Ухвала
від 14.11.2017 по справі 173/328/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 22-ц/774/6485/17 Справа № 173/328/17 Головуючий у 1 й інстанції - ОСОБА_1 Доповідач - Куценко Т.Р.

Категорія 47

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2017 року м. Дніпро

14 листопада 2017 року Колегія суддів судової палати з цивільних справ апеляційного суду Дніпропетровської області в складі:

Головуючого - Куценко Т.Р.

суддів - Демченко Е.Л., Максюти Ж.І.

при секретарі - Синенко Є.А.

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро цивільну справу

за апеляційною скаргою

ОСОБА_2 ,

на ухвалу Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 01 серпня 2017 року про призначення експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Приватного підприємства СТД Агро , Відділу з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Верхньодніпровської районної державної адміністрації про розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення орендної плати , -

ВСТАНОВИЛА:

Верхньодніпровським районним судом Дніпропетровської області 01 серпня 2017 року постановлено ухвалу, якою суд задовольнив заяву представника відповідача ПП СТД Агро та призначив по даній справі судову почеркознавчу експертизу і на час її проведення зупинив провадження по справі /а.с.52-53/.

З цією ухвалою не погодилася ОСОБА_2 і звернулася до суду з апеляційною скаргою в якій просить ухвалу суду скасувати, посилаючись на те, що ухвала постановлена з порушенням норм процесуального закону.

Перевіривши законність та обґрунтованість ухвали суду в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, колегія суддів вважає, що скарга підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Задовольняючи заяву про призначення експертизи, суддя виходив з необхідності проведення судової почеркознавчої експертизи для повного і всебічного з'ясування обставин по даній справі і прийняття обґрунтованого рішення.

Відповідно ст.143 ЦПК України для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

Згідно ст.144 ЦПК України експертиза призначається ухвалою суду, де зазначаються: підстави та строк для проведення експертизи; з яких питань потрібні висновки експертів, ім'я експерта або найменування експертної установи, експертам якої доручається проведення експертизи; об'єкти, які мають бути досліджені; перелік матеріалів, що передаються для дослідження, а також попередження про відповідальність експерта за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків.

Пунктами 3.1 та 3.3 Інструкція про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень затверджена наказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26 грудня 2012 року № 1950/5) передбачено, що експертиза проводиться після подання органом (особою), який (яка) її призначив(ла) (залучив(ла) експерта), матеріалів, оформлених згідно з вимогами процесуального законодавства та цієї Інструкції. У документі про призначення експертизи (залучення експерта) зазначаються такі дані: місце й дата винесення постанови чи ухвали; посада, звання та прізвище особи, що призначила експертизу (залучила експерта); назва суду; назва справи та її номер; обставини справи, які мають значення для проведення експертизи; підстави для призначення експертизи; прізвище експерта або назва експертної установи, експертам якої доручається проведення експертизи; питання, які виносяться на вирішення експертові; перелік об'єктів, що підлягають дослідженню (у тому числі порівняльних зразків та інших матеріалів, направлених експертові, або посилання на такі переліки, що містяться в матеріалах справи); інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Між тим, м.3.5 інструкції визначено, що коли об'єкт дослідження не може бути представлений експертові, експертиза може проводитись за фотознімками та іншими копіями об'єкта (крім об'єктів почеркознавчих досліджень) , його описами та іншими матеріалами, доданими до справи в установленому законодавством порядку, якщо це не суперечить методичним підходам до проведення відповідних експертиз.

Відповідно до п.1.1 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26 грудня 2012 року № 1950/5) основним завданням почеркознавчої експертизи є ідентифікація виконавця рукописного тексту, обмежених за обсягом рукописних записів (буквених та цифрових) і підпису. Цією експертизою вирішуються і деякі неідентифікаційні завдання (установлення факту виконання рукопису під впливом будь-яких (природних, штучних) збиваючих факторів; у незвичних умовах або в незвичайному стані виконавця, навмисно зміненим почерком, з наслідуванням почерку іншої особи; визначення статі виконавця, а також належності його до певної групи за віком тощо).

Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Згідно п.1.3 вказаних рекомендацій для проведення досліджень орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), повинен(на) надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації.

Пунктом 1.7 також визначено, що експериментальні зразки посвідчуються органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта). У посвідчувальному написі зазначаються прізвище, ім'я та по батькові виконавця, а також особливості зразка (написані лівою рукою, спеціальним шрифтом тощо).

З матеріалів справи вбачається, що при постановлені оскаржуваної ухвали про призначення експертизи судом першої інстанції не було відібрано у позивача зразки почерку для проведення судової почеркознавчої експертизи.

Отже враховуючи, що для проведення експертизи для визначення справжності підпису позивача на оригіналах відомостей на виплату грошей ПП СТД Агро за 2014, 2015, 2016 роки необхідні зразки підпису ОСОБА_2, колегія суддів приходить до висновку що ухвала суду від 01 серпня 2017 року підлягає скасування. Оскільки відсутність зразків підпису унеможливить проведення даної судової експертизи справа підлягає поверненню до суду першої інстанції тому, що дані зразки повинен надати лише орган який призначив експертизу.

Виходячи з наведеного, колегія суддів погоджується з доводами апеляційної скарги відповідача, що дана ухвала була постановлена з порушенням процесуального порядку для призначення експертизи по справі.

Таким чином, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга позивача підлягає задоволенню, а ухвала суду - скасуванню з передачею на новий розгляд до суду першої інстанції, як така, що не відповідає вимогам процесуального закону.

Керуючись ст.ст. 303, 307, 312 ЦПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 - задовольнити частково.

Ухвалу Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 01 серпня 2017 року - скасувати, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий: Т.Р. Куценко

Судді: Е.Л. Демченко

ОСОБА_3

СудАпеляційний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.11.2017
Оприлюднено17.11.2017
Номер документу70288733
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/328/17

Ухвала від 25.01.2018

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Рішення від 25.01.2018

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 14.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Куценко Т. Р.

Ухвала від 18.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Куценко Т. Р.

Ухвала від 18.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Куценко Т. Р.

Ухвала від 17.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Куценко Т. Р.

Ухвала від 11.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Свистунова О. В.

Ухвала від 19.05.2017

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Свистунова О. В.

Ухвала від 06.03.2017

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні