Постанова
від 13.02.2018 по справі 336/7356/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАІНИ

2а/336/95/2018

336/7356/17

м. Запоріжжя 13 лютого 2018 року

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Зарютіна П.В.

за участю секретаря Чернишової І.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжяпро визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач подав до суду вищевказаний позов, вказавши, що він звернувся до відповідача для призначення пенсії за віком відповідно до ч. 2 ст. 40 ЗУ Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих в галузях економіки України за 3 останні роки, що передують року звернення із заявою про призначення пенсії за віком.

Рішенням відповідача позивачеві було відмовлено у призначенні пенсії за віком на загальних підставах, оскільки він вже і так отримує пенсію.

Посилаючись на незаконність такої відмови та наявність права на призначення пенсії позивач просить суд визнати дії відповідача протиправними, зобов'язати відповідача призначити йому пенсію за віком відповідно до ч. 2 ст. 40 ЗУ Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих в галузях економіки України за 3 останні роки, що передують року звернення із заявою про призначення пенсії за віком, провівши її виплату.

Сторони у судове засідання не явилися, відповідач надав на адресу суду відзив на адміністративний позов, якими підтвердив обґрунтованість вищевказаної відмови позивачу.

Відповідно до частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження. Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Всебічно вивчивши обставини справи, дослідивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що позивач перебував на обліку в Головному Управлінні Пенсійного фонду України в Запорізькій області отримуючи призначену йому у відповідності до Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб пенсію за вислугою років.

З урахуванням віку позивача, він набув право на пенсію за віком у відповідності до Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , у зв'язку з чим 23 листопада 2017 року звернувся до управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя з заявою про призначення йому пенсії за віком із урахуванням ч.2 ст.40 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Листом УПФУ від 24.11.2017 рокуповідомлено позивача, що за його зверненням було переведено на пенсію за віком з 04.09.2017 року із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому по України, з якої сплачено страхові внески, та яка враховується для обчислення пенсії за 2007 рік. Йому було відмовлено у розрахунку пенсії із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих в галузях економіки України за останні три роки, що передують року звернення із заявою про призначення пенсії за віком.

Згідно з ч. 1 ст. 40 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 року або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

Переведення з одного виду пенсії на інший виконується в порядку, передбаченому частиною третьої статті 45 вищезгаданого Закону. Як зазначено в цієї статті, переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

При переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Аналіз наведених норм свідчить, що тільки за бажанням пенсіонера при переведенні з одного виду пенсії на інший можуть застосовуватись норми частини 3 статті 45 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування щодо застосування показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Із матеріалів справи вбачається, що позивач не надавав згоду на врахування зарплати із застосуванням показника середньої заробітної плати, який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії, а навпаки наполягає на застосуванні цього показника за останні три роки.

Частиною 3 статті 45 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування передбачено переведення з одного виду пенсії на інший вид пенсії, які передбачені статтею 9 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника), в той час як у спірних правовідносинах має місце перехід на інший вид пенсії за іншим Законом, тому положення частини 3 статті 45 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині переведення з одного виду пенсії на інший до спірних правовідносин взагалі не підлягають застосуванню.

В даному випадку пенсія призначається із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про наявність у позивача права саме на призначення пенсії за віком із застосуванням показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Аналогічна правова позиція викладена Верховним Судом України у постанові від 31.03.2015 року.

Отже, позов підлягає задоволенню, але частковому, враховуючи те, що лише 23 листопада 2017 року позивач звернувся до управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя з заявою про призначення йому пенсії за віком із урахуванням ч.2 ст.40 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

На підставі викладеного, керуючись ст. 19 Конституції України, ст. 97 Закону України Про пенсійне забезпечення , ст.ст. 26, 40, 45, 46 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення", затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Пенсійного фонду України № 224/30 від 30.04.2002 р., Положенням про управління Пенсійний фонд України в районах, містах, районах у містах, а також у містах та районах, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 30.04.2002 р. № 8-2 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України від 25.02.2008 р. №5-5), ст.ст. 6, 8, 9, 12, 13, 72-79, 132, 139, 143, 241-246, 257, 263, 295, п.10,15.5 Перехідних положень КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1; номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1) до Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя(місцезнаходження: 03048, м.Київ, ВУЛИЦЯ ФЕДОРА ЕРНСТА, будинок 3; ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 40108646) про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя щодо розрахунку пенсії ОСОБА_1 пенсії за віком з урахуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік.

Зобов'язати Шевченківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя призначити ОСОБА_1 пенсію за віком з 23 листопада 2017 року відповідно до ст.26 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , з урахуванням ч.2 ст.40 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування із застосуванням середньої заробітної плати для призначення пенсії за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії та виплатити різницю між фактично отриманою та призначеною пенсією.

У задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень - Шевченківського об'єднаного управління пенсійного фонду України м. Запоріжжя на користь державного бюджету судові витрати по сплаті судового збору в сумі 640 грн.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в строки, передбачені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення суду оскаржується до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Шевченківський районний суд м. Запоріжжя відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя П.В. Зарютін

13.02.18

СудШевченківський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення13.02.2018
Оприлюднено14.02.2018
Номер документу72159305
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —336/7356/17

Ухвала від 19.10.2018

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Суркова В. П.

Ухвала від 19.10.2018

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Суркова В. П.

Постанова від 13.02.2018

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 17.01.2018

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 20.12.2017

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні