Ухвала
від 19.10.2018 по справі 336/7356/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

№ 336/7356/18

пр. № 2-ар/336/6/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2018 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого - судді Суркової В.П.,

при секретарі Аксьонової О.А.,

за участю представника

заявника - адвоката Плужника М.В.,

розглянуви у відкритому судовому засіданні у залі суду заяву ОСОБА_2 про роз'яснення судового рішення у справі за позовом ОСОБА_2 до Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 13 лютого 2018 року, ухваленому у справі за позовом ОСОБА_2 до Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії, позов задоволено частково. Визнано протиправними дії управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя щодо розрахунку ОСОБА_2 пенсії за віком з урахуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік.

Зобов'язано Шевченківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя призначити ОСОБА_2 пенсію за віком з 23 листопада 2017 року відповідно до ст. 26 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , з урахуванням ч. 2 ст.40 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування із застосуванням середньої заробітної плати для призначення пенсії за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії та виплатити різницю між фактично отриманою та призначеною пенсією.

ОСОБА_2. звернувся до суду з заявою про роз'яснення рішення, у який зазначено, що листом № 309/С-1 від 08.06.2018 року Шевченківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжясь відмовило йому у виконанні рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 13.02.2018 року, посилаючись на те, щорозмір пенсії розраховано вірно і на теперішній час перегляду не підлягає. Просив роз'яснити рішення суду.

В судовому засіданні представник заявника адвокат Плужник М.В. підтримав заяву та додав, що Шевченківським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України м. Запоріжжя рішення Шевченківського районного суду від 13 лютого 2018 року за позовом ОСОБА_2 до Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії не виконано, про що свідчиь лист від 08.06.2018 року. Вважає дії відповідача щодо відмови у виконанні рішення протиправними, просив роз'яснити рішення для подальшого його виконання.

Представник Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду заяви, у судове засідання не з'явився, причини неявки суду невідомі.

В силу ч. 3 ст. 254 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви про роз'яснення рішення.

Вислухавши думку представника заявника адвоката Плужника М.В., дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Рішенням Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 13 лютого 2018 року, ухваленому у справі за позовом ОСОБА_2 до Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії, позов задоволено частково. Визнано протиправними дії Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя щодо розрахунку пенсії ОСОБА_2 пенсії за віком з урахуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік.

Зобов'язано Шевченківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя призначити ОСОБА_2 пенсію за віком з 23 листопада 2017 року відповідно до ст.26 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , з урахуванням ч.2 ст.40 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування із застосуванням середньої заробітної плати для призначення пенсії за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії та виплатити різницю між фактично отриманою та призначеною пенсією.

Рішення набрало законної сили.

ОСОБА_2 звернувся до Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя з заявою про виконання зазначеного рішення суду.

Листом № 309/С-1 від 08.06.2018 року Шевченківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя відмовило ОСОБА_2 у виконанні зазначеного рішення, зі змісту якого вбачається, що заявнику з 01 жовтня 2017 року на підставі Закону України Про внесенні змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсії № 2148-VIII вже було перераховано пенсію із застосуванням середньої заробітної плати в галузях економіки за 2014-2016 роки у розмірі 3764,40 грн., у результаті чого, загальний розмір розрахованої пенсії за віком станом на 01.10.2017 року склав 5099,02 грн. Розмір пенсії розраховано вірно та у відповідності до вимог чинного законодавства, на теперішній момент перегляду не підлягає.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 254 КАС України за заявою учасника справи, державного виконавця суд роз'яснює ухвалене ним судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення, шляхом постановлення ухвали.

Ззаявлені ОСОБА_2 вимоги є по своїй суті вимогами про зміну способу захисту порушеного права, встановленого судовим рішенням, тобто зміну судового рішення по суті, що не входить в межі повноважень суду, що ухвалював рішення, та не є предметом регулювання ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси.

Згідно зі ст. 19 КАС України компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних та юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законодавством встановлено інший порядок судового провадження.

У даному випадку у разі незгоди з прийнятим Шевченківським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України м. Запоріжжя рішенням, воно може бути оскаржене в порядку підлеглості до органів Пенсійного фонду України вищого рівня або в судовому порядку, який передбачений нормами Кодексу адміністративного судочинства України.

Враховуючи наведене суд дійшов до висновку про відсутність правових підстав для задоволення заяви.

Керуючись ст. ст. 4, 5, 13, 19, 254, 294 КАС України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_2 про роз'яснення рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 13 лютого 2018 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.П. Суркова

СудШевченківський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення19.10.2018
Оприлюднено18.11.2018
Номер документу77889837
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —336/7356/17

Ухвала від 19.10.2018

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Суркова В. П.

Ухвала від 19.10.2018

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Суркова В. П.

Постанова від 13.02.2018

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 17.01.2018

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 20.12.2017

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні