Ухвала
від 30.10.2017 по справі 922/591/17
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

30 жовтня 2017 року Справа № 922/591/17

Вищий господарський суд України в складі колегії суддів:

головуючого - судді:Поляк О.І. (доповідач), Бакуліна С.В., Ходаківська І.П. розглянувши матеріали касаційної скарги Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області на постановуХарківського апеляційного господарського суду від 01.08.2017 у справі № 922/591/17 Господарського судуХарківської області за позовомРегіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області доФірми "Еталон" товариства з обмеженою відповідальністю пророзірвання договору купівлі-продажу нерухомого майна та зобов'язання повернути нерухоме майно до державної власності ,

В С Т А Н О В И В:

Касаційна скарга Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 01.08.2017 у справі №922/591/17 Господарського суду Харківської області не відповідає вимогам розділу ХП 1 Господарського процесуального кодексу України з таких підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 111 ГПК України до касаційної скарги додаються, зокрема, докази сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Однак, скаржником не додано жодних доказів сплати судового збору в порядку та розмірі, визначеному Законом України "Про судовий збір". Натомість, при зверненні до суду з касаційною скаргою, заявник подав клопотання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі, зазначивши, що Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області є бюджетною установою, фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України і має право використовувати кошти лише за цільовим призначенням. Враховуючи, що на рахунку скаржника кошти на сплату судового збору не відсутні, що підтверджується довідкою Головного управління Державної казначейської служб у Харківській області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області позбавлене можливості забезпечити сплату судового збору на момент звернення з касаційною скаргою.

Відповідно до ч. 1 ст. 111 - 4 ГПК України питання про прийняття касаційної скарги до провадження або про повернення касаційної скарги суд вирішує не пізніше п'яти днів з дня її надходження. Статтею 111-8 ГПК України, зокрема, визначено, що касаційна скарга на рішення місцевого господарського суду після їх перегляду в апеляційному порядку та постанови апеляційного господарського суду, ухвалені за результатами апеляційного розгляду, розглядається протягом одного місяця.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі; суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Отже, відстрочення сплати судового збору є правом, а не обов'язком суду і може мати місце за наявності виключних обставин на підтвердження того, що майновий стан унеможливлює сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі і лише на строк не більше місяця.

Розглянувши клопотання скаржника про відстрочення сплати судового збору, колегія суддів не вбачає підстав для його задоволення, оскільки законодавством встановлені досить стислі строки розгляду касаційної скарги, а Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській області не надано доказів на підтвердження того, що фінансове становище скаржника зміниться протягом визначеного процесуальним законом строку розгляду касаційної скарги та він зможе сплатити судовий збір у встановленому розмірі.

У відповідності до п. 4 ч. 1 ст. 111 3 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі.

Керуючись ст. ст. 86, 111, п. 4 ч. 1 ст. 111 3 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України -

У Х В А Л И В :

1.Відмовити Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Харківській області у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання касаційної скарги.

2.Касаційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 01.08.2017 у справі №922/591/17 Господарського суду Харківської області повернути скаржнику.

Головуючий суддя О.І. Поляк

Судді С.В. Бакуліна

І.П. Ходаківська

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення30.10.2017
Оприлюднено01.11.2017
Номер документу69901724
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/591/17

Ухвала від 07.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 05.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 12.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 30.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляк О.I.

Постанова від 01.08.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 11.07.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 06.06.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 17.05.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Істоміна О.А.

Рішення від 27.04.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 12.04.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні