Вирок
від 27.10.2017 по справі 344/5564/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/5564/17

Провадження № 1-кп/344/422/17

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2017 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого-судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

представника персоналу органу пробації ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Івано-Франківська кримінальне провадження з обвинувальним актом про обвинувачення:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, з середньою освітою, неодруженого, непрацюючого, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 , згідно ст.89 КК України вважається несудимим,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.205 КК України, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_4 вчинив фіктивне підприємництво, тобто створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

Так, в кінці вересня 2015 року у ОСОБА_4 виник умисел на незаконне збагачення шляхом здійснення фіктивного підприємництва, тобто на створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, а саме здійснення безтоварних господарських операцій для безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки. З цією метою у жовтні 2015 року ОСОБА_4 реалізовуючи свій злочинний намір, спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, підготував для реєстрації ТОВ «Іфнафтосервіс» установчі документи, а саме протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ «Іфнафтосервіс» від 07.10.2015 року, статут ТОВ «Іфнафтосервіс» від 07.10.2015 року, реєстраційні картки, які підписав та подав до реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції. Крім того, ОСОБА_4 у жовтні 2015 року запропонував своєму знайомому ОСОБА_7 за грошову винагороду стати одним із засновників ТОВ «Іфнафтосервіс», на що останній, не будучи обізнаним із злочинними намірами ОСОБА_4 , погодився. На підставі вказаних документів 09.10.2015 року державним реєстратором реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції проведено державну реєстрацію ТОВ «Іфнафтосервіс» (код ЄДРПОУ-40060793), в результаті чого ОСОБА_4 став одним із засновників та директором вказаного товариства. 09 жовтня 2015 року з метою постановки на податковий облік фіктивного підприємства статутні та реєстраційні документи були подані до ДПІ у м. Івано-Франківську. Таким чином, ОСОБА_4 реалізував свій злочинний намір та вчинив певну сукупність дій, передбачених статтями 87, 88 та 89 Цивільного кодексу України, ст.ст. 56, 57 та 58 ГК України та розділом III Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», тобто створив суб`єкт підприємницької діяльності з наступним наміром використовувати його з метою прикриття незаконної діяльності.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, у грудні 2015 року ОСОБА_4 вирішив внести зміни до видів економічної діяльності товариства «Іфнафтосервіс» та змінити назву вказаного товариства на ТОВ «Агрокультура-ІВ», у зв`язку з чим останній підготував протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ «Іфнафтосервіс» від 15.12.2015 року, статут ТОВ «Агрокультура-ІВ», а також реєстраційну картку, які підписав та подав до реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції. На підставі вказаних документів 16.12.2015 року державним реєстратором реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції проведено зміни в державній реєстрації ТОВ «Іфнафтосервіс» (код ЄДРПОУ-40060793), в результаті чого було змінено види економічної діяльності товариства, а також саму назву товариства на «Агрокультура-ІВ». Надалі, ОСОБА_4 у грудні 2015 року запропонував своєму знайомому ОСОБА_8 за винагороду подати свої анкетні дані і згоду для призначення його директором ТОВ «Агрокультура-ІВ», на що останній, не будучи обізнаним із злочинними намірами ОСОБА_4 , погодився.

Реалізовуючи свій злочинний намір, спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, ОСОБА_4 для внесення змін та відомостей про юридичну особу, що не пов`язані із змінами в установчих документах ТОВ «Агрокультура-ІВ» підготовлено протокол №3 загальних зборів учасників ТОВ «Агрокультура-ІВ» від 28.12.2015 року, згідно якого з 29.12.2015 року на посаду директора ТОВ «Агрокультура-ІВ» призначено ОСОБА_8 . Вказані документи були надані ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , які їх підписали за проханням ОСОБА_4 . При цьому ОСОБА_4 усвідомлював, що вказані особи не будуть здійснювати легальну фінансово-господарську діяльність як засновник та керівник ТОВ «Агрокультура-ІВ», а вище наведені дії дадуть йому змогу використовувати реквізити товариства для реалізації свого злочинного наміру, спрямованого на вчинення фіктивного підприємництва. Після здійснення вищевказаних реєстраційних дій стосовно ТОВ «Агрокультура-ІВ» ОСОБА_4 подав необхідні документи на виготовлення печатки товариства та електронного цифрового підпису керівника для майбутньої безпідставної реєстрації податкових накладних та подання електронної податкової звітності товариства до ДПІ у м. Івано-Франківську.

Таким чином, з моменту реєстрації ТОВ «Агрокультура-ІВ» ОСОБА_4 , використовуючи реквізити ТОВ «Агрокультура-ІВ», а саме печатку суб`єкта господарювання та електронний цифровий підпис керівника вказаного товариства, діючи з метою прикриття незаконної діяльності надавав незаконні послуги реальним суб`єктам господарювання, шляхом оформлення первинних бухгалтерських документів про безтоварні господарські операції, які дозволяли ухилятися від сплати податків. Так, протягом травня, червня, серпня та вересня 2016 року ТОВ «Агрокультура-ІВ» безпідставно сформовано податковий кредит з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки в розмірі 691304,8 грн. При цьому ОСОБА_4 усвідомлював, що зайняття фіктивним підприємництвом не переслідує мети досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, що є ознаками підприємництва відповідно до вимог ст.ст.3,42 ГК України. Внаслідок таких незаконних дій ОСОБА_4 підприємствами реального сектору економіки безпідставно сформовано податковий кредит з податку на додану вартість на загальну суму 691304 гривні 80 копійок, що завдало великої матеріальної шкоди державі у вигляді ненадходження до бюджету податкових зобов`язань з вказаного виду податку на зазначену суму.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину в скоєному визнав повністю, підтвердив обставини вчиненого злочину відповідно до викладеного. Так, обвинувачений суду показав, що у жовтні 2015 року зареєстрував ТОВ «Іфнафтосервіс» з метою здійснення фіктивного підприємництва. У подальшому було змінено назву товариства з «Іфнафтосервіс» на «Агрокультура-ІВ». Вказівки щодо дій, які повинен був виконувати, отримував на електронну скриньку. За 4 місяці такої діяльності отримав винагороду на суму 60000 - 70000 гривень. Також за грошову винагороду надавав ОСОБА_8 та ОСОБА_7 підписувати документи. Насправді товариство, яке було зареєстровано на його прізвище, будь-яких операцій не проводило. Укладав договори з фірмами про реалізацію товару, натомість товар не поставляв. Визнає, що внаслідок його неправомірних дій завдано великої матеріальної шкоди державі у вигляді ненадходження до бюджету податків. У вчиненому розкаявся, просив суд суворо його не карати.

Суд, визнавши у порядку, передбаченому ст. 349 КПК України, недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин провадження, які ніким не оспорюються, приходить до висновку, що винуватість обвинуваченого ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого йому злочину знайшла своє підтвердження та кваліфікує його дії за ч.2 ст.205 КК України, як фіктивне підприємництво, тобто створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

Призначаючи покарання обвинуваченому ОСОБА_4 , суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного, який вважається несудимим, позитивно характеризується, та обставини, які обтяжують і пом`якшують його покарання. Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого - не встановлено. Обставиною, яка пом`якшує його покарання, є щире каяття у вчиненому.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що обвинуваченому слід обрати покарання, необхідне й достатнє для його виправлення та запобігання вчинення нових злочинів - у виді штрафу в межах санкції ч. 2 ст. 205 КК України.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 370, 373, 374 КПК України, -

у х в а л и в :

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.205 КК України та призначити йому покарання штраф у розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одну тисячу) гривень.

Речові докази: грошові кошти в сумі 82830 гривень, три ноутбуки, обгортки до реалізованих паливних карток, картки на пальне (а.с. 61-67) - конфіскувати в дохід держави. Документи (а.с. 61-67) - залишити у матеріалах кримінального провадження.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Івано-Франківської області через Івано-Франківський міський суд протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69843570
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/5564/17

Ухвала від 04.05.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Тринчук В. В.

Ухвала від 03.05.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Тринчук В. В.

Ухвала від 05.02.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 04.02.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 30.11.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Деркач Н. І.

Ухвала від 18.10.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Руденко Д. М.

Ухвала від 02.08.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 31.07.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 03.04.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 22.03.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні