Ухвала
від 15.03.2018 по справі 912/485/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

про порушення провадження у справі

15 березня 2018 року Справа № 912/485/18

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М. розглянувши матеріали за заявою голови ліквідаційної комісії боржника про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД" (далі - ТОВ "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД"), 25009, м. Кропивницький, вул. Комарова, 40,

ПРЕДСТАВНИКИ:

від боржника - участі не брав.

В судовому засіданні 15.03.2018 оголошено перерву до 17:00 - 15.03.2018.

За ч. 1 ст. 2 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Справи про банкрутство розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. (ст. 9 Закону)

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Господарський суд розглянувши у підготовчому засіданні подані документи,

ВСТАНОВИВ:

31.05.2017 загальними зборами учасників ТОВ «Електрокомлект ЛТД» згідно протоколу № 5 прийнято рішення про припинення ТОВ «Електрокомлект ЛТД» шляхом його ліквідації; визначення порядку та строків проведення ліквідації; визначення строків та порядку заявлення вимог кредиторів. Головою ліквідаційної комісії обрано ОСОБА_1

За час позасудової процедури ліквідації боржника ліквідаційною комісією здійсненні наступні дії:

19.06.2017, керуючись ст. 34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» , подані державному реєстратору відповідні документи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення учасників боржника про припинення юридичної особи.

20.06.2017 в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців державним реєстратором внесено запис про знаходження боржника в стані припинення підприємницької діяльності.

В ході проведення заходів з припинення діяльності боржника в порядку, встановленому чинним законодавством України та статутом боржника, ліквідаційною комісією встановлена наявність кредиторської заборгованості боржника, яка не оспорюється останнім на загальну суму 1 583 192 (один мільйон п'ятсот вісімдесят три тисячі сто дев'яносто дві) грн. 00 коп.: з яких 1059315,00 грн. визнаних на підставі заяв кредиторів (які підтверджені даними бухгалтерського обліку) перед: фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 (код НОМЕР_1, адреса: 07354, АДРЕСА_1), фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 (код НОМЕР_2, адреса: 41100, АДРЕСА_2); та 523877,00 грн. за даними обліку боржника, зокрема перед Державною податковою інспекцією в Оболонському районі головного управління ДФС у м. Києві (код 39468697, адреса: 04213, м. Київ, пр-т Героїв Сталінграда, 58).

Зазначені вимоги кредиторів не забезпечені заставою.

На виконання вимог абз. 8 ч. 3 ст. 11 Закону боржник повідомляє, що станом на момент звернення до суду із заявою про порушення справи про банкрутство у нього відсутні особи (дебітори), що мають невиконані зобов'язання.

Згідно ч. 4 ст. 111 ЦК України та р. 3 Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затвердженої Наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 за № 879, проведена інвентаризація активів і зобов'язань боржника.

Станом на 01.03.2018:

І. Вартість всіх активів боржника становить 31653,31 грн., що складається з:

1) дебіторської заборгованості - 0,00 грн.

2) коштів на рахунку - 31653,31 грн.

ІІ. Вартість всіх зобов'язань (кредиторська заборгованість) боржника становить 1 583 192,00 грн.

В процесі проведення заходів ліквідаційної процедури встановлено, що боржник є учасником (засновником) Товариства з обмеженою відповідальністю "ФІДЖИМ УКРАЇНА" (код 36193059, адреса 02217, м. Київ, вул. Закревського, буд. 16) у розмірі 20 164,65 грн. (двадцять тисяч сто шістдесят чотири) гривень 65 коп., що становить 33,33% статутного капіталу вказаного Товариства.

На виконання вимог ст. 111 ЦК України засновником боржника прийнято рішення, щодо виходу зі складу учасників ТОВ «ФІДЖИМ УКРАЇНА» . Боржник, шляхом укладення договору купівлі-продажу, передав його частку у статутному капіталі ТОВ "ФІДЖИМ УКРАЇНА" у розмірі 20 164,65 грн. (двадцять тисяч сто шістдесят чотири) гривень 65 коп., що становить 33,33% статутного капіталу Товариства, за ціною 20 164,65 грн. (двадцять тисяч сто шістдесят чотири) гривень 65 коп. (вказана сума була перерахована покупцем на рахунок боржника).

Під час проведення інвентаризації активів боржника не виявлено наявності будь-яких інших філій, представництв боржника, дочірніх підприємств та господарських товариств, де б боржник брав участь, а також корпоративних прав в інших юридичних особах.

Керуючись абз. 5 ч. 3 ст. 11 Закону майна боржника, яке перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб, не виявлено.

У відповідності до ч. 3 ст. 11 Закону ліквідаційною комісією було направлено запити до державних установ з приводу наявності (відсутності) у боржника рухомого та нерухомого майна, земельних ділянок та іншого майна.

Отримано відповіді з Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, державної служби України з безпеки на транспорті, фонду державного майна України, регіонального сервісного центру МВС України у Кіровоградській області, регіонального сервісного центру МВС України, державної авіаційної служби України, управління держпраці у Кіровоградській області, головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, Державного космічного агентства, Державної фіскальної служби.

Частиною 3 ст. 111 ЦК України визначено, що під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи (рахунок № 26003501310641 в АТ «ОТП БАНК» ). Інші рахунки боржника на момент звернення із заявою про порушення справи про банкрутство було закрито.

Керуючись абз. 9 ч. 3 ст. 11 Закону у боржника не встановлені рахунки, на яких обліковуються цінні папери.

У боржника відсутні працівники, у зв'язку з чим представник працівників боржника для участі у справі про банкрутство не обирався (абз. 10 ч. 3 ст. 11 Закону).

На виконання вимог абз. 11 ч. 3 ст. 11 Закону повідомлено, що боржник діяльності, що пов'язана із державною таємницею, не здійснював, тому спеціальних дозволів на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею, не отримував.

Документи боржника, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов'язковому зберіганню не передавались до архівної установи через їх відсутність. Відсутність бухгалтерської та іншої документації банкрута стало підставою неможливості надання органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України первинних документів юридичної особи.

Після закінчення інвентаризації наявності майна боржника ліквідаційною комісією складений Звіт ліквідаційної комісії.

Згідно цього Звіту ліквідаційна комісія підсумовуючи отриману за час позасудової процедури інформацію щодо майнового стану боржника, приймаючи до уваги дані інвентаризації активів і зобов'язань боржника, а також враховуючи загальну суму визнаних боржником заявлених вимог кредиторів дійшла висновку, що активів цього підприємства недостатньо для задоволення всіх вимог кредиторів, а сам боржник є неплатоспроможним.

21.02.2018 за висновками Звіту ліквідаційної комісії від 20.02.2018, у відповідності до ч. 8 ст. 111 ЦК України, ліквідаційною комісією складений проміжний ліквідаційний баланс, що включав у себе, у вигляді додатків, відомості про склад майна юридичної особи, перелік пред'явлених вимог кредиторів і результати їх розгляду та перелік визнаних боржником вимог кредиторів (абз. 3, 4 ч. 3 ст. 11 Закону).

Складений проміжний баланс ліквідаційною комісією (або ліквідатором) був переданий на затвердження Загальним заборам учасників товариства.

Відповідно до ч. 3 ст.110 ЦК України, якщо вартості майна юридичної особи недостатньо для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможність боржника або визнання його банкрутом.

Згідно ч. 1 ст. 95 Закону якщо вартості майна боржника-юридичної особи, щодо якої прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

21.02.2018 на Загальних зборах учасників ТОВ «Електрокомплект ЛТД» (протокол № 6) затверджений проміжний ліквідаційний баланс.

Враховуючи те, що ліквідаційною комісією була повністю дотримана позасудова процедура самоліквідації боржника (добровільної ліквідації юридичної особи), витриманий строк для заявлення вимог кредиторів та у визначеному законом порядку встановлена неплатоспроможність боржника, цими ж Загальними зборами учасників товариства (протокол № 6) було прийнято рішення голові ліквідаційної комісії ОСОБА_1 звернутися до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ «Електрокомплект ЛТД» у порядку ст. 95 Закону та клопотанням про призначення ліквідатором ТОВ «Електрокомплект ЛТД» голову ліквідаційної комісії ОСОБА_1

Частина 1 ст. 95 Закону передбачає, що якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. В свою чергу, відповідно до частини 2 цієї статті Закону обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України. Ліквідаційною комісією боржника під час ліквідаційної процедури достовірно встановлено, що задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами. Також, ліквідаційна комісія прийшла до висновку, що наявного у підприємства майна недостатньо для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі, а отже є всі підстави звернутись до Господарського суду Кіровоградської області із заявою про порушення справи про банкрутство.

Відповідно до вимог абз. 2 ч. 3 ст. 16 Закону у разі звернення до господарського суду боржника із заявою про порушення справи про банкрутство у підготовчому засіданні з'ясовуються ознаки неплатоспроможності боржника або її загрози.

Приймаючи до уваги те, що ліквідаційною комісією, створеною рішенням власника боржника, надані господарському суду докази проведення відповідних дій, як передумови звернення ліквідаційної комісії із заявою про порушення справи про банкрутство відповідно до чинного законодавства, та встановлено, що вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, судом встановлено наявність таких ознак.

Докази сплати боргу боржником повністю чи частково суду не надані.

Господарський суд приходить до висновку, що боржник правомірно скористався наданим йому правом звернення до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство та про наявність підстав, передбачених ст. 10, 16, 95 Закону, для відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД", введення мораторію на задоволення вимог кредиторів та вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів.

За п. 36.7. Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI)" ліквідатором боржника, що ліквідується власником, може бути голова ліквідаційної комісії або арбітражний керуючий, який призначається в порядку, встановленому Законом для призначення розпорядника майна, тобто кандидатура арбітражного керуючого на призначення ліквідатором визначається судом за допомогою автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство (ч. 2 ст. 95 Закону).

Призначення голови ліквідаційної комісії ліквідатором боржника, що ліквідується власником, здійснюється господарським судом у виняткових випадках (в залежності від конкретних обставин справи), оскільки голова ліквідаційної комісії (ліквідатор) підпадає під ознаки заінтересованої особи стосовно боржника і відповідно до частини шостої статті 95 Закону несе солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

Вирішення питання щодо визнання банкрутом такого боржника та призначення ліквідатора повинно здійснюватися в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі, в якому судом перевіряється поданий ліквідаційний баланс боржника та з'ясовується факт недостатності вартості майна боржника для задоволення вимог кредиторів. Ліквідатором боржника, що ліквідується власником, може бути голова ліквідаційної комісії або арбітражний керуючий, який призначається в порядку, встановленому Законом для призначення розпорядника майна, тобто кандидатура арбітражного керуючого на призначення ліквідатором визначається судом за допомогою автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство (частина друга статті 95 Закону).

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено ОСОБА_4 (ідентифікаційний номер НОМЕР_3, свідоцтво № 417 від 06.03.2013, адреса: вул. Наримська, 33-35, м. Дніпропетровськ, 49008).

Керуючись ст. 1, 2, 9, 10, 11, 16, 19, 95, 114 Закону, ст. 3, 12, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД" (ідентифікаційний код 34716409).

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД" (ідентифікаційний код 34716409).

3. Вжити заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника відчужувати основні засоби та предмети застави.

4. Справу призначити до розгляду в судовому засіданні на "29" березня 2018 р. на 10:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В'ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань № 206, тел. 0(522)22-09-70.

5. Зобов'язати арбітражного керуючого ОСОБА_4 протягом трьох днів з дня отримання даної ухвали, до дати судового засідання, надати господарському суду заяву про його участь у справі з повідомленням про те, що він не належить до жодної з категорії осіб, зазначених у частині другій статті 114 Закону, на паперовому носії та/або в електронній формі на адресу електронної пошти, з якої він отримав відповідну ухвалу.

Ухвала набирає законної сили з моменту їх прийняття.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Примірники цієї ухвали направити боржнику, Фортечному ВДВС Кіровоградського МУЮ, Міській раді міста Кропивницького, Головному управлінню статистики у Кіровоградській області, Головному територіальному управлінню юстиції у Кіровоградській області, Кропивницькій ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області (25009, м. Кіровоград, вул. Глинки, 2), Кіровському районному суду м. Кіровограда, арбітражному керуючому ОСОБА_4 (адреса: вул. Наримська, 33-35, м. Дніпропетровськ, 49008).

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про веб-адресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Дата ухвалення рішення15.03.2018
Оприлюднено17.03.2018
Номер документу72761093
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД" (далі - ТОВ "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД"), 25009, м. Кропивницький, вул. Комарова, 40

Судовий реєстр по справі —912/485/18

Ухвала від 15.04.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Постанова від 02.10.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 30.08.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Катеринчук Л.Й.

Постанова від 03.07.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Ухвала від 24.05.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Постанова від 29.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 15.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 02.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні