Постанова
від 01.12.2017 по справі 329/940/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу Справа №

Апеляційний суд Запорізької області

Провадження №33/778/843/17 Головуючий у 1-й інстанції Ломейко В.В. Єдиний унікальний №329/940/17 Доповідач в 2-й інстанції Гончар О.С. Категорія - ст.212-15 КУпАП

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2017 року м. Запоріжжя

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Запорізької області Гончар О.С., за участі представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_2 на постанову судді Чернігівського районного суду Запорізької області від 02 жовтня 2017 року, якою

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1,

притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.212-15 КУпАП,

ВСТАНОВИВ:

Згідно з постановою суду, під час аналізу Звіту встановлено, що фермерським господарством Годлевський Віктор Сергійович (код ЄДРПОУ 19277402, (далі - ФГ Годлевський В.С. ) 12.01.2017 року було перераховано благодійні внески у сумі 15000,00 грн. на розрахунковий рахунок Запорізької обласної організації Аграрної партії України (код ЄДРПОУ 34975613) №26006055720257 відкритий у Запорізькому РУ ПАТ КБ ПРИВАТБАНК .

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань кінцевим бенефіціарним власником (контролером) ФГ Годлевський В.С. станом на дату здійснення внеску був ОСОБА_4, НОМЕР_1, Україна, АДРЕСА_2.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування ОСОБА_4 є головою Чернігівської районної ради Запорізької області.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 15 Закону України Про політичні партії в Україні , не допускається здійснення внесків на підтримку політичних партій юридичними особами, в яких не менше десяти відсотків статутного капіталу або прав голосу прямо або опосередковано належать державі, органам місцевого самоврядування чи нерезидентам або кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до Закону України Про запобігання корупції .

Згідно з підпунктом б пункту 1 частини першої статті 3 Закону України Про запобігання корупції особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування є зокрема народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови.

Отже, відповідно до протоколу, зазначене є порушенням пункту 2 частини першої статті 15 Закону, а також порушенням встановленого законом порядку надання внеску на підтримку політичної партії.

Таким чином, за думкою посадової особи НАЗК, керівником ФГ Годлевський В.С. вчинено порушення встановленого законом порядку надання внеску на підтримку політичної партії.

Але, постановою Чернігівського районного суду Запорізької області від 22.08.2017року у справі 329/742/17 визнано ОСОБА_5 невинуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 212-15 КУпАП, оскільки під час розгляду даної справи було встановлено, що перерахування грошових коштів 12.01.2017 року в сумі 15000.00 грн. на користь Запорізької обласної організації АПУ здійснив виконавчий директор ОСОБА_2

ОСОБА_2 визнано винним за ст.212-15 КУпАП та на нього накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 1700 грн. з конфіскацією суми внеску в розмірі 15000 грн., наданої з порушенням закону.

Стягнуто з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 320 грн.

На вказану постанову суду ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу, в якій просить постанову суду скасувати. Свої вимоги мотивує тим, що суд здійснив розгляд справи без повідомлення його про дату, час та місце розгляду справи, а твердження суду в постанові, про те, що він начебто визнав свою вину, не відповідає дійсності.

Заслухавши представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3, який підтримав апеляційну скаргу та вимагав постанову скасувати, а провадження у справі закрити; перевіривши матеріали справи, доводи, наведені у скарзі, суд дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Так, апеляційним судом встановлено, що під час розгляду справи про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_2 судом виконані вимоги ст.ст.280, 283 КУпАП та повно, всебічно розглянуті обставини справи, дотримані вимоги щодо змісту постанови про адміністративне правопорушення.

Висновки судді про винуватість ОСОБА_2 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.212-15 КУпАП, відповідають фактичним обставинам справи та підтверджуються наявними у справі доказами, яким судом надано належну оцінку, зокрема: протоколом про адміністративне правопорушення №60-23/202; звітом Запорізької обласної організації Аграрної партії України про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, відповідно до якого зазначеною партією від ФГ Годлевський В.С. , виконавчим директором якого є ОСОБА_2, було отримано внесок в розмірі 15 000 грн., витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та іншими наявними у справі доказами.

Крім того, під час розгляду справи судом першої інстанції сам ОСОБА_2 не заперечував факт перерахування ним на рахунок Запорізької обласної організації Аграрної партії України внеску в сумі 15 000 грн. Не заперечуються ці обставини і в апеляційній скарзі.

До заперечень апеляційної скарги ОСОБА_2 про те, що він не був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, апеляційний суд ставиться критично. Адже з журналу судового засідання та змісту постанови вбачається, що справа була розглянута за участі ОСОБА_2 Зазначені обставини апелянтом спростовані не були.

Доводи представника ОСОБА_2 про те, що грошові кошти в розмірі 15 000 грн. були перераховані з розрахункового рахунку Запорізької обласної організації Аграрної партії України на розрахунковий рахунок ФГ Годлевський В.С. на вирішення питання про винуватість ОСОБА_2 та на висновки суду не впливають.

Таким чином, суд першої інстанції, оцінивши в сукупності наявні у справі докази, дійшов обґрунтованого висновку про наявність в діях ОСОБА_2 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст.212-15 КУпАП. Доводи апеляційної скарги даних висновків суду не спростовують.

Відтак, постанова суду є законною та обґрунтованою, а тому підстави для її скасування відсутні, у зв'язку з чим апеляційна скарга задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.294 КУпАП, апеляційний суд,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 залишити без задоволення.

Постанову судді Чернігівського районного суду Запорізької області від 02 жовтня 2017 року щодо ОСОБА_2 в цій справі залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Гончар

СудАпеляційний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення01.12.2017
Оприлюднено11.12.2017
Номер документу70749284
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —329/940/17

Постанова від 23.02.2018

Адмінправопорушення

Чернігівський районний суд Запорізької області

Ломейко В. В.

Постанова від 01.12.2017

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Запорізької області

Гончар О. С.

Постанова від 01.12.2017

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Запорізької області

Гончар О. С.

Постанова від 20.11.2017

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Запорізької області

Гончар О. С.

Постанова від 02.10.2017

Адмінправопорушення

Чернігівський районний суд Запорізької області

Ломейко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні