Ухвала
від 19.03.2018 по справі 703/221/18
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/221/18

1-кс/703/161/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів

19 березня 2018 року слідчий суддя Смілянського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в залі суду в м. Сміла клопотання слідчого Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, -

встановив:

Слідчий Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Смілянської місцевої прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні службових осіб Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Своє клопотання мотивує тим, що 07 грудня 2017 року до Смілянського ВП надійшли матеріали про те, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в м. Сміла, зловживаючи своїм службовим становищем, в період часу з 29 березня 2017 року по 30 квітня 2017 року здійснили заволодіння грошовими коштами.

За даним фактом 08 грудня 2017 року СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області розпочато досудове розслідування кримінального провадження №120171250230002614 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України.

Відповідно до матеріалів провадження, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ), які впродовж березня квітня 2017 року під час виконання умов тендерного договору щодо поставки штаби ПРс та дроту ПСр для ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », отримавши на розрахунковий рахунок в якості оплати кошти державного підприємства, здійснили заволодіння їх частиною в розмірі 210 576 гривень 24 копійки шляхом документального оформлення нереальних господарських операцій із придбання зазначених ТМЦ у суб`єкта господарювання, що має ознаки «фіктивності».

Зокрема встановлено, що за наслідками процедур відкритих торгів в 2017 році між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , м. Харків) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , м. Сміла) укладено договір №238-12/78 від 29 березня 2017 року щодо поставки штаби ПСр, дроту ПСр (срібло) на суму 310 200 гривень.

На виконання договору, 05 квітня 2017 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » виписано податкову накладну №102 щодо поставки на адресу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » штаби ПСр та дроту ПСр на загальну суму 310200 гривень. Відповідно до вказаної накладної, на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надійшло 310200 гривень.

В той же час, службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перераховано частину отриманих коштів в сумі 210500 гривень на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), за нібито поставку штаби ПСр та дроту ПСр в кількостях, еквівалентних поставленим на завод. Інших операцій з придбання аналогічних товарів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у 2017 році не відображалося.

В свою чергу, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », для надання вигляду реальності здійснюваним операціям, відобразило у відповідному періоді придбання штаби ПСр та дроту ПСр у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у кількостях, аналогічних поставленим на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Інших фактів придбання штаби ПСр та дроту ПСр ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » протягом періоду його діяльності не було.

В ході відпрацювання операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) встановлено, що вказане підприємство відобразило операції з придбання штаби ПСр та дроту ПСр у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » у кількості та за ціною, аналогічних зазначеним в податкових накладних по операціях між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Встановлено, що з моменту створення і по даний час ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » не відображало операцій з придбання штаби ПСр та дроту ПСр. Натомість, податковий кредит ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » формується за рахунок операцій з придбання продуктів харчування (хлібобулочних виробів, курятини, свинини, риби, бананів тощо) у СНГ, які мають надлишок податкового кредиту. В той же час, у відповідних періодах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » відображає операції з реалізації промислового обладнання, будівельних робіт та інше. Такі операції фактично не мають на меті здійснення законної підприємницької діяльності, а лише імітують її ведення та, в реальності, спрямовані на прикриття незаконної господарської діяльності та надання послуг із завищення витратної частини з ПДВ.

З метою об`єктивного, повного та всебічного досудового розслідування, встановлення істини по справі, виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів документів, а саме: тендерних документів щодо закупівлі штаби ПСр, дроту ПСр (срібло), які проводилися ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (в тому числі, договір №238-12/78 від 29 березня 2017 року з додатками, з приводу закупівлі ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » штаби ПСр, дроту ПСр (срібло), пропозицій, додаткових документів, які подавалися для участі в торгах, листування з учасниками, протоколів розкриття пропозицій, визначення переможців та інше); первинних бухгалтерських документів (накладних, податкових накладних, видаткових накладних, кошторисів, актів прийому передачі тощо) по взаємовідносинах між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо постачання штаби ПСр, дроту ПСр (срібло); платіжних документів (квитанцій про перерахування коштів, платіжних доручень, банківських виписок та інше) щодо взаєморозрахунків між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; сертифікатів відповідності на поставлені товари, які являлися предметом закупівлі (штаба ПСр, дріт ПСр (срібло)); внутрішньо облікових документів, які відображають факти отримання від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » штаби ПСр, дроту ПСр (срібло), їх подальший облік та списання (актів прийому передачі, журналів, карток складського обліку та видачі (списання) матеріалів на виробництво тощо). Враховуючи, що вищевказані документи перебувають у володінні службових осіб ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , слідчий звернувся до слідчого судді з вказаним клопотанням.

Слідчий в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином, в зв`язку з чим слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання без його участі.

Керуючись ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя вважає за можливе клопотання розглянути без виклику осіб у володінні яких знаходяться речі.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи положення ч.4 ст.107 КПК України слідчий суддя вважає за можливе провести розгляд клопотання без фіксування за допомогою технічних засобів.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного висновку.

У відповідності до витягу з ЄРДР кримінальне провадження відкрите за фабулою, зазначеною слідчим у клопотанні.

Частиною 1 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до звіту №231 від 03 квітня 2017 року про укладені договори, 29 березня 2017 року між Державним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) та Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ) укладено договір №238-12/78 щодо поставки штаби ПСр, дроту ПСр (срібло) на суму 310 200 гривень.

Як вбачається з висновку аналітичного дослідження №2/23-00-16-004/36326516 від 20 листопада 2017 року ІНФОРМАЦІЯ_7 про результати дослідження фінансово-господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо наявності ознак правопорушень, пов`язаних з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму або фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, та/або інших правопорушень за період з 29 березня 2017 року по 30 квітня 2017 року, в діях службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » наявні ознаки заволодіння бюджетними коштами в розмірі 210576,24 гривень шляхом завищення вартості поставки матеріалів через документальне оформлення постачання цих товарів з використанням реквізитів суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, які фактично товари не постачали. Для остаточного доведення наведених фактів необхідно отримати банківські виписки по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

Відповідно до довідки про юридичну адресу, Державне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться у зазначених в клопотанні документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Відповідно до ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З метою всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи та встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення, та враховуючи, що документи, які зазначені в клопотанні слідчого можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає задоволенню у повному обсязі.

Виходячи з вищевикладеного, керуючись ст.ст.107, 159, 163, 372 КПК України, -

ухвалив:

Клопотання слідчого Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати слідчому Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 та, за його дорученням, заступнику начальника ВОВЕЗ ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_5 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_6 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_7 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_8 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_9 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_10 , старшому оперуповноваженому ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_11 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_12 тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме: тендерних документів щодо закупівлі штаби ПСр, дроту ПСр (срібло), які проводилися ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (в тому числі, договір №238-12/78 від 29 березня 2017 року з додатками, з приводу закупівлі ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » штаби ПСр, дроту ПСр (срібло), пропозицій, додаткових документів, які подавалися для участі в торгах, листування з учасниками, протоколів розкриття пропозицій, визначення переможців та інше); первинних бухгалтерських документів (накладних, податкових накладних, видаткових накладних, кошторисів, актів прийому передачі тощо) по взаємовідносинах між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо постачання штаби ПСр, дроту ПСр (срібло); платіжних документів (квитанцій про перерахування коштів, платіжних доручень, банківських виписок та інше) щодо взаєморозрахунків між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; сертифікатів відповідності на поставлені товари, які являлися предметом закупівлі (штаба ПСр, дріт ПСр (срібло)); внутрішньо облікових документів, які відображають факти отримання від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » штаби ПСр, дроту ПСр (срібло), їх подальший облік та списання (актів прийому передачі, журналів, карток складського обліку та видачі (списання) матеріалів на виробництво тощо), які знаходяться у володінні службових осіб ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів, відповідно до ст. 166 КПК України, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів, може бути постановлена ухвала про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Строк дії ухвали становить 1 місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу72900838
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —703/221/18

Ухвала від 19.03.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 19.03.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 30.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 30.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 30.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні