Ухвала
від 09.11.2017 по справі 466/8146/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/8146/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 листопада 2017 року м. Львів

Cлідча суддя Шевченківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участю прокурора ОСОБА_2 , розглянувши клопотання начальника слідчого відділу слідчого управління військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення перевірки дотримання вимог лісового законодавства, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017140400000108 від 23.10.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,-

в с т а н о в и л а :

08.11.2017 начальник слідчого відділу слідчого управління військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_4 , за погодженням з прокурором у кримінальному провадженні начальником відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях слідчого відділу військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_5 звернувся до Шевченківського районного суду м. Львова з клопотанням про надання дозволу на проведення перевірки дотримання вимог лісового законодавства, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017140400000108 від 23.10.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

В обґрунтування клопотання вказав, що слідчим відділом слідчого управління військової прокуратури Західного регіону України здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за № 42017140400000108 від 23.10.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Так, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що посадові особи лісових господарств Чернівецької області вчиняють розтрату державного майна, яке було ввірене їм та перебувало у їхньому віданні.

При цьому, з повідомлення УЗЕ ДЗЕ НП України в Чернівецькій області від 03.11.2017 №5337/39/123-01-2017 вбачається, що службові особи Національного природного парку «Черемоський» зловживаючи службовим становищем, з метою особистого збагачення, вносять недостовірні відомості до офіційних документів (лісорубних квитків), де умисно занижують кубомасу відведених в рубку дерев та сортність породи дерев, а отримані злочинним шляхом кошти розподіляють між собою.

Відтак, в органу досудового розслідування виникла необхідність у здійсненні перевірки зазначених фактів, що мають значення для повного, об`єктивного та неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення, а тому просить клопотання задовольнити.

На даний час для виконання завдань та загальних засад кримінального провадження виникла необхідність у проведенні перевірки особами, які мають спеціальні знання у сфері законодавства України про охорону, захист, використання та відтворення лісів.

Таким чином, виникла необхідність у проведенні Державною екологічною інспекцією у Чернівецькій області (м. Чернівці, вул. Тараса Шевченка, 71 А) перевірки щодо дотримання працівниками НПП«Черемоський» (код ЄДРПО 36754760, юридична адреса: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 174) за період з 01.01.2016 по даний час вимог Лісового кодексу України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» та інших нормативних актів, що регламентують діяльність у сфері природоохоронного та екологічного законодавства, законодавства про охорону, захист, використання та відтворення лісів під час проведення лісозаготівельних робіт з рубки дерев на території, що входить до НПП «Черемоський» та проведення розрахунку можливої матеріальної шкоди, в результаті проведення незаконної порубки дерев.

Згідно відповіді першого заступника начальника Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області від 07.11.2017 №04/01/-12/2698, що проведення позапланової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства у НПП «Черемоський» можливо за рішенням суду із зазначенням переліку питань, які підлягають перевірці та терміну проведення позапланового заходу державного нагляду контролю.

Беручи до уваги вище викладене та враховуючи, що матеріали перевірки щодо дотримання працівниками НПП «Черемоський» в період часу з 01 січня 2016 року по даний час вимог Лісового кодексу України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» та інших нормативних актів, що регламентують діяльність у сфері природоохоронного та екологічного законодавства, законодавства про охорону, захист, використання та відтворення лісів під час проведення лісозаготівельних робіт - рубки дерев на території НПП «Черемоський», можуть бути використані як докази в даному кримінальному провадженні, просить клопотання задовольнити.

Заслухавши думку прокурора на підтримку даного клопотання, перевіривши надані до клопотання матеріали та докази, вважаю, що клопотання підставне та підлягає задоволенню.

У відповідності до статті 91 КПК України серед обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні є подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), вид та розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до ч. 1 ст. 94 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Згідно до положень ст. 99 КПК України документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. До документів можуть належати акти перевірок та висновки ревізій.

При цьому, слідчою суддею встановлено, що 07.11.2017 року, на вимогу військової прокуратури Західного регіону України від 03.11.2017 року № 10/1/2-1676 вих.17 про проведення позапланової перевірки дотримання природоохоронного законодавства України у НПП «Черемоський», Державною екологічною інспекцією у Чернівецькій області надано роз`яснення про те, що підставою для її проведення, з перелічених у листі підстав, є рішення судових органів.

Одночасно, встановлено, що у відповідності до вимог п. 2 ч.1 постанови Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами», дозвіл на проведення перевірок підприємств, установ, організації, фізичних осіб підприємців проводиться за рішенням суду на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом України.

Задовольняючи клопотання про проведення позапланової виїзної перевірки виходжу з того, що для проведення повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування, а також враховуючи характер вчиненого вказаного кримінального правопорушення необхідні спеціальні знання спеціалістів в галузі природоохоронного, екологічного та лісового законодавства України.

Керуючись п. 2 ч. 1 постанови КМУ № 408 від 13.08.2014, ст. ст. 40, 93, 94, 99, 110, 309, 369, 372 КПК України слідча суддя, -

у х в а л и в :

клопотання начальника слідчого відділу слідчого управління військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення перевірки дотримання вимог лісового законодавства, - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення Державною екологічною інспекцією у Чернівецькій області (м. Чернівці, вул. Тараса Шевченка, 71 А) перевірки щодо дотримання працівниками Національного природного парку «Черемоський» (код ЄДРПО 36754760, юридична адреса: Чернівецька область, Путильський район, смт.Путила, вул. Українська, 174) за період з 01.01.2016 року по даний час вимог Лісового кодексу України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», інших нормативних актів, що регламентують діяльність у сфері природоохоронного та екологічного законодавства, законодавства про охорону, захист, використання та відтворення лісів під час проведення лісозаготівельних робіт з рубки дерев на території, що обслуговує Національний природний парк «Черемоський».

У ході проведення перевірки на вирішення інспекторів Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області поставити наступні запитання:

- чи є порушення в діях працівників Національного природного парку «Черемоський» вимог Лісового кодексу України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», інструкцій, норм, вимог та інших нормативно-правових актів природоохоронного законодавства під час проведення рубок головного користування, рубок формування та оздоровлення лісів, інших рубок пов`язаних із веденням лісового господарства за період з 01.01.2016 року по даний час;

- чи заподіяно збитки внаслідок проведених рубок упродовж 2016-2017 роках на території, що обслуговує Національний природний парк «Черемоський», якщо так, то який розмір (сума) заподіяних збитків та з чиєї вини вони спричиненні;

Проведення позапланової перевірки доручити Державній екологічній інспекції у Чернівецькій області (м. Чернівці, вул. Тараса Шевченка, 71 А).

Ревізію провести в період з 13.11.2017 року.

Строк дії ухвали становить тридцять робочих днів.

Контроль за виконанням ухвали доручити начальнику слідчого відділу слідчого управління військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_3

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.11.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70104634
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення перевірки дотримання вимог лісового законодавства, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017140400000108 від 23.10.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —466/8146/17

Ухвала від 28.03.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Свірідова В. В.

Ухвала від 26.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Львівської області

Гуцал І. П.

Ухвала від 22.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Свірідова В. В.

Ухвала від 19.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Свірідова В. В.

Ухвала від 19.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Свірідова В. В.

Ухвала від 17.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Свірідова В. В.

Ухвала від 17.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Свірідова В. В.

Ухвала від 11.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Свірідова В. В.

Ухвала від 11.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Свірідова В. В.

Ухвала від 11.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Свірідова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні