Ухвала
від 16.01.2018 по справі 909/1064/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі про банкрутство

16.01.18 м. Івано-ФранківськСправа № 909/1064/17 Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., при секретарі судового засідання Сегін І. В., за участю представника заявника ОСОБА_1, представників боржника ОСОБА_2, ОСОБА_3, розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Головного управління ДФС в Івано-Франківській області (76018, м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, буд. 20) про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Медобори" (76018, м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, буд. 67),

в с т а н о в и в:

16 листопада 2017 р., Головне управління ДФС в Івано-Франківській області звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області із заявою про порушення в порядку ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справи про банкрутство ТОВ "Медобори".

За результатами автоматизованого відбору, здійсненого Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення господарським судом арбітражного керуючого у справах про банкрутство, визначено кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_4.

17 листопада 2017 р., суд прийняв заяву до розгляду в підготовчому засіданні на 29 листопада 2017 р. та зобов'язав арбітражного керуючого ОСОБА_4 надати суду заяву про згоду на участь у справі та відсутність обставин, що перешкоджають призначенню розпорядником майна.

20 листопада 2017 р., до суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_4 про участь у даній справі.

23 та 27 листопада 2017 р. відповідно, до канцелярії суду надійшли заяви арбітражних керуючих ОСОБА_5 та ОСОБА_6 про участь у даній справі.

29 листопада та 12 грудня 2017 р., розгляд заяви суд відкладав на 12 грудня 2017 р. та 16 січня 2018 р. відповідно.

В судовому засіданні представник ініціюючого кредитора викладені в заяві вимоги підтримав, просив суд відкрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Медобори". Представники боржника проти відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Медобори" не заперечували.

В підготовчому засіданні суд, згідно з вимогами ч. 1 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", перевірив обґрунтованість вимог заявника та виявив підстави для відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Медобори".

Банкрутство, за змістом абзацу 3 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", - це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Неплатоспроможність, згідно з абзацом 9 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", - це неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності .

Грошове зобов'язання, як визначено в абзаці 5 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", - зобов'язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов'язань відносяться також зобов'язання щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов'язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов'язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях.

За змістом ч. 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справі про банкрутство відкривається господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України "Про виконавче провадження", у випадках, передбачених законом, рішення щодо стягнення майна та коштів виконуються органами доходів і зборів, а рішення щодо стягнення коштів - банками та іншими фінансовими установами.

Згідно з п. 41.2 ст. 41 Податкового кодексу України, органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень.

Порядок стягнення податкового боргу платників податків регулюється статтями 95-99 Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно з абз. 1 п. 95.3 ст. 95 Податкового Кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Механізм виконання судових рішень про стягнення грошових коштів у рахунок погашення податкового боргу передбачений главою 12 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 р. № 22, який передбачає оформлення інкасового доручення для примусового стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу. Відповідно до п. 12.4 зазначеної Інструкції, судове рішення, на підставі якого з платника податків стягуються кошти, до банку не подається. Натомість реквізити відповідного судового рішення зазначаються в самому інкасовому дорученні.

Відтак, відповідно до вимог Закону України "Про виконавче провадження" та Податкового кодексу України, примусове виконання рішення суду про стягнення грошових коштів у рахунок погашення податкового боргу платника податків - юридичної особи за законом покладено виключно на контролюючі органи (органи доходів і зборів) за визначеною Податковим кодексом України процедурою, без залучення до неї органів державної виконавчої служби.

Таким чином, виходячи із вимог ст. 95 Податкового кодексу України, ч. 3 ст. 10, ч. 7 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", доказами в підтвердження безспірності грошових вимог ініціюючого кредитора - органу доходів і зборів, є рішення суду про стягнення грошових коштів у рахунок погашення податкового боргу, що набрало законної сили, інкасові доручення для примусового стягнення коштів в дохід бюджету у рахунок погашення податкового боргу та докази вжиття відповідних заходів до отримання відповідної заборгованості за процедурою, визначеною Податковим кодексом України.

Відповідна постанова органу державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження, у такому випадку, до заяви органу доходів і зборів про порушення провадження у справі про банкрутство не додається, оскільки списання коштів із рахунків боржника здійснюється відповідно до умов і порядку, передбачених Податковим кодексом України, а не Законом України "Про виконавче провадження".

При цьому, перебіг трьохмісячного строку, передбаченого ч. 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", починається з моменту прийняття банком платника (боржника) інкасового доручення для примусового стягнення грошових коштів у рахунок погашення податкового боргу, оформленого стягувачем (контролюючим органом) на підставі рішення суду, що набрало законної сили.

На підтвердження безспірності своїх грошових вимог кредитор посилається на постанови Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 13 вересня 2016 р. по справі № 809/608/16 про стягнення з боржника на користь кредитора 2 112 957 грн 67 коп. та від 14 вересня 2015 р. по справі № 809/3617/15 про стягнення з боржника на користь кредитора 50 388 грн 42 коп.

Дослідивши матеріали справи суд встановив, що безспірність грошових вимог ініціюючого кредитора підтверджена копіями постанови Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 13 вересня 2016 р. по справі № 809/608/16 про стягнення з боржника на користь кредитора 2 112 957 грн 67 коп., виданого на її виконання виконавчого листа від 25 листопада 2016 р., постанови Івано-Франківського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області про відкриття виконавчого провадження та інкасових доручень № № 1266, 1267,1268, 1269,1270, 1271, 1274, 1276,1277, 1278, 1279,1282, 1283, що були прийняті банком до виконання 19 грудня 2016 р.

Відповідно до довідки про заборгованість ТОВ "Медобори" станом 07 грудня 2017 р., загальна заборгованість боржника згідно з постановами Івано-Франківського окружного адміністративного суду по справах № 809/3617/15 та № 809/608/16 та становить: 2 148 404 грн 35 коп., з яких 1 171 815 грн - основний борг та 430 589 грн 35 коп. - штрафні санкції та пеня.

Як зазначає у своїй заяві кредитор, заборгованість боржника була у 2016 році частково погашена.

Враховуючи, що виконавче провадження було відкрито на виконання постанови Івано-Франківського окружного адміністративного суду по справі № 809/608/16 про стягнення з боржника на користь кредитора 2 112 957 грн 67 коп., тому залишкова заборгованість за цією постановою складає 2 090 057 грн 67 коп.

Відповідно до даних наявної у матеріалах справи довідки про заборгованість ТОВ "Медобори", станом на 07 грудня 2017 р. залишкова сума заборгованості згідно з постановами Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 13 вересня 2016 р. по справі № 809/608/16 та від 14 вересня 2015 р. по справі № 809/3617/15, складає 2 148 404 грн 35 коп. та включає 1 717 815 грн основного боргу і 430 589 грн 35 коп. пені.

Із змісту постанови Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 14 вересня 2015 р. по справі № 809/3617/15 вбачається, що з боржника на користь ініціюючого кредитора було стягнуто 33 799 грн 46 коп. основного боргу та 16 588 грн 96 коп. штрафних санкцій.

Відтак, безспірними є грошові вимоги ініціюючого кредитора в сумі 1 684 015 грн 54 коп., тобто грошові вимоги, що підтверджені судовим рішенням (постанова Івано-Франківського окружного адміністративного суду по справі № 809/608/16), що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження (постанова Івано-Франківського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області, інкасові доручення) та до яких не включені неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції .

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік", з 1 січня 2018 р. установлено мінімальну заробітну плату у розмірі 3 723 грн.

Безспірні вимоги кредитора до боржника становлять 1 684 015 грн 54 коп., що на 567 115 грн перевищує 300 розмірів мінімальної заробітної плати та які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку.

На підставі наданих суду ініціюючим кредитором доказів та враховуючи викладене вище в сукупності, суд дійшов висновку про наявність визначених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство.

У зв'язку з цим, суд вважає за необхідне відкрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Медобори" та ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника у відповідності до частин 1, 2 ст. 19 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", згідно з якими мораторій на задоволення вимог кредиторів - зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію. Мораторій на задоволення вимог кредиторів вводиться одночасно з відкриттям провадження (проваджень) у справі про банкрутство, про що зазначається в ухвалі господарського суду. Ухвала є підставою для зупинення виконавчого провадження. Про запровадження мораторію розпорядник майна повідомляє відповідному органу або особі, яка здійснює примусове виконання судових рішень, рішень інших органів за місцезнаходженням (місцем проживання) боржника та знаходженням його майна.

Відповідно до ч. 14 ст. 16, частин 1 та 2 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", процедура розпорядження майном вводиться господарським судом на строк, визначений частиною другою статті 22 цього Закону, одночасно з винесенням ухвали про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство.

Під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, проведення аналізу його фінансового становища, а також визначення наступної оптимальної процедури (санації, мирової угоди чи ліквідації) для задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів.

Процедура розпорядження майном боржника вводиться строком на сто п'ятнадцять календарних днів і може бути продовжена господарським судом за вмотивованим клопотанням розпорядника майна, комітету кредиторів або боржника не більше ніж на два місяці.

Відповідно до ч. 9 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в ухвалі про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство зазначається, зокрема, про визнання вимог кредитора та їх розмір.

У своїй заяві ініціюючий кредитор зазначає, що загальна сума податкового боргу боржника становить - 3 923 368 грн 79 коп.

Разом з тим, підтверджені судовими рішеннями грошові вимоги у розмірі 2 148 404 грн 35 коп.

Враховуючи наведене, грошові вимоги ініціюючого кредитора слід визнати у розмірі 2 148 404 грн 35 коп.

Згідно з ч. 2 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", кредитор, за заявою якого відкрито провадження у справі, має право заявити додаткові грошові вимоги до боржника у межах строку, встановленого частиною першою цієї статті.

Відтак, Головне управління ДФС в Івано-Франківській області не позбавлене права звернутись до суду із додатковими грошовими вимогами у визначеному ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порядку.

Розглянувши визначену Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення господарським судом арбітражного керуючого у справах про банкрутство кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_4 щодо призначення розпорядником майна боржника, суд дійшов висновку про відповідність останньої вимогам статей 97 та 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

До початку підготовчого засідання до суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_4 про участь у даній справі.

Разом з тим, до суду також надійшли заяви арбітражних керуючих ОСОБА_5 та ОСОБА_6 про участь у цій справі.

За змістом ч. 1 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. У разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Враховуючи наведене, суд відхиляє кандидатури арбітражних керуючих ОСОБА_5 та ОСОБА_6, а розпорядником майна ТОВ "Медобори", згідно з вимогами ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", призначає арбітражного керуючого ОСОБА_4

Відповідно до ч. 2 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", грошову винагороду арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна суд визначає в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Також у відповідності до вимог ч. 9 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", за результатами підготовчого засідання суд вважає за необхідне встановити відповідні строки подальших процесуальних дій у процедурі розпорядження майном боржника.

Керуючись статтями 2, 10, 16, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 234, 256 ГПК України, суд

у х в а л и в:

1. Відкрити провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Медобори" (76018, м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, буд. 67; ідентифікаційний код 30474985).

2. Визнати грошові вимоги Головного управління ДФС в Івано-Франківській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Медобори" у розмірі 2 148 404 (два мільйони сто сорок вісім тисяч чотириста чотири) грн 35 коп.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника.

4. Ввести процедуру розпорядження майном боржника строком на 115 (сто п'ятнадцять) календарних днів.

5. Розпорядником майна боржника призначити арбітражного керуючого ОСОБА_4 (свідоцтво № 43 від 08 лютого 2013 р.), з оплатою послуг (грошовою винагородою) у розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб за кожний місяць виконання повноважень.

6. Головне управління ДФС в Івано-Франківській області зобов'язати сплату грошової винагороди розпоряднику майна здійснювати шляхом її авансування у зазначеному в пункті 5 цієї ухвали розмірі на депозитний рахунок нотаріуса з виплатою розпоряднику майна за кожний місяць виконання ним своїх повноважень.

7. Заборонити боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

8. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Медобори", текст якого додається.

9. Розпорядника майна зобов'язати до 05 березня 2018 р. подати до суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів.

10. Розпорядника майна зобов'язати до 05 березня 2018 р. скласти і подати до суду на затвердження реєстр вимог кредиторів боржника.

11. Розпорядника майна зобов'язати до 16 березня 2018 р. провести інвентаризацію майна боржника і подати до суду відомості про її результати.

12. Попереднє засідання суду провести 20 березня 2018 р., об 11 год. 00 хв. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Івано-Франківської області у м. Івано-Франківську по вул. Шевченка, 16, в залі судових засідань № 9.

13. Зобов'язати учасників у справі про банкрутство направити в засідання своїх представників, повноваження яких оформити у відповідності із зазначеними у ст. 60 ГПК України вимогами, та надати суду належним чином засвідчені копії документів, що підтверджують повноваження представників.

14. Довести до відома учасників у справі про банкрутство, що учасники справи можуть отримувати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/ та на веб-сторінці Єдиного державного реєстру судових рішень за веб-адресою http://reyestr.court.gov.ua/

15. Ухвала набирає законної сили моменту її винесення та може бути оскаржена у строк, визначений ст. 256 ГПК України.

16. Дану ухвалу надіслати боржнику, розпоряднику майна, прокурору, кредитору, місцевому загальному суду, відповідному органу або особі, яка здійснює примусове виконання судових рішень, рішень інших органів за місцезнаходженням боржника.

Суддя Ткаченко І. В.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення16.01.2018
Оприлюднено25.01.2018
Номер документу71772231
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/1064/17

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 06.12.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 15.06.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 01.06.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 23.11.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 02.11.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 18.10.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 13.08.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні