Постанова
від 17.03.2009 по справі 4-468/09
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№ 4-468/09

ПОСТАНОВА

17 березня 2009 року суддя Ше вченківського районного суд у м. Києва Юзькова О.Л., розглян увши подання слідчого СУ ГУМ ВС України в м. Києві Римаре нко Є.М., про надання дозволу на розкриття інформації, яка містить банківську таємницю та проведення виїмки докуме нтів, що становлять банківсь ку таємницю, -

ВСТАНОВИВ:

Кримінальна справа № 50 - 4 585, порушена 29.03.2007 року прокурату рою м. Києва за ознаками злочи ну, передбаченого ст.ст. 205 ч. 2, 209 ч . 3, 358 ч. 3 КК України за фактами ст ворення суб'єктів підприємни цької діяльності з метою при криття незаконної діяльност і, легалізації доходів, одерж аних злочинним шляхом в особ ливо великих розмірах. Невст ановленими особами - фактичн ими керівниками та власникам и ТОВ «Уют Стиль», ПП «Транссе рвіс», ТОВ «Оптіма ЛТД», ТОВ «П арнас», ПП «Алекс», ПП «Бізнес Інформ», ТОВ «Дарина ЛТД», ПП «Експресторг», шляхом підроб ки та використання паспорту громадянина України ОСОБА _2

Слідчий СУ ГУМВС України в м. Києві лейтенант міліції Римаренко Є.М., за згодою пер шого заступника прокурора м. Києва старшого радника юсти ції Молодика В.В., звернув ся до суду з поданням про нада ння дозволу на розкриття інф ормації, яка містить банківс ьку таємницю та проведення в иїмки документів в адміністр ативних приміщеннях ВАТ „ТММ - Банк" м. Київ (МФО 300896), щодо діял ьності приватного підприємс тва «Рубін - С» (ЄДРПОУ16295167).

Вивчивши подання слідчого , матеріали кримінальної спр ави, суд вважає, що подання не підлягає задоволенню з насту пних підстав.

З наданих суду матеріалів к римінальної справи вбачаєть ся, що директор ТОВ «Юнігєн» ОСОБА_4 з метою приховуванн я прибутків, отриманих від пр одажу об'єктів нерухомості, в ніс до податкових декларацій з податку на додану вартість та податку на прибуток ТОВ «Ю нігєн» за жовтень, листопад, г рудень 2004 року та січень 2005 року , поданих до ДШ у Печерському р айоні м. Києва, завідомо недос товірні відомості, а саме в по рушення ст. 9 Закону України «П ро бухгалтерських облік та ф інансову звітність» та ст.ст . З, 7 Закону України «Про подат ок на додану вартість» не від образив проведені ним від ім ені ТОВ «Юнігєн» операції, з я ких стягуються податки на до дану вартість та прибуток на загальну суму понад 116 млн. грн .

У подальшому, з метою прих овування та легалізації неза конно отриманих прибутків ОСОБА_4 здійснив перерахув ання зазначених грошових кош тів на рахунки комерційних с труктур з ознаками фіктивнос ті з подальшим переведенням їх у готівку через фізичних о сіб.

Так, згідно руху грошових ко штів по рахунку №26000400601006 в КФ ЗАТ «Донгорбанк», який належить ТОВ «Юнігєн» встановлено, що з рахунку товариства протяг ом жовтня-листопада 2004 року за проведені безтоварні операц ії здійснено переказ грошови х коштів у сумі 115 млн. 978 тис. грн . на рахунки наступних підпри ємств: ПП «Уют Стиль» з призна ченням платежу: «оплата за не жилу будівлю» в сумі 20 млн. 819 ти с, ПП «Транссервіс» з признач енням платежу: «за товар» в су мі 12 млн. 522 тис. грн., ТОВ «Оптіма ЛТД» з призначенням платежу : «за товар» в сумі 8 млн. 670 тис. г рн., ТОВ «Парнас» (ЄДРПОУ 32245879) з п ризначенням платежу: «оплата за нежилу будівлю» в сумі 13 мл н. 049 тис. грн., ПП „Алекс" з призна ченням платежу: «оплата за не жилу будівлю» в сумі 29 млн. 254 ти с. грн., ПП «Бізнес Інформ» з пр изначенням платежу: «за това р» в сумі 31 млн. 556 тис. грн., -ТОВ «Д арина ЛТД» з призначенням пл атежу: «за товар» в сумі 108 тис. грн.

Як вбачається з матеріалів кримінальної справи ТОВ «Оп тіма ЛТД» (ЄДРПОУ 32957672), ПП «Бізн ес Інформ», ТОВ «Інтеграл Тра нс» (ЄДРПОУ 32375198), ПП «Алекс», ПП « Експресторг» (ЄДРПОУ 33145527) , ПП « Транссервіс» (ЄДРПОУ 32109818), ТОВ « Дарина ЛТД», та ТОВ «Парнас» (Є ДРПОУ 32245879) зареєстровані за гр ошову винагороду, без наміру здійснення підприємницької діяльності.

Крім того, встановлені та опитані в ході проведення пе ревірки засновники та керівн ики вказаних підприємств поя снили, що відношення до фінан сово-господарської діяльнос ті вказаних підприємств не м али та ніяких товарно-матері альних цінностей, робіт та по слуг ТОВ «Юнігєн» не надавал и.

В подальшому, невстановле ні особи - фактичні керівники та власники вказаних підпри ємств з метою легалізації не законно отриманих коштів за фактично не виконанні угоди перерахували отримані кошти на рахунки наступних підпри ємств з ознаками фіктивності : ТОВ «ТоргівеЛьна компанія « Колос», ТОВ «Амон», ПП «Спільн і енергетичні системи», ПП «С ан-Символ», ТОВ «Олімп 2001», ТОВ «Інтеграл Транс», ТОВ «Енерг оюніверс», ТОВ «Дійсність», Т ОВ «Технологія майбутнього» , ПП «Ясон», та ПП «Експресторг », яке як вбачається з матеріа лів перевірки, зареєстровано за грошову винагороду, без на міру здійснення підприємниц ької діяльності. Так, зокрема ТОВ «Парнас», ТОВ «Оптіма ЛТД » та ПП «Алекс» на розрахунко вий рахунок ПП «Експресторг» ,перераховано грошові кошти у сумі 20 млн. 129 тис. 543 грн.

У подальшому з рахунку ТОВ « Експресторг» в період з 13.01.05 по 26.01.05 вказані грошові кошти бул и переведені на рахунки фізи чних осіб, зокрема: ОСОБА_5 , ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБ А_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, О СОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_2 , відкриті у ВАТ «ТММ-Банк»та знятті готівкою.

Всього через рахунки вказа них фізичних осіб знято готі вкою та легалізовано грошові кошти в сумі 20 млн. 129 тис. 543 грн.

Як вбачається з матеріалів кримінальної справи рахунки у ВАТ «ТММ-Банк» ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_9 і ОСОБА_8 відкривали за г рошову винагороду у розмірі 50 гривень після чого надавали довіреність на право їх вико ристання ОСОБА_2. Вказані особи з ТОВ «Експресторг» ні яких взаємовідносин не мали, договорів-доручення на прид бання житла не укладали, грош ових коштів з метою придбанн я житла на рахунок товариств а не перераховували, та з раху нків, відкритих у ВАТ «ТММ-Бан к», не знімали.

На даний час, з метою переві рки діяльності ПП «Рубін-С» (Є ДРПОУ 16295167), для встановлення то чної суми завданих збитків в ід незаконної діяльності тов ариств, відносно яких поруше на кримінальна справа, встан овлення осіб, які використов ували рахунок даного товарис тва в незаконній діяльності, виникла необхідність у розк ритті банківської таємниці т а отримання дозволу на прове дення виїмки документів таєм ницю.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банків ську діяльність»: інформація щодо діяльності та фінансов ого стану клієнта, яка стала в ідомою банку в процесі обслу говування клієнта та взаємов ідносин з ним чи третім особа м при наданні послуг банку і р озголошення якої може завдат и матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Зокрема: відомост і про стан рахунків клієнтів ; операції, які були проведені на користь чи за дорученням к лієнта, здійснені ним угоди; ф інансово-економічний стан кл ієнтів; інформація про орган ізаційно-правову структуру ю ридичної особи - клієнта, її ке рівників, напрями діяльності ; відомості стосовно комерці йної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці та інша комерційна інформація.

Згідно зі ст. 62 Закону Україн и «Про банки та банківську ді яльність» інформацію щодо юр идичних осіб, яка містить бан ківську таємницю, розкривают ься банками з письмового доз волу власника такої інформац ії або за рішенням суду.

Разом з тим, із наданих мате ріалів кримінальної справи т а безпосередньо подання не в бачається зв'язок між розслі дуваною кримінальною справо ю, порушеною за фактами створ ення суб'єктів підприємницьк ої діяльності з метою прикри ття незаконної діяльності, л егалізації доходів, одержани х злочинним шляхом в особлив о великих розмірах невстанов леними особами - фактичними к ерівниками та власниками ТОВ «Уют Стиль», ПП «Транссервіс », ТОВ «Оптіма ЛТД», ТОВ «Парна с», ПП «Алекс», ПП «Бізнес Інфо рм», ТОВ «Дарина ЛТД», ПП «Експ ресторг», шляхом підробки та використання паспорту грома дянина України ОСОБА_2 за ознаками складу злочинів пер едбачених ст.ст. 205 ч.2, 209 ч.3, 358 ч.3 КК України та вимогами щодо нео бхідності отримання слідчим и органами документів ПП «Ру бін - С», що містять банківську таємницю, а також не вказано я ку саме інформацію планує от римати слідчий в результаті виїмки документів ПП «Рубін - С» та їх значення для вищевка заної справи, а тому подання я к необгрунтоване не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 60, 62 Закону Ук раїни «Про банки і банківськ у діяльність, ст. 14-1 та ст. 178 КПК У країни, суд-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні подання слідчого СУ ГУМВС України в м . Києві Римаренко Є.М., про н адання дозволу на розкриття інформації, яка містить банк івську таємницю та проведенн я виїмки документів, що стано влять банківську таємницю що знаходяться в адміністратив них приміщеннях ВАТ „ТММ - Бан к" м. Київ (МФО 300896), щодо ПП «Рубін -С» (ЄДРПОУ 16295167)- відмовити.

Постанова оскарженню не підлягає.

Дата ухвалення рішення17.03.2009
Оприлюднено21.09.2010
Номер документу6964592
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-468/09

Постанова від 07.07.2009

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 24.03.2009

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Григорусь Н.Й.

Постанова від 17.03.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О.Л.

Постанова від 17.03.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні