Ухвала
від 19.12.2017 по справі 905/2810/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр. Науки, 5

У Х В А Л А

19.12.2017 Справа № 905/2810/17

Господарський суд Донецької області у складі судді Кротінової О.В.,

за позовом Маріупольської міської ради Донецької області, м.Маріуполь Донецької області,

до відповідача, Товариства з додатковою відповідальністю Металургремонт , м.Маріуполь Донецької області,

про зобов'язання вчинити певні дії,-

без виклику представників сторін, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду Донецької області знаходиться справа за позовом Маріупольської міської ради Донецької області, м.Маріуполь Донецької області, до відповідача, Товариства з додатковою відповідальністю Металургремонт , м.Маріуполь Донецької області, про зобов'язання вчинити певні дії.

Ухвалою суду від 05.12.2017р. порушено провадження у справі та призначено судове засідання на 26.12.2017р.

19.12.2017р. на електронну пошту господарського суду Донецької області від директора Товариства з додатковою відповідальністю Металургремонт , м.Маріуполь Донецької області, ОСОБА_1 надійшло клопотання №42 від 18.12.2017р. про забезпечення проведення судових засідань у справі №905/2810/17 у режимі відеоконференції та визначення суду, відповідального за проведення відеоконференції під час судових засідань - Іллічівський районний суд м. Маріуполя (87500, Донецька область, м. Маріуполь, пр. Металургів, 231).

Згідно ст. 197 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Розглянувши подане клопотання, суд дійшов висновку про відмову у його задоволенні з огляду на наступне.

Як вбачається зі змісту означеного клопотання, директор Товариства з додатковою відповідальністю Металургремонт , м.Маріуполь Донецької області, ОСОБА_1 посилається на відсутність можливості направлення свого представника у відрядження до господарського суду Донецької області для участі у судовому засіданні у зв'язку із скрутним фінансовим становищем відповідача.

Проте причини неможливості забезпечення явки не доведено, знаходження відповідача у м.Маріуполь не є підставою для проведення відеоконференції.

Таким чином, не вбачається достатніх підстав, які можуть бути визнані об'єктивною необхідністю для проведення судового засідання в режимі відеоконференції. До того ж, прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вищезазначена норма не передбачає обов'язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не визначені у законі. Проте, необхідність здійснення відеоконференції, на думку суду, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров'я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов'язковою.

Отже, враховуючи викладене, не встановлено перешкод задля участі Товариства з додатковою відповідальністю Металургремонт , м.Маріуполь Донецької області, у судовому засіданні в звичайному режимі, з огляду на що суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання директора Товариства з додатковою відповідальністю Металургремонт , м.Маріуполь Донецької області, ОСОБА_1 №42 від 18.12.2017р. про забезпечення проведення судових засідань у справі №905/2810/17 у режимі відеоконференції.

Одночасно суд наголошує на необхідності надання суду учасниками процесу документів у підтвердження позиції по суті спору, а не безпосередній участі у судовому засіданні.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання директора Товариства з додатковою відповідальністю Металургремонт , м.Маріуполь Донецької області, ОСОБА_1 №42 від 18.12.2017р. про забезпечення проведення судових засідань у справі №905/2810/17 у режимі відеоконференції та визначення суду, відповідального за проведення відеоконференції під час судових засідань - Іллічівський районний суд м. Маріуполя (87500, Донецька область, м. Маріуполь, пр. Металургів, 231).

Суддя О.В. Кротінова

Дата ухвалення рішення19.12.2017
Оприлюднено22.12.2017
Номер документу71166633
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2810/17

Рішення від 22.02.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Ухвала від 30.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Ухвала від 26.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Ухвала від 19.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Ухвала від 05.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні