Ухвала
від 17.10.2017 по справі 819/1590/16
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Справа № 819/1590/16

17 жовтня 2017 року м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючої судді Дерех Н.В. розглянувши у порядку письмового провадження в місті Тернополі заяву Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області про зняття зупинення видаткових операцій встановлених за рішенням суду на рахунках у банку Приватного агропромислового підприємства "Березина" у справі за позовом Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до Приватного агропромислового підприємства "Березина" про зупинення видаткових операцій на рахунках Приватного агропромислового підприємства "Березина",

ВСТАНОВИВ:

07 грудня 2016 року Чортківська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Тернопільській області звернулася до суду із поданням до Приватного агропромислового підприємства "Березина" про зупинення видаткових операцій на рахунках Приватного агропромислового підприємства "Березина".

Постановою Тернопільського окружного адміністративного суду від 09 грудня 2016 року у задоволенні подання Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області про зупинення видаткових операцій на рахунках Приватного агропромислового підприємства "Березина" відмовлено.

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 15 березня 2017 року у справі №876/948/17 апеляційну скаргу Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області задоволено, постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 09 грудня 2017 року у справі №819/1590/16 скасовано та прийнято нову, якою подання задоволено та зупинено видаткові операції на рахунках Приватного агропромислового підприємства "Березина" до проведення документальної планової виїзної перевірки працівниками Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області.

28 серпня 2017 року Чортківська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Тернопільській області звернулася до Львівського апеляційного адміністративного суду із заявою про зняття зупинення видаткових операцій встановлених за рішенням суду на рахунках у банку Приватного агропромислового підприємства "Березина" (поновлення видаткових операцій платника податків), у зв'язку із тим, що платником допущено посадових осіб податкового органу до проведення перевірки.

Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 12 вересня 2017 року заяву Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області про зняття зупинення видаткових операцій у справі №819/1590/16 повернуто заявнику, оскільки до повноваження суду апеляційної інстанції за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду належить скасувати її та прийняти нову постанову суду, отже перегляд в апеляційному порядку постанови суду першої інстанції якою вирішено питання подання органів доходів і зборів є по своїй правовій природі переглядом судового рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги на додержанням норм матеріального і процесуального права, а тому розгляд заяви про зняття зупинення видаткових операцій встановлених за рішенням суду на рахунках платника податків підлягає тому суду, до якого КАС України передбачено звернення на підставі подання та який виніс щодо нього рішення.

02 жовтня 2017 року Чортківська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Тернопільській області звернулася до Тернопільського окружного адміністративного суду із заявою про зняття зупинення видаткових операцій встановлених за рішенням суду на рахунках у банку Приватного агропромислового підприємства "Березина" (поновлення видаткових операцій платника податків), у зв'язку із тим, що платником допущено посадових осіб податкового органу до проведення перевірки.

Представник Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області в судове засідання не прибув, про подав до суду письмову заяву про розгляд заяви про зняття зупинення видаткових операцій без участі представник в письмовому провадженні.

Представник Приватного агропромислового підприємства "Березина" в судове засідання не прибув, причин неприбуття суд не повідомив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

З'ясувавши доводи заяви, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд прийшов до переконання що заява Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області про зняття зупинення видаткових операцій встановлених за рішенням суду на рахунках у банку Приватного агропромислового підприємства "Березина" підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що відповідно до підпункту 20.1.13 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України (далі - ПК України) контролюючим органам надано право доступу під час проведення перевірок до територій, приміщень (крім житла громадян) та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об'єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов'язані з іншими об'єктами оподаткування та/або можуть бути джерелом погашення податкового боргу.

Також, згідно з пп.16.1.13 п.16.1 ст. 16 ПК України платник податків зобов'язаний допускати посадових осіб контролюючого органу під час проведення ними перевірок до обстеження приміщень, територій (крім житла громадян), що використовуються для одержання доходів чи пов'язані з утриманням об'єктів оподаткування, а також для проведення перевірок з питань обчислення і сплати податків та зборів у випадках, встановлених цим Кодексом.

Згідно пп.3 п.1 розділу 3 Порядку застосування адміністративного арешту майна платника податків, затвердженого наказом Міністерством фінансів України 14 липня 2017 року N 632 зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02 серпня 2017 р. за N 948/30816 (далі - Порядок) арешт майна може бути застосовано, якщо з'ясовується одна з таких обставин, зокрема, платник податків відмовляється від проведення документальної або фактичної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу.

Відповідно до п.1 розділу 7 Порядку, арешт коштів на рахунку платника податків здійснюється виключно на підставі рішення суду шляхом звернення органу доходів і зборів до суду.

Як зазначалося вище, Львівським апеляційним адміністративним судом 15 березня 2017 року прийнято відповідне рішення, за наслідком звернення Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області, яке було зумовлено недопущенням посадових осіб Чортківської ОДПІ, до проведення документальної планової виїзної перевірки з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства.

При цьому, згідно резолютивної частини постанови суду в справі №876/948/17 від 15.03.2017, зупинення видаткових операцій ПАП "Березина", шляхом зупинення видаткових операцій підлягає застосуванню на термін до усунення обставин, що стали підставою для звернення до суду з даним позовом.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до наказу Головного управління ДФС у Тернопільській області від 13.07.2017 року №1253 посадовими особами податкового органу розпочато проведення планової виїзної документальної перевірки з 14 липня 2017 року тривалістю 10 робочих днів.

З урахуванням вищенаведеного, враховуючи, що відпали підстави для зупинення видаткових операцій на рахунках ПАП " Березина", суд приходить до переконання, що заява Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області про зняття зупинення видаткових операцій, встановлених за рішенням суду на рахунках у банку, що належать Приватного агропромислового підприємства "Березина" підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 160, 165, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, –

УХВАЛИВ:

1. Заяву Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області задовольнити.

2. Відновити видаткові операції Приватного агропромислового підприємства "Березина" (48564, с.Капустинці, Чортківського р-ну., Тернопільської обл., код ЄДРПОУ 30834431), що були зупинені на підставі постанови Львівського апеляційного адміністративного суду від 15 березня 2017 у справі №876/948/17.

Ухвала суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Головуючий суддя                                                                                Дерех Н.В.

копія вірна

Суддя                                                                                                    Дерех Н.В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.10.2017
Оприлюднено23.10.2017
Номер документу69587807
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1590/16

Ухвала від 17.10.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 11.10.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 12.09.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Бруновська Надія Володимирівна

Ухвала від 15.08.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Постанова від 15.03.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Бруновська Надія Володимирівна

Ухвала від 15.03.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Бруновська Надія Володимирівна

Ухвала від 23.01.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Бруновська Надія Володимирівна

Постанова від 09.12.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

Ухвала від 08.12.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

Ухвала від 08.12.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні