Ухвала
від 01.11.2017 по справі 333/2744/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу Справа №

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Є.У. № 333/2744/17-ц Головуючий у 1-й інстанції: Наумова І.Й.

Провадження № 22-ц/778/3157/17 Суддя-доповідач Трофимова Д.А.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 листопада 2017 року м. Запоріжжя

Колегія суддів судової палати з цивільних справ Апеляційного суду Запорізької області у складі:

Головуючого: Трофимової Д.А.,

Суддів: Крилової О.В.,

Бєлки В.Ю.,

За участю секретаря: Бабенко Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційними скаргами ОСОБА_3 та Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний на ухвалу Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 15 червня 2017 року у справі за позовом ОСОБА_4 до Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний про визнання недійсним рішення загальних зборів членів Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний ,

В С Т А Н О В И Л А:

У травні 2017 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний про визнання недійсним рішення загальних зборів членів ОГК Мирний .

Ухвалою судді Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 29.05.2017 року відкрито провадження у справі за вказаним позовом.

15.06.2017 року ОСОБА_4 подав заяву про забезпечення позову, в якій просив суд:

- заборони державним реєстраторам та нотаріусам проводити будь-які реєстраційні дії відносно ОГК "Мирний" (місцезнаходження: 69050, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, буд. 3 В, ідентифікаційний код 19272965) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

- зобов'язати Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради (місцезнаходження: 69002, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, 84, ідентифікаційний код 40302133) внести запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про заборону проведення реєстраційних дій відносно ОГК "Мирний" (місцезнаходження: 69050, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, буд. 3 В, ідентифікаційний код 19272965).

Ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 15 червня 2017 року заяву ОСОБА_4 про забезпечення позову задоволено.

Вжито наступні заходи забезпечення позову:

- заборонено державним реєстраторам та нотаріусам проводити будь-які реєстраційні дії відносно ОГК "Мирний" (місцезнаходження: 69050, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, буд. 3 В, ідентифікаційний код 19272965) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

- зобов'язано Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради (місцезнаходження: 69002, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, 84, ідентифікаційний код 40302133) внести запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про заборону проведення реєстраційних дій відносно ОГК "Мирний" (місцезнаходження: 69050, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, буд. 3-В, ідентифікаційний код 19272965).

Не погоджуючись із вказаною ухвалою, ОСОБА_3 та представник ОГК Мирний Широких Г.Л. подали апеляційні скарги, в яких, кожен окремо, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просять скасувати ухвалу та постановити нову про відмову в задоволенні заяви ОСОБА_4 про забезпечення позову.

Заслухавши у засіданні апеляційного суду суддю-доповідача, пояснення учасників процесу, перевіривши законність і обґрунтованість ухвали суду першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 307 ЦПК України за наслідками розгляду скарги на ухвалу суду першої інстанції апеляційний суд має право скасувати ухвалу і постановити нову ухвалу.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 312 ЦПК України, розглянувши скаргу на ухвалу суду першої інстанції, апеляційний суд змінює або скасовує ухвалу суду першої інстанції і постановляє ухвалу з цього питання, якщо воно було вирішено судом першої інстанції з порушенням норм процесуального права або при правильному вирішенні було помилково сформульовано суть процесуальної дії чи підстави її застосування.

Виходячи зі змісту статей 152-154 ЦПК України забезпечення позову слід розуміти як вжиття судом заходів для охорони матеріально-правових інтересів позивача, які гарантують реальне виконання прийнятого за його позовом позитивного рішення.

У п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову зазначено, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів. Наприклад, обмеження можливості господарюючого суб'єкта користуватися та розпоряджатися власним майном іноді призводить до незворотних наслідків.

Згідно частин 1, 3 статті 151 ЦПК України суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити, передбачені цим Кодексом, заходи забезпечення позову. Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

У відповідності до частини 1 статті 152 ЦПК України позов забезпечується:

1) накладенням арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб;

2) забороною вчиняти певні дії;

3) встановленням обов'язку вчинити певні дії;

4) забороною іншим особам здійснювати платежі або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов'язання;

5) зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту;

6) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку;

7) передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам;

8) встановленням обов'язку вчинити дії щодо унеможливлення доступу користувачів мережі Інтернет до об'єктів права інтелектуальної власності, правомірність використання (розміщення) яких у мережі Інтернет є предметом спору.

За частиною 2 статті 152 ЦПК України у разі необхідності судом можуть бути застосовані інші види забезпечення позову. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову.

Види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами (частина 3 статті 152 ЦПК України).

Так, співмірність, зокрема, полягає у тому, щоб вид забезпечення відповідав предмету позову.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом судового розгляду є вимога ОСОБА_4 про визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів членів ОГК Мирний , оформлене протоколом № 29-04/01 від 29.04.2017р.

Але види забезпечення позову, зазначені у заяві, не співмірні із заявленими вимогами, оскільки заборона державним реєстраторам та нотаріусам проводити будь-які реєстраційні дії відносно ОГК "Мирний" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та зобов'язання Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради внести запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про заборону проведення реєстраційних дій відносно ОГК "Мирний" не є передумовами, направленими на можливість виконання рішення суду у випадку задоволення позову ОСОБА_4

З огляду на викладене, доводи апеляційних скарг про те, що оскаржувана ухвала постановлена без дотримання норм процесуального права, є обґрунтованими.

За таких обставин, оскаржувану ухвалу не можна визнати законною та обґрунтованою, оскільки вона не відповідає вимогам процесуального закону, тому підлягає скасуванню на підставі п. 2 ч. 1 ст. 312 ЦПК України з постановленням нової ухвали про відмову у задоволенні заяви ОСОБА_4 про забезпечення позову в обраний ним спосіб.

Керуючись ст.ст. 152-153, 303, 304, 307, 312-315, 317, 319, 324 ЦПК України, колегія суддів

У Х В А Л И Л А :

Апеляційні скарги ОСОБА_3 та Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний задовольнити.

Ухвалу Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 15 червня 2017 року у цій справі скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_4 про забезпечення позову.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, проте може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий:

Судді:

СудАпеляційний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення01.11.2017
Оприлюднено08.11.2017
Номер документу70052516
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —333/2744/17

Ухвала від 21.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 21.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Постанова від 02.05.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

Ухвала від 07.02.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

Ухвала від 25.01.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

Рішення від 14.11.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Рішення від 14.11.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні