Ухвала
від 20.11.2017 по справі 915/858/17
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


УХВАЛА

про прийняття апеляційної скарги до провадження

"20" листопада 2017 р.Справа № 915/858/17 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Гладишевої Т.Я.,

суддів: Головея В.М., Савицького Я.Ф.

розглянувши апеляційну скаргу Першого заступника прокурора Миколаївської області

на рішення Господарського суду Миколаївської області від 26.10.2017

по справі № 915/858/17

за позовом: Заступника керівника Вознесенської місцевої прокуратури Миколаївської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області

до відповідача: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Гур'ївська сільська рада

про зобов'язання повернути земельну ділянку

Встановив:

10.11.2017 Перший заступник прокурора Миколаївської області звернувся за допомогою засобів поштового зв'язку до Господарського суду Миколаївської області з апеляційною скаргою на рішення Господарського суду Миколаївської області від 26.10.2017 по справі № 915/858/17, повний текст якого складено та підписано 31.10.2017. Вказана скарга надійшла до Одеського апеляційного господарського суду 17.11.2017 (вх.№5378/17).

Разом з тим, скаржник заявив клопотання про відстрочення сплати судового збору, посилаючись на те, що прокуратурою Миколаївської області вжито заходів для виділення коштів на сплату судового збору за подання апеляційної скарги, однак, враховуючи, що перерахування коштів здійснюється ГУ ДКСУ у Миколаївській області та для цього потрібен певний час, квитанцію про сплату судового збору буде направлено у найкоротший термін.

Ознайомившись з одержаними матеріалами, колегія суддів вважає за можливе прийняти апеляційну скаргу до розгляду, відстрочивши Першому заступнику прокурора Миколаївської області сплату судового збору, виходячи з наступного.

У відповідності до вимог пп. 1 п. 2. ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно вимог пп. 4 п. 2. ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору встановлена у розмірі 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

При поданні позову Заступником керівника Вознесенської місцевої прокуратури Миколаївської області, який звернувся в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, визначено ціну позову - 316069,96 грн.

Отже, за подання позову судовий збір підлягав сплаті в розмірі - 4741,05 грн., а за подання апеляційної скарги - 5215,16 грн.

Згідно ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яка набула чинності для держави України 11.09.1997 згідно Закону України "Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року", кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення. Судове рішення проголошується публічно, але преса і публіка можуть бути не допущені в зал засідань протягом усього судового розгляду або його частини в інтересах моралі, громадського порядку чи національної безпеки в демократичному суспільстві, якщо того вимагають інтереси неповнолітніх або захист приватного життя сторін, або - тією мірою, що визнана судом суворо необхідною, - коли за особливих обставин публічність розгляду може зашкодити інтересам правосуддя.

Однією з основних засад судочинства, у відповідності до п. 8 ч. 2 ст. 129 Конституції України, є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Згідно з ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до п.п. 3.1, 3.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України № 7 від 21.02.2013 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі. При цьому оскільки статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, отже, в тому числі й органів державної влади, то самі лише обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати. Господарський суд вправі вчинити дії, про які йдеться у статті 8 Закону, і зі своєї ініціативи з наведенням в ухвалі відповідних мотивів.

У разі відстрочення або розстрочення сплати судового збору господарський суд повинен зазначити в ухвалі (про прийняття заяви чи скарги до провадження або в іншій) конкретний строк (строки) сплати судового збору, який (які) не може бути пізнішим за дату, на яку судом призначено розгляд заяви чи скарги. У разі перенесення цієї дати (в зв'язку з відкладенням розгляду справи або з інших причин) відповідно може бути продовжено й строк (строки), на які відстрочено або розстрочено сплату судового збору, про що господарським судом зазначається у відповідній ухвалі.

Згідно п. 3 Інформаційного листа Вищого господарського суду від 12.11.2015 № 01-06/2093/15 Про деякі питання практики застосування Закону України "Про судовий збір" (зі змінами та доповненнями, внесеними згідно із Законом України від 22.05.2015 № 484-VIII) за змістом положень статті 8 Закону питання про відстрочення та розстрочення судом сплати судового збору, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати з підстав майнового стану сторони вирішується судом в кожному конкретному випадку залежно від обставин справи та обґрунтованості доводів сторони належними і допустимими доказами на підтвердження того, що майновий стан сторони перешкоджає сплаті нею судового збору в установленому порядку і розмірі, а також на засадах рівності всіх учасників судового процесу (в тому числі й органів державної влади) перед законом і судом. При цьому сплата судового збору може бути відстрочена чи розстрочена на строк не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

До клопотання скаржника про відстрочення сплати судового збору в якості доказу вжиття заходів для виділення коштів на сплату судового збору за подання апеляційної скарги додано відповідний рапорт, поданий на ім'я начальника відділу фінансування та бухгалтерського обліку прокуратури Миколаївської області щодо вирішення питання стосовно сплати судового збору за подання вказаної апеляційної скарги.

За таких обставин, враховуючи наведені положення чинного законодавства та наведені скаржником обставини, колегія суддів вважає за можливе задовольнити вказане клопотання скаржника та відстрочити сплату судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Миколаївської області від 26.10.2017 по справі № 915/858/17 до першого судового засідання - 20.12.2017.

Керуючись ст. ст. 53, 86, 98 ГПК України, колегія суддів, -

Ухвалила:

1. Клопотання Першого заступника прокурора Миколаївської області про відстрочення сплати судового збору задовольнити.

2. Відстрочити сплату судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Миколаївської області від 26.10.2017 по справі № 915/858/17 до 20.12.2017 .

2. Прийняти апеляційну скаргу Першого заступника прокурора Миколаївської області до провадження.

3. Розгляд апеляційної скарги призначити на 20.12.2017 об 11:00 год.

4. Засідання відбудеться за адресою: м. Одеса, пр. Шевченка, 29, у приміщенні Одеського апеляційного господарського суду в залі судових засідань № 8, тел. 301-415.

5. Представники сторін повинні мати належно оформлені повноваження, в т.ч. копії довіреностей для залучення останніх до матеріалів справи.

Головуючий суддя Т.Я. Гладишева

Суддя В.М. Головей

Суддя Я.Ф. Савицький

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.11.2017
Оприлюднено22.11.2017
Номер документу70389040
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/858/17

Постанова від 18.04.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 17.04.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 21.03.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 22.01.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 20.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 20.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 20.11.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Рішення від 26.10.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 10.10.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні