Рішення
від 20.10.2017 по справі 501/1247/17
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 20.10.2017

Справа № 501/1247/17

2/501/1263/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2017 року м. Чорноморськ

Іллічівський міський суд Одеської області у складі:

Головуючого-судді - Смирнова В.В.,

при секретарі - Крамському Д.О.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Іллічівського міського суду Одеської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Іпотека та інвестиції , Чорноморського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області про визнання акту державного виконавця не дійсним та припинення іпотеки,

В С Т А Н О В И В:

До Іллічівського міського суду Одеської областізвернулась ОСОБА_3 з позовом до ТОВ Фінансова компанія Іпотека та інвестиції , Чорноморського міського ВДВС ГТУЮ в Одеській області про визнання акту державного виконавця недійсним та припинення іпотеки.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилався на те, що 28 жовтня 2008 року між нею та ТОВ ФК Іпотека та інвестиції , яка діяла від імені ТОВ Стройтехснаб був укладений договір позики № 78/10 ФК (с) (а.с. 7-9).

Згідно до умов договору позики, Позикодавець надав Позичальнику позику у сумі 307 521 (триста сім тисяч п'ятсот двадцять одна) грн. 00 коп.

У якості забезпечення виконання зобов'язань за договором позики № 78/10 ФК (с) від 28 жовтня 2008 року, Позичальник уклав договір іпотеки (а.с. 19-22).

На підставі рішення Іллічівського міського суду Одеської області по справі № 501/2832/15-ц з ОСОБА_3 було стягнуто на користь ТОВ ФК Іпотека та інвестиції заборгованість у сумі 1 250 409, 81 грн. (а.с. 35-37).

Також, на підставі виконавчих листів виданих Іллічівським міським судом Одеської області 21.06.2016 року, державним виконавцем Колечко Д.М. було відкрито зведене виконавче провадження ВП № 51762768 (а.с. 39-42).

Надалі, держаним виконавцем було передано на примусову реалізацію нерухоме майно, а саме квартиру АДРЕСА_1 за допомогою системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ)

Згідно даних електронної системи СЕТАМ, треті електронні торги не відбулись у зв'язку з відсутністю покупців.

На підставі чого державним виконавцем Колечко Д.М. 02.06.2017 року складено акт державного виконавця про реалізацію предмета іпотеки(а.с. 43).

Представник ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримав свої позовні вимоги та просив їх задовольнити.

Представник ТОВ ФК Іпотека та інвестиції ОСОБА_2 в судовому засіданні

позовні вимоги заявлені до відповідача не визнав, просив суд відмовити позивачу у задоволенні позову.

Представник Чорноморського міського ВДВС ГТУЮ в Одеській області на судове засідання з'явився, позовні вимоги заявлені до відповідача не визнав, та просив суд відмовити позивачу у задоволенні позову.

Суд дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін вважає, що у задоволені позовних вимог ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Іпотека та інвестиції та Чорноморського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області слід відмовити виходячи з наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

В судовому засіданні встановлено, що 28 жовтня 2008 року між ОСОБА_3 та ТОВ ФК Іпотека та інвестиції , яка діяла від імені ТОВ Стройтехснаб був укладений договір позики № 78/10 ФК (с). Згідно до умов договору позики Позикодавець надав Позичальнику позику у сумі 307 521 (триста сім тисяч п'ятсот двадцять одна) грн. 00 коп. (а.с. 7-9).

У якості забезпечення виконання зобов'язань за договором позики № 78/10 ФК (с) від 28 жовтня 2008 року Позичальник уклав договір іпотеки.

29 лютого 2016 року Іллічівським міським судом Одеської області, справа № 501/2832/15-ц, 2/501/151/16, було винесено рішення про стягнення з ОСОБА_3 суми заборгованості за договором позики на користь ТОВ ФК Іпотека та інвестиції у розмірі 1 250 409, 81 грн.

На підставі цього рішення, Іллічівським міським судом Одеської області 21.06.2016 року були видані виконавчі листи, які потім були подані на виконання до Чорноморського міського ВДВС ГТУЮ в Одеській області.

11.07.2016 року, головним державним виконавцем Чорноморського міського ВДВС ГТУЮ в Одеській області ОСОБА_4 було відкрито виконавче провадження по виконанню вищевказаних виконавчих листів ВП № 51602126 (а.с. 38).

19.07.2016 року виконавцем була винесена постанова про арешт майна та коштів боржника. Надалі, 10.10.2016 року виконавцем була винесена постанова про розшук майна боржника. Також, 16.11.2016 року виконавцем була винесена постанова про опис та арешт майна (коштів) боржника.

В подальшому, державним головним виконавцем ОСОБА_4 було передано на примусову реалізацію нерухоме майно - квартиру АДРЕСА_1 за допомогою системи електронних торгів арештованим майном СЕТАМ. Згідно даних, які були розміщені на веб-ресурсі СЕТАМ, треті електронні торги не відбулись у зв'язку з відсутністю учасників.

Свої вимоги Позивач обґрунтовує тим, що головний державний виконавець Чорноморського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області ОСОБА_4, здійснивши стягнення на передане в іпотеку майно самовільно змінив спосіб виконання виконавчого документу, оскільки у виконавчих листах № 501/2832/2015-ц, № 2/501/151/2016 від 21.06.2016 року не вказується про звернення стягнення на предмет іпотеки.

Проте суд вважає, що таке твердження є безпідставним.

Державний виконавець при виконанні рішення суду користується вимогами Закону України Про виконавче провадження .

Закон України Про виконавче провадження визначає загальні правові основи організації та діяльності державної виконавчої служби, її завдання та компетенцію, а також учасників виконавчого провадження, закріплює їхні права та обов'язки, у тому числі право стягувачів і боржників та інших учасників виконавчого провадження на оскарження дій (бездіяльності) державного виконавця та порядок цього оскарження

Відповідно до ст. 1 Закону України Про виконавче провадження , виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у

межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами , прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

На підставі п. 1 ст. 48 ЗУ Про виконавче провадження , звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації.

Згідно п. 5 ст. 48 ЗУ Про виконавче провадження , у разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на належне боржнику інше майно.

Також, державний ви конавець при здійсненні виконавчого провадження має право накладати арешт на майно боржника, опечатувати, вилучати, передавати таке майно на зберігання та реалізовувати його в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Закону України Про виконавче провадження , звернення стягнення на об'єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна.

За приписами ч.ч. 1, 2, 3, 4 ст. 57 Закону України Про виконавче провадження , визначення вартості майна боржника здійснюється за взаємною згодою сторонами виконавчого провадження. У разі якщо сторони виконавчого провадження, а також заставодержатель у 10-денний строк з дня винесення виконавцем постанови про арешт майна боржника не досягли згоди щодо вартості майна та письмово не повідомили виконавця про визначену ними вартість майна, виконавець самостійно визначає вартість майна боржника. Звіт про оцінку майна має бути складений не раніше дати винесення постанови про арешт такого майна. У разі якщо сторони виконавчого провадження не дійшли згоди щодо визначення вартості майна, визначення вартості майна боржника здійснюється виконавцем за ринковими цінами, що діють на день визначення вартості майна. Для проведення оцінки за регульованими цінами, оцінки нерухомого майна, транспортних засобів, повітряних, морських та річкових суден виконавець залучає суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання. У разі якщо визначити вартість майна (окремих предметів) складно, виконавець має право залучити суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання для проведення оцінки майна.

Оскільки ОСОБА_3 не виконала в добровільному порядку виконавчий лист № 501/2832/2015-ц, № 2/501/151/2016, тому постановою головного державного виконавця Колечко Д.М. 16.11.2017 року, у виконавчому провадженні з примусового виконання вказаного виконавчого документа було призначено ТОВ Росла , яке має сертифікат, виданий 15.02.2016 р. за № 144/16 Фондом державного майна України, експертом у виконавчому провадженні для проведення оцінки з визначення ринкової вартості належного ОСОБА_3 майна, а саме квартири АДРЕСА_1 для примусової реалізації.

Відповідно ч. 5 ст. 57 Закону України Про виконавче провадження , державний виконавець повідомляє про результати визначення вартості чи оцінки майна сторонам. У разі якщо сторони не згодні з результатами визначення вартості чи оцінки, вони мають право подати державному виконавцю заперечення в десятиденний строк з дня надходження повідомлення. Сторона вважається ознайомленою з результатами визначення вартості чи оцінки арештованого майна, якщо їй надіслано повідомлення про результати визначення вартості чи оцінки майна рекомендованим листом за адресою, зазначеною у виконавчому документі, або за місцем фактичного проживання чи перебування такої сторони, достовірно встановленим державним виконавцем.

Оскарження в судовому порядку результатів визначення вартості чи оцінки майна не зупиняє передачі майна на реалізацію, крім випадків зупинення передачі майна на реалізацію судом.

Судом встановлено, що звіт про оцінку майна сторонами виконавчого провадження не оскаржувався.

Суд вважає, що головний державний виконавець Чорноморського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській

області ОСОБА_4 при виконанні виконавчих листів № 501/2832/2015-4, 2/501/151/2016 повністю дотримувався положень Закону України Про виконавче провадження . Виконавцем було з'ясовано, що у ОСОБА_3 відсутні кошти, інші цінності, та інше майно на яке можливо звернути стягнення. Після цього, на підставі ст. 50 Закону України Про виконавче провадження було звернуте стягнення на квартиру, яка належала ОСОБА_3

Тобто суд вважає, що виконавцем не було звернуто стягнення на предмет іпотеки у розумінні ст. 33 Закону України Про іпотеку , а було звернуто стягнення на квартиру, яка належала боржнику ОСОБА_3 на підставі ч. 1 ст. 50 Закону України Про виконавче провадження , та було єдиним майном на яке можливо було звернути стягнення для виконання виконавчих листів № 501/2832/2015-4, 2/501/151/2016.

Доводи ОСОБА_3 щодо спільної сумісної власності подружжя не може прийматись судом як докази, так як ці доводи не стосуються видачі державним виконавцем акту про реалізацію майна.

Також, доводи позивача щодо припинення іпотеки на підставі того, що іпотекодержатель не скористався правом залишити за собою нереалізоване майно не підтверджуються матеріалами справи.

Судом встановлено, що головним державним виконавцем Чорноморського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області ОСОБА_4 було направлено листа № 19-4878 від 10.05.2017 року до ТОВ ФК Іпотека та інвестиції , яке отримало лист 24.05.2017 року, з пропозицією щодо залишення за собою нереалізованого майна боржника. Також встановлено, що 26.05.2017 року, на адресу Чорноморського міського ВДВС ГТУЮ в Одеській області надійшла відповідь ТОВ ФК Іпотека та інвестиції за № 24/05 від 24.05.2017 року з бажанням залишити за собою нереалізоване майно боржника, а саме - двокімнатну квартиру АДРЕСА_1. Тобто іпотекодержатель скористався своїм правом залишити за собою нереалізоване майно.

З огляду вищевикладеного суд вважає, що позивачем ОСОБА_3 не надано доказів щодо самовільної зміни способу виконання виконавчого документу з боку головного державного виконавця Чорноморського міського ВДВС ГТУЮ в Одеській області ОСОБА_4 при проведені виконавчих дій, та видачі акта про реалізацію майна.

Таким чином, посилаючись на вищевикладене суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення позову.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 209, 212, 214, 215, 218 ЦПК України, ст. 48 Закону України Про виконавче провадження , ст.11, 39, 49, 50 Закону України Про іпотеку , ст.ст. 16, 526, чч. 1, 2 ст. 590, 599 ЦК України, суд,

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Іпотека та інвестиції про визнання недійсним акту державного виконавця про реалізацію предмета іпотеки - двокімнатної квартири АДРЕСА_2;

- Про припинення іпотеки нерухомого майна - двокімнатної квартири АДРЕСА_3,яка виникла на підставі договору іпотеки, посвідченого 04 листопада 2008 року, приватним нотаріусом Іллічівського міського нотаріального округу Одеської області ОСОБА_5 зареєстрованого в реєстрі за № 6696 зі змінами та доповненнями згідно Договору про внесення змін до іпотечного договору посвідченого приватним нотаріусом Іллічівського міського нотаріального округу Одеської області ОСОБА_5 зареєстрованого в реєстрі за № 6593 укладеного між ТОВ Стройтехснаб від імені якого діє Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Іпотека та інвестиції та ОСОБА_3;

- Про зняття заборони відчуження зазначеного в договорі іпотеки нерухомого майна - двокімнатної квартири АДРЕСА_4

області з єдиного державного реєстру заборон, яка була накладена 25 грудня 2009 року приватним нотаріусом Іллічівського міського нотаріального округу Одеської області ОСОБА_5 зареєстрованого в реєстрі за № 6594 та вилучення запису щодо зазначеної іпотеки з державного реєстру іпотек;

- Про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Іпотека та інвестиції та Чорноморського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області на користь ОСОБА_3 судового збору у розмірі 640 грн. - відмовити за необґрунтованістю.

Повний текст рішення складено та підписано 20 жовтня 2017 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційний суд Одеської області через Іллічівський міській суд Одеської області шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Іллічівського міського суду

Одеської області ОСОБА_6

СудІллічівський міський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.10.2017
Оприлюднено27.10.2017
Номер документу69742897
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —501/1247/17

Ухвала від 15.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Пророк Віктор Васильович

Ухвала від 08.01.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Пророк Віктор Васильович

Постанова від 23.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Вадовська Л. М.

Постанова від 23.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Вадовська Л. М.

Ухвала від 01.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Вадовська Л. М.

Ухвала від 01.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Вадовська Л. М.

Рішення від 20.10.2017

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Смирнов В. В.

Ухвала від 18.10.2017

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Смирнов В. В.

Рішення від 18.10.2017

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Смирнов В. В.

Ухвала від 27.06.2017

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Смирнов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні