Вирок
від 01.06.2011 по справі 1-445/11
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Центральний районний суд м. Миколаєва


Справа № 1-445/11

ВИРОК

Іменем України

02 червня 2011 року м. Миколаїв

Центральний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого судді Чернієнка С.А.

при секретарі Куземі А.С.

за участю прокурора Кравченка Б.І. та підсудного,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду кримінальну справу за обвинуваченням

ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Коростень Житомирської області, є громадянином України, має повну вищу освіту, є раніше не судимим, одруженим, має на утриманні малолітню дитину, проходить військову службу за контрактом у військовій частині НОМЕР_1 на посаді заступника начальника ПВЗ-інструктора з ПДП у військовому званні капітан, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , -

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 424 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

14 лютого 2011 року військовослужбовець військової частини НОМЕР_1 , яка дислокується за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_1 , проходячи військову службу за контрактом на посаді заступника начальника польового вузлу зв`язку інструктора з повітрянодесантної підготовки, будучи відповідно до ст.ст. 29, 31, 58, 59 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України начальником за службовим становищем та військовим званням для солдата ОСОБА_2 і солдата ОСОБА_3 , тобто військовою службовою особою, діючи умисно, всупереч інтересам служби, в порушення вимог ст.ст. 11, 16, 49, 50, 58, 59, 105, 106 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України і ст.ст. 2, 4 Дисциплінарного Статуту Збройних Сил України, перевищуючи надану владу і службові повноваження, застосував насильство до підлеглих за таких обставин.

У вказаний день, о 06 год. 20 хв., в приміщенні казарми № 1 зазначеної вище військової частини ОСОБА_1 примусив підлеглого солдата ОСОБА_2 прийняти положення тулубу горизонтально з опорою на руки та наніс йому шість сильних ударів внутрішньою стороною долоні правої руки в область голови, чим спричинив фізичний біль і страждання.

Після цього о 06 год. 25 хв. ОСОБА_1 примусив підлеглих солдатів ОСОБА_2 та ОСОБА_3 слідувати в положенні тулубу горизонтально з опорою на руки до службового кабінету начальника польового вузла зв`язку, а потім о 06 год. 30 хв. у приміщенні вказаного кабінету наніс солдату ОСОБА_3 два сильних удари внутрішньою стороною долоні правої руки в задню поверхню шиї, спричинивши фізичний біль і страждання, а о 06 год. 35 хв. два сильних удари внутрішньою стороною долоні правої руки в область голови і один сильний удар носком лівої ноги, взутої у спортивне взуття, в область верхньої правої вії та ока солдату ОСОБА_2 , чим спричинив останньому легкі тілесні ушкодження у вигляді крововиливу на обличчі та крововиливу у боковій оболонці правого ока.

У судовому засіданні підсудний ОСОБА_1 у пред`явленому йому обвинуваченні у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 424 КК України, винним себе визнав повністю та повідомив, що 14 лютого 2011 року о 05 год. 50 хв. він прийшов на територію військової частини НОМЕР_1 , де проходить військову службу за контрактом на посаді заступника начальника польового вузлу зв`язку інструктора з повітрянодесантної підготовки. Після підйому особового складу ним було виявлено, що п`ять солдатів мають ознаки вживання спиртних напоїв. Він наказав їм дати письмові пояснення. Один з цих солдатів потерпілий ОСОБА_2 відмовлявся писати пояснення. Тоді він наказав цьому солдату прийняти упор лежачі і наніс йому шість сильних ударів долонею в область голови. Після цього, ОСОБА_2 став писати пояснення. Прочитавши пояснення, які написали солдати, він виявив, що двоє з них, а саме потерпілі виклали у цих поясненнях неправдиві дані і дав їм розпорядження слідувати до службового кабінету начальника польового вузла зв`язку, куди пішов попереду. Солдати не відреагували на його розпорядження, через що він наказав ОСОБА_2 і ОСОБА_3 прийняти упор на руках лежачі і слідувати таким чином до вказаного кабінету. Далі у кабінеті начальника польового вузла зв`язку він наніс потерпілому ОСОБА_3 два сильних удари внутрішньою стороною долоні правої руки в задню поверхню шиї, а потім аналогічним чином два сильних удари в область голови потерпілому ОСОБА_2 .. Потім він наніс один останньому сильний удар носком лівої ноги, взутої у спортивне взуття, в область правого ока. У вчиненому щиро кається.

Показання підсудного щодо обставин вчинення злочину, повністю відповідають фактичним обставинам справи, що викладені у наведеному вище формулюванні обвинувачення, і жоден з учасників процесу ці обставини не оспорює, з огляду на що суд вважає їх встановленими.

Та обставин, що потерпілому ОСОБА_4 в наслідок нанесення підсудним удару ногою в область правої вії і ока спричинено легке тілесне ушкодження у вигляді крововиливу на обличчі та крововиливу у боковій оболонці правого ока, крім власних показань підсудного підтверджується висновком судово-медичної експертизи № 397/324-11 від 11.03.2011р. (т. 2 а.с. 66-67).

Дії підсудного досудовим слідством правильно кваліфіковано за ч. 2 ст. 424 КК України, як перевищення військовою службовою особою влади і службових повноважень, що виразилося у застосуванні насильства до підлеглих.

При призначенні покарання підсудному суд, відповідно до ст. 65 КК України, враховує, що він вчинив умисний тяжкий злочин, його особу, а саме те, що він є раніше не судимим і вчинив злочин вперше, проходить військову службу, має постійне місце проживання, характеризуються виключно позитивно, є одруженим та має на утриманні малолітню дитину, відсутність обставин, що обтяжують покарання, та як обставину, що його пом`якшує, щире каяття підсудного.

Крім цього, суд вважає можливим на підставі ч. 2 ст. 66 КК України визнати обставиною, що пом`якшує покарання, бездоганну військову службу підсудного у Збройних Силах України до моменту вчинення злочину.

З урахуванням викладеного, суд вважає за необхідне призначити ОСОБА_1 за вчинений злочин більш м`яке основне покарання ніж передбачено санкцією ч. 2 ст. 424 КК України, а саме покарання у виді службового обмеження строком на два роки з відрахуванням із суми його грошового забезпечення десяти відсотків у дохід держави, а також на підставі ч. 2 ст. 55 КК України додаткове покарання у виді позбавлення строком на один рік права обіймати в Збройних Силах України посади військових службових осіб, пов`язані зі здійсненням функції виховання особового складу.

Зазначені покарання суд вважає необхідними і достатніми для виправлення підсудного, а також такими, що відповідають його особі та тяжкості вчиненого ним злочину.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 321-324, 333-335, 343 КПК України, -

З А С У Д И В :

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 424 КК України, та призначити йому покарання із застосуванням ч. 1 ст. 69 КК України у виді службового обмеження строком на два роки з відрахуванням із суми його грошового забезпечення десяти відсотків у дохід держави, на підставі ч. 2 ст. 55 КК України, із позбавленням строком на один рік права обіймати в Збройних Силах України посади військових службових осіб, пов`язані зі здійсненням функції виховання особового складу.

Строк відбування покарання у виді службового обмеження відраховувати з моменту звернення вироку до виконання.

Запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд, обраний щодо засудженого ОСОБА_1 під час досудового слідства, до набрання вироком законної сили залишити попереднім.

На вирок може бути подано апеляцію до Апеляційного суду Миколаївської області через Центральний районний суд м. Миколаєва протягом п`ятнадцяти діб з моменту його проголошення.

Головуючий:

СудЦентральний районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення01.06.2011
Оприлюднено22.09.2022
Номер документу70393259
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-445/11

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Бездідько В. М.

Постанова від 15.07.2011

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Решетар В. І.

Ухвала від 05.12.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Маханьков О. В.

Ухвала від 29.11.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Маханьков О. В.

Постанова від 23.07.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дідик М. В.

Ухвала від 27.10.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

Ухвала від 20.12.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

Вирок від 01.06.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Чернієнко С. А.

Вирок від 02.06.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Чернієнко С. А.

Постанова від 21.07.2011

Кримінальне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Валігурська Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні