Постанова
від 17.03.2009 по справі 4-468/09
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№ 4-468/09

ПОСТАНОВА

17 березня 2009 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Юзькова О.Л., розглянувши подання слідчого СУ ГУМВС України в м. Києві Римаренко Є.М., про надання дозволу на розкриття інформації, яка містить банківську таємницю та проведення виїмки документів, що становлять банківську таємницю, -

ВСТАНОВИВ:

Кримінальна справа № 50 - 4585, порушена 29.03.2007 року прокуратурою м. Києва за ознаками злочину, передбаченого ст.ст. 205 ч. 2, 209 ч. 3, 358 ч. 3 КК України за фактами створення суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах. Невстановленими особами - фактичними керівниками та власниками ТОВ «Уют Стиль», ПП «Транссервіс», ТОВ «Оптіма ЛТД», ТОВ «Парнас», ПП «Алекс», ПП «Бізнес Інформ», ТОВ «Дарина ЛТД», ПП «Експресторг», шляхом підробки та використання паспорту громадянина України ОСОБА_2

Слідчий СУ ГУМВС України в м. Києві лейтенант міліції Римаренко Є.М., за згодою першого заступника прокурора м. Києва старшого радника юстиції Молодика В.В., звернувся до суду з поданням про надання дозволу на розкриття інформації, яка містить банківську таємницю та проведення виїмки документів в адміністративних приміщеннях ВАТ „ТММ - Банк" м. Київ (МФО 300896), щодо діяльності приватного підприємства «Рубін - С» (ЄДРПОУ16295167).

Вивчивши подання слідчого, матеріали кримінальної справи, суд вважає, що подання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

З наданих суду матеріалів кримінальної справи вбачається, що директор ТОВ «Юнігєн» ОСОБА_4 з метою приховування прибутків, отриманих від продажу об'єктів нерухомості, вніс до податкових декларацій з податку на додану вартість та податку на прибуток ТОВ «Юнігєн» за жовтень, листопад, грудень 2004 року та січень 2005 року, поданих до ДШ у Печерському районі м. Києва, завідомо недостовірні відомості, а саме в порушення ст. 9 Закону України «Про бухгалтерських облік та фінансову звітність» та ст.ст. З, 7 Закону України «Про податок на додану вартість» не відобразив проведені ним від імені ТОВ «Юнігєн» операції, з яких стягуються податки на додану вартість та прибуток на загальну суму понад 116 млн. грн.

У подальшому, з метою приховування та легалізації незаконно отриманих прибутків ОСОБА_4 здійснив перерахування зазначених грошових коштів на рахунки комерційних структур з ознаками фіктивності з подальшим переведенням їх у готівку через фізичних осіб.

Так, згідно руху грошових коштів по рахунку №26000400601006 в КФ ЗАТ «Донгорбанк», який належить ТОВ «Юнігєн» встановлено, що з рахунку товариства протягом жовтня-листопада 2004 року за проведені безтоварні операції здійснено переказ грошових коштів у сумі 115 млн. 978 тис. грн. на рахунки наступних підприємств: ПП «Уют Стиль» з призначенням платежу: «оплата за нежилу будівлю» в сумі 20 млн. 819 тис, ПП «Транссервіс» з призначенням платежу: «за товар» в сумі 12 млн. 522 тис. грн., ТОВ «Оптіма ЛТД» з призначенням платежу: «за товар» в сумі 8 млн. 670 тис. грн., ТОВ «Парнас» (ЄДРПОУ 32245879) з призначенням платежу: «оплата за нежилу будівлю» в сумі 13 млн. 049 тис. грн., ПП „Алекс" з призначенням платежу: «оплата за нежилу будівлю» в сумі 29 млн. 254 тис. грн., ПП «Бізнес Інформ» з призначенням платежу: «за товар» в сумі 31 млн. 556 тис. грн., -ТОВ «Дарина ЛТД» з призначенням платежу: «за товар» в сумі 108 тис. грн.

Як вбачається з матеріалів кримінальної справи ТОВ «Оптіма ЛТД» (ЄДРПОУ 32957672), ПП «Бізнес Інформ», ТОВ «Інтеграл Транс» (ЄДРПОУ 32375198), ПП «Алекс», ПП «Експресторг» (ЄДРПОУ 33145527) , ПП «Транссервіс» (ЄДРПОУ 32109818), ТОВ «Дарина ЛТД», та ТОВ «Парнас» (ЄДРПОУ 32245879) зареєстровані за грошову винагороду, без наміру здійснення підприємницької діяльності.

Крім того, встановлені та опитані в ході проведення перевірки засновники та керівники вказаних підприємств пояснили, що відношення до фінансово-господарської діяльності вказаних підприємств не мали та ніяких товарно-матеріальних цінностей, робіт та послуг ТОВ «Юнігєн» не надавали.

В подальшому, невстановлені особи - фактичні керівники та власники вказаних підприємств з метою легалізації незаконно отриманих коштів за фактично не виконанні угоди перерахували отримані кошти на рахунки наступних підприємств з ознаками фіктивності: ТОВ «ТоргівеЛьна компанія «Колос», ТОВ «Амон», ПП «Спільні енергетичні системи», ПП «Сан-Символ», ТОВ «Олімп 2001», ТОВ «Інтеграл Транс», ТОВ «Енергоюніверс», ТОВ «Дійсність», ТОВ «Технологія майбутнього», ПП «Ясон», та ПП «Експресторг», яке як вбачається з матеріалів перевірки, зареєстровано за грошову винагороду, без наміру здійснення підприємницької діяльності. Так, зокрема ТОВ «Парнас», ТОВ «Оптіма ЛТД» та ПП «Алекс» на розрахунковий рахунок ПП «Експресторг»,перераховано грошові кошти у сумі 20 млн. 129 тис. 543 грн.

У подальшому з рахунку ТОВ «Експресторг» в період з 13.01.05 по 26.01.05 вказані грошові кошти були переведені на рахунки фізичних осіб, зокрема: ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_2, відкриті у ВАТ «ТММ-Банк»та знятті готівкою.

Всього через рахунки вказаних фізичних осіб знято готівкою та легалізовано грошові кошти в сумі 20 млн. 129 тис. 543 грн.

Як вбачається з матеріалів кримінальної справи рахунки у ВАТ «ТММ-Банк» ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_9 і ОСОБА_8 відкривали за грошову винагороду у розмірі 50 гривень після чого надавали довіреність на право їх використання ОСОБА_2. Вказані особи з ТОВ «Експресторг» ніяких взаємовідносин не мали, договорів-доручення на придбання житла не укладали, грошових коштів з метою придбання житла на рахунок товариства не перераховували, та з рахунків, відкритих у ВАТ «ТММ-Банк», не знімали.

На даний час, з метою перевірки діяльності ПП «Рубін-С» (ЄДРПОУ 16295167), для встановлення точної суми завданих збитків від незаконної діяльності товариств, відносно яких порушена кримінальна справа, встановлення осіб, які використовували рахунок даного товариства в незаконній діяльності, виникла необхідність у розкритті банківської таємниці та отримання дозволу на проведення виїмки документів таємницю.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність»: інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Зокрема: відомості про стан рахунків клієнтів; операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; фінансово-економічний стан клієнтів; інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності; відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці та інша комерційна інформація.

Згідно зі ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформацію щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкриваються банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Разом з тим, із наданих матеріалів кримінальної справи та безпосередньо подання не вбачається зв'язок між розслідуваною кримінальною справою, порушеною за фактами створення суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах невстановленими особами - фактичними керівниками та власниками ТОВ «Уют Стиль», ПП «Транссервіс», ТОВ «Оптіма ЛТД», ТОВ «Парнас», ПП «Алекс», ПП «Бізнес Інформ», ТОВ «Дарина ЛТД», ПП «Експресторг», шляхом підробки та використання паспорту громадянина України ОСОБА_2 за ознаками складу злочинів передбачених ст.ст. 205 ч.2, 209 ч.3, 358 ч.3 КК України та вимогами щодо необхідності отримання слідчими органами документів ПП «Рубін - С», що містять банківську таємницю, а також не вказано яку саме інформацію планує отримати слідчий в результаті виїмки документів ПП «Рубін - С» та їх значення для вищевказаної справи, а тому подання як необгрунтоване не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 60, 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність, ст. 14-1 та ст. 178 КПК України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні подання слідчого СУ ГУМВС України в м. Києві Римаренко Є.М., про надання дозволу на розкриття інформації, яка містить банківську таємницю та проведення виїмки документів, що становлять банківську таємницю що знаходяться в адміністративних приміщеннях ВАТ „ТММ - Банк" м. Київ (МФО 300896), щодо ПП «Рубін-С» (ЄДРПОУ 16295167)- відмовити.

Постанова оскарженню не підлягає.

Дата ухвалення рішення17.03.2009
Оприлюднено13.12.2022
Номер документу6963503
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-468/09

Постанова від 07.07.2009

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 24.03.2009

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Григорусь Н.Й.

Постанова від 17.03.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О.Л.

Постанова від 17.03.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні