Постанова
від 16.12.2009 по справі 2-а-219/07
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 2-а-219/2007

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 вересня 2007 року Шевченків ський районний суд м. Чернівц і

в складі : головуюч ого судді Вол ошина С.О.

пр и секретарі Д роздек А.Я.

за участю: позив ача ОСОБА_1

представника відпо відача Шабельникова С .В.

розглянувши в відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Чернівці справу за адмін істративним позовом ОСОБА _1 до військової частини А0264 п ро стягнення грошової компен сації взамін продовольчого п айка, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до с уду з позовом до військової ч астини А0264 про стягнення грош ової компенсації взамін прод овольчого пайка.

Позивач посилається на те, щ о він з 25.04.2004 року проходить вій ськову службу у Збройних Сил ах України на посадах офіцер ського складу, і на даний час, займає посаду командира друг ого танкового взводу першої танкової роти танкового бата льйону в\частини А0264 та перебу ває на продовольчому забезпе ченні у Міністерстві оборони України в особі в\частини А0264.

З початку проходження війс ькової служби на офіцерських посадах він повинен був забе зпечуватися щомісячно продо вольчим пайком відповідно до Норм забезпечення продоволь чими пайками військовослужб овців Збройних Сил України т а інших військових формувань , утворених відповідно до зак онодавства, військовослужбо вців та осіб рядового і начал ьницького складу Міністерст ва внутрішніх справ, затверд жених постановою Кабінету Мі ністрів України № 316 від 12.03.1996 р.

Однак, з 11 березня 2000 року щомі сячна видача продовольчого п айка була припинена.

На даний час МО України в ос обі військової частини А0264, на продовольчому забезпеченні якої він на даний час перебув ає, продовжує порушувати йог о соціальні права як військо вослужбовця та не видає йому ні продовольчого пайка, ні гр ошової компенсації замість н ього.

На теперішній час законода вством жодного обмеження щод о видачі продовольчого пайка або грошової компенсації не встановлено.

У зв' язку з цим він звертав ся із заявою до відповідача, п роте у отриманні належного й ому продовольчого пайка або грошової компенсації взамін нього йому безпідставно бул о відмовлено та не було надан о йому розрахунку грошової к омпенсації за пайок.

Вважає, що такі дії посадови х осіб військової частини А0264 щодо відмови у забезпеченні його продовольством або гро шовою компенсацією супереча ть Конституції України й не в ідповідають чинному законод авству.

Грошова компенсація за пай ок носить постійний характер , у зв' язку із порушенням стр оків її виплати, йому повинно бути нараховано компенсацію втрати частини її доходів.

Згідно розрахунку в/частин а А0264 заборгувала йому грошов і кошти в якості компенсації замість не отриманого продо вольчого пайка в сумі 18 754 грн. 53 коп.

Просив визнати протиправн ими дії суб' єкта владних по вноважень - в/частини А0264 щодо в ідмови йому у виплаті грошов ої компенсації взамін продов ольчого пайка та стягнути з в ідповідача - в/частини А0264 нал ежну йому грошову компенсаці ю замість продовольчого па йку з врахуванням втрати ч астини її доходів (індексац ії) починаючи з 25 червня 2004 року по 30 червня 2007 року в сумі 18 754 (віс імнадцять тисяч сімсот п' я тдесят чотири) грн. 53 коп. із р/р 35217001000019 в УДК у Чер нівецький області МФО 856135 іден тифікаційний код 07903260 по КЕКВ - 1 112(грошового забезпечення вій ськовослужбовців).

Позивач ОСОБА_1 в судово му засіданні позовні вимоги підтримав повністю, посилаюч ись на обставини викладені в позовній заяві та просив поз ов задовольнити.

Представник відповідача в ійськової частини А0264 в судов ому засіданні позовні вимоги не визнав, та пояснив, що зако нних підстав для нарахування та здійснення виплати грошо вої компенсації замість прод овольчого пайка позивачу не було, тому просив в задоволен ні позовних вимог відмовити. .

Суд заслухавши пояснення п озивача, представника відпов ідача, дослідивши письмові д окази по справі, вважає, що поз ов обґрунтований і підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що позив ач з 25.04.2004 року проходить військ ову службу у Збройних Силах У країни на посадах офіцерсько го складу, і на даний час, займ ає посаду командира другого танкового взводу першої танк ової роти танкового батальйо ну в\частини А0264 та перебуває н а продовольчому забезпеченн і у Міністерстві оборони Укр аїни в особі в\частини А0264, що п ідтверджується копією послу жного списку від 25.06.2004 р.

З початку проходження війс ькової служби на офіцерських посадах позивач повинен був забезпечуватися щомісячно п родовольчим пайком відповід но до Норм забезпечення прод овольчими пайками військово службовців Збройних Сил Укра їни та інших військових форм увань, утворених відповідно до законодавства, військовос лужбовців та осіб рядового і начальницького складу Мініс терства внутрішніх справ, за тверджених постановою Кабін ету Міністрів України № 316 від 12.03.1996 р.

З 11 березня 2000 року щомісячна видача продовольчого пайка була припинена, що підтвердж ується розрахунком вартості компенсації за не отриманий продовольчий пайок з урахув анням індексації, належної д о виплати.

Згідно розрахунку в/частин а А0264 заборгувала позивачу гр ошові кошти в якості компенс ації замість не отриманого п родовольчого пайка в сумі 18 754 г рн. 53 коп.

На даний час МО України в ос обі військової частини А0264, на продовольчому забезпеченні якої позивач на даний час пер ебуває, продовжує порушувати його соціальні права як війс ьковослужбовця та не видає й ому ні продовольчого пайка, н і грошової компенсації заміс ть нього.

На теперішній час законода вством жодного обмеження щод о видачі продовольчого пайка або грошової компенсації не встановлено.

Позивач неодноразово звер тався із заявою до відповіда ча з проханням виплатити нал ежну грошову компенсацію, ал е до сьогоднішнього дня вони не виплатити, у отриманні нал ежного йому продовольчого па йка або грошової компенсації взамін нього йому безпідста вно було відмовлено та не бул о надано йому розрахунку гро шової компенсації за пайок.

Стаття 22 Конституції Україн и передбачає, що конституцій ні права і свободи гарантуют ься і не можуть бути скасован і. При прийнятті нових законі в або внесенні змін до чинних законів не допускається зву ження змісту та обсягу існую чих прав і свобод.

Вимогами ст. 9 ч. 2 Закону Укра їни «Про соціальний і правов ий захист військовослужбовц ів та членів їх сімей» (в редак ції Закону 1991 р) встановлено, що військовослужбовці одержую ть за рахунок держави грошов е забезпечення, а також речов е майно і продовольчі пайки а бо за бажанням військовослуж бовця грошову компенсацію за мість них.

Статтею 9 ч. 4 Закону України « Про соціальний і правовий за хист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачен о, що порядок і розміри грошов ого та матеріального забезпе чення військовослужбовців т а компенсації замість речово го майна і продовольчих пайк ів встановлюються Кабінет ом Міністрів України з ур ахуванням коефіцієнта індек сації грошових доходів.

Відповідно до Постанови № 31 6 від 12.03.1996 року «Про норми забез печення продовольчими пайка ми військовослужбовців Збро йних Сил України ...» до 10.03.2000 року позивач забезпечувався прод овольчим пайком за нормою № 7 т а повинен був його отримуват и до 29.03.2002 року (до моменту прийн яття Постанови Кабінету Міні стрів України № 426 від 29.03.2002 року «Про норми харчування військ овослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань т а осіб рядового, начальницьк ого складу органів і підрозд ілів цивільного захисту»), та в подальшому, отримувати про дукти або компенсацію за них по зазначених «нових» норма м харчування військовослужб овців ЗС України та інших вій ськових формувань за цінами на продовольство, які визнач аються Міністерством оборон и України щоквартально, тобт о забезпечуватись мінімальн им продовольчим пайком чи гр ошовою компенсацією за найме ншою по вартості нормою № 1 (за гальновійськова).

Постановою КМ України № 426 ві д 29.03.2002 року при скасуванні дії Постанови КМУ № 316 від 12.03.1996 року визначено лише припинення ви плати вартості харчування ті льки за час відпустки військ овослужбовцям строкової слу жби, курсантам ВВНЗ та зовсім не визначено припинення чи з аборона виплати встановлено ї вартості норм харчування р ешті офіцерського складу Збр ойних Сил України, який безпо середньо не харчується в їда льнях військових частин.

Згідно Закону України «Про деякі заходи щодо економії б юджетних коштів » від 17.02.2000 р., ді ю ч.2 статті 9 Закону України «П ро соціальний і правовий зах ист військовослужбовців та ч ленів їх сімей» в частині оде ржання військовослужбовцям и продовольчих пайків або за їх бажанням грошової компен сації замість них призупинен о.

Відповідно ст.16 Закону Укра їни «Про Збройні Сили Україн и» від 05.10.2000 року визначено, що д ержава забезпечує соціальни й та правовий захист військо вослужбовців, а також гарант ує отримання за рахунок держ ави фінансового, речового, пр одовольчого та інших видів з абезпечення.

3 листопада 2006 року Закон Укр аїни «Про соціальний і право вий захист військовослужбов ців та членів їх сімей» допов нено статтею 9-1, якою визначен о, що продовольче та речове за безпечення військовослужбо вців здійснюється за нормами і в терміни, що встановлюютьс я Кабінетом Міністрів Україн и.

Виходячи з цього, слідує, що на теперішній час законодав ством жодного обмеження щодо видачі продовольчого пайка або грошової компенсації не встановлено.

Відсутність коштів, призуп инення дії документу, який на дає право на отримання пайкі в, вказівки керівництва про п роведення виплат тільки за н аявності рішення суду з цьог о приводу, тощо, не може розгля датися як підстава для невик онання постанови Кабінету Мі ністрів України від 12.03.1996 р. за № 316, якою передбачена видача вк азаних пайків, тому слід пров ести повний розрахунок із по зивачем.

З тих же підстав, суд вважає неправомірною відмову війсь кової частини А0264 у виплаті гр ошової компенсації за не отр имані продовольчі пайки.

Приймаючи до уваги всі мате ріали справи, судом не встано влено підстав для відмови у в иплаті позивачеві компенсац ії за не отриманий продоволь чий пайок.

Встановленні судом обстав ини повністю підтверджуютьс я дослідженими в судовому за сіданні доказами.

Таким чином, необхідно визн ати неправомірною відмову ві йськової частини А0264 у виплат і ОСОБА_1 грошової компенс ації замість продовольчого пайку та стягнути з відпові дача військової частини А0264 н а користь позивача ОСОБА_1 невиплачену грошову компен сацію замість продовольчог о пайку з врахуванням втра ти частини її доходів (інде ксації) починаючи з 25 червня 2004 року по 30 червня 2007 року в сумі 1 8 754 грн. 53 коп.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 9 Закону України «П ро соціальний і правовий зах ист військовослужбовців та ч ленів їх сімей», п. 28 Положення про речове забезпечення вій ськовослужбовців Збройних с ил України у мирний час, затве рджене Постановою Кабінету М іністрів України від 22.07.1998 р., ст .ст. 7, 99, 159-160 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний поз ов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати неправомірною від мову військової частини А0264 у виплаті ОСОБА_1 грошової компенсації замість продов ольчого пайку.

Стягнути з військової част ини А0264 на користь ОСОБА_1 н евиплачену грошову компенса цію замість продовольчого пайку з врахуванням втрат и частини її доходів (індек сації) починаючи з 25 червня 2004 р оку по 30 червня 2007 року в сумі 18 75 4 (вісімнадцять тисяч сімсот п' ятдесят чотири) грн. 53 ко п. із р/р 35217001000019 в УДК у Чернівецький області МФО 8 56135 ідентифікаційний код 07903260 по КЕКВ - 1112(грошового забезпечен ня військовослужбовців).

Заява про апеляційне оскар ження постанови може бути по дана протягом 10 днів з дня її п роголошення, а в разі проголо шення вступної та резолютивн ої частини постанови - з дня складення в повному обсязі.

Апеляційна скарга подаєть ся протягом 20 днів після подан ня заяви про апеляційне оска рження до Львівського апеляц ійного адміністративного су ду через Шевченківський райо нний суд м. Чернівці.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

СУДДЯ :

СудШевченківський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення16.12.2009
Оприлюднено22.12.2009
Номер документу7102894
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-219/07

Ухвала від 20.09.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Олексієнко М.М.

Ухвала від 17.06.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Богаченко Сергій Іванович

Постанова від 16.12.2009

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Волошин Сергій Олександрович

Ухвала від 19.11.2007

Адміністративне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Гавриленко В.Г.

Ухвала від 23.10.2007

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кореняк В.К.

Постанова від 28.09.2007

Адміністративне

Володарський районний суд Київської області

Ярмоленко Г.Л.

Постанова від 27.09.2007

Адміністративне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Шиянова Л.О.

Ухвала від 26.06.2007

Адміністративне

Бериславський районний суд Херсонської області

Захарчук В.В.

Постанова від 11.06.2007

Адміністративне

Богунський районний суд м. Житомира

Грибан І.О.

Постанова від 20.07.2007

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Ракалович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні