Ухвала
від 10.11.2017 по справі 524/9571/16-к
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/9571/16-к

Провадження № 1-кс/524/2056/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.11.2017 року слідчий суддя Автозаводського районного суду м. Кременчука ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку, внесене у кримінальному провадженні № 12016170090003880 від 04.10.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 203-2 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про дозвіл на проведення обшуку, внесене у кримінальному провадженні № 12016170090003880 від 04.10.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 203-2 КК України, яке погоджене з прокурором Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_4 .

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 3 жовтня 2016 року до чергової частини Кременчуцького ВП надійшли матеріали перевірки з інформацією про те, що ряд суб`єктів господарювання в м. Кременчуці та м. Горішні Плавні організували діяльність з надання послуг грального бізнесу під зовнішнім виглядом ТОВ «М.С.Л.», підприємства «Українська Національна Лотерея», а також гральних закладів під виглядом надання Інтернет-послуг.

Відомості про дане кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за 12016170090003880 від 04.10.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 203-2 КК України, що є особливо тяжким злочином.

Допитана в якості свідка показала, що за адресою: АДРЕСА_1 , функціонує гральний заклад під вивіскою розповсюджувача лотерей « ІНФОРМАЦІЯ_1 », де проводяться азартні ігри на гральних автоматах у вигляді комп`ютерної техніки; касир приймає грошові ставки на гру і видає грошові виграші. Принцип гри налаштовано наступним чином: гравець надає касиру гроші, які вона зараховує на його рахунок, після чого клієнт обирає гру, розмір ставки, визначає кількість ліній та починає гру за допомогою клавіш на клавіатурі або маніпулятора грального апарату.

Проведеним оглядом ззовні приміщення грального закладу встановлено, що у закладі дійсно знаходиться комп`ютерна техніка, його відвідують люди, вказані відомості в сукупності з зібраними матеріалами вказують на те, що за вказаною адресою вчиняється продовжуваний особливо тяжкий злочин - зайняття гральним бізнесом.

Відповідно до рапорта заступника начальника відділу УЗЕ у Полтавській області ДЗЕ Національної поліції України ОСОБА_5 від 01.11.2017, у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , тривалий час надаються послуги грального бізнесу.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, а саме:

- комп`ютерної техніки (системних блоків, моніторів, флеш-накопичувачів, клавіатур, комп`ютерних маніпуляторів (в т.ч. мишей), за допомогою яких здійснюється візуалізація азартних ігор, з`єднання з сервером, облік обігу грошових коштів внесення ставок та видачі виграшів);

- квитанцій або чеків про сплату гравцями ставок, аркушів паперу з нанесеними на них кодами (рукописним шляхом або надрукованими) для входу в азартну гру;

- карток гравців грального закладу;

- серверів камер відеоспостереження, відеозаписи яких підтверджують факт надання послуг грального бізнесу;

- книг відгуків та пропозицій закладу;

- мобільних телефонів, які використовуються персоналом для організації надання послуг грального бізнесу;

- вай-фай роутерів, свіч-пристроїв;

- пристроїв для розповсюдження лотерей для можливості дослідження обліку розповсюджених білетів та аналізу бухгалтерії закладу;

- копій документів на право власності приміщення, копій документів, під видом яких здійснюється діяльність, документів, які підтверджують наявність трудових відносин персоналу з суб`єктом господарювання;

- друкувальних пристроїв: принтерів, касових апаратів;

- пристроїв для рахування грошей;

- журналів чи інших записів обліку прийняття ставок та видачі грошових виграшів у гральному закладі;

- грошових коштів, одержаних внаслідок вчинення цього кримінального правопорушення та/або є доходами від нього,

необхідно провести обшук приміщення грального закладу за адресою: АДРЕСА_1 , яке згідно інформаційної довідки Держреєстру речових прав на нерухоме майно на праві приватної власності належить приватному підприємству «Ласея», код ЄДРПОУ 37365949.

Підставами для обшуку є фактичні дані, які вказують на те, що у приміщенні вчиняється продовжуваний особливо тяжкий злочин - зайняття гральним бізнесом,а також те, що відшукуване являється знаряддям вчинення злочину та речовими доказами у кримінальному провадженні, зберегло на собі сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально-протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально-протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши додані до клопотання матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, приходжу до наступного.

Відповідно до ст. 234 КПК України, підставами для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей про те, що знаряддя кримінального правопорушення або майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи.

Такі дані можуть бути одержані кримінальним процесуальним шляхом і міститися в матеріалах кримінального провадження, у протоколах слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій та ін. Ці дані також можуть бути отримані оперативно-розшуковим шляхом. Докази, на підставі яких виноситься клопотання про проведення обшуку, повинні відповідати вимогам допустимості.

Відповідно до п.4, 5 ч. 2 ст. 235 КПК ухвала про дозвіл на обшук, зокрема, повинна містити відомості про житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку та відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам ст. 234 КПК України, додані до клопотання матеріали доводять наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукані речі мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказами під час судового розгляду.

Проте, постановлення ухвали про задоволення клопотання у повному обсязі призведе до наділення слідчого широкими повноваженнями на проведення обшуку та порушення ст. 6 Конвенції. Так в клопотанні не вказано відомостей (індивідуальна або родова характеристика) про конкретні речі, документи та не визначено обсяг речей, які планується відшукати шляхом проведення обшуку. Зокрема, слідчим не зазначено за якими індивідуальними ознаками (номінали, валюта, серійні номери купюр) особа, що здійснюватиме обшук планує відрізнити гроші, здобуті в результаті незаконної діяльності від інших грошей, що перебувають у вказаному приміщенні.

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 7липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.

Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі, передбачені ст. 234 КПК України, підстави до часткового задоволення внесеного слідчим клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. 107, 234, 235, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя ,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_6 про дозвіл на проведення обшуку, внесене у кримінальному провадженні № 12016170090003880 від 04.10.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 203-2 КК України задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , старшому слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_7 , старшому слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_8 , старшому слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_9 , старшому слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_10 , старшому слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_11 , старшому слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_12 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_13 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_14 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_15 ,слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_16 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_17 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_18 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_19 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_20 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_21 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_22 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_23 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_24 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_25 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_26 , слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_27 дозвіл на проведення обшуку приміщення грального закладу за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві приватної власності належить приватному підприємству «Ласея», код ЄДРПОУ 37365949 з метою відшукання та вилучення:

- комп`ютерної техніки (системних блоків, моніторів, флеш-накопичувачів, клавіатур, комп`ютерних маніпуляторів (в т.ч. мишей), за допомогою яких здійснюється візуалізація азартних ігор, з`єднання з сервером, облік обігу грошових коштів внесення ставок та видачі виграшів);

- квитанцій або чеків про сплату гравцями ставок, аркушів паперу з нанесеними на них кодами (рукописним шляхом або надрукованими) для входу в азартну гру;

- карток гравців грального закладу;

- серверів камер відеоспостереження, відеозаписи яких підтверджують факт надання послуг грального бізнесу;

- книг відгуків та пропозицій закладу;

- мобільних телефонів, які використовуються персоналом для організації надання послуг грального бізнесу;

- вай-файроутерів, свіч-пристроїв;

- пристроїв для розповсюдження лотерей для можливості дослідження обліку розповсюджених білетів та аналізу бухгалтерії закладу;

- копій документів на право власності приміщення, копій документів, під видом яких здійснюється діяльність, документів, які підтверджують наявність трудових відносин персоналу з суб`єктом господарювання;

- друкувальних пристроїв: принтерів, касових апаратів;

- пристроїв для рахування грошей;

- журналів чи інших записів обліку прийняття ставок та видачі грошових виграшів у гральному закладі.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали визначити до 10 грудня 2017 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.11.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70140585
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —524/9571/16-к

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 17.10.2018

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 10.10.2018

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 18.07.2018

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 18.01.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Костенко В. Г.

Ухвала від 18.01.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Костенко В. Г.

Ухвала від 18.01.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Костенко В. Г.

Ухвала від 18.01.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Костенко В. Г.

Ухвала від 14.12.2017

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні