Ухвала
від 11.07.2018 по справі 925/740/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

11 липня 2018 року м. Черкаси

справа № 925/740/17

Господарський суд Черкаської області у складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Копистири В.М., розглянув у відкритому судовому засіданні скаргу заступника прокурора Черкаської області на дії державного виконавця Шполянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області по справі

за позовом керівника Смілянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Фонду державного майна України, м. Київ, вул. Кутузова, 18/9

до приватного підприємства Юпітер , Черкаська область, м. Шпола, вул. Героїв Крут, 66-Ж

про витребування майна із чужого незаконного володіння,

за участю представників сторін:

прокурор (скаржник): Гіндик А.М - прокурор відділу - за посадою;

від кредитора: ОСОБА_1 - за довіреністю;

від боржника: ОСОБА_2 - технічний директор - за посадою;

ОСОБА_3 - директор - за посадою;

від ВДВС: не з'явився.

Рішенням господарського суду Черкаської області від 05.09.2017р. у справі №925/740/17 позов задоволено повністю (суддя Пащенко А.Д.).

На підставі автоматизованого розподілу справ між суддями у зв'язку зі звільненням судді Пащенко А.Д. у відставку, справу господарського суду №925/740/17 передано до провадження судді Скибі Г.М.

19.12.2017р. на виконання рішення суду від 05.09.2017р. видано наказ відповідно до постанови Київського апеляційного господарського суду.

27.06.2018р. до суду надійшла скарга заступника прокурора Черкаської області від 26.06.2018р. №05-1320вих18 на дії державного виконавця Шполянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, в якій заявник просить суд:

- визнати протиправними (незаконними) дії старшого державного виконавця Шполянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області ОСОБА_4 щодо повернення виконавчого документу без прийняття до виконання - наказу господарського суду Черкаської області від 19.12.2017р. №925/740/17 про витребування у Приватного підприємства Юпітер на користь держави Україна в особі Фонду державного майна України нежитлове приміщення автозаправної станції, що розташоване за адресою: Черкаська область, м. Шпола, вул. Леніна (Соборна), 138;

- скасувати, як неправомірне, рішення старшого державного виконавця Шполянського районного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції у Черкаській області ОСОБА_4, а саме: повідомлення від 12.06.2018р. про повернення виконавчого документу без прийняття до виконання - наказу господарського суду Черкаської області від 19.12.2017р. №925/740/17 про витребування у приватного підприємства Юпітер на користь держави Україна в особі Фонду державного майна України нежитлове приміщення автозаправної станції, що розташоване за адресою: Черкаська область, м. Шпола, вул. Леніна (Соборна), 138;

- зобов'язати Шполянський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області відкрити виконавче провадження за наказом господарського суду Черкаської області від 19.12.2017р. №925/740/17 про витребування у приватного підприємства Юпітер на користь держави Україна в особі Фонду державного майна України нежитлове приміщення автозаправної станції, що розташоване за адресою: Черкаська область, м. Шпола, вул. Леніна (Соборна), 138.

Скарга призначена до розгляду в судовому засіданні з викликом прокурора (скаржника), представників сторін та ВДВС.

ВДВС, належним чином повідомлений про дату та час судового засідання, участь свого представника у судове засідання не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив.

До початку судового засідання представник ВДВС надіслав до суду електронною поштою листа від 06.07.2018р. №4208/15.24-35, в якому просить суд направити на адресу ВДВС копію скарги з додатками та надати час, достатній для підготовки відзиву.

До початку судового засідання прокурор подав до суду пояснення від 10.07.22018р. №05-1408вих18, в якому зазначено, що приймаючи рішення про повернення виконавчого документу прокурору як стягувачу без прийняття до виконання, старшим державним виконавцем відділу ДВС допущено погіршення інтересів держави, оскільки судове рішення, яке набрало законної сили та підлягає примусовому виконанню, залишається не виконаним, а ПП Юпітер до цього часу використовує нежитлове приміщення автозаправної станції для власних потреб та отримує прибуток від здійснення підприємницької діяльності.

В судовому засіданні:

Прокурор (скаржник) підстави скарги та вимоги підтримав, просив їх задовольнити. Пояснив, що на виконання рішення суду 19.12.2017р. господарським судом Черкаської області видано наказ по справі №925/740/17 про витребування на користь держави України в особі Фонду державного майна України у ПП Юпітер нежитлового приміщення автозаправної станції, розташованого за адресою: Черкаська область, м. Шпола, вул. Леніна (Соборна), 138, який 04.06.2018 поданий прокуратурою Черкаської області на примусове виконання до Шполянського районного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції у Черкаській області.

Згідно з повідомленням старшого державного виконавця ВДВС ОСОБА_4 про повернення виконавчого документу без прийняття до виконання від 12.06.2018р., зазначений наказ на підставі п. 7 ч. 4 ст. 4 Закону України Про виконавче провадження повернутий до прокуратури області, у зв'язку з тим, що виконання рішення суду не передбачає заходів примусового виконання рішення.

Вказане повідомлення про повернення виконавчого документу без прийняття до виконання від 12.06.2018 надійшло до прокуратури Черкаської області 20.06.2018р. та зареєстроване за вхідним №05-19796 вх.18.

Вказує, що прийняте старшим державним виконавцем ВДВС ОСОБА_4 рішення про повернення виконавчого документу без прийняття до виконання не відповідає вимогам Закону та підлягає скасуванню.

Прокурор підставно та своєчасно звернувся до господарського суду зі скаргою на дії Полянського районного відділу ДВС.

Представник позивача (кредитора) позицію прокурора підтримав та просив задовольнити скаргу. Вказав, що визначення в рішенні суду процедури вилучення в боржника та передачі кредитору майна вже передбачає застосування примусу з боку держави через дії ВДВС.

Представники боржника, кожен окремо, повідомили суд, що неодноразово звертались до виконавчої служби в м. Шпола, просили провести дії по передачі майна власнику. Заперечують отримання документів від ВДВС. Майно не передано, стан його погіршується. Відповідач не в змозі забезпечити належний схов даного майна та його охорону.

Як зазначив прокурор (скаржник), прийняте старшим державним виконавцем ВДВС ОСОБА_4 оскаржуване рішення про повернення виконавчого документу без прийняття до виконання не лише суперечить нормам діючого законодавства, а й підриває засади правової держави, в якій верховенство в усіх сферах життя належить закону, а влада держави обмежена правом. Прийняття такого характеру рішень та вчинення неправомірних дій представниками виконавчої служби формує свідомість суспільства про можливість досягнення бажаного результату в обхід Закону, що спонукало прокуратуру Черкаської області звернутися до суду із скаргою на дії відділу ДВС для захисту інтересів держави.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, заслухавши пояснення прокурора (скаржника), представників кредитора та боржника, господарський суд Черкаської області дійшов до висновку, що скарга прокурора (скаржника) підлягає до задоволення з огляду на таке.

Посадові особи органів державної влади мають діяти лише у спосіб, визначений законом, про що вказано в ст. 19 Конституції України.

Рішення суду, ухвалене іменем держави, є обов'язковим до виконання на всій території держави відповідно до вимог Конституції України.

Згідно ч.1 ст. 74 Закону України Про виконавче провадження рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом.

Аналогічні правові позиції викладені в постанові Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. №9 Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України .

У відповідності до частини 1 статті 18 Закону України Про виконавче провадження виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Крім того, як передбачено пунктом 1 частини 2 статті 18 Закону України Про виконавче провадження , державний виконавець зобов'язаний здійснювати заходи примусового виконання рішень у спосіб та в порядку, які встановлені виконавчим документом і цим Законом.

За таких обставинах, законодавство України про виконавче провадження гарантує як стягувачу так і боржнику рівність прав під час виконавчого провадження та гарантії їх захисту, що обумовлено проведенням з боку державного виконавця неупередженого та об'єктивного провадження виконавчих дій, а також вжиття всіх необхідних заходів для реалізації прав та інтересів обох сторін у виконавчому провадженні.

Статтею 339 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Суд вважає, що прокурор (скаржник) своєчасно та підставно звернувся зі скаргою до господарського суду Черкаської області на дії ВДВС.

Пленум Вищого господарського суду України у п. 9.13 своєї постанови від 17.10.2012р. №9 Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України роз'яснив, що за результатами розгляду скарги виноситься ухвала, в якій господарський суд або визнає доводи заявника правомірними і залежно від їх змісту визнає постанову державного виконавця щодо здійснення заходів виконавчого провадження недійсною, або визнає дії чи бездіяльність органу Державної виконавчої служби незаконними, чи визнає недійсними наслідки виконавчих дій, або зобов'язує орган державної виконавчої служби здійснити певні виконавчі дії, якщо він ухиляється від їх виконання без достатніх підстав, або визнає доводи скаржника неправомірними і скаргу відхиляє.

З матеріалів справи вбачається, що ПП Юпітер нежитлове приміщення автозаправної станції, що розташоване по вул. Леніна (Соборна), 138 м. Шпола Черкаської області у добровільному порядку не повернуто, суд за позовом прокурора прийняв рішення про її витребування в примусовому порядку, що передбачає вжиття органами державної виконавчої служби заходів примусового виконання судового рішення від імені держави, передбачених ст. 63 Закону України Про виконавче провадження .

Відповідно до ст. 18 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України.

Таким чином, ухвалене іменем України рішення суду набрало законної сили та підлягає до обов'язкового виконання у спосіб, вказаний у судовому рішенні та у виконавчому документі.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону України Про виконавче провадження у виконавчому документі зазначається резолютивна частина рішення, що передбачає заходи примусового виконання рішень.

За змістом ст. 63 Закону України Про виконавче провадження рішення суду зобов'язального характеру - це рішення, за якими боржник зобов'язаний особисто вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення.

Так, рішенням господарського суду Черкаської області від 05.09.2017р. у справі №925/740/17, спірне майно витребувано у ПП Юпітер на користь держави Україна в особі Фонду державного майна України, тобто зобов'язано боржника особисто вчинити дії, спрямовані на фактичне повернення у державну власність нежитлового приміщення автозаправної станції, що розташоване за адресою: Черкаська область, м. Шпола , вул. Леніна, (Соборна), 138.

Враховуючи, що божником до цього часу приміщення автозаправної станції не повернуто, тому рішення зобов'язального характеру підлягає виконанню в примусовому порядку через органи державної виконавчої служби, які наділені Законом відповідними повноваженнями.

Вимоги до змісту виконавчого листа встановлені ч. 1 ст. 4 Закону України Про виконавче провадження , а п. 6 ч. 4 ст. 4 цього Закону передбачено, що, у разі невідповідності змісту виконавчого документу вимогам цієї статті, державний виконавець повертає виконавчий документ стягувачу без прийняття до виконання.

Суд дійшов висновку, що думка старшого державного виконавця ВДВС ОСОБА_4 про те, що виконання зазначеного рішення не передбачає застосування заходів примусового виконання рішень, а тому є підставою для повернення виконавчого документу стягувачу без прийняття до виконання, - є помилковим.

Виконання судових рішень є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та справедливого виконання рішення, що передбачено ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Законом України Про виконавче провадження встановлено заборону на зловживання процесуальними правами під час здійснення виконавчого провадження.

Так, державний виконавець зобов'язаний вживати передбачені Законом України Про виконавче провадження заходи примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Окрім того, згідно з ч. 1 ст. 26 Закону законодавець визначив в імперативній формі обов'язок виконавця розпочати примусове виконання рішення на підставі виконавчого документа, зазначеного у ст. З цього Закону.

Враховуючи наведене, державний виконавець зобов'язаний був прийняти до виконання виконавчий документ та відкрити виконавче провадження.

Отже, старший державний виконавець ВДВС ОСОБА_4 при вчиненні оскаржуваних дій діяв всупереч приписів ст.ст. 8, 19 Конституції України, ст.ст. 4, 18, 26 Закону України Про виконавче провадження , що є підставою для визнання його дій протиправними (незаконними) та зобов'язання вчинити дії.

На підставі викладеного скарга заступника прокурора Черкаської області на дії державного виконавця Шполянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 234, 342 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Скаргу заступника прокурора Черкаської області на дії державного виконавця Шполянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області - задовольнити.

Визнати протиправними (незаконними) дії старшого державного виконавця Шполянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області ОСОБА_4 щодо повернення виконавчого документу без прийняття до виконання - наказу господарського суду Черкаської області від 19.12.2017р. №925/740/17 про витребування у Приватного підприємства Юпітер на користь держави Україна в особі Фонду державного майна України нежитлове приміщення автозаправної станції, що розташоване за адресою: Черкаська область, м. Шпола, вул. Леніна (Соборна), 138.

Скасувати, як неправомірне, рішення старшого державного виконавця Шполянського районного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції у Черкаській області ОСОБА_4, а саме: повідомлення від 12.06.2018р. про повернення виконавчого документу без прийняття до виконання - наказу господарського суду Черкаської області від 19.12.2017р. №925/740/17 про витребування у приватного підприємства Юпітер на користь держави Україна в особі Фонду державного майна України нежитлове приміщення автозаправної станції, що розташоване за адресою: Черкаська область, м. Шпола, вул. Леніна (Соборна), 138.

Зобов'язати Шполянський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області відкрити виконавче провадження за наказом господарського суду Черкаської області від 19.12.2017р. №925/740/17 про витребування у приватного підприємства Юпітер на користь держави Україна в особі Фонду державного майна України нежитлове приміщення автозаправної станції, що розташоване за адресою: Черкаська область, м. Шпола, вул. Леніна (Соборна), 138.

Про виконання ухвали письмово повідомити суд не пізніше 01.08.2018р.

Ухвалу суду може бути оскаржено в установленому Законом порядку.

Суддя Г.М. Скиба

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення11.07.2018
Оприлюднено12.07.2018
Номер документу75244227
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/740/17

Ухвала від 11.07.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 02.07.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 22.05.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Постанова від 19.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 05.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 18.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 19.12.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні