Ухвала
від 31.01.2018 по справі 909/72/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/72/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

31.01.2018

м. Івано-Франківськ

          

          Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Грици Ю.І., розглянувши матеріали справи

за позовом: приватного акціонерного товариства "Мукачівський завод залізобетонних виробів і конструкцій" (вул. Духновича, 105, м. Мукачево, Закарпатська область, 89600)

до відповідача: приватної багатогалузевої виробничо-торгової компанії "Захід" (вул. 9травня, буд. 22, м. Тлумач, Івано-Франківська область, 78000

про стягнення коштів в сумі 273 873,08 грн.

ВСТАНОВИВ:

ПАТ "Мукачівський завод залізобетонних виробів і конструкцій" звернулося до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до ПБВТК "Захід" про стягнення коштів в сумі 273 873,08 грн.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, суд вважає, що позовну заяву слід залишити без руху. При цьому суд врахував наступне:

п. 10 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

          Як вбачається із матеріалів доданих до позовної заяви, ПАТ "Мукачівський завод залізобетонних виробів і конструкцій" не подано доказів в підтвердження того, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Крім того, що п.1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Такий самий обов'язок покладається на позивача у разі залучення судом до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, залучення або вступу у справу третьої особи.

Як вбачається з додатків до позовної заяви, позивачем в підтвердження надіслання позовної заяви з додатками відповідачу додано лише оригінал фіскального чеку ПАТ "Укрпошта" від 27.01.2018. Проте, суд зазначає, що з поданого позивачем фіскального чеку ПАТ "Укрпошта" неможливо встановити чи було надіслано відповідачу ПБВТК "Захід" додатки до позовної заяви і які саме.

Слід зазначити, що відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про судовий збір" судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

          Статтею 123 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

          Згідно з приписами Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.                     

          Статтею четвертою вищевказаного Закону встановлено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З позовної зави випливає, що ціна позову становить 273 873,08 грн. Беручи до уваги вищенаведене, позивачу слід було сплатити судовий збір у розмірі 4108,10 грн. До матеріалів позовної заяви позивачем додано копію платіжного доручення №66 від 26.01.2018 про сплату судового збору в розмірі 1762,00 грн. Отже, ПАТ "Мукачівський завод залізобетонних виробів і конструкцій" не доплатило судовий збір в розмірі 20346,10 грн.

Відповідно до ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

          Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

          Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи наведене, суд вважає, що позовну заяву слід залишити без руху та встановити термін для усунення її недоліків.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:          

позовну заяву (вх.№1288/18 від 29.01.2018) залишити без руху.

          Позивачу у строк до 15.02.2018 усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- надати суду підтвердження того, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав;

- надати суду належні докази направлення відповідачу - приватній багатогалузевій виробничо-торговій компанії "Захід" копії позовної заяви та додатків до позовної заяви, а саме опис вкладення у цінний лист;

- надати суду оригінал платіжного доручення №66 від 26.01.2018 про сплату судового збору в розмірі 1762,00 грн.;

- надати суду оригінал платіжного доручення про сплату судового збору в розмірі 2346,08грн.

          В разі невиконання вимог суду вказана позовна заява буде повернута заявнику.

          Інформацію щодо справи сторони мають можливість отримати також на веб-сторінці господарського суду Івано-Франківської області (http://if.arbitr.gov.ua/sud5010/).

          Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

          Суддя                                                                       Грица Ю.І.

          Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі “Судова влада України”, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі: http://court.gov.ua/fair/sud5010/

          Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/

          Веб-адреса Господарського суду Івано-Франківської області: http://if.arbitr.gov.ua/sud5010/

          e-mail суду: inbox@if.arbitr.gov.ua. Інформація за тел.: (0342) 55-94-88

          Звернути увагу, що учасники справи можуть отримувати процесуальні документи в електронному вигляді. Для цього необхідно зареєструватись в системі, розміщеній на офіційному веб-порталі "Судова влада України" (https://e-court.mail.gov.ua/?_task=login&_action=plugin.registration_rules) та подати до суду заявку для отримання процесуальних документів в електронному вигляді.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення31.01.2018
Оприлюднено05.02.2018
Номер документу71917120
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/72/18

Ухвала від 10.07.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Дубник Оксана Петрівна

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Дубник Оксана Петрівна

Рішення від 17.05.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

Ухвала від 24.04.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

Ухвала від 27.03.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

Ухвала від 07.03.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

Ухвала від 16.02.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

Ухвала від 31.01.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні