Ухвала
від 26.02.2018 по справі 922/4454/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"26" лютого 2018 р. Справа № 922/4454/17

вх. № 4454/17

Суддя Савченко А.А.

Без участі представників сторін.

розглянувши заяву фізичної особи-підприємця Олійника С.В. з грошовими вимогами до боржника за заявою : ТОВ "Фенікс Менеджмент Груп Плюс", м. Харків

до ТОВ "Фенікс Менеджмент Груп Плюс", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 25.01.2018р. ТОВ "Фенікс Менеджмент Груп Плюс" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії Тищенко Оксану Іванівну. Зобов'язано ліквідатора в строк до 25.01.2019 року виконати ліквідаційну процедуру, надати суду звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури.

26 січня 2018 року на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оприлюднено повідомлення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

21 лютого 2018 року до суду надійшла заява фізичної особи-підприємця Олійника С.В. з грошовими вимогами до боржника (вх. № 5020) в сумі 110 000,00грн.

Дослідивши заяву фізичної особи-підприємця Олійника С.В. з грошовими вимогами до боржника (вх. № 5020) та додані до неї документи, судом встановлено наступне.

Відповідно до ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання боржника банкрутом" в редакції Закону України № 4212 -VI від 22.12.2011 року (далі - Закон про банкрутство), кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Загальний порядок виявлення кредиторів та їх звернення до суду з відповідними заявами встановлений ст. 23 Закону про банкрутство. Так, абз. 2 ч.3 ст. 23 Закону про банкрутство встановлено, що до заяви в обов'язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, які підтверджують грошові вимоги до боржника.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Статтею 5 Закону України "Про судовий збір" визначено перелік осіб, які звільнені від сплати судового збору. Заявник від сплати судового збору законом не звільнений.

Проте, в порушення вказаних норм заявником до заяви не додано доказів сплати судового збору.

Фізична особа-підприємець Олійник С.В. просить суд звільнити його від сплати судового збору за подання заяви з грошовими вимоги, посилаючись на важке фінансове становище.

Статтею 8 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім'ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров'ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Суд зауважує, що клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Враховуючи, що фізичною особою-підприємцем Олійником С.В. не наведено жодних обставин які б стали підставою для застосування ст.8 Закону України "Про судовий збір", а саме для звільнення від сплати судового збору, суд не вбачає правових підстав для задоволення клопотання про звільнення останнього від сплати судового збору.

За приписами абз.4 ч.3 ст.23 Закону про банкрутство господарський суд зобов'язаний прийняти заяву кредитора, подану з дотриманням вимог цього Закону та Господарського процесуального кодексу України, про що виноситься ухвала, в якій зазначається дата розгляду заяви.

Частиною 1 ст.172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Як вбачається судом з поданої заявником заяви з грошовими вимогами до боржника, останнім, в порушення зазначених вище норм, надано лише фіскальні чеки без опису вкладення у цінний лист, у зв'язку з чим суд позбавлений можливості встановити який саме документ було надіслано заявником на адресу ліквідатора та боржника.

Відповідно до ч.2 ст.91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Проте, в порушення вказаних норм заявником до заяви надано копії документів, що підтверджують грошові вимоги до боржника, які належним чином не засвідчені.

Частиною 2 ст. 24 Закону про банкрутство передбачено, що у разі якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог частини третьої статті 23 цього Закону, господарський суд письмово повідомляє заявника про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов'язаний їх усунути.

За таких обставин, суд вважає за необхідне повідомити заявника про допущені недоліки та надати строк до 13.03.2018р. для усунення допущених недоліків, попередивши, що у разі не усунення недоліків, судом буде винесено ухвалу про повернення заяви без розгляду.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 23, 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" , суд -

УХВАЛИВ:

Повідомити фізичну особу-підприємця Олійника С.В. про допущені недоліки в заяві з грошовими вимогами до боржника (вх. № 5020), а саме відсутність доказів сплати судового збору, доказів надіслання копії заяви з грошовими вимогами до боржника з описом вкладення на адресу ліквідатора та банкрута та відсутність належним чином засвідчених копії документів, доданих до заяви.

Зобов'язати фізичну особу-підприємця Олійника С.В. в строк до 13.03.2018р. усунути допущені недоліки, надати суду докази сплати судового збору у встановленому законом розмірі та порядку, докази надіслання копії заяви з грошовими вимогами до боржника з описом вкладення на адресу ліквідатора та банкрута та належним чином засвідчені копії документів, доданих до заяви.

Попередити фізичну особу-підприємця Олійника С.В., що у разі не усунення недоліків, судом буде винесено ухвалу про повернення заяви без розгляду.

Ухвалу направити ліквідатору, боржнику, заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Суддя Савченко А.А.

Дата ухвалення рішення26.02.2018
Оприлюднено27.02.2018
Номер документу72415515
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/4454/17

Ухвала від 30.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 30.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 27.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 13.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 13.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 03.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Постанова від 25.01.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні