Рішення
від 04.12.2009 по справі 2-1883-2009
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Справа № 2 - 1883/ 2009г.

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2009 року смт. Красног вардійське

Красногвардійський райо нний суд Автономної Республі ки Крим у складі:

головуючого судді - Про скурні С.М.,

при секретарі - Пилипе нко Д.С.,

за участю прокурора - Ти щенко В.О.,

представника органу оп іки та піклування - служби у сп равах дітей

Красногвардійської РД А - Семенюк Г.М.,

третя особа - ОС ОБА_2,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в смт. Крас ногвардійське цивільну спра ву за позовом служби у справа х дітей Красногвардійської р айонної державної адміністр ації до ОСОБА_3 про позбав лення батьківських прав та с тягнення аліментів на утрима ння дитини,

В С Т А Н О В И В:

Служба у справах дітей Кр асногвардійської районної д ержавної адміністрації АР Крим 08 вересня 2009 року зв ернулася до суду з позовом до ОСОБА_3 про позбав лення батьківських прав та с тягнення аліментів на утрима ння малолітньої дочки ОСОБ А_4 у розмірі 1/4 частини усіх в идів заробітку.

Вимоги мотивовані тим, що ОСОБА_3 є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1, по в ідношенню до якої не виконує своїх батьківських обов' яз ків, вихованням та утримання м дочки не займається, дитина проживає в сім' ї своєї тітк и ОСОБА_2

У судовому засіданні предс тавник служби у справах діте й Красногвардійської райдер жадміністрації ОСОБА_1 пі дтримала позовні вимоги, в об ґрунтування яких зазначила, що відповідач має малолітню дочку ОСОБА_4, яка фактичн о з народження проживає в сім ' ї своєї тітки. Батько дитин и не займається її виховання м та утриманням, мати - знахо диться у розшуку. Просила поз бавити ОСОБА_3 батьківськ их прав по відношенню до дочк и ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, та стягнути з нього аліменти на її утримання у розмірі 1/4 ча стини усіх видів заробітку (д оходу). Передати дитину на пік лування органу опіки та пікл ування Красногвардійської р айонної державної адміністр ації.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, про дату та ча с розгляду справи був повідо млений належним чином, про пр ичини неявки до суду не повід омляв, своїх заперечень стос овно позовних вимог не надав . Зі згоди представника позив ача суд ухвалює рішення при з аочному розгляді справи, що в ідповідає вимогам ст.224 ЦПК Ук раїни.

Третя особа - ОСОБА_2 в судовому засіданні поясни ла, що ОСОБА_3 її рідний бра т, який проживає з нею по сусід ству. Його дочка ОСОБА_5 ма йже з народження виховується в її сім' ї, з першого класу п лемінниця постійно проживає разом з нею. ОСОБА_3 не ціка виться життям дочки, у її вихо ванні та утриманні участі не приймає. Ніде не працює, має в ипадкові заробітки, які витр ачає на спиртні напої, дитині матеріальної допомоги не на дає.

Вислухавши пояснення осі б, які брали участь у справі, д ослідивши письмові докази, с уд встановив такі факти та ві дповідні їм правовідносини.

Відповідно до статей 10, 11 Ц ПК України сторони користуют ься рівними правами щодо под ання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх п ереконливості. Суд сприяє вс ебічному і повному з' ясуван ню обставин справи і розгляд ає цивільні справи в межах за явлених вимог і на підставі д оказів сторін та інших осіб, я кі беруть участь у справі.

Згідно зі ст.60 ЦПК України , кожна сторона зобов' язана довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст.150 СК Укра їни батьки зобов'язані вихов увати дитину в дусі поваги д о прав та свобод інших людей, л юбові до своєї сім' ї та роди ни, піклуватися про її здоров 'я , фізичний, духовний та мора льний розвиток. Батьки також зобов'язані забезпечити здо буття дитиною повної загаль ної середньої освіти, готува ти її до самостійного життя.

Судом встановлено, що від повідач ОСОБА_3 є батьком малолітньої ОСОБА_4, ІНФ ОРМАЦІЯ_2, що підтверджуєть ся свідоцтвом про її народже ння (а.с.7).

Мати дитини - ОСОБА_6 знаходиться у розшуку, що під тверджується повідомленням Красногвардійського РВ ГУ М ВС України в АР Крим, щодо якої заведена наглядова справа з а № 21 від 20.07.2009р. (а.с.8).

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 СК У країни мати, батько можуть бу ти позбавлені судом батьківс ьких прав, якщо вони ухиляють ся від виконання своїх обов' язків по вихованню дитини.

Малолітня ОСОБА_4 нав чається у 4-Б класі Октябрсько го навчально-виховного компл ексу № 1 «Школа-гімназія», що п ідтверджується відповідною довідкою (а.с.10). Як зазначено в характеристиці на ОСОБА_4 дитина проживає в сім' ї тіт ки ОСОБА_2 (а.с.11).

Відповідно до акту обстеж ення матеріально-побутових у мов проживання відповідача ОСОБА_3 за адресою: АДРЕС А_1 встановлено, що централь ного опалення в квартирі не м ає, також немає водовідведен ня, необхідні побутові речі (п осуд, білизна, одяг) є у наявно сті (а.с.13).

Згідно з висновком Крас ногвардійської районної дер жадміністрації вважають доц ільним позбавлення батьківс ьких прав ОСОБА_3 по відно шенню до його малолітньої до чки ОСОБА_4, оскільки бать ко дитини ніякої участі у вих ованні та утриманні своєї до чки, яка проживає в сім' ї тіт ки ОСОБА_2, не приймає (а.с.3-4) .

Як зазначила в судовому з асіданні малолітня ОСОБА_4 її батько разом з нею не про живає, не займається її вихов анням, ніде не працює, вживає с пиртні напої. Вона проживає р азом зі своєю тіткою ОСОБА_ 2

Оцінюючи за своїм внутрі шнім переконанням, що ґрунту ється на безпосередньому, вс ебічному, повному та об' єкт ивному дослідженні, належніс ть, допустимість, достовірні сть кожного доказу окремо, а т акож і взаємний зв' язок док азів у їх сукупності, суд дійш ов висновку про доказаність винної поведінки відповідач а у неналежному виконанні св оїх обов' язків по вихованню та утриманню дочки.

ОСОБА_3 не проявляє по відношенню до своєї дочки ОСОБА_5 щонайменшої батьків ської турботи, не забезпечує нормальних умов для її вихов ання, навчання, хоча має таку м ожливість, чим порушив свої о бов' язки, передбачені закон одавством.

Доказів каяття батька та суттєвої зміни його винної п оведінки на краще, що могло бу ти визнано підставою для від мови в позові, суду не предста влено.

Відповідно до ч.5 ст.167 СК Укр аїни якщо дитина не може бути передана бабі, дідові або інш им родичам, вона передається на опікування органові опік и та піклування.

На підставі наданих та о цінених у сукупності доказів , суд вважає за можливе позбав ити ОСОБА_3 батьківських п рав по відношенню до малоліт ньої ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ _2, передати дитину для опіку вання органу опіки та піклув ання, оскільки це буде відпов ідати інтересам дитини та сп риятиме її більш гідному вих ованню.

Відповідно до ч.2 ст.166 СК Укр аїни особа, позбавлена батьк івських прав, не звільняєтьс я від обов' язку щодо утрима ння дитини.

Також суд вважає за необ хідне стягнути з відповідача аліменти на утримання ОСОБ А_4 в розмірі 1/4 частини усіх в идів заробітку (доходу), але н е менш, ніж 30 відсотків прожит кового мінімуму для дитини в ідповідного віку, починаючи з дня пред'явлення позову і до повноліття дитини. Визначаю чи розмір аліментів, суд врах овує стан здоров' я та матер іальне положення як дитини, т ак і платника аліментів, відп овідно до положень ст.182 СК Укр аїни.

Згідно зі ст.191 СК України ал іменти на дитину присуджують ся за рішенням суду від дня пр ед' явлення позову.

Відповідно до ст.88 ЦПК Ук раїни з відповідача підлягаю ть стягненню судові витрати в сумі 171,00 грн., які складаються з судового збору в розмірі 51,00 грн. та витрат на інформаційн о-технічне забезпечення розг ляду справи в розмірі 120,00 грн.

Керуючись статтями 150, 164, 166, 167, 182, 191 Сімейного кодексу України , 10, 11, 60, 88, 169, 212, 215, 226, 367 ч.1 ЦПК Ук раїни, суд

В И Р І Ш И В:

Позов служби у справах ді тей Красногвардійської райо нної державної адміністраці ї до ОСОБА_3 задовольнити.

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, ур одженця м. Гулі стан Сирдар' їнської област і позбавити батьківських п рав відносно малолітньої доч ки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 , передавши дитину на піклув ання органу опіки та піклува ння Красногвардійської райо нної державної адміністраці ї.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФ ОРМАЦІЯ_3, уродженця м. Гул істан Сирдар' їнської облас ті на користь органу опіки та піклування Красногварді йської районної державної ад міністрації аліменти на утри мання малолітньої дочки ОС ОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розм ірі 1/4 частини усіх видів заро бітку (доходу), але не менш, ніж 30 відсотків прожиткового мін імуму для дитини відповідног о віку, починаючи з дня пред'яв лення позову - 08 вересня 2009р. і до повноліття дитини.

Стягнення аліментів допус тити до негайного виконання у межах суми платежу за один м ісяць.

Стягнути з ОСОБА_3 в дохо д держави судовий збір в розмірі 51,00 грн. (П' ятдесят о дна грн. 00 коп.) на рахунок місце вого бюджету Красногвардійс ької селищної ради № 31414537700131, ЄДР ПОУ 34740494, МФО 824026, банк УДК в АР Кри м м. Сімферополь, код 22090100.

Стягнути з ОСОБА_3 витра ти на інформаційно-технічне забезпечення розгляду спра ви в розмірі 120,00 грн. (Сто двадця ть грн. 00 коп.) на рахунок держав ного бюджету Красногвардійс ького району № 31210259700130, ЄДРПОУ 34740494 , МФО 824026, банк ГУ ДКУ в АР Крим м. С імферополь, код 22090100.

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку до А пеляційного суду АР Крим ч ерез Красногвардійський рай онний суд шляхом подачі в 10-де нний строк, з дня проголошенн я рішення, заяви про апеляцій не оскарження, і поданням піс ля цього протягом 20 днів апеля ційної скарги, або в порядку ч . 4 ст. 295 ЦПК України.

Заочне рішення може бути пе реглянуте судом, що його ухва лив, за письмовою заявою відп овідача, поданою протягом де сяти днів з дня отримання йог о копії.

Суддя

Дата ухвалення рішення04.12.2009
Оприлюднено23.12.2009
Номер документу7133803
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1883-2009

Рішення від 15.05.2009

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Протасова М.В.

Рішення від 21.09.2009

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Якименко Лариса Григорівна

Рішення від 04.12.2009

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня Сергій Миколайович

Рішення від 09.06.2009

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Ізотов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні