Ухвала
від 30.01.2018 по справі 916/66/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"30" січня 2018 р.м. Одеса Справа № 916/66/18

Господарський суд Одеської області у складі судді Літвінов С.В.,

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ТУ ДЖЕСТ 2014" про забезпечення позову по справі №916/66/18

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДФІН ГРУП";

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ТУ ДЖЕСТ 2014";

про розірвання договору та зобов'язання вчинити певні дії

та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ТУ ДЖЕСТ 2014"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДФІН ГРУП"

про усунення перешкод у користуванні майном, -

в с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю „Будфін Груп” звернулось до товариства з обмеженою відповідальністю "ТУ ДЖЕСТ 2014" із позовом про розірвання договору про надання послуг з організації перевезень вантажів (далі - Договір) та зобов'язання повернути вагони-зерновози.

Позов обґрунтований тим, що Відповідач використовує вагони-зерновози на території, що не передбачена договором і таким чином порушує істотні умови Договору.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 16.01.2018р. вілкрито провадження у справі №916/66/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДФІН ГРУП" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТУ ДЖЕСТ 2014", в якому просить господарський суд: про розірвання договору та зобов'язання вчинити певні дії. Позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Визначено розглядати справу за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на "05" лютого 2018 р. о 10:00.

16.01.2018р. за вх.№89/18 до Господарського суду Одеської області надійшла зустрічна позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ТУ ДЖЕСТ 2014" до Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДФІН ГРУП" про зобов'язання Товариство з обмеженою відповідальністю "БУДФІН ГРУП" та будь-яким іншим особам усунути перешкоди ТОВ "ТУ ДЖЕСТ 2014" у користуванні або вчинення будь-яких дій, спрямованих на відкликання, зміну напрямку руху та/або заборону курсування вагонів зерновозів, які передані в користування ТОВ "ТУ ДЖЕСТ 2014" відповідно до договору №0405-2 від 05.05.2016 про надання послуг з організації перевезень вантажів.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 19.01.2018року залишено без руху зустрічну позовну заяву так як заява подана в порушення вимог п.п.2, 4, 8, 9, 10 ч.3 ст.162 ГПК України.

29.01.2018р. до господарського суду надійшла заява від ТОВ "ТУ ДЖЕСТ 2014" про усунення недоліків зустрічної позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 30.01.2018року прийнято зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ТУ ДЖЕСТ 2014" до Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДФІН ГРУП" про зобов'язання Товариство з обмеженою відповідальністю "БУДФІН ГРУП" усунути перешкоди ТОВ "ТУ ДЖЕСТ 2014" у користуванні вагонів зерновозів, які передані в користування ТОВ "ТУ ДЖЕСТ 2014" відповідно до договору №0405-2 від 05.05.2016 про надання послуг з організації перевезень вантажів до спільного розгляду та об'єднати в одне провадження з первісним позовом у справі № 916/3027/17 за правилами загального позовного провадження.

          В обґрунтування зустрічних позовних вимог ТОВ "ТУ ДЖЕСТ 2014" посилається на те, що він належним чином виконує свої обов'язки, відповідно до умов Договору оренди та ч.1 ст. 193 Господарського кодексу України

Крім того, 29.01.2018року ТОВ "ТУ ДЖЕСТ 2014", позивачем було подано до суду заява про забезпечення позову вх. № ГСОО 2-512/18, шляхом:

- заборони TOB “Будфін Груп”, ПАТ “Українська залізниця”, Філії “Стрийський вагоноремонтний завод” ПАТ “Українська залізниця”, Філії "Головний Інформаційно-обчислювальний Центр" ПАТ "Українська Залізниця" чинити будь-які перешкоди в процесі виконання TOB “ТУ ДЖЕСТ 2014” Договору№ 0405-2 від 04 травня 2016 року про надання послуг з організації перевезень вантажів.

- заборони TOB “Будфін Груп”, ПАТ “Українська залізниця”, Філії “Стрийський вагоноремонтний завод” ПАТ “Українська залізниця”, Філії "Головний Інформаційно-обчислювальний Центр" ПАТ "Українська Залізниця" та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії спрямовані на відкликання, зміну напрямку руху та/або заборону курсування вагонів зерновозів з номерами згідно наданого переліку, які передані в користування Товариству з обмеженою відповідальністю “ТУ ДЖЕСТ 2014” відповідно до Договору № 0405-2 від 04 травня 2016 року про надання послуг з організації перевезень вантажів.

- заборони ПАТ “Українська залізниця”, Філії “Стрийський вагоноремонтний завод” ПАТ “Українська залізниця”, Філії "Головний Інформаційно-Обчислювальний Центр" ПАТ "Українська Залізниця" та будь-яким іншим особам не виконувати розпорядження Товариства з обмеженою відповідальністю “ТУ ДЖЕСТ 2014” щодо руху вагонів переданих в оренду відповідно до Договору № 0405-2 від 04 травня 2016 року про надання послуг з організації перевезень вантажів.

Розглянувши вказану про забезпечення позову, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що дана заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

В обґрунтування поданої заяви про забезпечення позову вх. № ГСОО 2-512/18 від 29.01.2018р. зазначено наступне.

Відповідно до Договору № 0405-2 від 04травня 2016 року про надання послуг з організації перевезень вантажів ТОВ «ТУ ДЖЕСТ 2014» отримало вагони-зерновозив у користування у кількості 791 шт., факт передачі вагонів підтверджується актом приймання-передачі.

ТОВ «Будфін Груп» в своєму позові вимагає розірвати договір та передати вагони-зерновози за актом подачі/повернення вагонів.

Крім того, ТОВ «Будфін Груп» як утримувач вагонів, що надані в користування ТОВ «ТУ ДЖЕСТ 2014», що підтверджено наданим суду Договором, має можливості направляти органам управління залізничного транспорту, залізницям та будь-яким іншим особам, в тому числі до ПАТ «Укрзалізниця», Філії "Головний Інформаційно-Обчислювальний Центр" ПАТ "Українська Залізниця", яке є оператором автоматизованих систем залізничного транспорту України, Філії "Стрийський вагоноремонтний завод" ПАТ "Українська Залізниця", яка є балансоутримувачем вагонів, відповідні листи про переадресування або про затримання вагонів тощо, які будуть обов'язковими для виконання.

Про можливість здійснення таких повідомлень (листів) ТОВ «Будфін Груп» повідомляло ТОВ «ТУ ДЖЕСТ 2014» в своєму листі №0301/18/1 від 03.01.18 про розірвання договору.

Відповідно, TOB «Будфін Груп» матиме можливість відкликати або зупинити курсування вагонів, що надані в користування відповідачу, та в подальшому передати такі вагони іншій особі, що суперечить умовам договору № 0405-2 від 04 травня 2016 року про надання послуг з організації перевезень вантажів, та його додаткових угод.

Таким чином, нездійснення заходів з забезпечення позову може призвести до неможливості в подальшому користуватися вагонами-зерновозами до вирішення спору, оскільки ТОВ «Будфін Груп» має змогу без жодного рішення припинити спірні правовідносини в односторонньому порядку всупереч законодавству. При цьому подальший розгляд даного спору та будь-яке з можливих рішень суду у справі не матимуть визначального значення, оскільки вагони за весь час спору можуть бути передані в користування іншим особам, навантажені та виправлені для перевезення вантажу, направлені в тривалий капітальний ремонт, розкомплектовані, списані тощо, а орендна плата нараховуватиметься у великих розмірах Товариству «ТУ ДЖЕСТ 2014». Дана обставина повністю унеможливить виконання можливого позитивного для ТОВ «ТУ ДЖЕСТ 2014» рішення суду.

Отже, не вжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду, оскільки існує ризик передачі майна, переданого відповідачу за договором № 0405-2 від 04 травня 2016 року, іншим особам, навантаження, списання майна тощо.

Відповідно до ст. 136 ГПК України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно до ч. 1 ст. 137 ГПК України, позов забезпечується: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною відповідачу вчиняти певні дії; встановленням обов'язку вчинити певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов'язання; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку; зупиненням продажу майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно, або про виключення його з опису і про зняття з нього арешту; передачею речі, що є предметом спору, на зберігання іншій особі, яка не має інтересу в результаті вирішення спору; зупиненням митного оформлення товарів чи предметів, що містять об'єкти інтелектуальної власності; арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1 - 9 цієї частини.

Положеннями абз. 1 ч. 6 ст. 140 ГПК України визначено, що про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу. В ухвалі про забезпечення позову суд зазначає вид забезпечення позову і підстави його обрання та вирішує питання зустрічного забезпечення. Суд може також зазначити порядок виконання ухвали про забезпечення позову.

Аналізуючи обставини, викладені у зустрічній позовній заві ТОВ «ТУ ДЖЕСТ 2014» та наявні у справі докази, суд приходить до висновку, щодо наявності підставі для задоволення відповідної заяви позивача по зустрічному позову.

Враховуючи те, що вжиття заходів забезпечення позову є процесуальною гарантією захисту прав сторін у справі в зв'язку із чим не може порушувати їх прав та інтересів і не є вирішенням судового спору по суті, а не забезпечення позову може утруднити або навіть зробити неможливим виконання рішення суду, суд вважає, що заява ТОВ «ТУ ДЖЕСТ 2014» про вжиття заходів забезпечення позову підлягає задоволенню, а поданий зустрічний позов слід забезпечити шляхом заборони TOB “Будфін Груп”, ПАТ “Українська залізниця”, Філії “Стрийський вагоноремонтний завод” ПАТ “Українська залізниця”, Філії "Головний Інформаційно-обчислювальний Центр" ПАТ "Українська Залізниця" чинити будь-які перешкоди в процесі виконання TOB “ТУ ДЖЕСТ 2014” Договору№ 0405-2 від 04 травня 2016 року про надання послуг з організації перевезень вантажів, заборони TOB “Будфін Груп”, ПАТ “Українська залізниця”, Філії “Стрийський вагоноремонтний завод” ПАТ “Українська залізниця”, Філії "Головний Інформаційно-обчислювальний Центр" ПАТ "Українська Залізниця" та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії спрямовані на відкликання, зміну напрямку руху та/або заборону курсування вагонів зерновозів з номерами згідно наданого переліку, які передані в користування Товариству з обмеженою відповідальністю “ТУ ДЖЕСТ 2014” відповідно до Договору № 0405-2 від 04 травня 2016 року про надання послуг з організації перевезень вантажів, заборони ПАТ “Українська залізниця”, Філії “Стрийський вагоноремонтний завод” ПАТ “Українська залізниця”, Філії "Головний Інформаційно-Обчислювальний Центр" ПАТ "Українська Залізниця" та будь-яким іншим особам не виконувати розпорядження Товариства з обмеженою відповідальністю “ТУ ДЖЕСТ 2014” щодо руху вагонів переданих в оренду відповідно до Договору № 0405-2 від 04 травня 2016 року про надання послуг з організації перевезень вантажів до розгляду справи № 916/66/18 по суті.

Керуючись ст.ст.136-138,140,234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “ТУ ДЖЕСТ 2014” про забезпечення позову вх. № ГСОО 2-512/18 від 29.01.2018р. – задовольнити.

2. Заборонити TOB “Будфін Груп”, ПАТ “Українська залізниця”, Філії “Стрийський вагоноремонтний завод” ПАТ “Українська залізниця”, Філії "Головний Інформаційно-обчислювальний Центр" ПАТ "Українська Залізниця" чинити будь-які перешкоди в процесі виконання TOB “ТУ ДЖЕСТ 2014” Договору № 0405-2 від 04 травня 2016 року про надання послуг з організації перевезень вантажів до розгляду справи № 916/66/18 по суті.

3. Заборонити ТОВ «Будфін Груп», ПАТ «Українська залізниця», Філії «Стрийський вагоноремонтний завод» ПАТ «Українська залізниця», Філії "Головний Інформаційно-Обчислювальний Центр" ПАТ "Українська Залізниця" та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії спрямовані на відкликання, зміну напрямку руху та/або заборону курсування вагонів зерновозів з наступними номерами:

№ вагону№ вагону№ вагону№ вагону№ вагону

5320000253200499532027275320358458562729

5320001053200507532027355320359258562737

5320002853200515532027435320360058562745

5320003653200523532027505320361858562752

5320004453200531532027685320362658562760

5320005153200549532027765320363458562778

5320006953200556532027845320364258562786

5320007753200564532027925320468158562794

5320008553200572532028005320469958562802

5320009353200580532028185320470758562810

5320010153200598532028265856233158562828

5320011953200606532028345856234958562836

5320012753200614532028425856235658562844

5320013553200622532028595856236458562851

5320014353200630532028675856237258562869

5320015053200648532028755856238058562877

5320016853200655532028835856239858562885

5320017653200663532028915856240658562893

5320018453200671532029095856241458562901

5320019253200689532032875856242258562919

5320020053200697532032955856243058562927

5320021853200705532033035856244858562935

5320022653200713532033115856245558562943

5320023453202461532033295856246358562950

5320024253202479532033375856247158562968

5320025953202487532033455856248958562976

5320026753202495532033525856249758562984

5320027553202503532033605856250558562992

5320028353202511532033785856251358563008

5320029153202529532033865856252158563016

5320030953202537532033945856253958563024

5320031753202545532034025856254758563032

5320032553202552532034105856255458563040

5320033353202560532034285856256258563057

5320034153202578532034365856257058563065

5320035853202586532034445856258858563073

5320036653202594532034515856259658563081

5320037453202602532034695856260458563099

5320038253202610532034775856261258563107

5320039053202628532034855856262058563115

5320040853202636532034935856263858563123

5320041653202644532035015856264658563131

5320042453202651532035195856265358563149

5320043253202669532035275856266158563156

5320044053202677532035355856267958563164

5320045753202685532035435856268758563172

5320046553202693532035505856269558563180

5320047353202701532035685856270358563198

5320048153202719532035765856271158563206

5856321458563727585642125856471758567207

5856322258563735585642205856472558567215

5856323058563743585642385856473358567223

5856324858563750585642465856474158567231

5856325558563768585642535856475858567249

5856326358563776585642615856476658567256

5856327158563784585642795856477458567264

5856328958563792585642875856478258567272

5856329758563800585642955856479058567280

5856330558563818585643035856480858567298

5856331358563826585643115856481658567306

5856332158563834585643295856482458567314

5856333958563842585643375856483258567322

5856334758563859585643455856484058567330

5856335458563867585643525856485758567348

5856336258563875585643605856486558567355

5856337058563883585643785856687858567363

5856338858563891585643865856688658567371

5856339658563909585643945856689458567389

5856340458563917585644025856690258567397

5856341258563925585644105856691058567405

5856342058563933585644285856692858567413

5856343858563941585644365856693658567421

5856344658563958585644445856694458567439

5856345358563966585644515856695158567447

5856346158563974585644775856696958567454

5856347958563982585644855856697758567462

5856348758563990585644935856698558567470

5856349558564006585645015856699358567488

5856350358564014585645195856700958567496

5856351158564022585645275856701758567504

5856352958564030585645355856702558567512

5856354558564048585645435856703358567520

5856355258564055585645505856704158567538

5856356058564063585645685856705858567546

5856357858564071585645765856706658567553

5856358658564089585645845856707458567561

5856359458564097585645925856708258567579

5856360258564105585646005856709058567587

5856361058564113585646185856710858567595

5856362858564121585646265856711658567603

5856363658564139585646345856712458567611

5856364458564147585646425856713258567629

5856365158564154585646595856714058567637

5856366958564162585646675856715758567645

5856368558564170585646755856716558567652

5856369358564188585646835856717358567660

5856370158564196585646915856718158567678

5856371958564204585647095856719958567686

5856769458568593595974505959800359598821

5856770258568601595974685959801159598839

5856771058568619595974765959802959598847

5856772858568627595974845959803759598854

5856773658568635595975005959804559598862

5856774458568643595975185959805259598870

5856775158568650595975265959806059598888

5856776958569690595975345959807859598904

5856777758569708595975425959808659598912

5856778558569716595975595959810259598920

5856779358569724595975675959811059598938

5856780158569732595975755959812859598946

5856781958569740595975835959813659598953

5856782758569757595976095959814459598961

5856783558569765595976175959815159598979

5856784358569773595976255959816959598987

5856785058569781595976335959817759762799

5856786858569799595976415959818559762898

5856787658569807595976585959820159762997

5856788458569815595976665959821959763094

5856789259597138595976745959822759763193

5856790059597146595976825959823559763292

5856791859597153595977085959824359763391

5856792659597161595977165959825059763490

5856793459597179595977245959826859763599

5856835359597187595977325959827659763698

5856836159597203595977405959828459763995

5856837959597211595977575959830059764092

5856838759597229595977655959831859764191

5856839559597237595977735959832659764290

5856840359597245595977815959833459764399

5856841159597252595978075959834259764498

5856842959597260595978155959863159764597

5856843759597278595978235959864959764696

5856844559597286595978315959865659764795

5856845259597302595978495959866459775494

5856846059597310595978565959867259775593

5856847859597328595978645959868059775692

5856848659597336595978725959870659775791

5856849459597344595978805959871459775890

5856850259597351595979065959872259781898

5856851059597369595979145959873059781997

5856852859597377595979225959874859782094

5856853659597385595979305959875595110607

5856854459597401595979485959876395288031

5856855159597419595979555959877195290904

5856856959597427595979635959878995294518

5856857759597435595979715959880595306874

5856858559597443595979895959881395307070

9530812895337333953677369538364295536322

9530875595339859953695189538660395536470

9531002595345781953705169538703195538435

9531008295347563953711429538758595622239

9531114895347936953715899538884995622577

9531988595348041953716399538911095633848

9532002495352936953722569539108295636114

9532020695355806953729679539170295636783

9532571895358123953762089539407895648283

9532845695362240953782049539893995697058

95334611953631319537905395399937

95334959953675469537922895531463

які передані в користування Товариству з обмеженою відповідальністю “ТУ ДЖЕСТ 2014” відповідно до Договору № 0405-2 від 04 травня 2016 року про надання послуг з організації перевезень вантажів до розгляду справи № 916/66/18 по суті.

4. Заборонити ПАТ “Українська залізниця”, Філії “Стрийський вагоноремонтний завод” ПАТ “Українська залізниця”, Філії "Головний Інформаційно-Обчислювальний Центр" ПАТ "Українська Залізниця" та будь-яким іншим особам не виконувати розпорядження Товариства з обмеженою відповідальністю “ТУ ДЖЕСТ 2014” щодо руху вагонів переданих в оренду відповідно до Договору № 0405-2 від 04 травня 2016 року про надання послуг з організації перевезень вантажів до розгляду справи № 916/66/18 по суті.

5. За даною ухвалою: стягувачем є – Товариство з обмеженою відповідальністю "ТУ ДЖЕСТ 2014" (68000, Одеська область, м. Чорноморськ, вул. 1 Травня, буд. 3, код ЄДРПОУ 39562697); боржником є – Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДФІН ГРУП" (03170, м. Київ, вул. Янтарна, буд. 5 В, код ЄДРПОУ 40081127)

Ухвала набрала чинності 30.01.18 та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Одеської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання законної сили ухвали Господарського суду Одеської області..

Ухвала може бути пред'явлена до виконання в порядку Закону України "Про виконавче провадження".

Суддя С.В. Літвінов

Дата ухвалення рішення30.01.2018
Оприлюднено02.02.2018
Номер документу71882298
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —916/66/18

Ухвала від 11.04.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Постанова від 27.03.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 22.03.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 14.03.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 13.03.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 05.03.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 28.02.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні