Рішення
від 14.03.2018 по справі 686/22409/17
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/22409/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2018 року Хмельницький міськрайонний суд в складі:

головуючого - судді Карплюка О.І.

при секретарі Скоринському В.В.

з участю представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2 та представника третьої особи ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Хмельницькому справу за позовом ОСОБА_4 до товариства з обмеженою відповідальністю «Корвет» та третьої особи товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Фреш» про стягнення компенсації,

встановив:

ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом до ТОВ «Корвет» та третьої особи ТОВ «Компанія «Фреш» про стягнення компенсації в сумі 64000 грн. за використання творів образотворчого мистецтва, а саме: картин під назвами «Созерцатель» та «Город спит» , автором яких вона є, при реалізації 6 вересня 2017 року в магазинах ТОВ «Корвет» блокнота та офісного зошита, на яких були зображені частини вказаних творів. Однак, дозволу на їх використання вона ТОВ «Корвет» не давала.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав.

В судовому засіданні представник відповідача проти позову заперечує, посилаючись на те, що реалізація вказаних канцелярських товарів із зображенням картин «Созерцатель» та «Город спит» мала місце 6 вересня 2017 року, а реєстрація авторського права на них відбулась 12 вересня 2017 року. Згідно наданих позивачем чеків, вбачається реалізація ТОВ «Корвет» канцелярської книги, а блокнота - не відповідачем. Крім того, сума компенсації не відповідає обсягу порушення.

В судовому засіданні представник третьої особи проти позову заперечує, посилаючись на відсутність вини відповідача, на малозначність вказаного порушення та на застосування розрахункової величини при стягненні компенсації у розмірі 1600 грн., а не мінімальної заробітної плати в розмірі 3200 грн.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню.

Так, відповідно до вимог ст. 1 Закону України «Про авторське право і суміжні права» автор - фізична особа, яка своєю творчою працею створила твір; контрафактний примірник твору, фонограми, відеограми - примірник твору, фонограми чи відеограми, відтворений, опублікований і (або) розповсюджуваний з порушенням авторського права і (або) суміжних прав, у тому числі примірники захищених в Україні творів, фонограм і відеограм, що ввозяться на митну територію України без згоди автора чи іншого суб'єкта авторського права і (або) суміжних прав, зокрема з країн, в яких ці твори, фонограми і відеограми ніколи не охоронялися або перестали охоронятися; примірник твору - копія твору, виконана у будь-якій матеріальній формі.

Відповідно до вимог ст. 11 ч. ч. 1 та 5 цього Закону первинним суб'єктом, якому належить авторське право, є автор твору. За відсутності доказів іншого автором твору вважається особа, зазначена як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства). Суб'єкт авторського права для засвідчення авторства (авторського права) на оприлюднений чи не оприлюднений твір, факту і дати опублікування твору чи договорів, які стосуються права автора на твір, у будь-який час протягом строку охорони авторського права може зареєструвати своє авторське право у відповідних державних реєстрах. Державна реєстрація авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, здійснюється Установою відповідно до затвердженого Кабінетом Міністрів України порядку. Установа складає і періодично видає каталоги всіх державних реєстрацій.

Відповідно до вимог ст. 15 ч. 1 цього Закону до майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) належать: а) виключне право на використання твору; б) виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами.

Відповідно до вимог ст. 50 ч. 1 п. «б» цього Закону порушенням авторського права і (або) суміжних прав, що дає підстави для захисту таких прав, у тому числі судового, є: піратство у сфері авторського права і (або) суміжних прав - опублікування, відтворення, ввезення на митну територію України, вивезення з митної території України і розповсюдження контрафактних примірників творів (у тому числі комп'ютерних програм і баз даних), фонограм, відеограм, незаконне оприлюднення програм організацій мовлення, камкординг, кардшейрінг, а також Інтернет-піратство, тобто вчинення будь-яких дій, які відповідно до цієї статті визнаються порушенням авторського права і (або) суміжних прав з використанням мережі Інтернет .

Судом встановлено, що 12 вересня 2017 року ОСОБА_4 видано свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір за №73811 «Збірник творів образотворчого мистецтва художниці Мар'яни ОСОБА_4» , в тому числі картин під назвами «Созерцатель» та «Город спит» .

6 вересня 2017 року в магазинах ТОВ «Корвет» , що в м. Хмельницькому, по вул. Подільській, 93 та Проскурівській, 4/3, були придбані блокнот та офісний зошит, на яких зображено частини творів позивача «Созерцатель» та «Город спит» на загальну суму 55 грн. 98 коп. Дозволу на використання вказаних творів ОСОБА_4 ТОВ «Корвет» не давала.

Таким чином, відповідач порушив її авторські права щодо використання даних картин.

Відповідно до вимог ст. 52 ч. 1 п. «г» цього Закону за захистом свого авторського права і (або) суміжних прав суб'єкти авторського права та суміжних прав мають право звертатися в установленому порядку до суду та інших органів відповідно до їх компетенції. При порушеннях будь-якою особою авторського права і (або) суміжних прав, передбачених ст. 50 цього Закону, недотриманні передбачених договором умов використання творів і (або) об'єктів суміжних прав, використанні творів і об'єктів суміжних прав з обходом технічних засобів захисту чи з підробленням інформації і (або) документів про управління правами чи створенні загрози неправомірного використання об'єктів авторського права і (або) суміжних прав та інших порушеннях особистих немайнових прав і майнових прав суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав суб'єкти авторського права і (або) суміжних прав мають право подавати позови до суду про відшкодування збитків (матеріальної шкоди), включаючи упущену вигоду, або стягнення доходу, отриманого порушником внаслідок порушення ним авторського права і (або) суміжних прав, або виплату компенсацій.

Відповідно до вимог ст. 52 ч. 2 п. «г» цього Закону суд має право постановити рішення чи ухвалу про: г) виплату компенсації, що визначається судом, у розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат, замість відшкодування збитків або стягнення доходу. При визначенні компенсації, яка має бути виплачена замість відшкодування збитків чи стягнення доходу, суд зобов'язаний у встановлених п. "г" цієї частини межах визначити розмір компенсації, враховуючи обсяг порушення та (або) наміри відповідача.

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону №1774 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» передбачено, що мінімальна зарплата після 1 січня 2017 року не застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів і заробітної плати працівників та інших виплат. До внесення змін до законів України щодо незастосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини вона застосовується у розмірі 1600 грн.

З огляду на викладене, та враховуючи обсяг порушення відповідачем, суд приходить до висновку стягнути з ТОВ «Корвет» на користь ОСОБА_4 компенсацію в сумі 16000 грн.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 1, 11 ч. ч. 1 та 5, 15 ч. 1, 50 ч. 1 п. «б» , 52 ч. 1 п. «г» та ч. 2 п. «г» Закону України «Про авторське право і суміжні права» , суд

вирішив:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Корвет» (29013, м. Хмельницький, вул. Подільська, 93, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 21337459) на користь ОСОБА_4 (03150, АДРЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1) компенсацію в сумі 16000 грн. та судовий збір в сумі 640 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

14.03.2018

Дата ухвалення рішення14.03.2018
Оприлюднено15.03.2018
Номер документу72726761
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення компенсації

Судовий реєстр по справі —686/22409/17

Постанова від 14.09.2020

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Купельський А. В.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Купельський А. В.

Постанова від 03.06.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 21.05.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 12.06.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Постанова від 23.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Постанова від 23.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Ухвала від 23.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Ухвала від 16.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні