Ухвала
від 14.02.2018 по справі 914/249/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

14.02.2018 р.                                                   Справа № 914/249/18

Господарський суд Львівської області у складі

Суддя Фартушок Т.Б.

розглянув матеріали позовної заяви:

за позовом: Західного регіонального центру страхового фонду документації, Львівська область, м.Львів,

до відповідача: Державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Галичина», Львівська область, м.Львів,

про: стягнення боргу.

ціна позову: 18587,60 грн.

ВСТАНОВИВ:

Західний регіональний центр страхового фонду документації звернувся до Господарського суду Львівської області із позовною заявою до Державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Галичина» про стягнення боргу; ціна позову 18587,60 грн.

Позовні вимоги обґрунтовує неналежним виконанням Відповідачем умов укладеного між Сторонами Договору про надання послуг з підготовки проектної робочої документації для будівництва до мікрофільмування, виготовлення документів страхового фонду та передачі мікрофільму на довгострокове зберігання від 13.01.2017р. №002/2017-ЗБО в частині повного та своєчасного розрахунку за надані послуги.

Вирішуючи питання про прийняття позовної заяви до розгляду, судом встановлено наявність підстав для її залишення без руху на підставі ст.174 ГПК України, зважаючи на наступне.

1.          Згідно ч.5 ст.91 ГПК України учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

Відповідно до п.п.8, 9, 10 ч.3 ст.162 ГПК України, позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В порушення вказаних вимог ГПК України Позивачем у поданій позовній заяві (від 02.02.2018р. вих. №89) не зазначено про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, не надано попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи, а також підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

2.          Позивачем в підтвердження факту надіслання Відповідачу копії позовної заяви із доданими до неї документами до позовних матеріалів долучено копію поштової квитанції (касового чеку) від 02.02.2018р. №7901906914665, копію опису вкладення до цінного листа №7901906914665 та копію рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу від 08.02.2018р. №7901906914665.

Відповідно до ч.1 ст.172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно п.1 ч.1 ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

У відповідності з п.2 «Правил надання послуг поштового зв'язку», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009р. №270, розрахунковий документ – документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв'язку. В свою чергу п. 19 Правил визначено, що внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Відповідно до п.61 «Правил надання послуг поштового зв'язку», у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення, бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Відтак, Позивачем не виконано вимог Господарського процесуального кодексу України про долучення до позовної заяви належних, достатніх та допустимих доказів надіслання іншим Учасникам справи позовної заяви та долучених до неї документів.

Суд інформує Позивача про те, що належним доказом відправлення на адресу Учасників справи копії позовної заяви із доданими до неї документами є оригінали поштової квитанції (касового чеку) та опису вкладення до цінного листа про таке відправлення.

3.          Позивачем в підтвердження сплати судового збору за подання позовної заяви до господарського суду до позовних матеріалів долучено копію банківської виписки з рахунку Позивача №35220252001680 від 01.02.2018р. за 31.01.2018р., з якої вбачається, що Позивачем згідно Квитанції від 30.01.2018р. №1 сплачено судовий збір за подання позовної заяви до господарського суду в розмірі 1762,00 грн.

Відповідно до ч.1 ст.172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно п.2 ч.1 ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.п.1 п.2 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Приписами статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2018 року для працездатних осіб в розмірі 1762 гривні.

Як роз'яснено Вищим господарським судом України у п.п.2.20 п.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013р. №7 «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України» (із змінами та доповненнями) чинним законодавством не встановлено якихось спеціальних вимог щодо оформлення платіжних документів, за якими перераховуються суми судового збору. Отже, таке перерахування здійснюється за загальними правилами згідно з вимогами Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» і відповідних нормативно-правових актів Національного банку України.

Пунктом 2.21 вказаної Постанови визначено, що платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором.

Відповідні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені із застосуванням технічних засобів (фотокопії тощо) цих документів, не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

Враховуючи вищенаведене суд зазначає, що Позивачем при поданні позовної заяви до господарського суду не подано належних, достатніх та допустимих доказів сплати судового збору у встановленому Законом порядку та розмірі.

4.          Крім цього, у позовній заяві вказано, що Львівський міжрегіональний центр соціально-трудової , професійної та медичної реабілітації інвалідів (з яким Позивач уклав договір, невиконання зобов'язань Відповідачем по якому зазначено як підставу позовних вимог) перейменовано у Державну реабілітаційну установу «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Галичина», проте, доказів даної обставини не зазначено та не надано суду.

Наведене є порушенням вимог п.5 ч.3 ст.162 ГПК України, відповідно до якої, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Також, наведене є порушенням вимог ч.2 ст.164 ГПК України, відповідно до якої, Позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч.1 ст.174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

5.          Окрім того, відповідно до приписів ч.2 ст.9 Закону України «Про судовий збір» суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Згідно ч.10. ст.174 Господарського процесуального кодексу України заяви, скарги, клопотання, визначені цим Кодексом, за подання яких передбачено сплату судового збору, залишаються судом без руху також у випадку, якщо на момент відкриття провадження за відповідною заявою, скаргою, клопотанням суд виявить, що відповідна сума судового збору не зарахована до спеціального фонду державного бюджету. Правила цієї частини не застосовуються до заяв про забезпечення доказів або позову.

Згідно даних інформаційної системи «Діловодство спеціалізованого суду» не підтверджується зарахування до спеціального фонду Державного бюджету сплаченої позивачем суми судового збору.

          

З врахуванням вищенаведеного суд дійшов висновків про необхідність залишення позовної заяви без руху та надання Позивачеві десятиденного строку з дня вручення даної ухвали на усунення недоліків позовної заяви.

          

Одночасно, суд інформує Заявника, що, згідно приписів ч.3 ст.174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.162, 164, 172, 174, 234 ГПК України, суддя –

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позовну заяву Західного регіонального центру страхового фонду документації від 02.02.2018р. №89 (вх.№264 від 12.02.2018р.) залишити без руху.

2.          Надати Західному регіональному центру страхового фонду документації десятиденний строк з дня вручення ухвали для усунення недоліків поданої позовної заяви, а саме:

2.1          надати письмові пояснення у яких зазначити про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

2.2)          надати попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи;

2.3)          надати підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав;

2.4)          надати оригінал поштової квитанції (касового чеку) від 02.02.2018р. №7901906914665;

2.5)          надати оригінал опису вкладення до цінного листа від 02.02.2018р №7901906914665;

2.6)          надати оригінал Квитанції від 30.01.2018р. №1 про сплату судового збору за подання позовної заяви до господарського суду в розмірі 1762,00 грн.;

2.7)          надати довідку з органу виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики (ГУДКCУ у Львівській області) про зарахування сплаченого згідно Квитанції від 30.01.2018р. №1 судового збору до Державного Бюджету України;

2.8)          надати докази зміни найменування Відповідача.

3.          Ухвала набирає законної сили в порядку та строк, передбачені ст.235 ГПК України.

4.          Ухвала не підлягає оскарженню.

                    

Відповідно до ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Суддя                                                                                 Фартушок Т. Б.

Дата ухвалення рішення14.02.2018
Оприлюднено16.02.2018
Номер документу72177215
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення боргу. ціна позову: 18587,60 грн

Судовий реєстр по справі —914/249/18

Рішення від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 27.03.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 02.03.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 14.02.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні