Ухвала
від 19.01.2018 по справі 826/17990/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 УХВАЛА

про відмову у забезпеченні позову

19 січня 2018 року № 826/17990/17

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючої судді Кузьменко А.І., розглянувши заяву представника Державного професійно - технічного навчального закладу Одеський професійний ліцей технологій та дизайну про забезпечення позову у адміністративній справі

за позовом Державного професійно - технічного навчального закладу Одеський професійний

ліцей технологій та дизайну

до Міністерства освіти і науки України,

Заступника міністра освіти і науки України Хобзея Романа Кузьмовича,

Ректора Державного закладу Південноукраїнський національний педагогічний

університет імені К.Д. Ушинського Чебикіна О.Я.

треті особи Начальник Управління з питань державного майна та підприємств МОН України

Костенко Олена Ігорівна,

Заступник міністра освіти і науки України Греба Роман Володимирович

про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити дії

В С Т А Н О В И В:

Державний професійно - технічний навчальний заклад Одеський професійний ліцей технологій та дизайну (далі по тексту - позивач) звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва позовом до Міністерства освіти і науки України, Заступника міністра освіти і науки України Хобзея Романа Кузьмовича, Ректора Державного закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського Чебикіна О.Я., треті особи: Начальник Управління з питань державного майна та підприємств МОН України Костенко Олена Ігорівна, Заступник міністра освіти і науки України Греба Роман Володимирович, в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність Міністерства освіти і науки України щодо невиконання підпункту 2 пункту 4 Наказу Міністерства освіти і науки України №966 від 03 липня 2017 року в частині передачі майна ліквідованого Одеського професійного ліцею технологій та дизайну Державного закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського позивачу - Державному професійно - технічному навчальному закладу Одеський професійний ліцей технологій та дизайну ;

- зобов'язати Міністерство освіти і науки України забезпечити виконання підпункту 2 пункту 4 Наказу Міністерства освіти і науки України №966 від 03 липня 2017 року в частині передачі майна ліквідованого Одеського професійного ліцею технологій та дизайну Державного закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського позивачу - Державному професійно - технічному навчальному закладу Одеський професійний ліцей технологій та дизайну ;

- визнати протиправною бездіяльність Міністерства освіти і науки України в особі заступника міністра освіти і науки України Хобзея Павла Кузьмовича щодо відсутності належного контролю за виконанням підпункту 2 пункту 4 Наказу Міністерства освіти і науки України №966 від 03 липня 2017 року в частині передачі майна ліквідованого Одеського професійного ліцею технологій та дизайну Державного закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського позивачу - Державному професійно - технічному навчальному закладу Одеський професійний ліцей технологій та дизайну ;

- зобов'язати заступника міністра освіти і науки України Хобзея Павла Кузьмовича забезпечити дієвий контроль за виконанням підпункту 2 пункту 4 Наказу Міністерства освіти і науки України №966 від 03 липня 2017 року в частині передачі майна ліквідованого Одеського професійного ліцею технологій та дизайну Державного закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського позивачу - Державному професійно - технічному навчальному закладу Одеський професійний ліцей технологій та дизайну ;

- визнати протиправною бездіяльність ректора Державного закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського Чебикіна О.Я. в частині невиконання підпункту 2 пункту 4 Наказу Міністерства освіти і науки України №966 від 03 липня 2017 року щодо не передачі майна ліквідованого Одеського професійного ліцею технологій та дизайну Державного закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського позивачу - Державному професійно - технічному навчальному закладу Одеський професійний ліцей технологій та дизайну ;

- зобов'язати ректора Державного закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського Чебикіна О.Я. виконати підпункт 2 пункту 4 Наказу Міністерства освіти і науки України №966 від 03 липня 2017 року та здійснити передачу майна ліквідованого Одеського професійного ліцею технологій та дизайну Державного закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського позивачу - Державному професійно - технічному навчальному закладу Одеський професійний ліцей технологій та дизайну .

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 січня 2018 року відкрито провадження в справі та призначено підготовче засідання.

17 січня 2018 року представником позивача через канцелярію Окружного адміністративного суду міста Києва подано заяву про забезпечення позову шляхом заборони Міністерству освіти і науки України та Державному закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського вчиняти будь - які дії щодо розпорядження будівлею навчального корпусу, що розташована за адресою: місто Одеса, вулиця Олександра Невського, 39.

В обґрунтування заяви представник позивача посилається на те, що будівля навчального корпусу Державного професійно - технічного навчального закладу Одеський професійний ліцей технологій та дизайну , яка розташована за адресою: місто Одеса, вулиця Олександра Невського, 39 та усе інше державне майно, яке має бути передано останньому, може бути передано в оренду або іншим чином передано в користування будь - якій іншій установі, і при подальшому задоволенні судом позовних вимог, унеможливить або потребуватиме значних зусиль, часу та витрат щодо відновлення порушених прав позивача, а також унеможливить подальше використання позивачем будівлі та заблокує всі можливі шляхи використання будівлі за призначенням.

Також представник позивача посилається на очевидність ознак неправомірності оскаржуваної бездіяльності відповідачів щодо затягування передачі майна позивачу.

Розглянувши заяву представника Державного професійно - технічного навчального закладу Одеський професійний ліцей технологій та дизайну про забезпечення позову, Окружний адміністративний суд міста Києва встановив наступне.

Відповідно до частини 1 статті 150 Кодексу адміністративного судочинства України суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову.

Частиною 2 статті 150 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, або очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Відповідно до частини 1 статті 154 Кодексу адміністративного судочинства України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

Частина 1 статті 151 Кодексу адміністративного судочинства України визначає види забезпечення позову, згідно з якою позов може бути забезпечено: зупиненням дії індивідуального акта або нормативно-правового акта; забороною відповідачу вчиняти певні дії; встановленням обов'язку відповідача вчинити певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

З урахуванням зазначених норм чинного Кодексу адміністративного судочинства України Окружний адміністративний суд міста Києва вважає за необхідне зазначити, що забезпечення адміністративного позову - це вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, до вирішення адміністративної справи по суті позовних вимог, визначених Кодексом адміністративного судочинства України заходів щодо створення можливості реального виконання у майбутньому рішення суду, якщо його буде прийнято на користь позивача.

Разом з тим, на час розгляду вказаної вище заяви у суду відсутні підстави стверджувати про можливість вчинення відповідачами дій щодо передачі в оренду або іншим чином в користування будь - якій іншій установі будівлі навчального корпусу, що розташована за адресою: місто Одеса, вулиця Олександра Невського, 39, також відсутні підстави стверджувати про можливе порушення прав, свобод або інтересів позивача такими діями, оскільки судом не встановлено, а позивачем не доведено, що відповідачі взагалі мають намір передати в оренду або іншим чином в користування будь - якій іншій установі вищевказану будівлю навчального корпусу, а тому заява представника позивача про забезпечення позову шляхом заборони Міністерству освіти і науки України та Державному закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського вчиняти будь - які дії щодо розпорядження будівлею навчального корпусу, що розташована за адресою: місто Одеса, вулиця Олександра Невського, 39, задоволенню не підлягає.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 150, 151, 153-155, 241-243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

У Х В А Л И В:

1. У задоволенні заяви представника Державного професійно - технічного навчального закладу Одеський професійний ліцей технологій та дизайну про забезпечення позову відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя А.І. Кузьменко

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.01.2018
Оприлюднено21.01.2018
Номер документу71687981
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/17990/17

Постанова від 18.02.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 17.02.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 27.08.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гриців М.І.

Постанова від 24.07.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бужак Н.П.

Ухвала від 02.07.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бужак Н.П.

Ухвала від 02.07.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бужак Н.П.

Рішення від 04.06.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко А.І.

Ухвала від 12.01.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко А.І.

Ухвала від 24.01.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко А.І.

Ухвала від 19.01.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні