Ухвала
від 29.11.2017 по справі 198/541/17
ЮР'ЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 198/541/17

провадження № 2/0198/219/17

У Х В А Л А

29 листопада 2017 року Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Гайдар І.О., за участю секретаря судових засідань ОСОБА_1, представника позивача ОСОБА_2, представника відповідача адвоката ОСОБА_3, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Юр'ївка Юр'ївського району Дніпропетровської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_4 до Товариства з обмеженою відповідальністю Преображенівське про стягнення матеріальних збитків,

в с т а н о в и в:

На розгляді в Юр'ївському районному суді Дніпропетровської області знаходиться вказана цивільна справа.

В позовній заяві ОСОБА_4 просить стягнути з відповідача на свою користь матеріальні збитки у вигляді неотриманих доходів (упущеної вигоди) в розмірі 60 000,00 грн., завданих внаслідок засіву ТОВ Преображенівське належної позивачу земельної ділянки.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 подав клопотання про призначення судової товарознавчої експертизи, на вирішення якої просить поставити питання щодо розміру доходу, який міг би отримати позивач від використання належної йому земельної ділянки в результаті її самостійного оброблення у 2017 році та реалізації свого наміру вирощувати культуру соняшника.

Представник відповідача заперечував проти задоволення клопотання, вважаючи, що позивач взагалі не має права на звернення до суду з позовом, а також що останнім не доведено реальність намірів на оброблення землі.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання про призначення у справі товарознавчої експертизи підлягає задоволенню з огляду на таке.

За положеннями ч. 3 ст. 60 ЦПК України доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Згідно з ч. 1 ст. 143 ЦПК України для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про судову експертизу судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебувають у провадженні в тому числі суду.

Враховуючи, що спір між сторонами виник з приводу спричиненої шкоди, а достовірне встановлення її розміру можливе шляхом вирішення питань, які потребують спеціальних знань в області товарознавства , суд вважає необхідним призначити у справі судову товарознавчу експертизу .

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 202 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

З огляду на те, що для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, провадження у справі на час її проведення необхідно зупинити.

Оплату витрат, пов'язаних з проведенням експертизи, суд покладає на ОСОБА_4

Керуючись ст.ст. 143, 144, 168, 202, 203, 209 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання представника позивача ОСОБА_2 про призначення судової товарознавчої експертизи задовольнити.

Призначити у справі за позовом ОСОБА_4 до Товариства з обмеженою відповідальністю Преображенівське про стягнення матеріальних збитків судову товарознавчу експертизу, на вирішення якої поставити питання:

- який розмір доходу міг би отримати ОСОБА_4 від використання належної йому земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,8430 га, кадастровий номер 1225986300:01:001:0386, розташованої на території Преображенської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, в результаті самостійного оброблення землі у 2017 році та реалізації свого наміру вирощувати культуру соняшника?

Проведення експертизи доручити Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз (49000, м. Дніпро, вул. Січеславська Набережна, 17, офіс № 361).

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Встановити строк для проведення експертизи - один місяць з моменту отримання експертною установою копії ухвали суду про проведення експертизи.

Надати в розпорядження експерта матеріали цивільної справи № 198/541/17 за позовом ОСОБА_4 до Товариства з обмеженою відповідальністю Преображенівське про стягнення матеріальних збитків .

Витрати по проведенню експертизи покласти на ОСОБА_4

Роз'яснити сторонам положення ст. 146 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі. У разі ухилення особи, яка бере участь у справі, від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у справі зупинити до проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі підлягає оскарженню.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги в п'ятиденний строк з дня проголошення ухвали. У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя І. О. Гайдар

СудЮр'ївський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.11.2017
Оприлюднено04.12.2017
Номер документу70582509
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —198/541/17

Ухвала від 03.05.2018

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 10.04.2018

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 29.11.2017

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 21.11.2017

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 11.10.2017

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 07.09.2017

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні