Рішення
від 12.12.2017 по справі 906/949/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "12" грудня 2017 р. Справа № 906/949/17

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Шніт А.В.

за участю представників сторін:

від позивача: Лавренова О.В. - довіреність №132 від 01.09.2017;

від відповідача: не з'явився;

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Приватного акціонерного товариства "Агрокомплекс Хмільникпродукт"

до Фізичної особи-підприємця Грищука Сергія Федоровича

про повернення обладнання та стягнення 118063,92грн

Приватне акціонерне товариство "Агрокомплекс Хмільникпродукт" звернулось з позовом до суду до Фізичної особи-підприємця Грищука Сергія Федоровича про зобов'язання повернути обладнання та стягнення 118063,92грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на невиконання відповідачем умов договору №Р-151/164 від 01.12.2016 в частині своєчасного повернення обладнання.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві. Пояснив, що вважає за можливе розглянути спір за відсутності представника відповідача.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив. Вимог ухвали суду від 05.10.2017 не виконав.

11.12.2017 до суду за вх.№16268 повернулася копія ухвали суду від 28.11.2017, яка направлялася останньому на адресу, вказану у позовній заяві витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з відміткою поштового зв'язку "за закінченням встановленого строку зберігання" (а.с. 47-50).

12.12.2017 відповідно до ст.11 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" судом здійснено електронний запит №1003360665 та роздруковано Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо заданих показників пошуку - ідентифікаційний номер відповідача - НОМЕР_1 (згідно позовної заяви), з якого вбачається, що місцем проживання Грищука Сергія Федоровича є: 11761, АДРЕСА_1; в стані припинення фізична не перебуває (а.с. 51-52).

Відповідно до пп.3.9.1 та 3.9.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК... За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом... У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Таким чином, відповідач у справі був належним чином повідомлений судом про час та місце судового розгляду справи, а тому нез'явлення його особисто, чи повноважного представника не перешкоджає вирішенню спору.

У зв'язку з цим, відповідно до ст.75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази, оцінивши к в сукупності та заслухавши пояснення присутнього в судовому засіданні представника позивача, суд,-

ВСТАНОВИВ:

01.12.2016 між Приватним акціонерним товариством "Агрокомплекс Хмільникпродукт" (постачальник - позивач) та Фізичною особою - підприємцем Грищуком Сергієм Федоровичем (покупець - відповідач) укладено Договір №Р-151/164 (надалі - Договір) (а.с. 9-12), відповідно до умов якого в порядку та на умовах визначених цим договором постачальник зобов'язувався поставляти пиво (далі - продукція) згідно замовлень покупця; покупець зобов'язується приймати продукцію та оплачувати її вартість, покупець в подальшому має право здійснювати роздрібний/оптовий продаж (поставку) такої продукції (п. 1.1 Договору) .

За умовами Договору (розділ 7, п. 7.15) позивач передав відповідачу обладнання для розливу поставленого пива кінцевому споживачу, що підтверджується Актами приймання-передачі від 01.12.2016, які підписані сторонами (а.с. 17-19).

Зокрема, відповідачу передано: забірна голівка (комбіфітинг М) 22-0414-0000 - 9 шт., піногасник ECO TAB NEXT - 9 шт., трійник перехідний - 15 шт., штуцер кутовий - 27 шт., охолоджувач підстійковий Т-90 на 3 с.п. (інвентарні номери 24491, 53441, 53648) - 3шт., редуктор СО2х2 LH тип 13J03 - 3шт., балон 10-150У вуглекислотний - 3шт.

Договір набирає чинності з моменту підписання сторонами і діє до 31.01.2018 (п. 11.1. Договору).

Згідно п.7.12 Договору покупець зобов'язується зберігати обладнання у справному стані, запобігати випадкам його пошкодження/псування та знищення. Покупець несе відповідальність за неналежне зберігання обладнання, його знищення тощо. Під належним станом обладнання в даному Договорі сторони розуміють в тому числі: відсутність наявних механічних пошкоджень (вмятин, пробоїн, наскрізних отворів), функціональність всіх одиниць (елементів, частин, вузлів тощо) переданого обладнання.

Пунктом 7.15 Договору передбачено, що обладнання підлягає поверненню постачальник протягом 3 (трьох) календарних днів з моменту припинення дії Договору або його розірвання (п. 11.1, п.11.5, п.11.6 Договору). Повернення обладнання позивачу здійснюється сторонами за актом приймання-передачі. Покупець зобов'язується письмово повідомити постачальника про готовність повернути Обладнання. Постачальник протягом 2 (двох) робочих днів з моменту отримання повідомлення зобов'язується направити свого уповноваженого представника для приймання обладнання.

У разі якщо покупець не здійснює замовлення продукції протягом трьох календарних місяців поспіль, постачальник має право розірвати даний договір в односторонньому порядку, при цьому Договір вважається розірваним на 10 (десятий) календарний день з моменту відправлення покупцю повідомлення позичальника про розірвання договору за юридичною адресою, визначеною в розділі 12 Договору (п. 11.6 Договору).

Як зазначає позивач, останнє відвантаження продукції відповідачу здійснене 23.06.2017. Враховуючи зазначене, 25.09.2017 позивач надіслав відповідачу повідомлення №145 про розірвання Договору №Р-151/164 від 01.12.2016 з 05.10.2017 та вимогою повернути обладнання (а.с. 21-23).

Однак, за твердженнями позивача, відповідач свої зобов'язання за договором не виконав та не повернув обладнання після припинення терміну дії договору.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст.509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України)).

Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку (ч.1 ст.173 Господарського кодексу України (далі - ГК України)). Сторони можуть за взаємною згодою конкретизувати або розширити зміст господарського зобов'язання в процесі його виконання, якщо законом не встановлено інше (ч.3 ст.173 ГК України).

Майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч.1 ст.175 ГК України).

Статтею 11 ЦК України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтями 525, 526 ЦК України визначено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч.1 ст.530 ЦК, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

В свою чергу, відповідач в судове засідання не з'явився, доказів повернення обладнання до суду не надав, у зв'язку з чим вимога про зобов'язання повернути обладнання, передане відповідачеві на підставі Актів приймання-передачі від 01.12.2016 підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч.1 ст. 230 ГК України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

У разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі передбаченому договором (ч. 4 ст. 231 ГК України).

Так, у відповідності до п. 9.1. Договору, у випадку порушення зазначеного Договору, сторона несе відповідальність, визначену цим Договором та (або) чинним законодавством України.

Пунктом 9.7. Договору визначено, що у випадку прострочення строку повернення обладнання (п. 7.15. Договору) більш ніж на 5 (п'ять) календарних днів відповідач сплачує позивачу штраф у розмірі 200% вартості такого обладнання.

Відповідно до п. 7.17. Договору, вартість обладнання (одиниці обладнання) визначається в Акті приймання-передачі обладнання.

Відповідно до Актів приймання-передачі обладнання, підписаних сторонами, загальна вартість переданого і неповернутого відповідачем обладнання складає 59031,96грн.

Таким чином, заявлена вимога про стягнення 118063,92грн (59031,96грнх200%) є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Згідно ст.33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи те, що наявні у справі матеріали свідчать про обґрунтованість вимог позивача, які відповідач у встановленому законодавством порядку не спростував, суд приходить до висновку про достатність підстав для задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Витрати по сплаті судового збору, відповідно до статті 49 ГПК України, покладаються судом на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Фізичній особі - підприємцю Грищуку Сергію Федоровичу (11761, АДРЕСА_2, ідентифікаційний код НОМЕР_1, дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1 повернути Приватному акціонерному товариству "Агрокомплекс Хмільникпродукт" (22000, Вінницька обл., м. Хмільник, вул. Північна, 44, ідентифікаційний код 35797976) обладнання, отримане згідно актів приймання-передачі обладнання від 01.12.2016, а саме: забірна голівка (комбіфітинг М) 22-0414-0000 - 9 шт., піногасник ECO TAB NEXT - 9 шт., трійник перехідний - 15 шт., штуцер кутовий - 27 шт., охолоджувач підстійковий Т-90 на 3 с.п. (інвентарні номери 24491, 53441, 53648) - 3шт., редуктор СО2х2 LH тип 13J03 - 3шт., балон 10-150У вуглекислотний - 3шт.

3. Стягнути з Фізичної особи-підприємця Грищука Сергія Федоровича (11761, АДРЕСА_2, ідентифікаційний код НОМЕР_1, дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Приватного акціонерного товариства "Агрокомплекс Хмільникпродукт" (22000, Вінницька обл., м. Хмільник, вул. Північна, 44, ідентифікаційний код 35797976):

- 118063,92грн штрафу;

- 3370,97грн судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складене 18.12.2017.

Суддя Шніт А.В.

Віддрукувати:

1- в справу

2 - позивачу (рек. з пов.)

3 - відповідачу (рек. з пов.)

Дата ухвалення рішення12.12.2017
Оприлюднено21.12.2017
Номер документу71067737
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/949/17

Постанова від 30.11.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 15.11.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 11.10.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 13.09.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Рішення від 12.12.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 01.11.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні