Рішення
від 19.10.2017 по справі 728/1212/17
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 728/1212/17

2/728/419/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2017 року Бахмацький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді Лободи Н.В.

за участі секретаря Кирути Л.І.

у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Бахмачі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади Фастовецької сільської ради, ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що після смерті його бабусі ОСОБА_3 залишалась не охоплена заповітом спадщина у виді земельних ділянок на території Фастовецької сільської ради Бахмацького району Чернігівської області, спадкоємцями за законом якої є він за правом представлення та донька померлої відповідач ОСОБА_2 . Однак нотаріус відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на вищевказану спадщину за законом, оскільки померла ОСОБА_3 , яка успадкувала земельні ділянки після смерті свого чоловіка ОСОБА_4 , за життя не зареєструвала своє право власності на них, тому за захистом своїх прав ОСОБА_1 звернувся до суду і просить визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 4.54 га, кадастровий номер 7420389000:07:000:0147 та земельну ділянку площею 0.21 га, кадастровий номер 7420389000:11:000:0628, обидві з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Фастовецької сільської ради.

Сторони в судове засідання не з`явилися; в матеріалах справи наявні заяви про розгляд справи без їх участі; заперечень проти позову не надійшло.

Судом на підставі ч.2 ст.197 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Повно та всебічно дослідивши матеріали справи, розглядаючи позов у межах заявлених вимог, суд приходить до наступного висновку.

Як встановлено судом, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 (а.с.13).

Згідно із свідоцтвом про право на спадщину за законом від 07.06.2016 року, спадщину у виді 1/2 частки у праві спільної часткової власності на квартиру АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_3 прийняла її донька ОСОБА_2 (а.с.17).

Згідно із свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 07.06.2016 року, спадщину у виді цегляного гаража блок 12 бокс 28 загальною площею 18.3 кв.м, який знаходиться в гаражному кооперативі «Дубово» по АДРЕСА_2 (а.с.18).

Таким чином, позивач ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_3 успадкував частину спадщини за заповітом, а відповідач ОСОБА_2 за законом.

Разом з тим, згідно з повідомленням приватного нотаріуса Гусєвої Л.В. від 07.06.2015 року № 178/01-16, адресованим позивачу, останньому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у виді залишених після смерті ОСОБА_3 земельних ділянок: площею 4.54 га, кадастровий номер 7420389000:07:000:0147 та площею 0.21 га, кадастровий номер 7420389000:11:000:0628, обидві з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Фастовецької сільської ради, оскільки померла не здійснила державну реєстрацію вказаних земельних ділянок, отримавши їх у спадок після смерті свого чоловіка ОСОБА_4 (а.с.14,19-23).

Позивач ставить вимогу про визнання за ним права власності на вищевказані земельні ділянки, вказуючи на те, що він є онуком померлої ОСОБА_3 і має успадкувати землю за законом за правом представлення, оскільки його батько ОСОБА_5 , який є сином ОСОБА_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.12).

Відповідно до положень п.г ч.1 ст.81 ЗК України, однією з підстав набуття права власності на земельну ділянку є прийняття спадщини.

Згідно з положеннями ст.1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст.1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на дану нерухомість.

Згідно ст.1266 ЦК України - внуки спадкодавця спадкують ту частину спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

В узагальненні Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 п.5.3 роз`яснено, що спадкування за правом представлення має місце у випадках встановлених ст.1266 ЦК України за умови якщо спадкоємець першої - третьої черги спадкування за законом помер до відкриття спадщини. Норми ст.1266 ЦК України застосовуються лише щодо відносин при спадкуванні за законом (глава 86 ЦК України)».

Перелік осіб (спадкоємців), які мають право на спадкування за правом представлення встановлений ст.1266 ЦК України є вичерпним. Суть спадкування за правом представлення полягає в тому, що хоча деякі родичі спадкодавця (його внуки, правнуки, прабаба, прадід, племінники, двоюрідні брати та сестри спадкодавця) не включаються до складу жодної з черг спадкоємців за законом, про те вони не усуваються повністю від спадкування і за певних умов набувають права спадкування.

Внуки, правнуки, прабаба, прадід, племінники спадкодавця, двоюрідні брати та сестри спадкодавця є спадкоємцями за законом, якщо на момент відкриття спадщини не має в живих того родича, який був би спадкоємцем, вони спадкують ту частку, яка належала б їх відповідному родичу, якби він був живий. Тобто це батько чи мати, дід чи баба, сестра та брат спадкодавця, тітка, дядько спадкодавця, що повинні були б успадкувати, але померли до відкриття спадщини.

Тобто умовою отримання спадщини за правом представлення є відсутність у живих висхідного родича на момент відкриття спадщини і його права на спадщину.

За правилами ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до змісту ст.ст.57, 58 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Суд, згідно з ч.4 ст.10 ЦПК України, сприяв всебічному і повному з`ясуванню обставин справи, зокрема неодноразово роз`яснював позивачу обов`язок подати докази в підтвердження своїх позовних вимог і наслідки вчинення та невчинення процесуальних дій, однак ОСОБА_1 в судове засідання жодного разу не з`явився, інших доказів, ніж наявні в матеріалах справи, суду не надав.

В судовому засіданні не встановлено і не доведено доказами права позивача на спадкування за законом за правом представлення після смерті ОСОБА_3 , зокрема відсутні докази родинних зв`язків між батьком позивача ОСОБА_5 та померлою спадкодавицею і вимоги про встановлення вказаного факту даний позов не містить (а.с.12,15).

Суд неодноразово звертав увагу позивача на те, що розглядає справу в межах заявлених вимог і на підставі наданих сторонами доказів і даний позов не містить у собі вимоги про встановлення факту родинних відносин, а стосується лише визнання права власності на спадкове майно, тому надані суду копії військового квитка ОСОБА_4 , свідоцтва про народження ОСОБА_6 , довідки Хмельницького обласного військового комісаріату від 31.10.2001 року та витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження ОСОБА_7 не є такими, що належним чином підтверджують родинний зв`язок між позивачем та спадкодавцем, однак вказані зауваження були залишені без належного реагування (а.с.16, 46 зворотня сторона, 60-62, 64 зворотня сторона, 75- зворотня сторона).

Окрім того, не зважаючи на визнання судом явки учасників провадження в судове засідання обов`язковою, позивач жодного разу до суду не з`явився, своїм правом надати пояснення та доводи не скористався.

З огляду на вищевикладене, вимога позивача про визнання за ним права власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_3 за законом за правом представлення без встановлення юридичного факту його родинних відносин з померлою є передчасною.

Таким чином, на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами і досліджені в судовому засіданні, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, підстав для задоволення даного позову суд не вбачає.

На підставі вищевикладеного та ст.ст. 1225, 1266 ЦК України, керуючись ст.ст.10, 57,58, 59, 60, 64, 212, 214, 215 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

В позові ОСОБА_1 до територіальної громади Фастовецької сільської ради, ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування за законом відмовити повністю.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Чернігівської області через Бахмацький районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення; особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Бахмацького районного суду Н.В.Лобода

СудБахмацький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення19.10.2017
Оприлюднено23.09.2022
Номер документу69687982
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —728/1212/17

Рішення від 19.10.2017

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Рішення від 20.10.2017

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Ухвала від 20.10.2017

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Ухвала від 06.10.2017

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Ухвала від 05.10.2017

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Ухвала від 18.08.2017

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Ухвала від 18.08.2017

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Ухвала від 17.08.2017

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Ухвала від 08.08.2017

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Ухвала від 20.07.2017

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні