Постанова
від 25.01.2018 по справі 922/4454/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан ОСОБА_1, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"25" січня 2018 р.Справа № 922/4454/17

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Савченко А.А.

при секретарі судового засідання Романченко Н.С.

розглянувши заявуТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс", м. Харків про визнання банкрутом ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс", м. Харків , код ЄДРПОУ 39223486 за участю :

боржника - не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до господарського суду Харківської області з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс" в порядку, передбаченому ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Харківської області від 03.01.2018р. прийнято заяву ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс" про порушення справи про банкрутство до розгляду. Підготовче засідання по справі призначено на "16" січня 2018 р. о(об) 11:25 год. Зобо'язано боржника надати суду обов'язкові відомості, перелік яких визначено у ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; письмові обґрунтування заявленого клопотання про призначення ліквідатором ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс" ОСОБА_3

10 січня 2018 року боржником надано до суду клопотання про призначення ліквідатором ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс" ОСОБА_3 на підставі ч. 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Клопотання обгрунтоване тим, що найбільш прийнятною кандидатурою для подальшого здійснення повноважень ліквідатора боржника після визнання його банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури є особа, яка виконувала повноваження ліквідатора в досудовій процедурі припинення товариства. Крім того, у боржника відсутні працівники, нерухоме та рухоме майно, кількість кредиторів незначна та вони є кредиторами однієї черги задоволення вимог кредиторів, а тому відсутня потреба у фахівці з питань банкрутства, який має спеціальні навички. Заробітна плата попереднього керівника боржника була незначна, а тому у разі залучення арбітражного керуючого його грошова винагорода буде складати 5 мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень, що створить додаткове фінансове навантаження на боржника та вплине на розмір погашення вимог кредиторів.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 16.01.2018р. відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Призначено судове засідання на "25" січня 2018р. о 12:30 год.

Боржник в судове засідання не з'явився, через канцелярію суду надійшло клопотання ліквідатора ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс" про проведення судового засідання без його участі, в якому ліквідатор також повідомляє, що підтримує заяву про порушення справи про банкрутство та заяву про призначення ліквідатором ОСОБА_3

Дослідивши матеріали справи, розглянувши надану суду заяву голови ліквідаційної комісії (ліквідатора) та додані до заяви документи судом встановлено наступне.

ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс", код 39223486, зареєстроване як юридична особа 22.05.2014р., адреса: 61082, м. Харків, проспект Московський, б. 217.

У відповідності до ч.2 ст. 105, ч.1 ст. 110 ЦК України загальними зборами учасників (засновників) товариства було прийнято рішення про припинення ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс" в результаті його ліквідації (протокол засідання загальних зборів №02 від 19.10.2017р.), призначено ліквідатора товариства, визначено порядок припинення боржника, встановлено строк для заявлення вимог кредиторів боржника - два місяці з дати оприлюднення повідомлення про прийняття рішення щодо припинення (ліквідації) підприємства.

На виконання вимог ч. 1 ст. 34 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" державному реєстратору було передано опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційних дій "Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи". Державним реєстратором було внесено відповідні відомості про прийняття рішення про ліквідацію підприємства та призначення ліквідаційної комісії в ЄДР.

Відповідно до матеріалів справи, повідомлення про припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації було оприлюднено в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно боржника.

З метою виявлення усього наявного на підприємстві майна, ліквідатором було проведено інвентаризацію майна та майнових активів підприємства. За результатами проведення інвентаризації були складені акти інвентаризації від 01.12.2017р., відповідно яких майнові активи підприємства не виявлено, кошти в касі підприємства відсутні, на розрахункових рахунках боржника виявлено кошти в сумі 27679,73грн., дебіторська заборгованість боржника складає 28128,54грн., кредиторська заборгованість боржника складає 4739238,38грн.

Відсутність майна боржника також підтверджується довідками відповідних установ, наданими до матеріалів справи боржником.

В межах строків, встановлених для прийняття кредиторських вимог, до ліквідатора надійшли заяви з грошовими вимогами до боржника від ФОП ОСОБА_4 в сумі 48287,21грн., ФОП ОСОБА_1 в сумі 110000,00грн. та від Східної ОДПІ м. Харкова в сумі4580951,17грн.

Таким чином, загальна сума кредиторських вимог ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс" складає 4739238,38грн.

Судом встановлено, що у боржника відсутня заборгованість із заробітної плати перед працівниками, заборгованість по відшкодуванню шкоди, заподіяної життю та здоров'ю, заборгованість по виплаті авторської винагороди.

Після закінчення всіх необхідних ліквідаційних заходів у відповідності до п.1 ст. 111 ЦК України ліквідатором був складений та підписаний проміжний ліквідаційний баланс підприємства станом на 28 грудня 2017 року, який був затверджений рішенням загальних зборів учасників (засновників), яке оформлено відповідним протоколом від 28.12.2017р.

Отже, враховуючи те, що в процесі здійснення ліквідації підприємства ліквідатором виявлено недостатність вартості активів боржника для задоволення вимог всіх кредиторів (кошти на рахунках в сумі 27679,73грн., дебіторська заборгованість у розмірі 28128,54грн., а кредиторська заборгованість - 4739238,38грн.) було вирішено звернутись до господарського суду з заявою про відкриття справи про банкрутство ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс".

Дійсно, як вбачається з матеріалів, доданих до справи, та проміжного ліквідаційного балансу станом на 28.12.2017р. фінансовий стан підприємства має ознаки неплатоспроможності, в зв'язку з недостатністю майнових активів боржника для задоволення вимог його кредиторів. Згідно результатів інвентаризації станом на 01.12.2017р. у боржника виявлена дебіторська заборгованість на суму 28128,54грн. та кошти на рахунках в сумі 27679,73грн., проте кредиторська заборгованість боржника становить 4739238,38грн.

Згідно з п.5 ст.11 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , в редакції Закону України № 4212 -VI від 22.12.2011 року (далі - Закон про банкрутство), боржник зобов'язаний звернутись в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство у разі, якщо задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності); під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі; в інших випадках, передбачених цим Законом.

У відповідності до п. 1 ст. 95 Закону про банкрутство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутись в господарський суд з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство такої юридичної особи.

Отже, судом перевірено правильність вжиття ліквідатором боржника всіх передбачених чинним законодавством України заходів, що є передумовою для звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ст. 95 Закону про банкрутство. Враховуючи, що при розгляді справи про банкрутство ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс" на час розгляду заяви ліквідатора наявні обставини звернення до суду у порядку ст. 95 Закону про банкрутство, суд вважає необхідним задовольнити заяву ліквідатора, визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

Згідно з положеннями ст. 95 Закону про банкрутство суд призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Вирішуючи питання щодо кандидатури ліквідатора ОСОБА_3, суд вважає необхідним зазначити, що звертаючись до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство, ліквідатором було заявлено клопотання про призначення в якості ліквідатора боржника ОСОБА_3 10 січня 2018 року ліквідатором подано до суду клопотання про призначення ліквідатором ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс" ОСОБА_3 на підставі ч. 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Клопотання обгрунтоване тим, що найбільш прийнятною кандидатурою для подальшого здійснення повноважень ліквідатора боржника після визнання його банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури є особа, яка виконувала повноваження ліквідатора в досудовій процедурі припинення товариства. Крім того, у боржника відсутні працівники, нерухоме та рухоме майно, кількість кредиторів незначна та вони є кредиторами однієї черги задоволення вимог кредиторів, а тому відсутня потреба у фахівці з питань банкрутства, який має спеціальні навички. Заробітна плата попереднього керівника боржника була незначна, а тому у разі залучення арбітражного керуючого його грошова винагорода буде складати 5 мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень, що створить додаткове фінансове навантаження на боржника та вплине на розмір погашення вимог кредиторів.

З урахуванням обставин, викладених в клопотанні ліквідатора та зважаючи на те, що в ході інвентаризації майна товариства, проведеної в межах процедури самоліквідації, було встановлено недостатність активів для оплати арбітражному керуючому винагороди та відшкодування витрат на здійснення ліквідаційної процедури у встановленому законом порядку, суд вважає можливим у виключному порядку призначити ліквідатором банкрута ОСОБА_3 .

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 37-48, 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Фенікс ОСОБА_2 Плюс", код 39223486, зареєстроване як юридична особа 22.05.2014р., адреса: 61082, м. Харків, проспект Московський, буд. 217, банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

2. Призначити ліквідатором ТОВ "Фенікс ОСОБА_2 Плюс", код 39223486, голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) ОСОБА_3, ідентифікаційний код НОМЕР_1, місце проживання: 62456, Харківська область, Харківський район, смт. Буди, вул. Харківська, 16, поштова адреса: 61002, АДРЕСА_1.

3. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, текст якого додається.

4. З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо, строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав, у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури, припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута, відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю, продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом, скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається. Кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

5. Зобов'язати ліквідатора надати суду реєстр грошових вимог кредиторів, повідомлення про результати розгляду вимог кредиторів банкрута, щомісячно надавати суду звіти про хід ліквідаційної процедури, в строк до 25.01.2019 року виконати ліквідаційну процедуру, надати суду звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі акти інвентаризації майна, акти оцінки майна, звіт про виплачені кредиторам кошти, договори купівлі-продажу майна банкрута, довідки установ банку про закриття рахунків банкрута, довідку з архіву про прийняття документів, які підлягають довгостроковому зберіганню, довідку внутрішніх справ про прийняття печаток і штампів банкрута, оригінали установчих документів і свідоцтва про державну реєстрацію, ліквідаційний баланс, докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, або докази що свідчать про неможливість стягнення дебіторської заборгованості, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботу по ліквідації банкрута.

6. Постанову суду надіслати ліквідатору, банкруту, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, Східній ОДПІ м. Харкова, Міжрайонному відділу ДВС по Індустріальному та Немишлянському районах м. Харкова ГТУЮ у Харківській області.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 255, 256 Господарського процесуального кодексу України.

Постанова підписана 29.01.2018р.

Суддя ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення25.01.2018
Оприлюднено30.01.2018
Номер документу71860105
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4454/17

Ухвала від 30.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 30.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 27.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 13.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 13.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 03.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Постанова від 25.01.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні