Ухвала
від 04.12.2017 по справі 802/2114/17-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

04 грудня 2017 р. Справа № 802/2114/17-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Дмитришеної Руслани Миколаївни, розглянувши клопотання Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області про відстрочення сплати судового збору по справі за позовом: Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області до: Дошкільного навчального закладу "Світанок +"; Великокиріївської сільської ради про: застосування заходів реагування у сфері державного нагляду

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області до Дошкільного навчального закладу "Світанок +"; Великокиріївської сільської ради про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду.

Ухвалою від 20 листопада 2017 року про залишення позовної без руху позивачу встановлено десятиденний термін з дня отримання копії цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви шляхом надання суду доказів сплати судового збору у встановленому законом порядку і розмірі.

Вказане вище судове рішення не було оскаржено, а відтак набрало законної сили. Копію даного рішення отримано позивачем 23.11.2017, що підтверджується матеріалами справи.

В подальшому, на адресу суду надійшло клопотання від представника позивача (вх. №25957) про відстрочення сплати судових витрат. Заява мотивована тим, що Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області фінансується за рахунок коштів державного бюджету, а станом на 27.11.2017 року на рахунках позивача відсутні кошти, тому виконати ухвалу суду від 20.11.2017 року у десятиденний строк з дня її отримання у Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області не має можливості.

Дослідивши подані матеріали, вважаю, що клопотання підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 КАС України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Положення цієї норми спрямовані на те, щоб судові витрати не були перешкодою для доступу малозабезпечених осіб, і слугують гарантуванню принципу рівності всіх осіб у правах в доступу до суду незалежно від майнового стану. Щоб мати можливість зменшити тягар судових витрат, суд зобов'язаний з'ясувати майновий стан особи.

Відомості щодо відсутності на рахунках коштів станом на конкретну дату, зокрема 27.11.2017, не є підставою для відстрочення сплати судового збору. Позивач відповідно до положень Закону України "Про судовий збір" не звільнений від сплати судового збору, а відтак зобов'язаний передбачати кошти на наступний рік для цілей сплати судових витрат в межах кошторисних призначень.

На ряду з наведеним, вирішуючи клопотання, суд зважає на таке.

Згідно зі статтею 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) як джерело права.

Частина 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод гарантує кожному право звернутися до суду з будь-якою вимогою щодо своїх цивільних прав та обов'язків. У такий спосіб здійснюється право на суд , яке відповідно до практики Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) включає не тільки право ініціювати провадження, але й право отримати вирішення спору судом.

Відповідно до ст. 102 КАС України, пропущений з поважних причин процесуальний строк, встановлений законом, може бути поновлений, а процесуальний строк, встановлений судом, - продовжений судом за клопотанням особи, яка бере участь у справі.

Дослідивши повідомлені позивачем обставини, враховуючи, що позивачем у встановлений строк недоліки позовної заяви не усунуті з поважних причин, з метою запобігання обмеження права на звернення до суду, вважаю за необхідне продовжити строк виконання ухвали суду від 20.11.2017 до 19.12.2017 року.

Керуючись ст.ст. 88, 102, 107, 160, 165 КАС України суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області - задовольнити частково.

Продовжити строк виконання ухвали суду від 20.11.2017 до 19.12.2017 року.

Копію ухвали направити Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області для відома та виконання.

Роз'яснити, що у разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовна заява буде повернута позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала оскарженню не підлягає. Відповідно до ч. 6 ст. 254 КАС України ухвали суду, які не можуть бути оскаржені, набирають законної сили з моменту постановлення.

Суддя/підпис/ Дмитришена Руслана Миколаївна

Копія вірна.

Суддя:

Секретар:

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.12.2017
Оприлюднено06.12.2017
Номер документу70710813
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/2114/17-а

Постанова від 29.05.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 07.05.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 11.04.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 22.03.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Рішення від 12.02.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 30.01.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 27.12.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 21.12.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 04.12.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 20.11.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні