Рішення
від 13.10.2017 по справі 911/2797/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" жовтня 2017 р. Справа № 911/2797/17

За позовом Новозаліської сільської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю Утілсервіс

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Бородянської районної державної адміністрації

про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння

Суддя Горбасенко П.В.

За участю представників:

від позивача ОСОБА_1 (сільський голова);

від відповідача не з'явилися;

від третьої особи ОСОБА_2 (дов. № 3-26-792 від 07.08.2017);

Присутні: ОСОБА_3, ОСОБА_4

Обставини справи:

Новозаліська сільська рада (далі - позивач) звернулася з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Утілсервіс (далі - відповідач) про витребування з незаконного користування у Товариства з обмеженою відповідальністю Утілсервіс на користь територіальної громади села ОСОБА_5 в особі Новозаліської сільської ради земельну ділянку площею 13,0 га, що знаходиться на території Новозаліської сільської ради.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що рішенням ХVII сесії V скликання від 14.04.2017 Бородянської районної ради було затверджено встановлення (зміну) меж с. Нове Залісся Бородянського району Київської області і в результаті зміни меж, земельна ділянка, на якій проводить виробничу діяльність ТОВ Утілсервіс та яку орендує у Бородянської районної державної адміністрації на підставі тимчасового договору оренди земельної ділянки від 05.11.2004, ввійшла в межі села. Також позивач посилається на те, що право користування відповідачем спірною земельною ділянкою в порушення вимог Земельного кодексу України та Закону України Про оренду землі не було зареєстровано.

З огляду на викладене, позивач просить суд витребувати спірну земельну ділянку на підставі ст. 152 Земельного України та ст.ст. 1212, 1213 Цивільного кодексу України.

Ухвалою господарського суду Київської області від 19.09.2017 порушено провадження у справі № 911/2797/17, справу призначено на 06.10.2017.

03.10.2017 до канцелярії господарського суду Київської області від третьої особи надійшов відзив на позовну заяву № 3-26-2419 від 03.10.2017 (вх. № 20757/17 від 03.10.2017), згідно якого остання не заперечила проти задоволення позовних вимог, який прийнято судом.

Ухвалою господарського суду Київської області від 06.10.2017 розгляд справи відкладено на 13.10.2017.

У судовому засіданні 13.10.2017 представник позивача повністю підтримав позов.

Заяв чи клопотань про застосування позовної давності до вимог позивача відповідачем не заявлено.

Відповідач в судове засідання 13.10.2017 не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Абзацом першим пункту 3.9.2. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України „Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» № 18 від 26.12.2011 передбачено, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Враховуючи, що неявка відповідача в судове засідання не перешкоджає розгляду спору по суті, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи за наявними в ній матеріалами відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України за відсутності представника відповідача.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази, оцінивши їх в сукупності та заслухавши пояснення представників позивача та третьої особи, суд

ВСТАНОВИВ:

05.11.2014 між Бородянською районною державною адміністрацією (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Утілсервіс (Орендар) укладено тимчасовий договір оренди земельної ділянки, за умовами якого орендодавець зобов'язався надати, а орендар - прийняти в строкове платне користування земельну ділянку під сміттєзвалищем, яка знаходиться на території Новозаліської сільської ради.

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 13 га, у тому числі під існуючим сміттєзвалищем 11,5 га, порушених земель запасу 1,5 га (п. 2 договору).

Тимчасовий договір укладено на термін до моменту укладання дійсного договору. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію (п. 8 договору).

Згідно з п.п. 15, 16 договору земельна ділянка передається в оренду під сміттєзвалище. Цільове призначення земельної ділянки - утилізація та складування твердих відходів.

Пунктом 18 договору передбачено, що передача земельної ділянки здійснюється з розробленням документації з землеустрою по оформленню договору оренди. Підставою розроблення проекту відведення земельної ділянки є рішення комісії - від 27.04.2004 № 3.

Додатковою угодою № 1 від 16.09.2011 до тимчасового договору оренди земельної ділянки п. 8 розділу Строк дії договору тимчасового договору оренди земельної ділянки від 05.11.2004 викладено у новій редакції, а саме: 8. Тимчасовий договір вважати дійсним з моменту його підписання Сторонами, строк дії якого обмежується 31 грудня 2021 року. Після закінчення строку дії договору, орендар має переважне право на поновлення його на новий термін. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію. .

Судом встановлено, що тимчасовий договір оренди та додаткова угода не зареєстровані у встановленому законом порядку; акт прийому-передачі земельної ділянки не складався; розробка технічної документації не здійснювалася.

Як вбачається з листа Бородянської районної державної адміністрації № 3-23-1324 від 31.05.2017 (а.с. 25) тимчасовий договір оренди земельної ділянки від 05.11.2004 та додаткова угода № 1 до тимчасового договору оренди від 16.09.2011 не зареєстровані у Державному реєстрі земель.

ОСОБА_6 управління Держгеокадастру у Київській області (а.с. 26) повідомлено позивача, що згідно з Книг записів про державну реєстрацію державний актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди, відомості щодо реєстрації вищезазначеної земельної ділянки на території Новозаліської сільської ради за ТОВ Утілсервіс - відсутні. Правовстановлюючі документи, що посвідчують право користування земельною ділянкою, до архіву Міськрайонного управління у Бородянському районі та м. Бучі не надходили. Проектна або технічна документація із землеустрою на зазначену земельну ділянку не розроблялася.

Рішенням сімнадцятої сесії сьомого скликання Бородянської районної ради Київської області Про встановлення (зміну) меж села ОСОБА_5 Новозаліської сільської ради Бородяньского району Київської області № 187-17-VII від 14.03.2017 погоджено проект землеустрою щодо встановлення (зміни) межі населеного пункту села ОСОБА_5 Новозаліської сільської ради Бородянського району Київської області, встановлено межі населеного пункту села ОСОБА_5 Новозаліської сільської ради Бородянського району Київської області загальною площею 723,3060 га.

Предметом позову є вимоги про витребування з незаконного користування у Товариства з обмеженою відповідальністю Утілсервіс на користь територіальної громади села ОСОБА_5 в особі Новозаліської сільської ради земельну ділянку площею 13,0 га, що знаходиться на території Новозаліської сільської ради.

Частинами другою та третьою статті 125 Земельного кодексу України (в редакції, що діяла на момент укладення тимчасового договору оренди земельної ділянки від 05.11.2004) передбачено, що право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Приступити до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: а) визнання прав; б) відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; в) визнання угоди недійсною; г) визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; ґ) відшкодування заподіяних збитків; д) застосування інших, передбачених законом, способів (ст. 152 Земельного кодексу України).

Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації (ст. 18 Закону України Про оренду землі , в редакції, що діяла на момент укладення тимчасового договору оренди земельної ділянки від 05.11.2004).

Частиною другою статті 640 ЦК України якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії.

Згідно з ч. 1 ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Набувач зобов'язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі (ст. 1213 ЦК України).

Суд встановив, що тимчасовий договір оренди земельної ділянки від 05.11.2004 та додаткова угода № 1 від 16.09.2011 до тимчасового договору від 05.11.2004 не зареєстровані у встановленому законом порядку; акт прийому-передачі земельної ділянки сторонами договору не складався; розробка технічної документації не здійснювалася.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про неукладеність тимчасового договору оренди земельної ділянки від 05.11.2004 та додаткової угоди № 1 від 16.09.2011 до тимчасового договору від 05.11.2004; спірна земельна ділянка на підставі рішення сімнадцятої сесії сьомого скликання Бородянської районної ради Київської області Про встановлення (зміну) меж села ОСОБА_5 Новозаліської сільської ради Бородяньского району Київської області № 187-17-VII від 14.03.2017 ввійшла до складу села Нове Залісся Бородянського району Київської області.

З огляду на наведене, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог про витребування з незаконного користування у Товариства з обмеженою відповідальністю Утілсервіс на користь територіальної громади села Нове Залісся Бородянського району Київської області в особі Новозаліської сільської ради земельну ділянку площею 13,0 га, що знаходиться на території Новозаліської сільської ради.

Витрати по сплаті судового збору, відповідно до статей 44, 49 ГПК України, покладаються судом на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Витребувати з незаконного користування у Товариства з обмеженою відповідальністю Утілсервіс (07800, Київська обл., Бородянський район, селище міського типу Бородянка, провулок Жовтневий, будинок 9; ідентифікаційний код 33008064) на користь територіальної громади села ОСОБА_5 в особі Новозаліської сільської ради (07811, Київська обл., Бородянський район, село Нове Залісся, вул. Кримська, буд. 2; ідентифікаційний код 04360066) земельну ділянку площею 13,0 га, що знаходиться на території Новозаліської сільської ради.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Утілсервіс (07800, Київська обл., Бородянський район, селище міського типу Бородянка, провулок Жовтневий, будинок 9; ідентифікаційний код 33008064) на користь Новозаліської сільської ради (07811, Київська обл., Бородянський район, село Нове Залісся, вул. Кримська, буд. 2; ідентифікаційний код 04360066) 1 600 (одну тисячу шістсот гривень) 00 коп. судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено: 18.10.2017

Суддя П.В.Горбасенко

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.10.2017
Оприлюднено20.10.2017
Номер документу69579994
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2797/17

Ухвала від 13.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорна Л.В.

Постанова від 15.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 04.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 16.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Постанова від 26.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорна Л.В.

Ухвала від 11.01.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорна Л.В.

Ухвала від 13.11.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорна Л.В.

Ухвала від 03.11.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Рішення від 13.10.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 06.10.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні