Ухвала
від 26.10.2017 по справі 639/5663/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 639/5663/17

Провадження №1-кс/639/1953/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2017 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку по кримінальному провадженню №42017221080000279 від 04.08.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Харкова надійшло клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку по кримінальному провадженню №42017221080000279 від 04.08.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України.

Клопотання обґрунтоване тим, що 04.08.2017 до Харківської місцевої прокуратури №2 Харківської області надійшло звернення ОСОБА_4 щодо можливого вчинення невстановленими особами кримінального правопорушення у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших злочинів проти здоров`я населення.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_4 пояснив, що 01.08.2017 ним, перебуваючи на території Новобаварського району м.Харкова, поблизу станції метро «Холодна гора», придбано товар, який імовірно містить в своєму складі розчинник (деякі з них, зокрема ацетон є прекурсорами), в ході використання якого речовина з банки потрапила на руку, внаслідок чого заявник отримав опіки. Оглянувши наліпку, яка була на придбаному товарі будь яких відомостей про місце розташування адреси виробництва чи офісу компанії встановлено не було, так само як і зазначення, що входить до складу придбаної ним речовини. Заявник пропонує вжити заходів законного реагування до «підприємців», які імовірно порушують законодавство у сфері виробництва, використання та збуту прекурсорів.

Крім того, свідком в якості додатку до протоколу надано придбаний ним флакон для зняття лаку, щодо якого в подальшому призначено судову експертизу дослідження матеріалів речовин і виробів за експертною спеціалізацією 8.6 «Дослідження наркотичних засобів психотропних речовин їх аналогів та прекурсорів», проведення якої доручено експертам Харківського НДІ судових експертиз ім. Засл. проф. M.С. Бокаріуса.

Згідно з висновком судової експертизи з дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів №16765 від 12.09.2017 в рідині у пляшці, добровільно наданої ОСОБА_4 , містяться прекурсори, стосовно яких встановлюються заходи контролю толуол та ацетон.

В ході подальшого досудового розслідування встановлено, що на території м. Харкова розташоване підприємство (підприємства), яке фактично здійснює діяльність, пов`язану з використанням прекурсорів в ході здійснення господарської діяльності з виробництва косметики та побутової хімії, та іншої господарської діяльності, яка пов`язана з використанням прекурсорів, віднесених до Таблиці ІV списку 2 ацетон, згідно з «Переліком наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000.

Так встановлено, що до незаконної діяльності, пов`язаної з порушенням встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а саме порушення правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин, причетний суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «КОЛОРПЛАСТ», код ЄДРПОУ 37431136, з юридичною та фактичним місцем здійснення господарської діяльності адресою: Харківська область, Харківський район, село Мала Рогань, вул. Яблунева, будинок, 11, який у своїй діяльності використовує Інтернет сайт http://colorplast.com.ua.

Згідно з інформацією Управління протидії наркозлочинності ГУНП в Харківській області встановлено, що під час здійснення господарської діяльності, пов`язаної з виробництвом виробів із пластмас суб`єкт господарської діяльності, розташований за адресою: м.Харкова, вул. Яблунева, 11 ТОВ «Колорпласт» використовує прекурсори соляну та/або сірчану кислоту без відповідного дозволу та ліцензії шляхом проведення робіт з очистки прес-форм (промивки) з послідуючим відлиттям іграшок та виробів з пластмас, а також інше, невстановлене на теперішній час використання прекурсорів у виробничій діяльності.

Відповідно до Списку №2 Таблиці ІV «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000, сірчана кислота, соляна кислота, ацетон та толуол належать до прекурсорів, стосовно яких встановлюються заходи контролю. Речовини, що містять не менш як 45 відсотків таких прекурсорів, як сірчана кислота, та 15 відсотків таких прекурсорів, як соляна кислота, підлягають тим же заходам контролю, що і прекурсори. Речовини, що містять не менш як 50% таких прекурсорів, як ацетон, етиловий ефір, толуол та 80% таких прекурсорів, як метилетилкетон, підлягають тим же заходам контролю, що і прекурсори.

Засновником ТОВ «КОЛОРПЛАСТ», яка здійснює господарську діяльність з порушенням зазначених правил є ОСОБА_5 , з адресою реєстрації: АДРЕСА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_2 ; ОСОБА_6 , з адресою реєстрації: АДРЕСА_3 (керівник).

Моніторингом Інтернет сайту http://colorplast.com.ua, встановлено, що сайт містить відображення господарської діяльності суб`єкта господарської діяльності ТОВ «КОЛОРПЛАСТ», який займається виробництвом дитячих іграшок під зареєстрованою торговою маркою ТМ «COLORPLAST» за адресою: Харківська область, Харківський район, с. Мала Рогань, вул. Яблунева, 11, тобто здійснення господарської діяльності пов`язане з використанням господарських приміщень.

Разом з тим, на вказаному сайті, окрім іншого, відсутні відомості про отримання ліцензій та дозволів на здійснення господарської діяльності, пов`язано з використанням прекурсорів, що свідчить про вчинення дій, спрямованих на конспірацію засобів здійснення господарської діяльності.

Відповідно до «Порядку видачі дозволу на використання об`єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Постановою КМУ від 13.04.2011 №469, який визначає процедуру видачі юридичним особам дозволу на використання об`єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності, пов`язаної зі зберіганням, використанням та знищенням прекурсорів, включених до «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» дозвіл на використання об`єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів видається юридичній особі за формою згідно з додатком головним управлінням Національної поліції в області (ГУНП в Харківській області) за місцезнаходженням юридичної особи, а у разі, коли діяльність, пов`язана з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, провадиться не за місцезнаходженням юридичної особи, - за місцем провадження такої діяльності. Дозвіл видається за результатами перевірки відповідності об`єктів і приміщень установленим МВС вимогам.

Згідно з відомостями, наданими Управлінням протидії наркозлочинності ГУНП в Харківській області дозвіл на використання об`єктів та приміщень, призначених для провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів та прекурсорів, ТОВ «КОЛОРПЛАСТ» (ТМ «COLORPLAST») не видавався.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» використання прекурсорів це застосування прекурсорів, наркотичних засобів і психотропних речовин у виробництві та виготовленні.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» діяльність з обігу прекурсорів, включених до таблиці IV Переліку здійснюється суб`єктами господарювання за наявності в них ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до ст.29 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» юридичні особи можуть придбавати та використовувати у власному виробництві прекурсори, включені до таблиці IV Переліку, за наявності в них ліцензії на цей вид діяльності.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензуванню підлягають такі види господарської діяльності: …п.22) розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізація (відпуск), ввезення на території України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори».

Моніторингом Інтернет сайту http://usuan.dls.gov.ua (державний Інтернет ресурс), який містить відображення його назви: «Ліцензійний реєстр на право здійснення господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» відомості щодо ТОВ «КОЛОРПЛАСТ» відсутні, що вказує на відсутність у вказаного суб`єкту господарської діяльності відповідної ліцензії.

Також встановлено, що ТОВ «КОЛОРПЛАСТ» здійснює свою господарську діяльність за кодами КВЕД: 22.19 Виробництво інших гумових виробів; Код КВЕД 2229 Виробництво інших виробів із пластмас; Код КВЕД 2599 Виробництво інших готових металевих виробів; Код КВЕД 6201 Комп`ютерне програмування; Код КВЕД 32.40 Виробництво ігор та іграшок (основний).

Аналізом спеціальної літератури з-приводу технічного процесу здійснення діяльності, пов`язаної з використанням прекурсорів слід зазначити, що в більшості випадків такими видами господарської діяльності є виробництво косметичних засобів, хімічної продукції, пластмас, лаків, фарб, шкіряного взуття, ремонт поверхонь, які потребують знежирення, очистки (в т.ч. виробів з пластмас до яких відноситься продукція, виробництвом та реалізацією якої займається ТОВ «КОЛОРПЛАСТ») тощо.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, виробничо-складський комплекс, розташований за адресою АДРЕСА_4 , загальною площею 1792 кв.м.літ. «А-1» на праві приватної власності належить ОСОБА_5 , який є один із засновників вказаного суб`єкту господарської діяльності.

Таким чином, в діях ТОВ «КОЛОРПЛАСТ» (керівника та/або невстановлених на теперішній час осіб) вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.320 КК України - «порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів» - порушення правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин.

Враховуючи вищевикладене, на теперішній час достовірно встановлено, що за адресою: АДРЕСА_4 здійснюється господарська діяльність, пов`язана з порушенням правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин, всупереч вимог Законів України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Порядку видачі дозволу на використання об`єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Постановою КМУ від 13.04.2011 №469, без відповідних дозволів та ліцензій, тобто здійснюється кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.320 КК України.

Враховуючи те, що відповідно до ст. 91 КПК України до обставин, що підлягають доказуванню в ході досудового розслідування даного кримінального провадження відносяться, окрім іншого, факт виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин, ОСОБА_6 та, можливо, іншими невстановленими на теперішній час особами, з метою перевірки наявності в діях останніх вказаних ознак об`єктивної сторони зазначеного злочину, у сторони обвинувачення виникла обґрунтована необхідність у проведенні обшуку за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «КОЛОРПЛАСТ» на земельних ділянках та у приміщеннях за адресою: АДРЕСА_4 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а саме: прекурсорів, виробничого устаткування, транспортних засобів, які використовуються в ході вчинення кримінального правопорушення, готової продукції - товарів, отриманих внаслідок вчинення кримінального правопорушення, грошових коштів, отриманих в результаті злочинної діяльності пов`язаної з порушенням правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин, документів фінансово-господарської діяльності, чорнових записів та електронних носіїв інформації (комп`ютери, ноутбуки, жорсткі диски, лазерні диски, USB-флеш-накопичувачі, мобільні телефони), на яких зберігаються відомості господарської діяльності, пов`язані з порушенням зазначених вимог чинного законодавства.

Посилаючись на зазначене вище, прокурор зазначає, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані предмети мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме підтверджують злочинну діяльність ОСОБА_6 , як співзасновника та керівника ТОВ «КОЛОРПЛАСТ» та, можливо, інших невстановлених на теперішній час осіб, пов`язаної з порушенням правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин, необхідно отримати обшук за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «КОЛОРПЛАСТ» на земельних ділянках та у приміщеннях за адресою: АДРЕСА_4 , у зв`язку з чим він просить надити дозвіл на проведення обшуку.

В судовому засіданні прокурор просив клопотання задовольнити, посилаючись на зазначене вище.

Вислухавши думку прокурора, який підтримав вимог клопотання, дослідивши надані матеріали, приходжу до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Так, відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Вимоги до змісту клопотання про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи визначенні ч. 3 ст. 234 КПК України.

Клопотання, що є предметом даного судового розгляду відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України.

Наданими прокурором матеріалами доведено вищенаведені обставини, на які посилалися слідчий в обґрунтування клопотання, та доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, та вони можуть знаходитися у зазначеному в клопотанні володінні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 30, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

ВСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку - задовольнити.

Надати прокурору Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 , прокурору Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_7 , прокурору Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_8 за їх дорученням слідчим та оперативним працівникам, дозвіл на проведення обшуку на земельних ділянках та у приміщеннях за адресою: АДРЕСА_4 , за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «КОЛОРПЛАСТ», код ЄДРПОУ 37431136, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а саме: прекурсорів, виробничого устаткування, транспортних засобів, які використовуються в ході вчинення кримінального правопорушення, готової продукції - товарів, отриманих внаслідок вчинення кримінального правопорушення, грошових коштів, отриманих в результаті злочинної діяльності пов`язаної з порушенням правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин, документів фінансово-господарської діяльності, чорнових записів та електронних носіїв інформації (комп`ютери, ноутбуки, жорсткі диски, лазерні диски, USB-флеш-накопичувачі, мобільні телефони), на яких зберігаються відомості господарської діяльності, пов`язані з порушенням зазначених вимог чинного законодавства.

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69846181
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку по кримінальному провадженню №42017221080000279 від 04.08.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України

Судовий реєстр по справі —639/5663/17

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 19.10.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 17.10.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні