.

16.08.2017р. розпорядником майна та представником ОСОБА_1 акціонерного товариства „Державна продовольчо-зернова корпорація України» складено акт про відсутність Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» за юридичною адресою: м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30.

16.08.2017р. розпорядником майна боржника арбітражним керуючим ОСОБА_5 проведено інвентаризацію активів боржника та складено інвентаризаційний опис №1 основних засобів, відповідно до якого, відсутні основні засоби на дату проведення інвентаризації.

Оскільки керівником боржника не надано розпоряднику майна фінансово-господарську документацію щодо кредиторської заборгованості боржника, боржник за юридичною адресою відсутній, розпорядником майна направлено заяву про вчинення ОСОБА_6 кримінального правопорушення до Приморського відділу поліції в м. Одесі ГУ НП в Одеській області.

Враховуючи ненадання посадовими особами боржника фінансово-господарської документації боржника, відсутність боржника за юридичною адресою, розпорядником майна не підготовлено аналіз фінансово-господарської діяльності боржника.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна №98478717 від 26.09.2017р. в наявності Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» майна не виявлено.

Відповідно до загальнодоступної інформації розміщеної на веб-сайтах Державної служби України з безпеки на транспорті, державної авіаційної служби, Головного сервісного центру МВС України, записи відсутні.

Згідно листа ГУ ДФС в Одеській області повідомлено, що згідно з даними інформаційних систем центрального рівня ДФС, боржником у 2017 році звітність до органів ДФС не надавалась та повідомлено, що станом на 10.10.2017р. рахується податковий борг з податку на прибуток ПП у розмірі 640,76 грн.

В матеріалах справи наявна довідка ГУ статистики в Одеській області, відповідно до якої зазначено, що боржником в останній раз надавалась фінансова звітність до ГУ статистики в Одеській області у 2014 році.

02.10.2017 року відбулось засідання комітету кредиторів боржника ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» , на якому було вирішено, окрім іншого, визнати ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру, клопотати перед господарським судом Одеської області про припинення процедури розпорядження майном ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» , визнання ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» банкрутом та відкриття процедури ліквідації ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» .

Частиною 1 статті 27 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» встановлено, що у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації, мирової угоди) або припиняється провадження у справі.

Згідно ч. 1 ст. 37 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Заяв від фізичних осіб та юридичних осіб, які бажають взяти участь у санації боржника на адресу розпорядника майна не надходило.

Відповідно до ч.1,2 ст. 209 Господарського кодексу України, у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Приймаючи до уваги протокол засідання комітету кредиторів від 02.10.2017р. про визнання боржника банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури та наявність в матеріалах справи доказів, що свідчать про виявлення кредиторської заборгованості та недостатності майнових активів для її задоволення та відсутність доказів погашення заборгованості боржником згідно реєстру вимог кредиторів, а також наявність ознак фактичного припинення діяльності підприємства у зв'язку з відсутністю поданої звітності з 2014 року та інших ознак неплатоспроможності підприємства боржника, суд вважає за необхідне визнати ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» банкрутом та відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру.

При цьому, суд припиняє повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном та з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 38 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

В матеріалах справи міститься клопотання ОСОБА_1 акціонерного товариства „Державна продовольчо-зернова корпорація України» про призначення ліквідатором ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» арбітражного керуючого ОСОБА_5 з відповідною пропозицією комітету кредиторів, затвердженою протоколом засідання комітету кредиторів від 02.10.2017р.

10.10.2017р. до господарського суду Одеської області надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_7 про участь у справі про банкрутство ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» . Відповідно до вказаної заяви повідомлено: судимості за вчинення корисних злочинів та заборони суду займатись діяльністю арбітражного керуючого не має; не є заінтересованою особою стосовно боржника та кредиторів відповідно до ЗУ „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ; має відповідні організаційні та технічні можливості для виконання обов'язків арбітражного керуючого. Та додано документи в підтвердження викладеного в заяві.

Відповідно до п.п. 5, 6 ч. 1 ст. 114 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом. Під час призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) господарський суд не пов'язаний з кандидатурами арбітражних керуючих, запропонованими комітетом кредиторів, та має право призначити арбітражного керуючого самостійно.

Щодо вказаних заяв арбітражних керуючих, суд зазначає, що з поданих документів вбачається, що кандидатури арбітражних керуючих ОСОБА_5, ОСОБА_7 відповідають формальним критеріям, передбаченим законодавством про банкрутство, для призначення їх ліквідатором банкрута, оскільки вони не є заінтересованими особами щодо боржника чи кредиторів, не мають судимостей за вчинення корисливих злочинів, мають належну спеціалізацію та кваліфікацію за даними Єдиного реєстру арбітражних керуючих, а також надали документи, підтверджуючі досвід роботи та наявність технічних можливостей виконувати обов'язки розпорядника майна у данній справі.

Однак кандидатура арбітражного керуючого ОСОБА_7 (м. Одеса, вул. Космонавтів, 36, к. 904) має переважаючі характеристики у даній справі порівняно з арбітражним керуючим ОСОБА_5 (м. Кропивницький, вул. В. Пермська, 21), зважаючи на знаходження у місті Одеса та можливість здійснювати свої повноваження незалежно від принципу територіальності, також, арбітражний керуючий ОСОБА_5 за час здійснення повноважень в якості розпорядника майна боржника двічі не з'являвся у судове засідання без поважної причини, у зв'язку з чим кандидатура арбітражного керуючого ОСОБА_5 з відповідною пропозицією комітету кредиторів згідно протоколу від 02.10.2017р. судом відхиляється, оскільки його офіс не знаходиться у м. Одесі за місцезнаходженням боржника, що може в значній мірі утруднити виконання ним своїх повноважень.

Даний факт свідчить про те, що арбітражний керуючий ОСОБА_7 буде нести найменші витрати, пов'язані з веденням справи № 916/1503/17 про банкрутство ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» м. Одеса.

Крім того, господарський суд зазначає, що основним завданням Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» є саме відновлення платоспроможності боржників, тобто господарський суд при визначенні арбітражного керуючого повинен мати на меті зведення витрат пов'язаних у справі про банкрутство до мінімуму.

Крім того, господарський суд звертає увагу на відсутність в матеріалах справи заяви (згоди) арбітражного керуючого ОСОБА_5 на призначення його ліквідатором у справі про банкрутство ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» .

Приймаючи до уваги відповідність арбітражного керуючого ОСОБА_7 вимогам ст.ст. 97, 114 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» суд дійшов висновку про можливість задоволення заяви арбітражного керуючого ОСОБА_7 та призначення її ліквідатором ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» .

28.09.2017р. арбітражним керуючим ОСОБА_5 подано на затвердження звіт розпорядника майна ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період з 27.07.2017р. по 02.10.2017р. на суму 19247,91 грн.

Згідно ч.ч. 1,2 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Відповідно до. п. 3 ч. 7 ст. 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Комітетом кредиторів на засіданні 02.10.2017р. розглянуто звіт розпорядника майна про нарахування та виплату грошової винагороди та схвалено його, що підтверджується протоколом засідання комітету кредиторів боржника від 02.10.2017р.

Враховуючи, що звіт арбітражного керуючого ОСОБА_5 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період з 27.07.2017р. по 02.10.2017р. на суму 19247,91 грн. відповідає вимогам ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", підтверджений належними доказами, що містяться у матеріалах справи, суд дійшов висновку, що даний звіт підлягає затвердженню.

Також, в матеріалах справи міститься клопотання арбітражного керуючого ОСОБА_5 про припинення повноважень директора боржника, яке судом відхиляється у зв'язку з визнанням банкрутом ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» , в результаті чого, відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 37-48, ст. 97, 98, 114, 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Припинити процедуру розпорядження майном боржника та припинити повноваження розпорядника майна боржника - арбітражного керуючого ОСОБА_5.

2. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691).

3. Відкрити ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691) строком на дванадцять місяців, передбачену ст.ст. 37-48 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

4. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691) арбітражного керуючого ОСОБА_7 (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 85 від 08.02.2013 р. Міністерства юстиції України).

5. Зобов'язати арбітражного керуючого ОСОБА_5 протягом п'ятнадцяти днів передати ліквідатору боржника арбітражному керуючому ОСОБА_7 документи щодо проведення процедури розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691).

6. З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

7. Зобов'язати посадових осіб Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691) протягом п'ятнадцяти днів передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України.

8. Зобов'язати ліквідатора банкрута після завершення усіх розрахунків із кредиторами подати до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута на затвердження.

9. Відмовити ОСОБА_1 акціонерному товариству „Державна продовольчо-зернова корпорація України» у задоволенні клопотання про призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_5

10. Затвердити звіт арбітражного керуючого ОСОБА_5 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період з 27.07.2017р. по 02.10.2017р. на суму 19247,91 грн.

11. Відмовити в задоволенні клопотання арбітражного керуючого ОСОБА_5 про припинення повноважень керівника боржника.

12. Розгляд справи призначити на „28» листопада 2017р. о 14:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду (м. Одеса, пр. Шевченка, 29, зал №2 (перший поверх), тел. (0482) 307-990).

13 . Зобов'язати ліквідатора надати звіт про хід ліквідаційної процедури з підтверджуючими доказами.

14. Примірник постанови надіслати: банкруту, ліквідатору, арбітражному керуючому ОСОБА_5, Управлінню державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, Головному управлінню статистики в Одеській області.

Суддя В.Д. Найфлейш

Дата ухвалення рішення12.10.2017
Оприлюднено15.10.2017
Номер документу69519583
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691)

Судовий реєстр по справі —916/1503/17

Постанова від 04.10.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 03.08.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 04.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 03.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 02.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 11.06.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 15.05.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 20.02.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні