Постанова
від 15.11.2017 по справі 923/441/17
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" листопада 2017 р.Справа № 923/441/17 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді Принцевської Н.М.;

суддів: Колоколова С.І., Гладишевої Т.Я.;

При секретарі судового засідання: Криворучко В.В.;

За участю представників сторін:

від прокуратури - ОСОБА_1, посвідчення № 031420, від 19.01.15;

від Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області - ОСОБА_2, довіреність № 32-21-0.63-1400/2-17, від 16.02.17;

від Скадовської районної державної адміністрації - не з'явився;

від ФГ "Пан" - не з'явився;

розглянувши апеляційну скаргу: Фермерського господарства «Пан» , с.Олександрівка Скадовського району Херсонської області

на рішення Господарського суду Херсонської області від 29.06.2017 року

у справі №923/441/17

за позовом: Заступника керівника Новокаховської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі : Скадовської районної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області

до відповідача: Фермерського господарства «Пан» , с.Олександрівка Скадовського району Херсонської області

про розірвання договору оренди земельної ділянки, повернення земельної ділянки до земель державної власності,-

В С Т А Н О В И В:

В травні 2017 року Заступник керівника Новокаховської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі: Скадовської районної державної адміністрації, м.Скадовськ Херсонської області, Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області звернувся до господарського суду з позовом до Фермерського господарства "Пан" про розірвання договору оренди земельної ділянки, повернення земельної ділянки до земель державної власності

Рішенням Господарського суду Херсонської області від 29.06.2017 у справі №923/441/17 (суддя Сулімовська М.Б.) позов задоволено. Розірвано договір оренди земельної ділянки, укладений 17.03.2010 між Скадовською районною державною адміністрацією та Фермерським господарством "Пан" (Далі - ФГ Пан ), зареєстрований у Скадовському районному відділі Херсонської регіональної філії ДП "Центр ДЗК" 09.06.2010 за №4АА002352-041072800001. Вилучено із користування ФГ "Пан" та передано до земель державної власності в особі Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 60,70 га, вартістю 2106220,8 грн., яка знаходиться на території Птахівської сільської ради. Стягнуто з Фермерського господарства "ПАН" на користь прокуратури Херсонської області - 3200 грн. 00 коп. судового збору.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, ФГ «Пан» звернулось з апеляційною скаргою до Одеського апеляційного господарського суду, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Херсонської області від 29.06.2017 та прийняти нове провідмову в задоволенні позову Заступника керівника Новокаховської місцевої прокуратури в інтересах Скадовської районної державної адміністрації та Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області до ФГ "Пан" про розірвання договору оренди земельної ділянки, повернення земельної ділянки до земель державної власності.

Апеляційну скаргу обґрунтовано тим, що на момент звернення Заступника керівника місцевої прокурора до суду з відповідним позовом орендна платна дійсно не сплачувалась фермерським господарством, проте така ситуація виникла внаслідок обставин, які мали суттєвий вплив на фінансові можливості ФГ «Пан» , а саме через неврожай протягом 2015-2016 років.

Апелянт зазначає, що судом першої інстанції не досліджувалось фінансове становище фермерського господарства, натомість в оскаржуваному рішенні надано правову оцінку істотності порушення умов договору.

Крім того, апелянт вважає, що для оцінки істотності порушення умов договору оренди землі сільськогосподарського призначення необхідно враховувати, що земельна ділянка надавалась фермерському господарству на тривалий строк, а також те, що Херсонська область та, зокрема, Скадовський район, є територією ризикованого землеробства.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 21.09.2017 апеляційна скарга Фермерського господарства «Пан» прийнята до провадження та призначена до розгляду у складі колегії суддів: Ліпчанська Н.В., Лисенко В.А., Ярош А.І.

У зв'язку з припиненням повноважень судді Ліпчанської Н.В. з 25.09.2017 року, ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 27.09.2017 року апеляційну скаргу Фермерського господарства «Пан» на рішення Господарського суду Херсонської області від 29.06.2017 у справі №923/441/17 прийнято до провадження та призначено до розгляду на 25.10.2017 року колегією суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі головуючого судді Принцевської Н.М., суддів: Лисенко В.А., Ярош А.І.

У зв'язку з перебуванням головуючого судді Принцевської Н.М. у відпустці з 20.10.2017 року по 26.10.2017 року, розгляд справи призначено на 15.11.2017.

До Одеського апеляційного господарського суду від Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області 07.11.2017 надійшло клопотання про розгляд апеляційної скарги в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Враховуючи заявлене клопотання Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, у зв'язку з перебуванням суддів-учасників колегії ОСОБА_3, ОСОБА_4 у відрядженні, здійснено повторний автоматизований розподіл справи, внаслідок якого для розгляду апеляційної скарги визначено колегію суддів у складі: головуючого судді Принцевської Н.М., суддів: Колоколова С.І., Гладишевої Т.Я.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 08.11.2017 апеляційну скаргу Фермерського господарства «Пан» на рішення Господарського суду Херсонської області від 29.06.2017 року по справі №923/441/17 прийнято до провадження колегією суддів у новому складі: головуючого судді Принцевської Н.М., суддів: Колоколова С.І., Гладишевої Т.Я.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 08.11.2017 року клопотання Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області про проведення судового засідання в режимі відеоконференції задоволено. Призначено судове засідання по даній справі на 15.11.2017 о 12-00 год. в режимі відеоконференції.

На адресу Одеського апеляційного господарського суду 17.10.2017 надійшов відзив від Новокаховської місцевої прокуратури Херсонської області, в якому прокурор заперечував проти доводів апеляційної скарги, наполягав на залишенні рішення суду першої інстанції без змін, а скарги - без задоволення.

В судовому засіданні представник прокуратури та Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області заперечували проти доводів апеляційної скарги з підстав, викладених у відзиві.

Представники ФГ Малко та Скадовської районної державної адміністрації в судове засідання не з'явились, не повідомивши завчасно суд про причини неявки. Про дату, час та місце проведення судового засідання по справі повідомлені належним чином.

Судова колегія розглядає апеляційну скаргу за відсутності представників ФГ Малко та Скадовської районної державної адміністрації за наявними в справі матеріалами та письмовими поясненнями учасників судового процесу, оскільки явка сторін не була визнана обов'язковою ухвалою суду, а повний текст постанови направляється сторонам у встановленому порядку.

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду відповідно до ст.101 Господарського процесуального кодексу України, на підставі встановлених фактичних обставин, повторно розглядає матеріали господарської справи та викладені в апеляційній скарзі доводи щодо застосування судом при розгляді норм матеріального та процесуального права, що мають значення для справи. Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, апеляційну скаргу, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши обставини справи, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, суд апеляційної інстанції встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 17.03.2010 між Скадовською районною державною адміністрацією та ФГ "Пан" укладено договір оренди землі, за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 60,70 га, яка знаходиться на території Птахівської (Олександрівської на теперішній час) сільської ради (п.1 Договору). (а.с.18 - 21)

Зазначений Договір оренди землі зареєстровано 09.06.2010 в державному реєстрі земель за №4АА002352- 041072800001.

Згідно з п.5 вказаного договору нормативна грошова оцінка вказаної земельної ділянки складає 928 460 грн.

Умовами п.9 договору оренди землі сторонами погоджено, що орендна плата становитиме 929 грн. на рік , що становить 0,1 % від нормативної грошової оцінки.

Відповідно до п.8 даний договір складено терміном на 49 років.

Пунктом 11 вказаного договору оренди передбачено, що орендна плата вноситься щорічно у розмірі 77,40 грн. за один місяць не пізніше 10 числа наступного за звітним місяця орендної плати на рахунок бюджету Скадовської міськради. Невнесення орендної плати на протязі 3 місяців дає право орендодавцю вимагати розірвання договору оренди.

Розмір орендної плати переглядається один раз у два роки , у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках, передбачених законом (п.13 Договору).

Відповідно до листа відділу Держгеокадастру в Херсонській області № 0-21- 0.33-13/116-17 від 28.04.2017 нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по Херсонській області станом на 01.01.2017 становить 34 698,86 грн. за 1 га, тобто, станом на 01.01.2017 нормативна грошова оцінка спірної земельної ділянки складає 2106 220,8 грн.(60,7 га х34 698,86 грн.).

За інформацією Херсонської об'єднаної державної податкової інспекції Головного Управління ДФС в Херсонській області від 03.03.2017 починаючи з січня 2015 року ФГ «Пан» податкові розрахунки з плати за землю відповідно до діючого договору до Скадовського відділення Херсонської об'єднаної державної податкової інспекції Головного Управління ДФС в Херсонській області не подавались, що призвело до відсутності нарахувань та сплати податкових зобов'язань з орендної плати за 2015, 2016 рік та на поточну дату 2017 року. (а.с. 22)

Відповідно до листа Олександрівської сільської ради від 30.03.2017 № 2- 15-30 ФГ «Пан» з 01.01.2015 до бюджету сільської ради не сплачується орендна плата за фактичне використання земельної ділянки площею 60,7 га (а.с. 23).

Несплата орендних платежів ФГ Пан за договором оренди земельної ділянки стало підставою для звернення до господарського суду Заступника Новокаховської місцевої прокуратури з позовом в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області та Скадовської районної державної адміністрації до відповідача про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки до земель державної власності.

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду погоджується з висновками суду першої інстанції про задоволення позовних вимог з огляду на наступне.

Приписами ст. 13 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст. 15 Закону України "Про оренду землі", істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін.

Відповідно до ст. 21 цього закону, орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Статтями 24, 25 Закону України Про оренду землі передбачено права та обов'язки орендодавця та орендаря. Зокрема, орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати, а орендар в свою чергу має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.

Відповідно до статті 96, 206 Земельного кодексу України землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату, використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка.

Згідно з вимогами ст. 287 Податкового кодексу України власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок, а також орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Нормами ст. 626 Цивільного кодексу України передбачено, що договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства (ст.628 Цивільного кодексу України). Відповідно до ст. 629 цього Кодексу договір є обов'язковим для виконання сторонами.

За приписами ст. 31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Порядок припинення договору оренди землі шляхом його розірвання передбачений ст. 32 Закону України "Про оренду землі", зокрема: на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, у разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

За приписами ст. 651 Цивільного кодексу України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно з п. "д" ст. 141 Земельного кодексу України систематична несплата земельного податку або орендної плати є підставою для припинення права користування земельною ділянкою.

З огляду на вищезазначені вимоги діючого законодавства, які регулюють правовідносини між сторонами у справі, та несплату відповідачем орендної плати за користування земельною ділянкою протягом 2015-2016 років, що не оспорюється останнім та підтверджується наявними в матеріалах справи належними та допустимими, в розумінні ст.ст. 34, 36 Господарського процесуального кодексу України, доказами, суд апеляційної інстанції вважає, що місцевим господарським судом правомірно задоволено позовні вимоги в частині розірвання договору оренди земельної ділянки від 17.03.2010, укладеного між позивачем-1 та відповідачем.

Також, колегія суддів вважає правомірним висновок суду першої інстанції щодо прийняття від позивача-1 спірної земельної ділянки у користування відповідачем, оскільки матеріали справи містять належні та допустимі докази на підтвердження даного факту (листи Херсонської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області та Олександрівської сільради), ФГ Пан не оспорюється факт прийняття в користування спірної земельної ділянки.

Судова колегія також погоджується з висновками суду першої інстанції щодо задоволення позовних вимог в частині вилучення з користування відповідача та передання до земель державної власності орендованої ФГ Пан земельної ділянки з огляду на наступне.

Приписами ст. 34 Закону України "Про оренду землі" визначені наслідки розірвання договору оренди землі, а саме: у разі розірвання договору орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

Отже, враховуючи правомірний висновок місцевого господарського суду про задоволення позову про розірвання договору оренди землі 17.03.2010, вимоги про повернення земельної ділянки є цілком обґрунтованими та правомірно задоволені судом першої інстанції.

Доводи апеляційної скарги судовою колегією розглянуті і відхилені, як такі, що не спростовують наявні у справі докази та суперечать нормам чинного земельного законодавства України щодо підстав для розірвання договору оренди землі. Відсутність грошових коштів та скрутне матеріальне становище підприємства не є підставою для звільнення орендаря від виконання його обов'язку по внесенню орендної плати в порядку та строки, передбачені умовами укладеного сторонами договору оренди землі.

При цьому, слід відзначити, що ФГ "Пан" не надано, а матеріали справи не містять будь-яких доказів стосовно форс-мажорних обставин щодо неврожаю у 2015-2016 роках, а також складного фінансового становища господарства.

Враховуючи вищевикладене, судова колегія вважає, що норми чинного законодавства місцевим господарським судом застосовані правильно, рішення відповідає приписам матеріального та процесуального права, а також фактичним обставинам справи, а мотиви, з яких подана апеляційна скарга, не можуть бути підставою для скасування рішення.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга Фермерського господарства «Пан» задоволенню не підлягає, а рішення Господарського суду Херсонської області від 29.06.2017 року по даній справі слід залишити без змін.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покладаються на заявника .

Керуючись ст.ст. 49; 99; 101-103; 105; Господарського процесуального кодексу України, Одеський апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Фермерського господарства «Пан» на рішення Господарського суду Херсонської області від 29.06.2017 року по справі №923/441/17 залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Херсонської області від 29.06.2017 року по справі № 923/441/17 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів.

Головуючий Н.М. Принцевська

Судді: С.І. Колоколов

ОСОБА_5

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.11.2017
Оприлюднено22.11.2017
Номер документу70389155
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/441/17

Постанова від 10.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кушнір І.В.

Ухвала від 16.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кушнір І.В.

Постанова від 15.11.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 08.11.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 08.11.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 17.10.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 27.09.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 21.09.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ліпчанська Н.В.

Рішення від 29.06.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 13.06.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні