Ухвала
від 08.02.2018 по справі 922/4943/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"08" лютого 2018 р. Справа № 922/4943/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

при секретарі судового засідання Мороз Ю.В.

розглянувши заявуДергачівська ОДПІ ГУ ДФС у Харківської області, м. Дергачі про визнання банкрутом ТОВ "Сінтал Агро Трейд" , код ЄДРПОУ 33817183 за участю сторін:

пр-к ПАТ "Мегабанк" - Власенко О.О. (дов. 02.01.18 р.),

пр-к ПАТ "ПУМБ" - Пашкова Н.В. (дов. від 15.01.18 р.),

пр-к банкрута - Нижник А.А. (дов. від 30.01.18 р.),

ліквідатор - не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

Постановою суду від 15.09.16 р. ТОВ "Сінтал Агро Трейд" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором по справі призначено арбітражного керуючого Штельманчук М.С., зобов'язавши його виконати ліквідаційну процедуру в строк до 15.09.2017 р.

Ухвалою суду від 27.09.2017 р., враховуючи, що строк ліквідаційної процедури закінчився, до суду не надано повного звіту, справу призначено до розгляду в судовому засіданні, зобов'язавши ліквідатора надати суду повний звіт про виконану роботу.

Ухвалою суду від 19.10.17 р. та від 12.12.17 р. відкладено розгляд звіту ліквідатора.

Ліквідатор особисто в судове засідання 08.02.18 р. не з'явився, проте на виконання вимог ухвали суду ліквідатор надав звіт про виконану роботу за період по 05.02.18 р. та клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури, в зв'язку з не завершенням ліквідаційної процедури.

Присутній в судовому засіданні представник комітету кредиторів підтримав клопотання ліквідатора та просив суд перенести розгляд повного звіту ліквідатора.

Розглянувши матеріали справи, наданий суду звіт та клопотання ліквідатора, заслухавши пояснення учасників процесу, суд встановив, що на засіданні комітету кредиторів 05.02.2018 р. ліквідатор довів звіт та повідомив, що ліквідаційна процедура триває з об'єктивних підстав. Як свідчить звіт ліквідатора, на даний час ліквідатором вживаються заходи щодо оформлення права власності, на нерухоме майно в Краснокутському районі в с. Козіївка та відновлення дублікатів правовстановлюючих документів на нерухоме майно в смт. Золочів; підготовка та організація продажу додатково виявлених активів банкрута; підготовки оголошення про проведення аукціону та проведення продажу майна банкрута шляхом проведення аукціону. Крім того, ліквідатором виявлені заборони та арешти на майно банкрута, в зв'язку з чим було подано до суду відповідно клопотання про їх скасування, отримано рішення суду і на даний час вживаються заходи по скасуванню арештів та заборон.

Отже, суду доведено, що ліквідаційна процедура не завершена з об'єктивних підстав, проте суд вважає клопотання ліквідатора про продовження строку ліквідаційної процедури такими, що не підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Проблемою провадження у справах про банкрутство завжди була тривала в часі ліквідаційна процедура, що призводило до додаткових витрат на її здійснення і не сприяло захисту прав кредиторів. У новій редакції Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що ліквідаційна процедура у справі відкривається лише на строк 12 місяців, положень про можливість продовження цього строку в Законі не міститься. Відтак, на практиці постало питання, які процесуальні наслідки наступають після закінчення цього строку.

Виходячи із того, що Закон не містить жодного процесуального наслідку порушення строку процедури ліквідації, процесуальні наслідки не наступають. Суд продовжує провадження у справі.

Водночас, порушення строку (вихід за межі встановленого Законом строку процедури ліквідації) - є приводом для суду розглянути законність дій (бездіяльності) ліквідатора (чи все, що він мав зробити, він зробив) та (за наявності підстав) вирішити питання щодо заміни ліквідатора (частина 12 статті 41 Закону). Слід зазначити, що цими повноваженнями суд може скористатися в будь-який момент, поки триває ліквідаційна процедура (як до закінчення встановленого Законом строку процедури ліквідації, так і після).

Після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс. Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора/ліквідаційного балансу (частина 1 статті 46 Закону) - ліквідаційний баланс може бути затверджено тільки за умови того, що все майно боржника продано та кошти спрямовано на задоволення вимог кредиторів в порядку черговості, яка передбачена статтею 45 Закону.

При цьому, ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про припинення юридичної особи - банкрута (частина 7 статті 46 Закону). Цей припис Закону кореспондує із нормами частини 3 статті 40 Закону, згідно положень якої ліквідатор (ліквідаційна комісія) виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Відтак, судова процедура триває до повного завершення процедури ліквідації - продаж усього майна боржника, затвердження ліквідаційного балансу і звіту ліквідатора, внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про його припинення. Повноваженням суду є вирішення питання про відкриття процедури ліквідації та здійснення контролю за її реалізацією. Оскільки строк процедури ліквідації визначено Законом, то продовжувати його, чи обмежити суд не уповноважено - це повноваження законодавця.

Про це також зазначено у постанові №15 Пленуму Верховного суду України від 18.12.09 р. в п. 86, а саме: ліквідатор зобов'язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс у встановлений строк, проте невиконання ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Законом, не є підставою для припинення провадження у справі.

Наслідків перевищення строку ліквідаційної процедури Закон не містить.

Згідно ст. 216 ГПК України в редакції від 15.12.17 р. суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 202 ГПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в разі необхідності витребування нових доказів.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що суду не надано доказів завершення ліквідаційної процедуру в повному обсязі, суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури та відкласти розгляд звіту ліквідатора.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 37-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 202, 216, 233, 234 ГПК України в редакції від 15.12.17 р.,

УХВАЛИВ:

1. Відмовити ліквідатору у задоволенні клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури.

2. Відкласти розгляд звіту ліквідатора на "29" березня 2018 р. о(об) 11:30 год., за адресою: м. Харків, пл. Свободи 5 Держпром 8-й під'їзд, зал № 111.

3. Зобов'язати ліквідатора вжити заходів щодо завершення ліквідаційної процедури, скласти повний звіт та надати його суду на затвердження.

4. Явку в судове засідання ліквідатора визнати обов'язковою.

5. Ухвалу направити ліквідатору, комітету кредиторів, банкруту.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та підлягає оскарженню в частині відмови в задоволенні клопотання протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підписана 13.02.18 р.

Суддя Міньковський С.В.

Дата ухвалення рішення08.02.2018
Оприлюднено14.02.2018
Номер документу72178161
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4943/15

Ухвала від 11.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 02.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 18.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 25.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 21.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 07.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 08.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 27.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 20.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні