Ухвала
від 13.12.2017 по справі 826/3410/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

13 грудня 2017 року справа №826/3410/17

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Кузьменка В.А., за участю секретаря Яцюти М.С. та представників:

позивачів : Солов'я А.В.;

відповідача: не з'явились

розглянувши у судовому засіданні за власною ініціативою питання про заміну первинного позивача належним позивачем в адміністративній справі

за позовомДержавної податкової інспекції у Дарницькому районі Головного управління ДФС у м. Києві до проДержавного підприємства "Спеціалізоване будівельне управління Служби безпеки" стягнення податкового боргу В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Дарницькому районі Головного управління ДФС у м. Києві (далі по тексту - позивач, ДПІ у Дарницькому районі) звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Державного підприємства "Спеціалізоване будівельне управління Служби безпеки" (далі по тексту - відповідач, ДП "Спеціалізоване будівельне управління Служби безпеки"), в якому просить стягнути відповідача податковий борг у розмірі 113 232,10 грн. за рахунок коштів на рахунках у банках.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 04 квітня 2017 року відкрито скорочене провадження в адміністративній справі №826/3410/17.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 01 грудня 2017 року справу призначено до судового розгляду.

В судовому засіданні 11 грудня 2017 року суд дійшов висновку про необхідність заміни неналежного позивача - ДПІ у Дарницькому районі належним позивачем - Головним управлінням ДФС у м. Києві; присутній представник позивача проти такої заміни не заперечував.

Так, згідно з підпунктом 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України (в редакції, чинній на момент звернення до суду) контролюючі органи мають право: звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Разом з тим, Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" від 21 грудня 2016 року №1797-VIII, який набрав чинності з 01 січня 2017 року, Податковий кодекс України доповнено статтею 19 3 , яка визначає, що Державні податкові інспекції: здійснюють сервісне обслуговування платників податків; здійснюють реєстрацію та ведення обліку платників податків та платників єдиного внеску, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням; формують та ведуть Державний реєстр фізичних осіб - платників податків, Єдиний банк даних про платників податків - юридичних осіб, реєстри, ведення яких покладено законодавством на контролюючі органи; виконують інші функції сервісного обслуговування платників податків, визначені законом.

Таким чином, ДПІ у Дарницькому районі з 01 січня 2017 року не наділена повноваженнями звертатися до суду із позовом про стягнення податкового боргу, а тому не може мати статус позивача.

Відповідно до статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суд першої інстанції, встановивши, що з адміністративним позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, або не до тієї особи, яка повинна відповідати за адміністративним позовом, може за згодою позивача допустити заміну первинного позивача або відповідача належним позивачем або відповідачем, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи.

Суд встановив, що у межах спірних правовідносин право на звернення до суду із відповідним позовом належить Головному управлінню ДФС у м. Києві.

Враховуючи викладене, Окружний адміністративний суд міста Києва вважає за необхідне замінити первинного позивача - ДПІ у Дарницькому районі, належним позивачем - Головним управлінням ДФС у м. Києві.

На підставі вищенаведеного, частини першої статей 52, 165, 181 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста

Києва, -

У Х В А Л И В:

Замінити первинного позивача - Державну податкову інспекцію у Дарницькому районі Головного управління ДФС у м. Києві, належним позивачем - Головним управлінням ДФС у м. Києві.

Ухвала оскарженню не підлягає .

Суддя В.А. Кузьменко

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.12.2017
Оприлюднено18.01.2018
Номер документу71655509
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/3410/17

Постанова від 11.04.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Постанова від 11.04.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 25.02.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 25.02.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Рішення від 17.12.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 13.12.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 01.12.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 04.04.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні