Ухвала
від 01.03.2018 по справі 757/30516/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/30516/17-к

У Х В А Л А

Іменем України

01 березня 2018 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участю секретаря ОСОБА_4

прокурора ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

обвинуваченого ОСОБА_7

представника потерпілого ТОВ «Суран» ОСОБА_8

представників ЗАТ «Гарцинія» ОСОБА_9 , ОСОБА_10

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву представника Закритого акціонерного товариства «Гарцинія» ОСОБА_9 про залучення в якості потерпілого до участі у кримінальному провадженні у справі №757/30516/17-к за обвинуваченням ОСОБА_7 у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду на розгляді під головуванням судді ОСОБА_1 перебуває вказане кримінальне провадження.

Представник ЗАТ «Гарцинія» ОСОБА_9 звернувся до суду із заявою про залучення Закритого акціонерного товариства «Гарцинія» до кримінального провадження як потерпілого, а також подав цивільний позов ЗАТ «Гарцинія» до ОСОБА_7 про відшкодування матеріальної шкоди, який просив прийняти до розгляду у кримінальному провадженні. Обґрунтовував свою позицію тим, що на даний час ЗАТ «Гарцинія» є власником (добросовісним набувачем) земельної ділянки, розташованої по провулку Землянському, 12, в м. Києві, у заволодіння якої шахрайським шляхом обвинувачується ОСОБА_7 , а тому ТОВ «Суран», що є потерпілим у даному провадженні, виходячи зі змісту ч. 3 ст. 388 Цивільного кодексу України, в будь-який час може витребувати вказану земельну ділянку у ЗАТ «Гарцинія», чим товариству спричинена майнова шкода на суму вартості земельної ділянки - 993 152,40 грн.

В судовому засіданні представники ЗАТ «Гарцинія» ОСОБА_9 , ОСОБА_10 заяву підтримали повністю та вважали, що ЗАТ «Гарцинія» є потерпілим у кримінальному провадженні.

Адвокат ОСОБА_9 додатково зазначив, що із клопотанням про визнання ЗАТ «Гарцинія» потерпілим в провадженні звертався до слідчого на стадії досудового розслідування, проте будь-якої відповіді на таке клопотання не отримано, результати її розгляду невідомі.

Прокурор не заперечував проти задоволення заяви та залучення ЗАТ «Гарцинія» до провадження як потерпілої особи.

Представник потерпілого, захисник проти задоволення заяви заперечували, зазначивши, що кримінальним правопорушенням ЗАТ «Гарцинія» шкоди не завдано, в результаті вчинення злочину, в якому обвинувачується ОСОБА_7 , спірна земельна ділянка вибула з власності законного власника ТОВ «Суран» та після укладення декількох договорів купівлі-продажу право власності на неї набуло ТОВ «Гарцинія», яке і є власником на даний час.

Обвинувачений погодився із позицією захисника.

Вислухавши позиції сторін, представників ЗАТ «Гарцинія», вивчивши в нарадчій кімнаті наявні матеріали провадження, колегія суддів надходить наступного висновку.

Відповідно до ч. 1. ст. 55 КПК України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.

Частиною 5 цієї ж статті визначено, що за наявності очевидних та достатніх підстав вважати, що заява, повідомлення про кримінальне правопорушення або заява про залучення до провадження як потерпілого подана особою, якій не завдано шкоди, зазначеної у частині першій цієї статті, слідчий або прокурор виносить вмотивовану постанову про відмову у визнанні потерпілим, яка може бути оскаржена слідчому судді.

Пам`ятка про права та обов`язки потерпілого представникам ТОВ «Гарцинія» не вручалась, бездіяльність слідчого щодо нерозгляду відповідного клопотання представниками товариства на стадії досудового розслідування до слідчого судді не оскаржувалась, дані про ТОВ «Гарцинія» як потерпілого в обвинувальному акті та реєстрі матеріалів досудового розслідування відсутні.

Як встановлено в судовому засіданні, на даний час ЗАТ «Гарцинія» не спричинено кримінальним правопорушенням майнової шкоди, а представники товариства, звертаючись із даною заявою до суду, зазначають про спричинення такої шкоди в майбутньому внаслідок можливого витребування земельної ділянки первісним власником, що не узгоджується із нормативним визначенням, наведеним в ч. 1 ст. 55 КПК України.

За таких обставин колегія суддів не вбачає підстав для залучення ЗАТ «Гарцинія» до провадження як потерпілого.

Як визначено ч. 1 ст. 61 КПК України цивільним позивачем у кримінальному провадженні є фізична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди, та яка в порядку, встановленому цим Кодексом, пред`явила цивільний позов.

Оскільки судом встановлено, що кримінальним правопорушенням, з приводу якого здійснюється судове провадження №757/30516/17-к, ТОВ «Гарцинія» майнової шкоди не спричинено, вказану юридичну особу не визнано потерпілим у кримінальному провадженні, тому відсутні підстави для прийняття до розгляду в кримінальному провадженні цивільного позову ТОВ «Гарцинія» до ОСОБА_7 , а тому вказаний цивільний позов слід повернути особі, що звернулась із ним представнику ТОВ «Гарцинія» ОСОБА_9 .

На підстав ст. ст. 8, 9, 55, 61, 314 КПК України, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні заяви представника Закритого акціонерного товариства «Гарцинія» ОСОБА_9 про залучення в якості потерпілого до участі у кримінальному провадженні у справі №757/30516/17-к за обвинуваченням ОСОБА_7 у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України - відмовити

Цивільний позов ЗАТ «Гарцинія» повернути представнику товариства ОСОБА_9 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.03.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72613481
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/30516/17-к

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 15.06.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Могильний Олег Павлович

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 27.06.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 27.06.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Вирок від 25.03.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 01.03.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні