Ухвала
від 08.11.2017 по справі 806/716/17
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


10002, м-н Путятинський, 3/65, телефон/факс: (0412) 481-604, 481-637 e-mail: inbox@apladm.zt.court.gov.ua

Головуючий у 1-й інстанції: Липа В.А.

Суддя-доповідач:ОСОБА_1

УХВАЛА

іменем України

"08" листопада 2017 р. Справа № 806/716/17

Житомирський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді Кузьменко Л.В.

суддів: Іваненко Т.В.

ОСОБА_2,

розглянувши в письмовому провадженні апеляційну скаргу ОСОБА_3 на постанову Житомирського окружного адміністративного суду від "14" серпня 2017 р. у справі за позовом ОСОБА_3 до Реєстраційного відділу Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Товариство з додатковою відповідальністю фабрика "Восход" , ОСОБА_4 про визнання дій неправомірними, зобов'язання вчинити дії ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до Реєстраційного відділу Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Товариство з додатковою відповідальністю фабрика "Восход", ОСОБА_4 про визнання дій неправомірними, зобов'язання вчинити дії.

В обгрунтування позову позивач зазначив, що дії відповідача з приводу реєстрації зміни розміру частки ОСОБА_4 у статутному капіталі ТДВ фабрика "Восход" без витребування договорів про таке відчуження часток є неправомірними. Окрім цього, вважає, що відомості про ОСОБА_4 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань як керівника ТДВ є неправомірними, оскільки з 22.12.2010 року він був обраний загальними зборами учасників директором ТДВ відповідно до статуту ТДВ строком на 5 років, а статутом і законодавством не передбачено продовження виконання обов'язків директора після закінчення строку на який його було обрано.

Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 14 серпня 2017 року у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Не погоджуючись з вказаною постановою, позивач подав апеляційну скаргу, у якій просить суд скасувати постанову з мотивів порушення судом норм матеріального та процесуального права та ухвалити нове рішення про задоволення позову. Як на доводи апеляційної скарги посилається на неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального права, зокрема, п.2 ч.1 ст.25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" та приписів ст.ст.4, 5 Господарського процесуального кодексу України.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали справи та апеляційну скаргу колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судами встановлено, що ОСОБА_3 є учасником ТДВ фабрика "Восход".

26.04.2017 року реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області здійснив реєстраційну дію №12811050008000495 та зареєстрував статут ТДВ фабрика "Восход" в новій редакції із зміною частки співзасновника ТДВ ОСОБА_4 з розміру внеску до статутного капіталу ТДВ - 107540 грн. 98 коп. до 107 883 грн. 88 коп., який був прийнятий на засіданні загальних зборів учасників ТДВ фабрика "Восход" 25.04.2016 року.

16.06.2016 року рішенням Господарського суду Житомирської області визнано недійсним рішення загальних зборів ТДВ фабрика "Восход" , які оформлені протоколом №1 від 25.04.2016 року.

15.12.2016 року реєстраційним відділом Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області реєстраційна дія №12811050008000495 скасована на підставі вказаного рішення господарського суду.

Надаючи правову оцінку обставинам справи колегія суддів зазначає наступне.

Спірні правовідносини врегульовані Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань .

Відповідно до п. 1 ч.1 ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації.

Відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв'язку з юридичною особою;

3) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) протоколу засідання керівного органу громадського формування, на якому відповідно до установчого документа було скликано засідання вищого органу управління, - у разі державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування;

4) документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення відповідно до статуту громадського формування про внесення змін до Єдиного державного реєстру, - у разі державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування;

5) відомості про керівні органи громадського формування (ім'я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв'язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів;

6) документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи в країні її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського, судового реєстру тощо), - у разі змін, пов'язаних із входженням до складу засновників юридичної особи іноземної юридичної особи;

7) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону;

8) установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі;

9) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) передавального акта - у разі внесення змін, пов'язаних із внесенням даних про юридичну особу, правонаступником якої є зареєстрована юридична особа;

10) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов'язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст.116 Цивільного кодексу України учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом:

1) брати участь в управлінні товариством у порядку, визначеному в установчому документі, крім випадків, встановлених законом;

2) брати участь у розподілі прибутку товариства і одержувати його частину (дивіденди);

3) вийти у встановленому порядку з товариства;

4) здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, у порядку, встановленому законом;

5) одержувати інформацію про діяльність товариства у порядку, встановленому установчим документом.

Судами встановлено та матеріалами справи підтверджено, що 23.03.2016 року 79 учасників ТДВ фабрика "Восход" зареєстрували заяви про вихід зі складу учасників ТДВ фабрика "Восход" та про відчуження на користь ОСОБА_4 своїх часток в статутному капіталі ТДВ.

Копії таких заяв серед інших документів було подано державному реєстратору, що і стало підставою для внесення змін до ЄДР щодо розміру внеску до статутного капіталу співзасновника ТДВ фабрика "Восход" ОСОБА_4 з 107540 грн. 98 коп. на 107883 грн. 88 коп.

З огляду на викладене, суд першої інстанції дійшов вірного висновку, що відповідачем правомірно було внесено зміни щодо збільшення частки ОСОБА_4 у статутному фонді ТДВ, оскільки норма п.п.10 п. 4 ст.17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань містить альтернативу надання документів, необхідних для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі.

Стосовно доводів позивача про зобов'язання реєстраційного відділу Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості щодо ОСОБА_4 як керівника Товариства з додатковою відповідальністю Фабрика "Восход", то колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до п. 1 ч.1 ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі:

1) документів, що подаються заявником для державної реєстрації;

2) судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо:

3) рішень, прийнятих за результатами оскарження в адміністративному порядку відповідно до статті 34 цього Закону.

Крім того, п. 10.8 статуту Товариства з додатковою відповідальністю фабрика "Восход" встановлено, що директор обирається на посаду і звільняється з посади рішенням Загальних Зборів Учасників.

Враховуючи чинні норми законодавства та те, що матеріали справи не містять рішення Загальних зборів про звільнення ОСОБА_4 з посади директора ТДВ та інших доказів та/або посилань, які могли б слугувати підставою для внесення державним реєстратором змін до відомостей про директора вищезазначеної юридичної особи, підстави для виключення з ЄДР відомостей про ОСОБА_4 як керівника ТДВ відсутні.

Згідно із п.1 ч.3 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що відповідач при внесенні відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань діяв у спосіб передбачений законом та з чітким дотриманням вимог законодавства, а тому відсутні правові підстави для задоволення позову.

Висновки суду першої інстанції доводами апелянта не спростовані.

Приймаючи до уваги те, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, висновки суду доводами апелянта не спростовані, колегія суддів дійшла висновку про відсутність правових підстав для задоволення апеляційної скарги.

Керуючись ст.ст. 195, 197, 198, 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 залишити без задоволення, постанову Житомирського окружного адміністративного суду від "14" серпня 2017 р. без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя Л.В. Кузьменко

судді: Т.В. Іваненко

ОСОБА_2

Роздруковано та надіслано:р.л.п.

1- в справу:

2 - позивачу: ОСОБА_3 АДРЕСА_1,10003

3- відповідачу: Реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області пл. Шевченка, 1,м.Андрушівка,Андрушівський район, Житомирська область,13401

4-третій особі: Товариство з додатковою відповідальністю фабрика "Восход" - вул. Воб'яна, 49,м.Андрушівка,Андрушівський район, Житомирська область,13400,

5- ОСОБА_4 - вул. Вишнева, 11,с. Клітчин,Житомирський район, Житомирська область,12406,

СудЖитомирський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.11.2017
Оприлюднено09.11.2017
Номер документу70115103
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/716/17

Постанова від 15.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 12.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 04.01.2018

Адміністративне

Верховний Суд

Гімон М.М.

Ухвала від 04.12.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голяшкін О.В.

Ухвала від 08.11.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Л.В.

Ухвала від 08.11.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Л.В.

Ухвала від 25.09.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Л.В.

Ухвала від 06.09.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Л.В.

Постанова від 14.08.2017

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Липа Володимир Анатолійович

Ухвала від 03.03.2017

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Липа Володимир Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні