Ухвала
від 27.11.2017 по справі 676/400/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОПІЯ

УКРАЇНА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 676/400/17

Провадження № 22-ц/792/1747/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 листопада 2017 року м. Хмельницький

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Апеляційного суду Хмельницької області

у складі: головуючого судді Купельського А.В.,

суддів: Спірідонової Т.В., Янчук Т.О.,

з участю: секретаря Лапка Ю.В.,

сторін: представника позивача ОСОБА_1,

розглянула у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу приватного підприємства Річ-Агро Україна на рішення Кам'янець-Подільського міськрайонного суду від 28 серпня 2017 року у справі за позовом приватного підприємства фірма Деметра до ОСОБА_2, приватного підприємства Річ-Агро Україна про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки,

в с т а н о в и л а :

В січні 2017 року ПП фірма Деметра , звертаючись до суду з вказаним позовом, зазначала, що 26 травня 2010 року між ОСОБА_3(як орендодавцем) та ППФ Деметра було укладено договір оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розміром 4,29 га, кадастровий номер НОМЕР_1, що розташована на території Кам'янської сільської ради строком на 10 років. ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1. Спадкоємцем вказаної земельної ділянки є її донька ОСОБА_2 В жовтні 2016 року позивачу стало відомо, що відповідачка 12 жовтня 2016 року уклала договір оренди земельної ділянки з ПП Річ-Агро Україна . Позивач вказує, що укладений договір є недійсний оскільки суперечить вимогам діючого законодавства ст. 148.1 ЗК України, ст. 32 Закону України Про оренду землі , а також умовам укладеного 26 травня 2010 року договору оренди земельної ділянки.

У зв'язку з цим, позивач просив суд визнати недійсним договір оренди земельної ділянки укладений 12 жовтня 2016 року між ОСОБА_2 та приватним підприємством "Річ-Агро Україна" щодо земельної ділянки площею 4,2851 га, кадастровий номер НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Кам'янської сільської ради, строком на 10 років

Рішенням Кам'янець-Подільського міськрайонного суду від 28 серпня 2017 року позов задоволено .

Визнано недійсним договір оренди земельної ділянки укладений 12 жовтня 2016 року між ОСОБА_2 та приватним підприємством "Річ-Агро Україна" щодо земельної ділянки площею 4,2851 га, кадастровий номер НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Кам'янської сільської ради.

Не погоджуючись з таким рішенням ПП "Річ-Агро Україна", в апеляційній скарзі просить його скасувати та ухвалити нове, яким у позові відмовити.

Вважає, що рішення є незаконним, необґрунтованим, неповно з'ясовані обставини, що мають значення для справи, прийняте з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Посилається на те, що при проведені державної реєстрації договору оренди земельної ділянки між ОСОБА_2 та ПП Річ-Агро Україна , управлінням надання адміністративних послуг Кам'янець-Подільської РДА направлено запит від 30 вересня 2016 року № 266/01-20 у відділ Держгеокадастру у Кам'янець-Подільському районі щодо надання інформації про реєстрацію договору на вказану земельну ділянку. Відповідно до наданої довідки від 10 жовтня 2016 року № 14-28-99.9-4633/2-16 відомості про реєстрацію оренди вказаної земельної ділянки відсутні.

Також, апелянт зазначає, що ОСОБА_4 був наділений усіма повноваженнями щодо укладення договору оренди вказаної земельної ділянки, оскільки земельна ділянка входила до складу спадкового майна ОСОБА_2

Заслухавши доповідача, пояснення представника позивача, перевіривши матеріали справи, ознайомившись з доводами апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає.

Відповідно до ст. 3 Цивільного кодексу України одними із загальних засад цивільного законодавства є судовий захист цивільного права та інтересу, справедливість, добросовісність та розумність.

Згідно ст. 13 Цивільного кодексу України при здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах.

Відповідно до ч. 1 ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього кодексу (ч. 1 ст. 215 ЦК Україна).

Згідно з визначенням, даним в ст. 1 Закону України Про оренду землі (надалі Закон) оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст. 13 Закону).

Для визнання оспорюваного правочину недійсним доказуванню потребує факт порушення вчиненим правочином прав та інтересів будь-якої із сторін правочину або іншої заінтересованої особи (нанесення збитків тощо).

Судом встановлено, і це підтверджується матеріалами справи, що 26 травня 2010 року між ОСОБА_3(як орендодавцем) та ППФ Деметра було укладено договір оренди земельної ділянки розміром 4,29 га, кадастровий номер НОМЕР_1, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Кам'янської сільської ради строком на 10 років. Вказаний договір зареєстровано в управлінні Держкомзему у Кам'янець-Подільському районі в Хмельницькій області, про що вчинено запис 7 листопада 2012 року № 68224004004328. (а. с. 9-11).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла. Спадкоємцем вказаної вище земельної ділянки, є згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 16 вересня 2016 року, посвідченого приватним нотаріусом Кам'янець-Подільського районного нотаріального округу Яцевич Г.В., зареєстрованого в реєстрі за № 134/2016 р. відповідачка по справі ОСОБА_2 (а. с. 4).

12 жовтня 2016 року між представником ОСОБА_2 - ОСОБА_4 та ПП Річ-Агро Україна" було укладено договір оренди вищезазначеної земельної ділянки. 12 жовтня 2016 року зазначений договір зареєстрований в Центрі надання адміністративних послуг при Кам'янець-Подільській районній державній адміністрації за № 16951055. Підставою реєстрації вказаного договору стала довідка відділу Держгеокадастру у Кам'янець-Подільському районі Хмельницької області від 10 жовтня 2016 року (а. с. 58) в якій вказано, що відомості про реєстрацію оренди земельної ділянки належної ОСОБА_2 - відсутні (а. с. 59-60).

31 жовтня 2016 року державним реєстратором Кам'янець-Подільської райдержадміністрації представнику позивача було відмовлено у проведенні державної реєстрації іншого речового права, право оренди земельної ділянки на території Кам'янської сільської ради, кадастровий номер НОМЕР_1, оскільки за даним кадастровим номером зареєстровано оренду земельної ділянки з іншим Орендарем (а. с. 7).

Задовольняючи позов, суд виходив з того, що договір оренди земельної ділянки укладений між ОСОБА_2 та ПП "Річ-Агро Україна" щодо земельної ділянки площею 4,2851 га, кадастровий номер НОМЕР_1, укладено з порушенням вимог діючого законодавства, оскільки для ОСОБА_2 як спадкоємця ОСОБА_3 є чинним договір оренди земельної ділянки укладений з ППФ Деметра . Не вирішивши питання щодо припинення (розірвання) вказаного договору відповідно до його положень, на підставі ст.ст. 31-32 ЗК України ОСОБА_2 (її представник) неправомірно уклала договір оренди земельної ділянки з ПП "Річ-Агро Україна".

Крім того, договір оренди земельної ділянки укладений між ОСОБА_2 та ПП "Річ-Агро Україна" було підписано від імені власника земельної ділянки ОСОБА_2 її сином ОСОБА_4, який на момент підписання цієї угоди не мав на це жодних повноважень.

З таким висновком колегія суддів Апеляційного суду погоджується.

Посилання апелянта, щодо реєстрації договорів спірної земельної ділянки державним реєстратором управління надання адміністративних послуг Кам'янець-Подільської РДА не спростовує того, що вказана земельна ділянка вже перебувала в оренді ППФ Деметра . З довідки про відсутність даних про реєстрацію договорів оренди земельної ділянки ОСОБА_2 не вбачається даних про відсутність договору оренди між ОСОБА_3 (як орендодавцем) та ППФ Деметра . Відомостей про розірвання договору оренди з ППФ Деметра також матеріали справи не містять.

Посилання апелянта, що ОСОБА_4 був наділений усіма повноваженнями щодо укладення договору оренди вказаної земельної ділянки, оскільки земельна ділянка входила до складу спадкового майна ОСОБА_2, не може бути підставою для скасування рішення суду, оскільки довіреність лише уповноважує ОСОБА_4 на оформлення спадкових прав ОСОБА_2, а не розпорядження спадковим майном.

Інші доводи апеляційної скарги, ретельно досліджені судом, висновків суду не спростовують і не дають підстав вважати, що судом допущені порушення матеріального чи процесуального права, які призвели або могли призвести до неправильного вирішення спору.

Оскільки рішення суду правильне, обґрунтоване, відповідає обставинам справи, постановлене з дотриманням вимог процесуального права, колегія суддів не вбачає підстав для його скасування.

Відповідно до ч. 1 ст. 308 ЦПК України апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 307, 308, 315, 319 ЦПК України, колегія суддів

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу приватного підприємства Річ-Агро Україна відхилити.

Рішення Кам'янець-Подільського міськрайонного суду від 28 серпня 2017 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, проте може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.

Головуючий: /підпис/ А.В. Купельський

Суддя: /підпис/ Т.В. Спірідонова

Суддя: /підпис/ Т.О. Янчук

Згідно з оригіналом:

суддя Апеляційного суду

Хмельницької області А.В. Купельський


Головуючий у першій інстанції - Вдовичинський А.В. Категорія:19,23

Доповідач - Купельський А.В.

СудАпеляційний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення27.11.2017
Оприлюднено05.12.2017
Номер документу70689802
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —676/400/17

Ухвала від 27.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Ухвала від 27.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Ухвала від 27.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Ухвала від 27.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Ухвала від 15.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Рішення від 28.08.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А. В.

Рішення від 28.08.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А. В.

Ухвала від 05.05.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А. В.

Ухвала від 13.02.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А. В.

Ухвала від 01.02.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні