Постанова
від 13.10.2017 по справі 804/4653/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2017 р. Справа № 804/4653/17 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Захарчук - Борисенко Н.В.

при секретарі - Музиці Я.І.

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1 представника відповідача - ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпрі адміністративну справу за адміністративним позовом Приватного акціонерного товариства "Євраз Южкокс" до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області в особі Міськрайонного управління у Петриківському районі та у м.Кам'янське Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Виконавчий комітет Кам'янської міської ради про зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

19.07.2017 Приватне акціонерне товариство «Євраз Южкокс» (далі - ПрАТ «Євраз Южкокс» , позивач) звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Головного управління Держгеокадастру у.Дніпропетровській області в особі Міськрайонного управління у Петриківському районі та у м.Кам'янське головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області (далі - відповідач), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Виконавчий комітет Кам'янської міської ради (далі - третя особа), в якому просить: визнати протиправною відмову Головного управління Держгеокадастру у.Дніпропетровській області в особі Міськрайонного управління у Петриківському районі та у м.Кам'янське головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Виконавчий комітет Кам'янської міської ради видати Приватному акціонерному товариству «Євраз Южкокс» витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, розташованої по вул. ім. В.В. Щербицького, 1 у м. Дніпродзержинську (нині - вул. В.Чорновола, 1 у м. Кам'янське), загальною площею 120, 3794, кадастровий номер 1210400000:03:030:0081; зобов'язати Головного управління Держгеокадастру у.Дніпропетровській області в особі Міськрайонного управління у Петриківському районі та у м.Кам'янське головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області сформувати відповідно до Порядку нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів, затвердженого спільним наказом Держкомзему, Мінагрополітики, Мінбудархітектури, Української академії аграрних наук від 27.01.2006 №18/15/21/11 та видати Приватному акціонерному товариству «Євраз Южкокс» витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки розташованої по вул. ім. В.В. Щербицького, 1 у м. Дніпродзержинську (нині - вул. В.Чорновола, 1 у м. Кам'янське), загальною площею 120, 3794, кадастровий номер 1210400000:03:030:0081.

Ухвалою суду від 20.07.2017 відкрито провадження у справі та справу призначено до розгляду у судовому засіданні.

В обґрунтування позовних вимог зазначалося, що, станом на день звернення ПрАТ Євраз Южкокс до відповідача з вимогою про видачу витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку спірної земельної ділянки, тобто 14.02.2017, діяли та застосовувались нормативно-правові акти, відповідно до яких проводилась нормативна грошова оцінка земель міста Дніпродзержинська (нині - Кам'янське) та відповідно до яких формується та видається витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а саме: Методика грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995 року № 213; та Порядок нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів, затверджений спільним наказом Держкомзему, Мінагрополітики, Мінбудархітектури, Української академії аграрних наук від 27.01.2006 № 18/15/21/11. На думку позивача, оскільки на дату звернення ПрАТ Євраз Южкокс до відповідача з вимогою видати витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, технічна документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Дніпродзержинська, що затверджена рішенням Дніпродзержинської міської ради від 12.07.2013 № 842-38/VІ, була дійсна і актуальна до застосування, відповідач відповідно до покладених на нього обов'язків зобов'язаний був в строк до 17.02.2017 видати позивачу витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку спірної земельної ділянки, однак покладених на нього обов'язків не виконав. З огляду на викладене, позивач вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив адміністративний позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання з'явився, надав письмові заперечення, в яких зазначив, що оскільки підставами внесення даних до Державного земельного кадастру є відповідна документація із землеустрою, з метою державної реєстрації земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номеру, позивачу необхідно було звернутись до розробника документації із землеустрою, який відповідає вимогам статті 26 Закону України Про землеустрій . Відповідач зазначив, що позивач не звертався до відповідача з метою отримання адміністративної послуги державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки, переданої в оренду за договором оренди від 07.02.2016 номер державної реєстрації №02915. Тому, оскільки державну реєстрацію земельної ділянки, розташованої за адресою: м. Кам'янське, вул. Щербицького, буд. 1 не проведено, кадастровий номер даній земельній ділянці не присвоєно, строку дії договору оренди зазначеної земельної ділянки закінчився, відповідач не має можливості надати адміністративну послугу: видача витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки . З огляду на викладене, представник відповідача у задоволенні позовних вимог просив відмовити.

Представник третьої особи у судове засідання з розгляду справи не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, дослідивши матеріали справи та надані сторонами докази, проаналізувавши зміст норм матеріального та процесуального права, що регулюють спірні правовідносини, суд приходить до висновку, що пред'явлений адміністративний позов не підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що відповідно до рішення Дніпродзержинської міської ради (нині - Кам'янська міська рада) від 29.04.2005 № 531-18-ІV Про набуття юридичними та фізичними особами права користування земельними ділянками несільськогосподарського призначення , ВАТ БАГЛІЙКОКС надано земельну ділянку загальною площею 120,3794 га, яка розташована за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. ім. В.В. Щербицького, 1 (нині - Дніпропетровська область, м. Кам'янське, вул. В. Чорновола, 1).

Крім того, в цьому ж рішенні Дніпродзержинської міської ради від 29.04.2005 №531-18-IV було зазначено про необхідність укладення договору оренди та затверджено право користування земельною ділянкою.

Відповідно до ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України (далі - ЗК України), в редакції, що діяла станом на 29.04.2005, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

26.01.2006 між Кам'янською міською радою (Орендодавець) та ВАТ БАГЛІЙКОКС (Орендар) було укладено Договір оренди земельної ділянки № 02915 (далі - Договір), відповідно до п. 1.1 якого Орендодавець надає, а Орендар приймає у строкове, платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення, що знаходиться за адресою: м. Дніпродзержинськ, вул. ім. В.В. Щербицького, 1 (нині - Дніпропетровська область, м. Кам'янське, вул. В. Чорновола, 1), згідно з планом земельної ділянки, що додається.

Державна реєстрація Договору оренди земельної ділянки №02915 проведена 07.02.2006.

За змістом п. 2.1 Договору, в оренду передається земельна ділянка загальною площею 120,3794 га з яких: 55,8354 га - під виробничими будівлями та спорудами; 36,1273 га - під зеленими насадженнями; 9,3468 га - під залізницею; 3,1750 га - під незакінченими будівництвом; 15,8949 га - під проїздами, проходами та площадками.

Договір укладається строком на десять років. Після закінчення строку договору Орендар має переважне право на поновлення його на новий строк (п. 3.1 Договору).

Цільове використання земельної ділянки: землі підприємств іншої промисловості (п. 5.2 Договору).

У зв'язку із приведенням діяльності відкритого акціонерного товариства БАГЛІЙКОКС у відповідність із вимогами Закону України Про акціонерні товариства , загальними зборами акціонерів, які відбулися 28.03.2011, прийнято рішення про перейменування відкритого акціонерного товариства БАГЛІЙКОКС в Публічне акціонерне товариство ЄВРАЗ БАГЛІЙКОКС .

13.07.2011 між Кам'янською міською радою (Орендодавець) та ПАТ ЄВРАЗ БАГЛІЙКОКС було укладено Додаткову угоду № 2959 до Договору, відповідно до якої в тексті Договору замість слів Відкрите акціонерне товариство БАГЛІЙКОКС читати Публічне акціонерне товариство ЄВРАЗ БАГЛІЙКОКС .

Рішенням Кам'янської міської ради від 12.07.2013 № 842-38/VІ, було затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Дніпродзержинська із застосуванням базової вартості 1 м2 в розмірі 199,64 грн., та введено її в дію з 01.01.2014.

У зв'язку із прийняттям рішення Кам'янської міської ради від 12.07.2013 № 842-38/УІ, 17 лютого 2014 року між Дніпродзержинською міською радою (Орендодавець) та ПАТ ЄВРАЗ БАГЛІЙКОКС (Орендар) було укладено Додаткову угоду № 5042 до Договору оренди земельної ділянки від 07.02.2006 № 02915, яка розташована по вул. ім. В.В. Щербицького, 1у м. Дніпродзержинську, кадастровий номер 1210400000:03:030:0081. відповідно до якої було внесено зміни до Договору в частині визначення вартості нормативної грошової оцінки орендованої земельної ділянки та розміру орендної плати за землю.

При цьому, для визначення розміру нормативної грошової оцінки спірної земельної ділянки та розміру орендної плати за землю було використано витяг № 71 від 28.01.2014 з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, розташовану по вул. ім. В.В. Щербицького, 1 у м. Дніпродзержинську, загальною площею 120,3794, кадастровий номер 1210400000:03:030:0081, виданий відділом Держземагенства у м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області.

07.02.2016 строк дії Договору припинився. При цьому, ПрАТ ЄВРАЗ ЮЖКОКС продовжувало користуватися спірною земельною ділянкою та сплачувати орендну плату за її користування.

28.04.2016 на Загальних річних зборах акціонерів ПАТ ЄВРАЗ БАГЛІЙКОКС прийнято рішення про зміну типу та найменування Товариства з Публічного акціонерного товариства ЄВРАЗ БАГЛІЙКОКС (ПАТ ЄВРАЗ БАГЛІЙКОКС ) на Приватне акціонерне товариство ЄВРАЗ ЮЖКОКС (ПрАТ ЄВРАЗ ЮЖКОКС ).

04.05.2016 відбулася державна реєстрація змін до установчих документів Товариства.

13.10.2016 ПрАТ ЄВРАЗ ЮЖКОКС на виконання рішення Кам'янської

міської ради від 30.09.2016 № 349-10/VII, ПрАТ ЄВРАЗ ЮЖКОКС звернулося до відділу Держгеокадастру у м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області (нині - Міськрайонне управління у Петриківському районі та у м. Кам'янське Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області) із заявою №67-103 про видачу в т.ч. витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку спірної земельної ділянки.

26.10.2016 ПрАТ ЄВРАЗ ЮЖКОКС отримало витяг № 1283/86-16 від 21.10.2016 з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, розташовану по вул. ім. В.В. Щербицького, 1 у м. Дніпродзержинську, загальною площею 120,3794, кадастровий номер 1210400000:03:030:0081, виданий відділом Держгеокадастру у м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області.

Зазначений витяг № 1283/86-16 від 21.10.2016 з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки було використано ПрАТ ЄВРАЗ ЮЖКОКС для обрахування суми платежів за користування спірною земельною ділянкою.

14.02.2017 з метою уточнення розміру орендних платежів за користування

спірною земельною ділянкою, ПрАТ ЄВРАЗ ЮЖКОКС звернулося до відділу Держгеокадастру у м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області (нині - Міськрайонне управління у Петриківському районі та у м. Кам'янське Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області) із заявою № 308 про видачу в т.ч. витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку спірної земельної ділянки.

14.03.2017 ПрАТ ЄВРАЗ ЮЖКОКС отримало лист відділу Держгеокадастру у м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області від 07.03.2017 № 462/86-17, в якому вказано про неможливість видати витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку спірної земельної ділянки, оскільки реєстрація спірної земельної ділянки не проведена.

Не погоджуючи з даною відмовою стосовно видачі позивачу витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки позивач звернувся з даним позовом до суду.

Аналізуючи виниклі правовідносини суд зазначає наступне.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Оцінюючи правомірність дій та рішень органу владних повноважень, суд керується критеріями, закріпленими у ст. 2 КАС України, які певною мірою відображають принципи адміністративної процедури, які повинні дотримуватися при реалізації дискреційних повноважень владного суб'єкта, встановлюючи чи прийняті (вчинені) ним рішення (дії): 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5)добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відносини, які виникають у сфері оцінки земель, забезпечення проведення оцінки земель, з метою захисту законних інтересів держави та інших суб'єктів правовідносин у питаннях оцінки земель, інформаційного забезпечення оподаткування та ринку земель регулюються Законом України «Про оцінку земель» (далі - Закон №1378-15).

Відповідно до Закону №1378-15 нормативна грошова оцінка земельних ділянок - капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений за встановленими і затвердженими нормативами.

Згідно з вимогами статті 18 Закону №1378-15 нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться відповідно до державних стандартів, норм, правил, а також інших нормативно-правових актів на землях усіх категорій в межах населених пунктів не рідше ніж один раз на 5-7 років. Нормативно грошову оцінку земельних ділянок проводиться юридичними особами, які є розробниками документації із землеустрою.

Відповідно до статті 20 Закону №1378-15 за результатами економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок складається технічна документація.

Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. (ст.23 Закону №1378-15).

Видача витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки - це адміністративна послуга, яку в даному випадку надає Управління Держгеокадастру у Криворізькому районі Дніпропетровської області через центр надання адміністративних послуг, відповідно до вимог Закону України «Про адміністративні послуги» , постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2011р. №835 «Деякі питання надання Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру та її територіальними органами адміністративних послуг» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.05.2014р. №523-р «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг» .

У відповідності до Земельного кодексу України, Закону України «Про оцінку земель» , Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.1995р. №213 розроблено Порядок нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів (далі - Порядок), затвердженого наказом Держкомзему України, Мінагрополітики України, Мінбудархітектури України та Української академії аграрних наук від 27.01.2006р. № 18/15/21/11.

Пунктом 3.1 та 3.2 Порядку передбачено, що в основі нормативної грошової оцінки земель населених пунктів лежить капіталізація рентного доходу, що отримується залежно від місця розташування населеного пункту в загальнодержавній, регіональній і місцевій системах виробництва та розселення, облаштування його території та якості земель з урахуванням природно-кліматичних та інженерно-геологічних умов, архітектурно-ландшафтної та історико-культурної цінності, екологічного стану, функціонального використання земель. Населені пункти включають землі всіх категорій за основним цільовим призначенням, які розташовуються в їх адміністративних межах. Нормативна грошова оцінка населених пунктів для всіх категорій земель та земельних ділянок (за винятком сільськогосподарських угідь) визначається згідно з формулою 8.

Згідно з частиною 1 статті 24 Закону України Про Державний земельний кадастр , державна реєстрація земельної ділянки здійснюється при її формуванні шляхом відкриття Поземельної книги на таку ділянку. Для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстратору, який здійснює таку реєстрацію, подаються: заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин; оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки; документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

Відповідно до статті 26 Закону України Про Державний земельний кадастр , при відкритті Поземельної книги відомості до неї вносяться на підставі документації, яка подана для державної реєстрації земельної ділянки.

Для внесення змін до відомостей Поземельної книги щодо цільового призначення земельної ділянки, складу угідь, нормативної грошової оцінки, а також до відомостей про межі земельної ділянки (у разі їх встановлення (відновлення) за фактичним використанням земельної ділянки) заявник подає до органу, який здійснює ведення Поземельної книги: заяву за формою, встановленою Порядком ведення Державного земельного кадастру; оригінали документації із землеустрою, технічної документації з оцінки земель, які згідно з цим Законом є підставою для внесення таких змін (крім випадків зміни виду використання земельної ділянки в межах певної категорії земель, що згідно з цим Законом не потребує розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки); - документацію із землеустрою, на підставі якої вносяться зміни до відомостей Державного земельного кадастру, у формі електронного документа (крім випадків внесення відомостей про зміну виду використання).

Відомості про цільове призначення земельних ділянок вносяться до Державного земельного кадастру щодо виду використання земельної ділянки в межах певної категорії земель: на підставі відповідної документації із землеустрою, яка розробляється при формуванні земельних ділянок, - щодо земельних ділянок, які формуються; на підставі письмової заяви власника (користувача) земельної ділянки державної чи комунальної власності, - у разі зміни виду використання земельної ділянки (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони); на підставі проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, яким передбачена зміна її цільового призначення.

Таким чином, суд зазначає, що оскільки підставами внесення даних до Державного земельного кадастру є відповідна документація із землеустрою, з метою державної реєстрації земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номеру, позивачу необхідно було звернутись до розробника документації із землеустрою, який відповідає вимогам статті 26 Закону України Про землеустрій .

Відповідно до вимог Закону України Про адміністративні послуги , постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2011 № 835 Деякі питання надання Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру та її територіальними органами адміністративних послуг , розпорядження Кабінету Міністрів України від16.05.2014№523-р Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг , наказу Держземагентства від 25.12.2014 №435 Про надання адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг , територіальні органи Держгеокадастру надають адміністративну послугу державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру у разі подання наступних документів: 1) заяви про державну реєстрацію земельної ділянки за формою, встановленою Порядком ведення Державного земельного кадастру, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051; 2) оригіналу погодженої відповідно до законодавства документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки (разом з позитивним висновком державної експертизи землевпорядної документації у разі, коли така документація підлягає обов'язковій державній експертизі землевпорядної документації); 3) електронного документу.

Суд зазначає, що позивач не звертався до Управління з метою отримання адміністративної послуги державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки, переданої в оренду за договором оренди від 07.02.2016 року номер державної реєстрації № 02915.

З матеріалів справи вбачається, що 19.05.2017 року, між Приватним акціонерним товариством Євраз Южкокс та Кам'янською міською радою укладено договір оренди земельної ділянки № 14400. загальною площею 113.8472 га, яка розташована по вул. Вячеслава Чорновола, 1 у м. Кам'янське, кадастровий номер 1210400000:03:030:0189 з визначенням категорії земель КВЦПЗ - землі промисловості : 11.02 - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості .

З 01.01.2017 вступив в дію наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.11.2016 року №489 Про затвердження Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів (надалі - Порядок№489), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.12.2016 року за №1647/29777.

У пункті 3 наказу зазначено, що Порядок № 489 набрав чинності з дня його офіційного опублікування і застосовується з 01 січня 2017 року.

Відповідно до пункту 24 Порядку ведення державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051, до Державного земельного кадастру вносяться такі відомості про земельні ділянки: 1) кадастровий номер згідно з цього Порядку; 2) місцезнаходження (адреса); 3) опис меж із зазначенням суміжних земельних ділянок, їх власників, користувачів суміжних земельних ділянок державної чи комунальної власності;4) площа; 5) міри ліній по периметру; 6) координати поворотних точок меж; 7) дані про прив'язку поворотних точок меж до пунктів державної геодезичної мережі із зазначенням пунктів прив'язки; 8) дані про якісний стан земель та бонітування ґрунтів згідно з підпунктами 7 і 9 пункту 22 цього Порядку; 9) відомості про інші об'єкти Державного земельного кадастру, до яких територіально (повністю або частково) входить земельна ділянка, згідно з пунктами 21-23 цього Порядку; 10) цільове призначення (категорія земель, вид використання земельної ділянки в межах певної категорії земель): категорія земель згідно з підпунктом 6 пункту 22 цього Порядку; цільове призначення згідно з документацією із землеустрою; вид використання земельної ділянки в межах певної категорії земель згідно із частиною п'ятою статті 20 Земельного кодексу України; 11) склад угідь згідно з підпунктом 7 пункту 22 цього надання адміністративних послуг відповідно до вимог Закону України Про адміністративні послуги , постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2011 №835 Деякі питання надання Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру та її територіальними органами адміністративних послуг та розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 №523-р Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг .

Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010 №548, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.11.2010 №1011/1806 Про затвердження Класифікації видів цільового призначення земель передбачено класифікацію видів цільового призначення земель (КВШІЗ) на окремі види цільового призначення земель, які характеризуються власним правовим режимом, екосистемними функціями, видом господарської діяльності, типами забудови, типами особливо цінних об'єктів.

З матеріалів справи вбачається, що в пункті 5.1 договору оренди земельної ділянки від 07.02.2006 року № 0291, 5яка розташована за адресою: м. Дніпродзержинськ, вул. ім. В.В. Щербицького, 1 укладеного між Дніпродзержинською міською радою та Відкритим акціонерним товариством БАГЛІЙКОКС , визначене цільове використання земельної ділянки: землі підприємств іншої промисловості (1.10.5). Тобто, цільове призначення даної земельної ділянки встановлено відповідно до Українського класифікатора цільовою використання землі (УКЦВЗ), затвердженого листом Держкомзему України від 24.04.1998 р. №14-1-7/1205 було внесено відповідно до даних Державного земельного кадастру на підставі рішення Дніпродзержинської міської ради від 24.04.2005 року №531-18/ІV, від 24.06.2005 року №569-19/ІV, від 31.08.2005 року №581-19/ІV, від 10.11.2005 року №615-20/ІV та договору оренди землі від 07.02.2006 року, державна реєстрація № 02915, - 1.10.5 - землі підприємств іншої промисловості.

Суд звертає увагу, що на час видачі листа Відділу Держгеокадастру у м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області від 07.03.2017 № 462/86-17 вже діє наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.11.2016 року №489 Про затвердження Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів (надалі - Порядок) зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.12.2016 року за №1647/29777, який набрав чинності 27.12.2016 року ( Офіційний вісник України від 27.12.2016 року №100).

Спільний Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, ОСОБА_3 аграрних наук України від 30.12.2016 року №592/341/428 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Держкомзему України, Мінагрополітики України, Мінбудархітектури України, Української академії аграрних наук від 27.01.2006 №18/15/21/11 . Але його використовувати можливо було тільки разом з Інструкцією, яка втратила чинність на підставі наказу від 19.08.2015 року №190 Держкомстату України.

Отже, Управління, є територіальним органом виконавчої влади - центрального органу виконавчої влади Держгеокадастру, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра аграрної політики та продовольства, (постанова КМУ від 14.01.2015 №15 Про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру (зі змінами) і керується тільки діючими нормами права та не може використовувати застарілі або нормативно-правові акти, які втратили чинність.

Таким чином, з огляду на викладене суд приходить до висновку, що відповідач діяв в межах своїх повноважень та відповідно до вимог чинного законодавства, а тому позовні вимоги Приватного акціонерного товариства "Євраз Южкокс" не підлягають законодавству.

Відповідно до ст.94 КАС України судові витрати у справі покладаються на сторону, проти якої ухвалена постанова.

Керуючись ст.ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністративного позову Приватного акціонерного товариства "Євраз Южкокс" до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області в особі Міськрайонного управління у Петриківському районі та у м.Кам'янське Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Виконавчий комітет Кам'янської міської ради про зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст.254 КАС України та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та строки, передбачені ст.186 КАС України.

Повний текст постанови складено 18 жовтня 2017 року.

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення13.10.2017
Оприлюднено30.10.2017
Номер документу69793802
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/4653/17

Постанова від 16.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 15.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 05.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Постанова від 23.01.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Ухвала від 17.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Ухвала від 17.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Постанова від 13.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Постанова від 13.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Ухвала від 20.07.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні