Ухвала
від 18.10.2017 по справі 376/1526/15-ц
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

Ухвала іменем україни 18 жовтня 2017 року м. Київ Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі: головуючого Червинської М.Є., суддів: Завгородньої І.М., Писаної Т.О., Мазур Л.М., Попович О.В., розглянувши в судовому засіданні справу за позовом приватного підприємства Агро-Олімп 2006 до головного управління Держземагентства у Київській області, реєстраційної служби Сквирського управління юстиції, ОСОБА_3 про визнання недійсним наказів головного управління Держземагентства у Київській області та договорів оренди земельних ділянок, скасування реєстрації договорів оренди землі, за касаційною скаргою приватного підприємства Агро-Олімп 2006 на рішення Сквирського районного суду Київської області від 18 грудня

2015 року, ухвалу апеляційного суду Київської області від 30 серпня

2016 року,

в с т а н о в и л а :

У липні 2015 року приватне підприємство Агро-Олімп 2006 (далі - ПП Агро-Олімп 2006 ) звернулося до суду з указаним позовом, обґрунтовуючи його тим, що наказами головного управління Держземагенства в Київській області №№ 10-8117/15 -14-сг, 10-8121/15 -14-сг від 20 жовтня 2014 року, а також укладеними на їх підставі договорами оренди земельних ділянок №№ 8428535, 8428683 від 31 грудня 2014 року, ОСОБА_3 було надано в оренду терміном на 21 рік земельні ділянки розміщені в адміністративних межах Сквирської міської ради Київської області для ведення фермерського господарства земель сільськогосподарського призначення загальною площею 30,5675 га та 90,1544 га, які були надані в постійне користування КСП Сквирське , правонаступником якого є ПП Агро-Олімп 2006 .

Позивач зазначав, що оспорювані накази головного управління Держземагенства в Київській області прийняті з порушенням ст. 116 ЗК України, ст. ст. 1, 7 Закону України Про фермерське господарство , а договори укладені з порушенням ст. 203 ЦК України, у зв'язку із чим просив визнати недійсними накази головного управління Держземагентства у Київській області про затвердження документації із землеустрою та передачі в оренду земельних ділянок за рахунок земель сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства загальною площею 120,7219 га, розташованих в адміністративних межах Сквирської міської ради, а також договори оренди земельних ділянок, укладені начальником управління Держемагентства у Сквирському районі Київської області з ОСОБА_3, які зареєстровані реєстраційною службою Сквирського районного управління юстиції 20 січня 2015 року, скасувати рішення реєстраційної служби Сквирського РУЮ про державну реєстрацію договорів оренди землі від 20 січня 2015 року.

Рішенням Сквирського районного суду Київської області від 18 грудня 2015 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Київської області від 30 серпня 2016 року, у задоволенні позовних вимог ПП Агро-Олімп 2006 відмовлено.

У касаційній скарзі ПП Агро-Олімп 2006 , посилаючись на порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, просить скасувати оскаржувані судові рішення, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

Відповідно до п. 6 розд. XII Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII Про судоустрій і статус суддів Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.

У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України від 18 березня 2004 року.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника ПП Агро-Олімп 2006 - Бірової Н.М., перевіривши доводи касаційної скарги та матеріали справи, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, виходив із необґрунтованості та безпідставності позовних вимог, оскільки ПП Агро-Олімп 2006 не є власником або землекористувачем спірних земельних ділянок.

Колегія суддів не може погодитись із висновками судів першої та апеляційної інстанцій з огляду на таке.

Встановлено, що 20 жовтня 2014 року наказами головного управління Держземагенства в Київській області № 10-8117/15 -14-сг і № 10-8121/15 -14-сг ОСОБА_3 надано в оренду терміном на 21 рік земельні ділянки розміщені в адміністративних межах Сквирської міської ради Київської області для ведення фермерського господарства земель сільськогосподарського призначення загальною площею 30,5675 га (кадастровий № НОМЕР_1 і 90,1544 га (кадастровий

№ НОМЕР_2).

31 грудня 2014 року начальником управління Держземагентства у Сквирському районі Київської області укладено з ОСОБА_3. договори оренди спірних земельних ділянок № 8428535 і № 8428683, загальною площею 30,5675 га для ведення фермерського господарства, строком на

21 рік, згідно яких орендодавець передав, а орендар прийняв у строкове, платне користування ці земельні ділянки для ведення фермерського господарства за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності

20 січня 2015 року спірні договори оренди землі були зареєстровані у реєстраційній службі Сквирського районного управління юстиції.

Звертаючись до суду із даним позовом, ПП Агро-Олімп 2006 зазначало, що воно є правонаступником прав та обов'язків КСП Сквирське , якому належала на праві постійного користування земельна ділянка площею 147,3 га, яка розміщена в адміністративних межах Сквирської міської ради (державний акт на право постійного користування серія НОМЕР_3, зареєстрований 09 червня 1999 року за № 54).

КСП Сквирське , відповідно до протоколу загальних зборів від

02 березня 2000 року, реорганізовано у ТОВ Агрофірма Сквира та зареєстровано в журналі обліку реєстраційних справ 17 березня 2000 року за № 0069. Державна реєстрація припинення ТОВ Агрофірма Сквира проведена 11 грудня 2006 року в результаті приєднання до ПП Агро-Олімп 2006 , яке стало правонаступником ТОВ Агрофірма Сквира .

З картографічних матеріалів встановлено, що земельні ділянки надані в оренду ОСОБА_3 за рахунок земель, наданих в постійне користування КСП Сквирське .

Відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно з ч. ч. 1, 5 ст. 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Земельні ділянки, які перебувають у власності чи користуванні громадян або юридичних осіб, передаються у власність чи користування за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування лише після припинення права власності чи користування ними в порядку, визначеному законом.

У ч. 1 ст. 141 ЗК України наведені підстави припинення права користування земельною ділянкою. Зокрема, у пункті в цієї частини (у редакції, чинній на час виникнення спірних відносин) такою підставою визначено припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ та організацій.

Припинення права користування земельною ділянкою з підстав припинення підприємства, установи, організації допускається лише у випадку, коли припинення останніх виключає правонаступництво, що відповідає правовій позиції Верховного Суду України, викладеній в постанові від 21 лютого 2011 року у справі № 21-3а11.

Частиною 1 ст. 104 ЦК України, в редакції, яка була чинною на час правонаступництва, було передбачено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Відповідно до п. а ч. 2 ст. 92 ЗК України, який набрав чинності 01 січня 2002 року, права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають, зокрема підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності. При цьому п. 6 Перехідних положень ЗК України було передбачено зобов'язання громадян та юридичних осіб, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, але за цим Кодексом не можуть мати їх на такому праві, повинні до 01 січня 2008 року переоформити у встановленому порядку право власності або право оренди на них.

Рішенням Конституційного Суду України від 22 вересня 2005 року

№5-рп/2005 визнано неконституційним п. 6 розділу Х Перехідні положення ЗК України щодо зобов'язання переоформити право постійного користування земельною ділянкою на право власності або право оренди без відповідного законодавчого, організаційного та фінансового забезпечення. Зазначено, що набуття громадянином права власності на земельну ділянку, яка перебуває у його користуванні, в загальному порядку, визначеному

ст. 118 Кодексу, не передбачає встановлення обмеження щодо строків набуття цього права. Відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою від 02 квітня 2002 року № 449 раніше видані державні акти на право приватної власності на землю, державні акти на право власності на землю та державні акти на право постійного користування землею залишаються чинними і підлягають заміні в разі добровільного звернення громадян або юридичних осіб.

Суди попередніх інстанцій на зазначене уваги не звернули, не врахували того, що ПП Агро-Олімп 2006 є правонаступником прав та обов'язків КСП Сквирське , якому належала на праві постійного користування земельна ділянка площею 147,3 га, яка розміщена в адміністративних межах Сквирської міської ради та за рахунок якої було надано ОСОБА_3 в оренду спірні земельні ділянки, а також того, що згідно з рішенням Конституційного Суду України від 22 вересня 2005 року № 5-рп/2005 раніше видані державні акти на право постійного користування землею громадян та юридичних осіб, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, але за положеннями ст. 92 ЗК України не можуть мати їх на такому праві, залишаються чинними. При цьому ні судом першої інстанції, ні апеляційним судом, не було враховано, що спірна земельна ділянка з постійного користування правонаступника КСП Сквирське не вилучалася.

Суди попередніх інстанцій не визначилися із характером спірних правовідносин, нормою права, яка підлягає застосуванню, не перевірили та не встановили обставин, які мають значення для правильного вирішення справи, у зв'язку із чим дійшли передчасного висновку про відсутність у ПП Агро-Олімп 2006 права на звернення до суду із даним позовом.

З огляду на наведене колегія суддів вважає, що суди першої та апеляційної інстанцій ухвалили рішення з порушенням норм процесуального права, що відповідно до ч. 2 ст. 338 ЦПК України є підставою для скасування ухвалених у справі судових рішень з направленням справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 336, 338, 343- 345 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу приватного підприємства Агро-Олімп 2006 задовольнити.

Рішення Сквирського районного суду Київської області від 18 грудня

2015 року, ухвалу апеляційного суду Київської області від 30 серпня

2016 року скасувати, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий М.Є. Червинська

Судді: І.М. Завгородня

Л.М.Мазур

Т.О.Писана

О.В. Попович

СудВищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Дата ухвалення рішення18.10.2017
Оприлюднено30.10.2017
Номер документу69859646
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —376/1526/15-ц

Постанова від 04.12.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Рейнарт Ійя Матвіївна

Ухвала від 14.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Рейнарт Ійя Матвіївна

Ухвала від 05.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Рейнарт Ійя Матвіївна

Ухвала від 07.08.2018

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Ярошенко С. М.

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Ярошенко С. М.

Ухвала від 20.08.2018

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Ярошенко С. М.

Ухвала від 01.12.2017

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Ярошенко С. М.

Ухвала від 08.12.2017

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Ярошенко С. М.

Ухвала від 18.10.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Попович Олена Вікторівна

Ухвала від 30.03.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Попович Олена Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні