Ухвала
від 27.02.2018 по справі 927/169/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

27 лютого 2018 року м. Чернігів справа № 927/169/15

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали справи за заявою голови ліквідаційної комісії боржника БОРЖНИК: Товариство з обмеженою відповідальністю ФРУКТОВИЙ ДІМ ІМПЕРІАЛ ВН 14000, м. Чернігів, вул. Мстиславська, 15 про порушення справи про банкрутство

Представники учасників провадження у справі про банкрутство:

від кредиторів: ОСОБА_1 - предст. Мацея Радецькі (без належних повноважень)

від боржника: ОСОБА_2 - ліквідатор

Ухвала виноситься після перерви, оголошеної в судовому засіданні 27.02.2018р., на підставі ст. 216 Господарського процесуального кодексу України.

В судовому засіданні 27.02.2018р., на підставі ст. 233 Господарського процесуального кодексу України, було оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Головою ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю ФРУКТОВИЙ ДІМ ІМПЕРІАЛ ВН (надалі - боржник) подана заява про порушення справи про банкрутство на підставі ст. ст. 11, 95 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (надалі - Закон про банкрутство), яка ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 11.02.2015р. була прийнята до розгляду.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 10.03.2015р. порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю ФРУКТОВИЙ ДІМ ІМПЕРІАЛ ВН та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою Господарського суду Чернігівської області від 17.03.2015р. боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на шість місяців, покладено обов'язки ліквідатора на голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю ФРУКТОВИЙ ДІМ ІМПЕРІАЛ ВН ОСОБА_3, зобов'язано ліквідатора надати суду реєстр вимог кредиторів, виконати дії, передбачені розділом ІІІ Ліквідаційна процедура Закону про банкрутство, а також надати господарському суду ліквідаційний баланс та звіт про проведену роботу.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 15.03.2016р. затверджений звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, ліквідовано юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю ФРУКТОВИЙ ДІМ ІМПЕРІАЛ ВН , провадження у справі припинено.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 05.05.2016р. вказана вище ухвала Господарського суду Чернігівської області від 15.03.2016р. скасована з направленням справи на розгляд до місцевого господарського суду у іншому складі суду.

У відповідності з ст. 2 1 Господарського процесуального кодексу України, автоматизованою системою документообігу суду визначено суддю М.Г.Тимченко для розгляду даної справи.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 23.08.2016р. продовжено ліквідаційну процедуру, припинено повноваження ліквідатора - голови ліквідаційної комісії - ОСОБА_3, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого ОСОБА_4, зобов'язано останнього, зокрема надати господарському суду ліквідаційний баланс та звіт про проведену роботу.

На підставі розпорядження керівника апарату Господарського суду Чернігівської області від 14.11.2016р. № 02-01/76/16 був призначений повторний автоматичний розподіл справи № 927/169/15, внаслідок якого для її розгляду визначено суддю А.С.Сидоренка.

В подальшому строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора банкрута - арбітражного керуючого ОСОБА_4 неодноразово продовжувався, востаннє - ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 23.05.2017р. на три місяці до 23.08.2017р.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 10.10.2017р., зокрема:

звільнено арбітражного керуючого ОСОБА_4 від виконання повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю ФРУКТОВИЙ ДІМ ІМПЕРІАЛ ВН ;

ліквідатором банкрута призначений арбітражний керуючий ОСОБА_2;

продовжений строк ліквідаційної процедури на шість місяців до 23.02.2018р.

07 лютого 2018 року ліквідатором банкрута подано до Господарського суду Чернігівської області ліквідаційний баланс та звіт про проведену роботу, а також звіт про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат, які ухвалою суду від 12.02.2018р. були прийняті, приєднані до матеріалів справи та призначені до розгляду в судовому засіданні на 27.02.2018р.

Вказаною вище ухвалою суду від 12.02.2018р., зокрема:

встановлений процесуальний строк для подання кредиторами заперечень на звіти ліквідатора - до 26 лютого 2018 року включно з одночасним повідомленням про те, що зміст та порядок їх подання повинні відповідати ст. 170 Господарського процесуального кодексу України;

роз'яснено кредиторам, що подання заперечень є правом учасників справи.

Кредитори належним чином були повідомлені про дату, час та місце проведення судового засідання, однак не скористалися своїм процесуальним правом на участь у ньому.

26 лютого 2018 року до Господарського суду Чернігівської області надійшли заперечення (від 22.02.2018р. № 752/2) Публічного акціонерного товариства БАНК ФОРУМ на подані ліквідатором ОСОБА_2 звіт про проведену роботу та звіт про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат.

В обґрунтування своїх заперечень кредитор посилається на неналежне виконання ліквідатором ОСОБА_2 своїх обов'язків. Так, зокрема останнім здійснені лише запити до правоохоронних органів щодо результатів розгляду звернень попереднього ліквідатора ОСОБА_4 В той же час, завданням ліквідатора є вжиття заходів щодо дійсного та належного пошуку майна банкрута, а не лише констатація факту відсутності майна; у разі виявлення фактів незаконного відчуження майна ліквідатор має вживати заходів з повернення його до ліквідаційної маси.

Крім того, зі звіту ліквідатора не вбачається, які саме дії були вчинені останнім з метою розшуку та відновлення первинної документації банкрута (у т.ч. шляхом звернення до правоохоронних органів), яка може містити дані про існування як активів, так і дебіторської заборгованості.

Також ліквідатор не надав відомостей щодо власника будівлі, розташованої в м. Одеса по вул. Дальницька, 15-а, яка використовувалась банкрутом під час діяльності, і місцезнаходження якої значилось як адреса товариства; відсутня інформація щодо транспортних засобів, нерухомості та земельних ділянок банкрута на території Донецької області (в матеріалах справи містяться відомості щодо повернення запитів до органів державної виконавчої служби у Ворошиловському районі міста Донецька, управління земельних ресурсів м. Донецька, управління ДАІ ГУ УМВС м. Донецька у зв'язку з призупиненням пересилання через бойові дії. При цьому, ліквідатором не були здійснені запити до відповідних державних органів в особі їх центральних органів або правонаступників); недослідженим лишилось питання наявності та використання резервного фонду товариства та матеріальної відповідальності директора банкрута, за рахунок чого могли б бути погашені вимоги кредиторів; неотримані та непроаналізовані виписки по банківських рахунках банкрута.

Таким чином, на думку ПАТ БАНК ФОРУМ , виконання арбітражним керуючим ОСОБА_2 обов'язків ліквідатора є неналежним, призводить до затягування ліквідаційної процедури та заподіянню матеріальної шкоди кредиторам, а тому звіт арбітражного керуючого ОСОБА_2 про проведену роботу не підлягає затвердженню.

Щодо звіту арбітражного керуючого ОСОБА_2 про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат, кредитор зазначає, що він також не підлягає затвердженню, оскільки всупереч приписам ст. 115 Закону про банкрутство він не був схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Ліквідатор не погодився з позицією кредитора, вважаючи її необґрунтованою та безпідставною.

Після оголошеної в судовому засіданні перерви ліквідатором подане клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури на шість місяців.

Розглянувши подані документи і матеріали, вислухавши пояснення ліквідатора, з'ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення клопотання по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

Згідно ч. 1 ст. 37 Закону про банкрутство, у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Відповідно до ч. 3 ст. 40 Закону про банкрутство визначено, що ліквідатор (ліквідаційна комісія) виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Законом та іншими нормативно -правовими актами.

Стаття 83 Закону про банкрутство визначає випадки при настанні яких господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство. Зокрема, відповідно до змісту наведеної статті припинення провадження у справі про банкрутство, після визнання боржника банкрутом можливе лише, якщо: боржник - юридична особа не внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; юридичну особу, яка є боржником, припинено в установленому законодавством порядку, про що є відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; затверджена мирова угода в порядку, передбаченому цим Законом; затверджений звіт ліквідатора в порядку, передбаченому цим Законом; згідно із законом справа не підлягає розгляду в господарських судах України.

Зазначені норми Закону про банкрутство не містять такої підстави для припинення провадження у справі про банкрутство як закінчення строку ліквідаційної процедури.

У відповідності з ст. 46 Закону про банкрутство, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі - продажу; копії договорів купівлі - продажу та акти приймання - передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

У разі якщо господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував майнові активи банкрута у повному обсязі, суд виносить ухвалу про призначення нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом, якщо інше не передбачено цим Законом. Новий ліквідатор очолює ліквідаційну комісію і діє згідно з вимогами цього Закону.

Ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про припинення юридичної особи - банкрута.

При цьому, суд виходить з системного аналізу положень Закону про банкрутство, зокрема ст. ст. 45, 46, якими визначено підстави та порядок завершення ліквідації, відповідно до яких ліквідація закінчується не збігом строку ліквідаційної процедури, а завершенням продажу майна банкрута, завершенням розрахунків з кредиторами, затвердженням звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу та внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців запису про припинення юридичної особи - банкрута.

У відповідності з ч. 4 ст. 46 Закону про банкрутство, встановлення господарським судом під час розгляду звіту ліквідатора факту невиявлення або нереалізації останнім майнових активів банкрута у повному розмірі є підставою для призначення нового ліквідатора, який діє згідно з вимогами Закону про банкрутство, що в свою чергу свідчить про можливість та необхідність продовження строку ліквідаційної процедури банкрута у разі його закінчення на час розгляду господарським судом звіту ліквідатора.

Окремо судом враховується, що ліквідатор зобов'язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс після завершення всіх розрахунків з кредиторами, а не у встановлений строк. При цьому, незавершення ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Законом про банкрутство, не є підставою для припинення провадження у справі.

Враховуючи, що 23.02.2018р. строк ліквідаційної процедури сплинув, однак ліквідація банкрута не завершена і для її завершення потрібен додатковий час, суд вважає за необхідне з метою здійснення необхідних заходів у ліквідаційній процедурі по цій справі задовольнити клопотання ліквідатора та продовжити строк ліквідаційної процедури банкрута та повноважень ліквідатора банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_2 на шість місяців.

Керуючись ст. ст. 37, 40, 45, 46 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , ст. ст. 216, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Продовжити строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_2 на шість місяців до 23.08.2018р.

Копії цієї ухвали надіслати ліквідатору ОСОБА_2 (14005, АДРЕСА_1) та кредиторам: публічному акціонерному товариству БАНК ФОРУМ (02100, м. Київ, бульвар Верховної Ради, 7) та громадянину ОСОБА_5 Мацею Радецькі (05-610, ОСОБА_5, м. Гошчин, вул. Бронішев, 4; адреса представника в Україні (ОСОБА_6) : 02090, м. Київ, вул. Алма-Атинська, 4 - а, кв. 45).

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її оголошення та може бути оскаржена до Київського апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги через місцевий господарський суд.

Повний текст ухвали складено 27.02.2018р.

Суддя А.С.Сидоренко

Дата ухвалення рішення27.02.2018
Оприлюднено02.03.2018
Номер документу72440835
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/169/15

Постанова від 28.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 28.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 05.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 13.09.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 28.08.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 22.08.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 13.08.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 16.04.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 27.02.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 12.02.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні