Постанова
від 16.01.2018 по справі 808/2060/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

16 січня 2018 рокусправа № 808/2060/17

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії: головуючий суддя: Божко Л.А.

судді: Дурасової Ю.В. Лукманової О.М.

за участю секретаря судового засідання: Сонник А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпро апеляційну скаргу ТОВ Біогаз - Україна на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 11 вересня 2017 р.(суддя Батрак І.В., повний текст складено 11.09.2017 р.) по справі за позовом Державної екологічної інспекції у Запорізькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю Біогаз - Україна про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю)

в с т а н о в и В:

11.07.2017 р. Державна екологічна інспекція у Запорізькій області звернулася до Запорізького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Біогаз - Україна про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), де просили зупинити виконання робіт ТОВ Біогаз - Україна , пов'язаних зі здійсненням викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря зі стаціонарних джерел: факельна установка з технологічним обладнанням, газотранспортні системи, газовидобувні свердловини, які знаходяться за адресою: м. Запоріжжя вул. Базова, 10В до отримання ТОВ Біогаз - Україна дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 11 вересня 2017 р. адміністративний позов задоволено.

Не погодившись з постановою суду ТОВ Біогаз -Україна подала апеляційну скаргу, де просила Постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 11 вересня 2017 р. скасувати, прийняти нову постанову, де адміністративний позов залишити без задоволення.

В судове засідання апеляційної інстанції особи, які приймають участь у справі, до суду не з'явилися, про дату слухання справи повідомлені належним чином.

Дослідивши матеріали справи, всебічно та повно з'ясувавши обставини по справі, суд дійшов висновку про залишення апеляційної скарги без задоволення.

З матеріалів справи вбачається, що 22 - 23 червня 2017 р. Держаною екологічною інспекцією проведено перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами. За результатами перевірки складено акт, де зазначено виявлені порушення: а саме: в супереч ст.ст. 10,11 Закону України Про охорону атмосферного повітря ТОВ Біогаз - Україна на промисловому майданчику за адресою м. Запоріжжя вул. Базова,10в здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади.

В зв'язку з виявленим порушенням 23.06.2017 р. Держаною екологічною інспекцією складено протокол про адміністративне правопорушення № 006481, де вказано, що ТОВ Біогаз - Україна за адресою м. Запоріжжя вул. Базова,10в допустив порушення порядку здійснення викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря тим, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря здійснюються стаціонарними джерелами без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади, що є порушенням ст.ст. 10,11 Закону України Про охорону атмосферного повітря .

Крім того, 26.06.2017 р. Держаною екологічною інспекцією винесено припис № 03/027-ПЗ, де зазначено, що до 23.08.2017 р. необхідно отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами ТОВ Біогаз - Україна за адресою м. Запоріжжя вул. Базова,10в.

Постановою Державної екологічної інспекції про накладення адміністративного стягнення № 000334/01/03 від 07.07.2017 р. визнано генерального директора ТОВ Біогаз _ Україна ОСОБА_1 винним у вчиненні адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст. 78 КУ пАП та накладено адміністративне стягнення в розмірі 136 грн.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 07.09.2017 р. скасовано припис Держаною екологічною інспекцією № 03/027-ПЗ від 26.06.2017 р.

Відповідно до абз.1 ч.1 ст. 10 Закону №2707-ХІІ підприємства, установи, організації та громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов'язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан, зобов'язані здійснювати організаційно-господарські, технічні та інші заходи щодо забезпечення виконання вимог, передбачених стандартами та нормативами екологічної безпеки у галузі охорони атмосферного повітря, дозволами на викиди забруднюючих речовин тощо.

Також Законом №2707-ХІІ передбачено, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися на підставі дозволу, виданого суб'єкту господарювання, об'єкт якого належить до першої групи, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Статтею 11 Закону №2707-ХІІ визначено, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися лише після отримання дозволу.

Судом встановлено, що ТОВ "Біогаз-Україна" орендує факельне устаткування для спалювання біогазу та з матеріалів справи слідує, що обладнання несправне, а саме, газокомпресорна станція для спалювання метану з факелом полігонного газу не придатна для нормальної експлуатації і не працює з 01.07.2015.

Крім того, листом директора ТОВ "Спільне українсько-німецьке підприємство Альтернативні енергосистеми та технології захисту навколишнього природного середовища" від 22.08.2017, підтверджено, що газокомпресорна станція для спалювання метану з факелом полігонного газу, розташована за адресою: полігон ТПВ № 1, вул. Базова, 10-в, не працює з 01.07.2015.

Таким чином, судом встановлено, що на момент проведення перевірки вищезазначена установка не була введена в експлуатацію та відповідно не використовувалась ТОВ "Біогаз-Україна" за призначенням, в зв'язку з чим висновок відповідача про те, що ТОВ "Біогаз-Україна" здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря є недоведеним фактом, оскільки у акті перевірки відсутнє саме обґрунтування факту здійснення викидів від установки чи обладнання підприємства ТОВ "Біогаз-Україна", що здійснює такі викиди.

Крім того, з самого акту перевірки вбачається, що в ході перевірки, яка проводилась інспекторами Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, інструментально-лабораторні вимірювання на предмет виявлення викидів забруднюючих речовин не здійснювалися, проби не відбиралися.

За таких обставин, суд апеляційної інстанції не погоджується з висновком суду першої інстанції та вважає за необхідне апеляційну скаргу задовольнити, постанову суду - скасувати та прийняти нову постанову про відмову в задоволенні позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 315 ч.1 п.2, 317 ч.1 п.1 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ТОВ Біогаз - Україна - задовольнити.

Постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 11 вересня 2017 р. - скасувати та прийняти нову постанову про відмову в задоволенні позовних вимог.

Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Повний текст постанови виготовлено 16.01.2018 р.

Головуючий суддя: Л.А. Божко

Суддя: Ю.В. Дурасова

Суддя: О.М. Лукманова

Дата ухвалення рішення16.01.2018
Оприлюднено25.01.2018
Номер документу71788139
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/2060/17

Ухвала від 16.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Постанова від 16.01.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 07.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 29.09.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 29.09.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Постанова від 11.09.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 14.08.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 14.07.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 14.07.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні