Ухвала
від 15.01.2018 по справі 361/2075/16-ц
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/2075/16-ц

провадження № 2/361/56/18

15.01.2018

У Х В А Л А

15 січня 2018 року Броварський міськрайонний суд Київської області, суддя Селезньова Т.В., розглянувши клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про виділ частки будинку в натурі, визнання права користування земельною ділянкою, усунення перешкод,-

встановив:

Ухвалою суду від 30.10.2017р. за наслідками проведеної на підставі ухвали суду від 8.06.2016р. комплексної судової будівельно- технічної та земельно- технічної експертизи за клопотанням позивача призначено додаткову комплексну судову будівельно- технічну та земельно- технічну експертизу, проведення якої доручено експертам Київського науково - дослідного інституту судових експертиз, у зв'язку з чим провадження у справі зупинено.

28 листопада 2017 року від експерта КНДІСЕ ОСОБА_4, якому доручено проведення експертизи за ухвалою суду від 30.10.2017 р., надійшло клопотання про забезпечення додатковими матеріалами, зокрема - інвентаризаційною справою БТІ на домоволодіння по вул. Стогнія, 31 у с. Княжичі Броварського району Київської області.

У зв'язку з внесенням змін до ЦПК України, та виходячи з положень п.9 перехідних положень ЦПК України в редакції, чинній з 15.12.2017р., далі справа розглядатиметься і всі процесуальні питання в ній вирішуватимуться за правилами і нормами ЦПК України в редакції, чинній з 15.12.2017р.

Підстави зупинення провадження у справі не відпали, експертиза не проведена, тому на даний час відсутні підстави для поновлення провадження у справі, передбачені ст. 254 ЦПК України.

Відповідно до ч.1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ч.1 ст. 107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом. Відповідно до ч.2 ст. 107 ЦПК України експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, а також не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання, крім випадків вчинення інших дій, безпосередньо пов'язаних із проведенням експертизи.

Відповідно до ч.3 ст. 107 ЦПК України при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Відповідно до ст.65 ЦПК України експерт віднесений до інших учасників судового процесу. Відповідно до п.2 ч.6 ст.72 ЦПК України експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Таким чином, експерт позбавлений права самостійно збирати додаткові матеріали необхідні для проведення призначеної судом експертизи, а також права спілкуватися з учасниками судового процесу, в тому числі щодо вирішення процесуальних питань, тому вирішення питання про витребування додаткових матеріалів для проведення експертизи належить виключно суду.

Відповідно до ч.7 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

На виконання клопотання експерта КНДІСЕ ОСОБА_4, суд надав ОСОБА_1 час для представлення додаткових матеріалів для проведення експертизи на вимогу експерта.

У визначений судом строк від ОСОБА_1 надійшло повідомлення про неможливість надання витребуваних експертом матеріалів, і клопотання про витребування оригіналу інвентаризаційної справи БТІ на домоволодіння по вул. Стогнія, 31 у с. Княжичі Броварського району Київської області від установи де вона знаходиться, тобто від КП КОР Лівобережне БТІ .

Відповідно до ч.3 ст. 182 ЦПК України заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлено - він встановлюється судом.

За таких обставин, клопотання експерта КНДІСЕ ОСОБА_4 про надання додаткових матеріалів і клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів має вирішуватися судом без повідомлення і виклику сторін.

Відповідно до ч. 6 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

З урахуванням того, що експертом заявлено клопотання про надання додаткових матеріалів на виконання ухвали суду про призначення додаткової комплексної судової будівельно- технічної та земельно- технічної експертизи та повідомлення ОСОБА_1 про неможливість надати витребувані експертом документи, суд вважає необхідним на виконання вимоги експерта у відповідності до ч.3 ст. 84 ЦПК України зобов'язати КП КОР Лівобережне БТІ надати інвентаризаційну справу БТІ на домоволодіння по вул. Стогнія, 31 у с. Княжичі Броварського району Київської області, яка повинна знаходитись у нього, і яка необхідна для проведення експертизи, призначеної судом.

Керуючись ст.ст. 65, 72, 84, 104,107, 182 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Для виконання ухвали суду від 30.10.2017р. про призначення додаткової комплексної судової будівельно- технічної та земельно- технічної експертизи у даній справі, дорученої експертам Київського науково - дослідного інституту судових експертиз, а саме:

1.Витребувати від КП КОР Лівобережне БТІ інвентаризаційну справу БТІ на домоволодіння по вул. Стогнія, 31 у с. Княжичі Броварського району Київської області;

надати право КП КОР Лівобережне БТІ представити витребувані документи безпосередньо експерту КНДІСЕ ОСОБА_4, якому доручено проведення експертизи, за адресою 03057 м. Київ, вул. Смоленська 6, або представити їх суду для подальшої передачі експерту;

строк виконання ухвали суду в частині витребування - 10 днів з дня отримання копії даної ухвали.

2.Роз'яснити що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду; особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали, у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом , у разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Т.В. Селезньова

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення15.01.2018
Оприлюднено16.01.2018
Номер документу71591705
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/2075/16-ц

Ухвала від 28.11.2018

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Селезньова Т. В.

Ухвала від 21.09.2018

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Селезньова Т. В.

Ухвала від 26.06.2018

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Селезньова Т. В.

Ухвала від 30.03.2018

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Селезньова Т. В.

Ухвала від 15.01.2018

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Селезньова Т. В.

Ухвала від 30.10.2017

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Селезньова Т. В.

Ухвала від 11.08.2017

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Селезньова Т. В.

Ухвала від 11.08.2017

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Селезньова Т. В.

Ухвала від 08.06.2016

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Селезньова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні