Ухвала
від 05.02.2018 по справі 925/740/17
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Верховний

Суд

УХВАЛА

05 лютого 2018 року

м. Київ

справа № 925/740/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Мачульського Г.М. - головуючого, Кушніра І.В., Краснова Є.В.

розглянувши клопотання Приватного підприємства "Юпітер" про розгляд касаційної скарги у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи

за касаційною скаргою Приватного підприємства "Юпітер"

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 27.11.2017

та на рішення Господарського суду Черкаської області від 05.09.2017

у справі за позовом Керівника Смілянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Фонду державного майна України

до Приватного підприємства "Юпітер"

про витребування майна із чужого незаконного володіння,

ВСТАНОВИВ:

18.01.2018 Верховним Судом у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Мачульського Г.М. - головуючого, Кушніра І.В., Краснова Є.В., винесено ухвалу про відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою Приватного підприємства "Юпітер" (далі - Підприємство) на постанову Київського апеляційного господарського суду від 27.11.2017 та на рішення Господарського суду Черкаської області від 05.09.2017 зі справи № 925/740/17 і здійснення перегляду зазначених судових рішень у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

01.02.2018 (згідно з відміткою канцелярії) Підприємство звернулося до Касаційного господарського суду з клопотанням про розгляд касаційної скарги у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи №925/740/17, посилаючись на те, що дана справа має виняткове значення для Підприємства, єдиним видом діяльності якого є оптово-роздрібна торгівля паливом, яка здійснюється з використанням спірного майна, а витребування нежитлового приміщення АЗС у власність Держави України неодмінно призведе до повної зупинки діяльності Підприємства та фактичного банкрутства, вимушеного звільнення працівників, викличе соціальну напругу в м.Шпола.

Колегія суддів, розглянувши подане Підприємством клопотання, дійшла висновку про відсутність підстав для його задоволення з огляду на таке.

Відповідно до частини четвертої статті 301 Господарського процесуального кодексу України, перегляд рішень суду першої інстанції та постанов апеляційної інстанції у справах, ціна позову в яких не перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, здійснюється без повідомлення учасників справи, крім справ, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного провадження.

Частиною 13 статті 8 Господарського процесуального кодексу України визначено, що розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Виходячи із того, що у даній справі ціна позову не перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, касаційне провадження за касаційною скаргою Приватного підприємства "Юпітер" відкрито вище вказаною ухвалою Верховного Суду від 18.01.2018 без повідомлення учасників справи в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами без проведення судового засідання.

Згідно з частинами шостою статті 301 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), з урахуванням конкретних обставин справи суд касаційної інстанції може розглянути касаційні скарги, зазначені у частинах четвертій і п'ятій цієї статті, у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Отже, питання про розгляд справи в порядку письмового провадження чи в судовому засіданні з повідомленням учасників справи, залежить не від волевиявлення осіб, які беруть участь у справі, і таке волевиявлення не передбачено наведеними нормами права як підстава для розгляду касаційні скарги у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Оскільки таких обставин для розгляду касаційні скарги у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи Верховним Судом встановлено не було, дана справа призначена в порядку письмового провадження, тому у задоволенні клопотання належить відмовити.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтею 234, частиною четвертою і шостою статті 301, частиною другою статті 314 Господарського процесуального кодексу України у редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року N 2147-VIII, Касаційний господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Відмовити в задоволенні клопотання Приватного підприємства "Юпітер" про розгляд касаційної скарги у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий Г. М. Мачульський

Судді І. В. Кушнір

Є. В. Краснов

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення05.02.2018
Оприлюднено06.02.2018
Номер документу72008616
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/740/17

Ухвала від 11.07.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 02.07.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 22.05.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Постанова від 19.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 05.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 18.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 19.12.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні