Рішення
від 18.10.2017 по справі 676/1931/17
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/1931/17

Номер провадження 2/676/1347/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2017 року м. Кам'янець-Подільський

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Швець О.Д.,

з участю секретаря Ксьондз Р.М.,

представника позивачів ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кам'янець-Подільський справу за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4 до товариства з обмеженою відповідальністю БаркософтАгро3 , Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації Хмельницької області про визнання протиправним розпорядження Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації від 26.10.2016 р № 619-р,визнання недійсним договору оренди земельної ділянки від 15.02.2016 р,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3, ОСОБА_4 звернулись з позовом до Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації Хмельницької області, ТОВ Баркософт Агро 3* і просять визнати протиправним розпорядження Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації від 26.10.2016 р № 619/2016-р Про затвердження технічної документації із землеустрою та надання в оренду земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ТОВ Баркософт Агро 3* в частині надання ТОВ Баркософт Агро 3* в користування на умовах оренди земельної ділянки № НОМЕР_1 площею 4,0096 га кадастровий номер НОМЕР_2; визнати недійсним договір оренди земельної ділянки б/н від 05.12.2016 р, укладений між Кам'янець-Подільською районною державною адміністрацією та ТОВ Баркософт Агро 3* щодо земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 4,0096 га кадастровий номер НОМЕР_2, що розташована за межами населених пунктів Гуменецької сільської ради Кам'янець-Подільського району Хмельницької області. В обгрунтування позовних вимог зазначає, що рішенням Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 17.10.2016 р за позивачами в порядку спадкування після смерті ОСОБА_6, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 р. визнано право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,01 га кадастровий номер НОМЕР_2, що знаходиться за межами населених пунктів на території Гуменецької сільської ради Кам'янець-Подільського району. Під час реєстрації права власності стало відомо, що розпорядженням Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації від 26.10.2016 р № 619/2016-р та договору оренди земельної ділянки від 05.12.2016 р. земельна ділянка передана в користування ТОВ Баркософт Агро 3* . Вважає, що Кам'янець-Подільська міська рада не мала права розпоряджатися спірною земельною ділянкою, оскільки з моменту отримання ОСОБА_6 державного акту на право власності на землю НОМЕР_3, який зареєстровано 06.10.2006 р за № 0106755310046 Кам'янець-Подільська РДА втратила право розпоряджатися спірною земельною ділянкою. При укладенні оспорюваного договору оренди від 05.12.2016 р відповідачами не дотримано вимоги ч.1 ст. 203 ЦК України. Враховуючи вищевикладене відповідачами порушено право позивачів володіти, користуватися і розпоряджатися земельною ділянкою, яка їм належить на праві власності і яку мають намір обробляти самостійно.

В суді представник позивачів позов підтримав, просить задовольнити.

В суді представник Кам'янець-Подільської РДА заперечила проти задоволення позову, мотивуючи тим, що РДА повноважна не витребувані земельні паї передавати в оренду для обробітку, просить в задоволенні позову відмовити.

Представник ТОВ Баркософт Агро 3* в судове засідання не з явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, проти позову заперечує . свої заперерчення обґрунтовує тим, що між ТОВ Баркософт Агро 3* та позивачем відсутні договірні правовідносини, а тому позивач не може просити суд припинити дію договору стороною якого він не являється. На час укладення договору оренди позивачі не мали юридично оформлених прав на спірну земельну ділянку, ТОВ Баркософт Агро 3* не було відомо про права позивачів на земельну ділянку. Вважає, що позивачами не надано доказів, що земельна ділянка, якою розпорядилась РДА належала ОСОБА_6 Просить відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

Заслухавши сторони, вивчивши матеріали цивільної справи в повному обсязі, суд встановив наступне.

05 грудня 2016 року між Кам янець-Подільською РДА та ТОВ Баркософт Агро 3* укладено договір оренди земельної ділянки, за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення № НОМЕР_1, яка знаходяться на території Гуменецької сільської ради Кам янець-Подільського району Хмельницької області, загальною площею 4,0096 га строком на 20 років.

Розпорядженням голови Кам'янець-Подільської РДА від 26 жовтня 2016 року затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) ТОВ Баркософт Агро 3* для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Гуменецької сільської ради та надана ТОВ Баркософт Агро 3* в користування на умовах оренди земельні ділянки загальною площею 84,5699 га із земель не витребуваних земельних часток (паїв) в тому числі земельну ділянку № НОМЕР_1 кадастровий номер НОМЕР_2.

05 грудня 2016 року між сторонами складено акт прийому-передачі земельної ділянки.

09 грудня 2016 року договір оренди земельної ділянки зареєстрований в Державному реєстрі речових прав, що підтверджується інформаційною довідкою 76697152 від 22.12.2016 р.

Рішенням Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 17.10.2016 р за, яке набрало законної сили 09 листопада 2016 року, за позивачами в порядку спадкування після смерті ОСОБА_6, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 р. визнано право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,01 га кадастровий номер НОМЕР_2, що знаходиться за межами населених пунктів на території Гуменецької сільської ради Кам янець-Подільського району

Рішенням державного реєстратора № РВ-6800182502017 від 25.03.2017 р. позивачам відмовлено в реєстрації своїх прав на успадковану земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_2, в зв язку з реєстрацією на цю ж земельну ділянку речових прав ТОВ Баркософт АГРО3*

Наведені обставини підтверджуються матеріалами справи і фактично не оспорюються сторонами.

Таким чином на час прийняття Кам янець-Подільською РДА розпорядження від 26.10.2016 р № 619/2016-р Про затвердження технічної документації із землеустрою та надання в оренду земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ТОВ Баркософт Агро 3* позивачі не володіли жодними правами щодо спірної земельної ділянки.

Згідно ч. 2 ст. 331 ЦК якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту такої реєстрації.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до (ст.126 ЗК України).

Згідно з ст.2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Як вбачається із матеріалів справи позивачі не зареєстрували своє право власності на спірну земельну ділянку.

Тобто на час укладенні оспорюваного договору оренди позивачі також не володіли жодними правами щодо спірної земельної ділянки.

Таким чином на час прийняття розпорядження від 26.10.2016 р. № 619/2016-р Про затвердження технічної документації із землеустрою та надання в оренду земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ТОВ Баркософт Агро 3* та укладення договору оренди від 05.12.2016 р. між Кам'янець-Подільською РДА та ТОВ Баркософт Агро 3* права позивачів не були порушені.

Згідно з ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

За змістом ч. 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Відповідно до ст. 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Частиною другою ст. 15 Закону України Про оренду землі установлено, що відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, є підставою для визнання договору недійсним відповідно до закону.

Згідно ст.. 12 оспорюваного договору оренди передбачено, що дія договору припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено, викупу земельних ділянок для суспільних потреб або примусового відчуження земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; ліквідації юридичної особи.

Згідно п.12.5 договору оренди перехід права власності на орендовані земельні ділянки до іншої особи, а також реорганізація орендаря не є підставою для розірвання даного договору.

Суд приходить до висновку, що позивачем не підтверджені належними та допустимими доказами підстави для визнання договору оренди від 05.12.2016 р укладеного між відповідачами, недійсним.

Крім того, стаття 16 ЦК України, стаття 152 ЗК України, якими встановлено способи захисту порушеного права, не містять такого способу захисту як скасування правочину (угоди).

Керуючись ст. 213-215 ЦПК України, 638, 792 , 331 ЦК України, ст. 125, 126, 152 ЗК України,

В И Р І Ш И В:

ОСОБА_3, ОСОБА_4 в задоволенні позову до товариства з обмеженою відповідальністю БаркософтАгро3 , Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації Хмельницької області про визнання протиправним розпорядження Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації від 26.10.2016 р. № 619-р., визнання недійсним договору оренди земельної ділянки від 15.02.2016 р - відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Хмельницької області через Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області шляхом подання апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення, а якщо особи не були присутні під час проголошення рішення, то протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Швець О.Д.

СудКам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення18.10.2017
Оприлюднено04.01.2018
Номер документу71356517
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —676/1931/17

Постанова від 26.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Талалай О. І.

Постанова від 26.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Талалай О. І.

Ухвала від 27.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Талалай О. І.

Ухвала від 15.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Талалай О. І.

Ухвала від 11.12.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Рішення від 18.10.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Рішення від 18.10.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 12.09.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 12.05.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 19.04.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні