Ухвала
від 30.01.2018 по справі 703/221/18
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/221/18

1-кс/703/79/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

30 січня 2018 року слідчий суддя Смілянського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши в залі суду в м. Сміла клопотання слідчого Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

встановив:

Слідчий Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Смілянської місцевої прокуратури Черкаської області ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, які містить охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні службових осіб Черкаського ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Черкаси (МФО НОМЕР_1 ).

Своє клопотання мотивує тим, що 07 грудня 2017 року до Смілянського ВП надійшли матеріали про те, що службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в м. Сміла, зловживаючи своїм службовим становищем, в період часу з 29 березня 2017 року по 30 квітня 2017 року було здійснено заволодіння грошовими коштами.

За даним фактом 08 грудня 2017 року СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області розпочато досудове розслідування кримінального провадження №120171250230002614 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України.

Відповідно до матеріалів провадження, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ), які впродовж березня квітня 2017 року під час виконання умов тендерного договору щодо поставки штаби ПРс та дроту ПСр для ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », отримавши на розрахунковий рахунок в якості оплати кошти державного підприємства, здійснили заволодіння частиною вказаних коштів в розмірі 210 576 гривень 24 копійки шляхом документального оформлення нереальних господарських операцій із придбання зазначених ТМЦ у суб`єкта господарювання, що має ознаки «фіктивності».

Зокрема встановлено, що за наслідками процедур відкритих торгів в 2017 році між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 , м. Харків) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , м. Сміла) укладено договір №238-12/78 від 29 березня 2017 року щодо поставки штаби ПСр, дроту ПСр (срібло) на суму 310 200 гривень.

На виконання договору, 05 квітня 2017 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » виписано податкову накладну №102 щодо поставки на адресу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » штаби ПСр та дроту ПСр на загальну суму 310200 гривень. Відповідно до вказаної накладної, на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надійшло 310200 гривень.

В той же час, службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перераховано частину отриманих коштів в сумі 210500 гривень на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), за нібито поставку штаби ПСр та дроту ПСр в кількостях, еквівалентних поставленим на завод. Інших операцій з придбання аналогічних товарів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у 2017 році не відображалося.

В свою чергу, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », для надання вигляду реальності здійснюваним операціям, відобразило у відповідному періоді придбання штаби ПСр та дроту ПСр у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » у кількостях, аналогічних поставленим на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Інших фактів придбання штаби ПСр та дроту ПСр ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » протягом періоду його діяльності не було.

В ході відпрацювання операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) встановлено, що вказане підприємство відобразило операції з придбання штаби ПСр та дроту ПСр у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » у кількості та за ціною, аналогічних зазначеним в податкових накладних по операціях між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Встановлено, що з моменту створення і по даний час ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » не відображало операцій з придбання штаби ПСр та дроту ПСр. Натомість, податковий кредит ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » формується за рахунок операцій з придбання продуктів харчування (хлібобулочних виробів, курятини, свинини, риби, бананів тощо) у СНГ, які мають надлишок податкового кредиту. В той же час, у відповідних періодах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » відображає операції з реалізації промислового обладнання, будівельних робіт та інше. Такі операції фактично не мають на меті здійснення законної підприємницької діяльності, а лише імітують її ведення та, в реальності, спрямовані на прикриття незаконної господарської діяльності та надання послуг із завищення витратної частини з ПДВ.

Досудовим слідством встановлено, що розрахунки за тендерним договором здійснювалися в безготівковій формі, шляхом перерахунку коштів з рахунків ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Взаєморозрахунки між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » також здійснювалися в безготівковій формі.

Крім того, встановлено, що для здійснення фінансово-господарської діяльності службові особи ТОВ «» ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) використовують розрахункові рахунки № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , які відкриті в Черкаському ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Черкаси (МФО НОМЕР_1 ).

З метою з`ясування обставин проведення фінансово-господарських взаємовідносин мід ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а також між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів по розрахункових рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) використовують розрахункові рахунки № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , які відкриті в Черкаському ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Черкаси (МФО НОМЕР_1 ), в зв`язку з чим слідчий звернувся з вказаним клопотанням до слідчого судді.

В судовому засідання прокурор та слідчий підтримали клопотання та просили його задовольнити з наведених у ньому підстав.

Перевіривши додані до клопотання матеріали, заслухавши думку прокурора та слідчого, вважаю, що таке підлягає до задоволення виходячи з наступного.

У відповідності до витягу з ЄРДР кримінальне провадження відкрите за фабулою, зазначеною слідчим у клопотанні.

Частиною 1 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Так, згідно ст.60 Закону Закону України «Про банки та банківську діяльність» від 07 грудня 2000 року № 2121-III вказані слідчим відомості, доступ до яких необхідно отримати, відносяться до банківської таємниці.

Як вбачається з висновку аналітичного дослідження №2/23-00-16-004/36326516 від 20 листопада 2017 року ІНФОРМАЦІЯ_8 про результати дослідження фінансово-господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо наявності ознак правопорушень, пов`язаних з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму або фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, та/або інших правопорушень за період з 29 березня 2017 року по 30 квітня 2017 року, в діях службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » наявні ознаки заволодіння бюджетними коштами в розмірі 210576,24 грн. шляхом завищення вартості поставки матеріалів через документальне оформлення постачання цих товарів з використанням реквізитів суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, які фактично товари не постачали. Для остаточного доведення наведених фактів необхідно отримати банківські виписки по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Відповідно до виписки рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ), таке користується розрахунковими рахунками № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , які відкриті в Черкаському ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Черкаси (МФО НОМЕР_1 ).

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим та прокурором доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться у зазначених в клопотанні документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

З метою всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи та встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення, та враховуючи, що документи, які зазначені в клопотанні слідчого можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає задоволенню у повному обсязі.

Виходячи з вищевикладеного, керуючись ст.ст.107, 159, 163, 372 КПК України, -

ухвалив:

Клопотання слідчого Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати слідчому Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 та, за його дорученням, заступнику начальника ВОВЕЗ ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_6 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_7 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_8 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_9 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_10 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_11 , старшому оперуповноваженому ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_12 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_13 тимчасовий доступ до інформації, що являються охоронюваною законом таємницею, по розрахункових рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , відкриті в Черкаському ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Черкаси (МФО НОМЕР_1 ), а саме: оригіналів карток із зразками підписів та відбитком печатки, платіжних доручень, грошових чеків, особової (юридичної) справи та документів, що стосуються відкриття та обслуговування рахунку ( в тому числі встановлення та обслуговування системи «Клієнт Банк»), роздруківок руху коштів за період з 01 січня 2017 року по 31 грудня 2017 року, із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номери рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому носії, всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахунках підприємства, які перебувають у володінні службових осіб Черкаського ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Черкаси (МФО НОМЕР_1 ).

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів, відповідно до ст. 166 КПК України, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів, може бути постановлена ухвала про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Строк дії ухвали становить 1 місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.01.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу71932789
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —703/221/18

Ухвала від 19.03.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 19.03.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 30.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 30.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 30.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні